Aangeboden

Aangeboden

Aangeboden: Vitaminen E

Korte omschrijving:

Uitgebreide omschrijving:

6.2.4 VITAMINE-E.
Vitamine-E is nodig voor de structuur en funktie van verschillende weefsels, speciaal de hartspier en de skeletspieren. Een vitamine-E-gebrek heeft een hogere zuurstofbehoefte in de weefsels tot gevolg en veroorzaakt in een later stadium een degeneratie* van de spieren. Verder werkt vitamine-E als antioxidant, waardoor het oxidatiegevoelige stoffen, zo als vitamine-A of onverzadigde vetzuren, zowel in het voer als in de darm en het lichaam voor oxidatie en daardoor voor inactivering vrijwaart. De behoefte aan vitamine-E bedraagt ongeveer 0,1-0,3 mg per kg lichaamsgewicht per dag; voor hoogdrachtige en lakterende merries bedraagt deze behoefte 0,3-0,5 mg per kg lichaamsgewicht per dag (tabel 13).

De behoefte aan vitamine-E stijgt als het rantsoen voedermiddelen met veel onverzadigde vetzuren bevat. Voedermiddelen met veel onverzadigde vetzuren zijn o.a. lijnzaad, levertraan, zemelen en jong gras. Door een hoge vitamine-E-gift (tot 4 mg per kg lichaamsgewicht) gedurende langere tijd worden paarden rustiger en krijgen zij een betere eetlust. Rustige paarden gebruiken de beschikbare energie effectiever en hebben daardoor ook betere prestaties dan nerveuze paarden. Ook paarden met beschadigingen van de hartspier hebben baat bij zo’n hoge vitamine-E gift.

Groenvoeders bevatten zoveel vitamine-E (ongeveer 400 mg per kg droge stof) dat door 1-2 kg de vitamine-E-behoefte wordt gedekt. Dat houdt ook in, dat als paarden weidegang of vers ruwvoer krijgen, zij nooit extra vitamine-E toegediend behoeven te krijgen.
Granen bevatten ook veel vitamine-E (ongeveer 15 mg per kg droge stof). Kiemende zaden bevatten zeer grote hoeveelheden vitamine-E. Tarwe kiemolie is een bekend vitamine-E-preparaat.
In stalrantsoenen zonder vers ruwvoer kan de vitamine-E-voorziening te kort schieten; in het bijzonder als oud hooi of oude geplette haver wordt gevoerd. In deze voedermiddelen zijn de vetten ranzig geworden en is het vitamine-E-gehalte sterk teruggelopen of zelfs nihil geworden. Deze rantsoenen moeten aangevuld worden met een vitamine-E-preparaat of met vitamine-E-rijke voedermiddelen, zoals graankiemen, vers ruwvoer of kunstmatig gedroogd gras of luzerne.
Schadelijke gevolgen van vitamine-E treden pas op als meer dan 1000 mg vitamine-E per kg voer wordt gegeven. Dergelijk extreem hoge giften komen in normale rantsoenen nooit voor.

* Een degeneratie is een achteruitgang in de vorm en funktie van cellen tengevolge van stofwisselingsstoornissen.

**Bron: Paarden voeding in de praktijk, groene reeks, isbn 90 6255 358 3

Deze advertentie is geplaatst op 20-3-2010 en is 633 keer bekeken.

Contact-gegevens
Naam: Nils Vellinga
E-mail: vellingatwins@scarlet.be
Telefoon 1: 0032486081044
Woonplaats: Kinrooi
Land: Belgie


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Hier kun je reageren als je ervaring hebt met de aanbieder/zoeker en/of de aangeboden waar.

www.paardnatuurlijk.nl