Persberichten

Persberichten

Persbericht
woensdag 14 januari 2009

Paard Natuurlijk verwelkomt de 1500ste deelnemer voor de cursus Natuurlijk Bekappen

De Paard Natuurlijk organisatie verwelkomde afgelopen weekeinde de 1500ste cursist die zich de kunst van het Natuurlijk Bekappen eigen wilde maken. Natuurlijk Bekappen is een in populariteit winnende vorm van hoefonderhoud die niet gebaseerd is op traditie, maar op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Bij deze vorm van hoefonderhoud is het belangrijk dat de hoeven veel frequenter worden bijgewerkt dan bij de traditionele bekapping. Dit streven is het beste haalbaar wanneer de eigenaar van het paard zelf de hoeven leert verzorgen.

"Het Natuurlijk Bekappen is ontstaan uit onvrede over de traditionele bekapping die stug is blijven hangen in het ijzertijdperk", aldus Frans Veldman, mede-oprichter van het Drentse bedrijf Paard Natuurlijk. "Moderne onderzoeken bij wilde paarden hebben namelijk de geheimen ontdekt hoe wilde paarden dagelijks tientallen kilometers over rotsachtige bodem kunnen afleggen, zonder hiervoor hoefijzers nodig te hebben". Volgens Paard Natuurlijk blijken de hoeven van gedomesticeerde paarden niet te verschillen met de hoeven van wilde paarden. Door de omstandigheden waar wilde paarden in leven na te bootsen worden de hoeven van gedomesticeerde paarden net zo sterk. Het aanpassen van de huisvesting, voeding en bekapping speelt hierin een belangrijke rol. Niet alleen is het paard dan van de nadelen van hoefijzers verlost, zoals gevaar voor verwondingen, een verhoogde kans op uitglijden, een verslechterde doorbloeding, maar de hoeven worden veel gezonder. Dit blijkt uit het feit dat vele hoefproblemen door deze vorm van bekappen verdwijnen.

Een kenmerk van deze vorm van bekappen is dat het hoefonderhoud wel wat frequenter moet plaatsvinden dan bij de traditionele bekapping. Volgens Ilona Kooistra, die al sinds 2003 de cursus onderwijst, is deze vorm van bekappen gelukkig gemakkelijk door paardeneigenaren zelf te leren: "Er worden geen hoefijzers gebruikt, hierdoor is de bekapping minder veeleisend en kan er met relatief eenvoudig gereedschap worden gewerkt. Iedereen kan het leren." Om het paardeneigenaren gemakkelijker te maken om de hoeven van hun paarden zelf bij te houden heeft Paard Natuurlijk zelf een aantal hulpmiddelen ontwikkeld, zoals een hoevensteun waarin de hoef comfortabel kan liggen, en sinds kort ook de ComfortTrim, een perslucht aangedreven stuk gereedschap dat de bekapping nog gemakkelijker maakt.

Het bedrijf Paard Natuurlijk is in 2003 opgericht. Behalve de cursus Natuurlijk Bekappen, die inmiddels door nog drie andere bedrijven namens Paard Natuurlijk wordt gegeven, richt het bedrijf zich vooral op het publiceren van informatie die het welzijn van paarden moet bevorderen. Nadat het multimediapakket "Natuurlijk Bekappen" in record tijd was uitverkocht is er samen met de tweede druk ook nog het nieuwe boek "Paard Natuurlijk" verschenen dat diverse aspecten van het paarden houden belicht. De populariteit van Paard Natuurlijk blijkt ook uit het feit dat de omvangrijke website www.paardnatuurlijk.nl zich kan verheugen op ruim 1500 bezoekers per dag.


Zie voor meer persberichten het overzicht van al onze persberichten.

Verwijzing

Verwijzing
www.paardnatuurlijk.nl

Teller