Help

Help
Veel gestelde vragen

De weg kwijt?

Er staat veel informatie op www.paardnatuurlijk.nl. Er zijn een aantal voorzieningen waarmee je snel de gewenste informatie kan vinden.

Snapshot Balk

Pagina's afdrukken

Als je een pagina wil afdrukken (printen) dan kun je het beste gebruik maken van de knop "afdrukken" die je op de onderste balk van de website vindt; Op die manier wordt alleen de "tekst-pagina" afgedrukt zonder de menu's en dergelijke, bovendien worden de kleuren en achtergronden van de website gereduceerd zodat je minder toner/inkt gebruikt.

Neem wel de auteursrechten in acht! Afdrukken is uitsluitend toegestaan voor eigen, niet-commercieel, gebruik. Zie ook onze pagina over Copyright.

Informatie-venster

Aan de rechterkant van het scherm bevindt zich het informatievenster. Dit zal in eerste instantie open of dichtgeklapt staan, afhankelijk van de afmetingen van uw browservenster. Is het venster nog dichtgeklapt dan kun je dit openen door de rechterrand van het scherm naar links te slepen.

Het informatievenster bevat een weelde aan informatie en maakt het navigeren op de website zeer gemakkelijk. Het venster blijft op iedere pagina van de website beschikbaar, en wordt voortdurend bijgewerkt. Zo hoef je dus niks te missen.

Waarschijnlijk hebben niet al de vensters je belangstelling. Gelukkig kun je het informatievenster helemaal naar je hand zetten. Aan de hand van de afbeelding hiernaast leggen we de mogelijkheden uit:

  1. Veel van de informatievensters zijn in eerste instantie dichtgeklapt. Je kunt ze openen door op het plusteken te drukken, of op het "venster vergroten"-icon. Drukken op de titel heeft een ander gevolg: je gaat dan direct naar het gedeelte van de website waarop het venster betrekking heeft.
  2. Vensters weer sluiten kan natuurlijk ook. Klik op het minteken, of op het kruisje.
  3. De afmetingen van de vensters zijn ook instelbaar. Je kunt ze verslepen in hoogte en breedte.
  4. Ook de rangschikking van de vensters is instelbaar. Met de pijltjes naar boven en naar onderen kun je een venster naar boven of naar onderen verplaatsen.
  5. De instellingen kunnen worden opgeslagen zodat het venster er bij een volgend bezoek aan de website hetzelfde eruit zal zien. Ook kunnen de instellingen weer worden teruggebracht in de oorspronkelijke vorm.

De inhoud van de meeste vensters is voorzien van een individuele scroll-bar. Je kunt op elk item klikken en gaat dan direct naar de betreffende pagina.

Sommige vensters zijn voorzien van een RSS-knop. Wat je met deze knop kunt doen kun je lezen op onze pagina over RSS.

Forum-instellingen

In het linkermenu vind je de knop "Mijn forum-instellingen". Hier kun je enkele grafische opties veranderen, en tevens kun je hier je onderschrift neerzetten zodat dit automatisch onder ieder bericht wordt geplaatst.

Ledenadministratie

Hier kun je de ledenlijst bekijken, in- en uitloggen en je gegevens die je bij het aanmelden hebt opgegeven bekijken en wijzigen.

Forum uitleg

Forum uitleg

Met "lijst" bedoelen we dat je de titels van de berichten ziet, je moet nog op de titel klikken om het bericht daadwerkelijk te kunnen lezen. Met "lezen" bedoelen we dat je de hele berichten op je scherm ziet.

Als je naar het forum gaat zijn er in twee mogelijkheden: er zijn nieuwe berichten, of ze zijn er niet.

Als er nieuwe berichten zijn dan kun je op de knop "Lees nieuwe berichten" klikken. Je ziet dan alle nieuwe berichten, in de open lijst, in chronologische volgorde. Hij begint bij het eerste nieuwe bericht, je kunt de pijltjestoetsen gebruiken om verder te lezen. Dit is het forum "oude stijl".

Als er géén nieuwe berichten zijn klik je op "Overzicht van onderwerpen". Je ziet hier een snapshot van het scherm zoals het eruit ziet als je op "Overzicht van onderwerpen", of "Onderwerpen" hebt geklikt:

Snapshot Onderwerpen

Betekenis kolommen en knoppen

Hieronder beschrijven we één voor één de betekenis van de kolommen en daarna van de knoppen. Je kunt in het plaatje hierboven zien waar de kolomnaam / knop zich bevindt.

Laatste bericht op
Dit betekent dat het laatste bericht over het onderwerp op die datum is geschreven. Het onderwerp zelf kan dus al veel ouder zijn, maar er is wel recenter nog op gereageerd. Als je op de datum klikt lees je chronologisch door alle berichten vanaf die datum. Met de pijltjestoetsen kun je verder of juist teruggaan in de berichten. Je leest dan dus op datumvolgorde, de onderwerpen lopen daarbij door elkaar. Dit is het forum "oude stijl".
Onderwerp
Hier zie je de lijst met verschillende onderwerpen. De berichten met de meest recente reacties staan bovenaan. Als je op het onderwerp klikt begin je bij het allereerste bericht wat over het onderwerp is geschreven. Met de pijltjestoetsen kun je verder bladeren; je blijft daarbij binnen het gekozen onderwerp.
Aantal
Het eerste cijfer is is het totaal aantal berichten wat er over het onderwerp is geschreven. Het tweede cijfer (wat tussen haakjes staat) is het aantal nieuwe berichten wat er over dat onderwerp is geschreven.
Gestart door
Hier staat de naam van de persoon die het onderwerp is begonnen. Als je op de naam klikt van de persoon die het onderwerp is gestart, zie je zijn of haar persoonsgegevens.
De pijltjestoetsen
Pijl omhoog Met deze pijl ga je één pagina naar boven (als je al op de bovenste pagina zit doet deze knop dus logischerwijs niets).
Pijl omlaag Met deze pijl ga je één pagina naar onderen (als je al op de onderste pagina zit doet deze knop dus logischerwijs niets).
Pijl hoogste Met deze pijl ga je direct naar de bovenste pagina (als je al op de bovenste pagina zit doet deze knop dus logischerwijs niets).
Pijl laagste Met deze pijl ga je direct naar de onderste pagina (als je al op de onderste pagina zit doet deze knop dus logischerwijs niets).
Onderwerpen
Deze knop laat een overzicht van de verschillende onderwerpen zien. In deze lijst staan dus álle onderwerpen die ooit zijn begonnen. Welliswaar niet allemaal op de pagina die je op dat moment zien omdat het teveel onderwerpen zijn voor één pagina, maar je kunt met de pijltjestoetsen naar boven en onder zodat je alle onderwerpen kunt bekijken die er ooit zijn begonnen.
Lijst
Deze knop laat de titels van de gekozen berichten zien. Vanuit de onderwerp-selectie worden gewoon alle onderwerpen door elkaar in de volgorde waarin ze geschreven zijn getoond. Dit was in de oude forum-opzet de knop "gesloten lijst". Standaard wordt er vanaf het eerste nieuwe bericht getoond, als er geen nieuwe berichten zijn wordt alleen het laatste bericht getoond, met de pijltjestoetsen kun je vanaf daar verder bladeren.
Sta je niet in de onderwerp-selectie dan kun je tussen "lijst" en "lezen" heen en weer schakelen, waarbij je dezelfde berichten blijft zien, maar dan of alleen de titels, of het complete bericht. Blader je door de "lijst" dan kun je, als je iets interessants ziet, op "lezen" drukken om de inhoud van de getoonde berichten te zien.
Lezen
Deze knop laat je de berichten in een open lijst lezen, je ziet dus de hele berichten en niet alleen de titels van de berichten. Standaard wordt er vanaf het eerste nieuwe bericht getoond, als er geen nieuwe berichten zijn wordt alleen het laatste bericht getoond, met de pijltjestoetsen kun je vanaf daar verder bladeren. Zie ook onder "Lijst".
Bericht schrijven
Als je hierop klikt kun je een bericht schrijven, je maakt dan een bericht met een nieuw onderwerp. Let er dus op dat je geen gebruik maakt van deze knop als je een reactie op een eerder bericht wilt schrijven.
Nieuwe berichten
Deze knop laat alle nieuwe berichten zien, in de open lijst, in chronologische volgorde. Hij begint bij het eerste nieuwe bericht. Met de pijltjestoetsen kun je eerdere en latere berichten lezen.
Zoek
Hierin kun je iets zoeken, je wordt dan automatisch doorgelinkt naar de zoek-pagina.
Ga: #
Hier kun je een berichtnummer intoetsen, je ziet dan alle berichten vanaf dat nummer in chronologische volgorde in de open lijst. Vul hier alléén het nummer in, en geen letters of andere tekens.
Hier zie je een snapshot van een bericht met daarin nog een aantal nieuwe knoppen/linkjes. Snapshot Bericht lezen
Volgknoppen "Volg datum", "Volg naam", "Volg onderwerp".
Van deze knoppen is er altijd één geselecteerd (te zien aan het gele "lampje"). Deze knoppen bepalen in welke volgorde je de berichten leest. Bij ieder bericht kun je schakelen: als je bijvoorbeeld onderwerp X aan het lezen bent, en je ziet een bericht geschreven door Y, dan klik je op "Volg naam" en dan krijg je alle berichten van "Y" te zien. Zie je daar onderwerp Z staan wat je interessant lijkt, dan druk je op "Volg onderwerp" en vervolgens krijg je alle berichten te zien die het onderwerp "Z" hebben. Dit is dus "surfen" in het forum!
Let op: Als je tussen de knoppen schakelt zal het gekozen bericht blijven staan, maar de berichten voor en na dat bericht veranderen, omdat de volgorde waarin ze staan verandert.
Nog even een overzicht:
Re:(5435)
Als je hierop klikt zie je op welke bericht deze schrijven heeft gereageerd.

Nogmaals: met de pijltjestoets kun je altijd omhoog en omlaag, of je nou in de open lijst leest, of alleen de titels ziet!

Tip: Helemaal bovenaan staat een cursief zinnetje, bijvoorbeeld: "Je leest nu op chronologische volgorde". Als je daar kijkt zie je dus altijd op welke wijze je aan het lezen bent.

Het schrijven van een bericht

Als je op de knop "Reageren" of "Bericht schrijven" drukt kun je een bericht schrijven.
Tijdens het schrijven zijn er nog een paar extraatjes mogelijk die niet voor de hand liggen:

De beschikbare emoticons zijn:

:-) of :) :-( of :(
;-) of ;) :-D of :D
:-O of :O :-S of :S
8-S of 8S =-) of =)
:-P of :P :-K of :K
O:) :)*
:-M :-8
8-/ Blabla!
Grr Gaap
Neee Sorry!
Yes! Duel!
HAHAHA LOL! of ROFL!
Grinn! Whip!
Boehoe! Respect!
www.paardnatuurlijk.nl

Teller