Dit venster is bedoeld om op deze pagina te reageren, maar niet voor het stellen van vragen, het plaatsen van algemene opmerkingen of het aangaan van discussies. Voor vragen en onderlinge discussies kun je terecht op ons forum of chatbox, voor algemene opmerkingen op ons gastenboek.
Nieuwe reacties kun je via RSS automatisch in je newsreader ontvangen.

Naam: Max.tekens
117
Loene Buitenhuisdinsdag 19 april '16, 10:19 
'We hangen hooibergen op..' Ja, dat doen we e c h t niet omdat we zelf graag van tafel eten,hoor. Als je hooi in een hoek gooit, lopen de meeste paarden dit uit en verspillen het zodoende. Leg je een hooinet neer of hang je t laag, dan kan het paard er met zijn benen in komen. Dus ik hang het net boven kniehoogte om dat te voorkomen, niet te hoog en niet te laag dus..Fijn als de weiden weer droog zouden worden, kunnen ze lekker weer dag en nacht buiten (mijn paarden staan normaal altijd buiten!)

Mireillemaandag 14 maart '16, 13:31 
Mijn paard leeft ook alleen op hooi. Althans, ik voer wel 2 kilo luzerne bij per dag en hij heeft de beschikking over een liksteen. Nu heb ik alleen zo'n paard dat niet dik te krijgen is. Opzich is dik zijn ook de oplossing niet, maar ik zie hem graag dikker. Hij is nu zwaar te mager. Alle botten over zijn hele lichaam steken uit. Echt heel triest. Dit is binnen een maand gebeurd en het duurt minstens 6 maanden om hem weer redelijk op gewicht te krijgen. Hij ziet er nu uit als een Brooke hospitaal paard. Ik sta sinds een maand op een nieuwe stal dus was niet direct bekend over de hoeveelheid hooi die gevoerd werd. En zo snel gaat dat dus bij mijn paard. Het is een ruin van 1.80m een kwpn'er. Wat kan ik hier het beste mee doen? Ik kan dit namelijk ook niet aanzien. Ohja, hij is chronisch hoefbevangen dus mag geen suikers/koolhydraten en dus sowieso geen granen. Wie kan mij helpen

Arabeskmaandag 7 maart '16, 17:34 
Een licht tekort is niet erg. Er bestaan trouwens vermoedens dat de selenium waarde niet klopt, gebaseerd op koeien, en mogelijk oorzaak van ppid. Dat de vit E nu in je hooi terugloopt is niet erg, het gras gaat al weer bijna groeien.

JAzondag 6 maart '16, 12:07 
Zonnenbloempitten zijn rijk aan zowel vitamine E als Selenium. Ik vroeg mij daarom af of dit een natuurlijk alternatief zou kunnen zijn op het Vit E Selenium supplement als je paard een tekort heeft. Als je paard enkel onbeperkt ruwvoer/hooi krijgt en geen mogelijkheid heeft tot gras heb je meer kans op Vitamine E en selenium tekort toch?

Martinadinsdag 29 december '15, 17:00 
Wat is aan te raden voor mijn 19 jarige Trakhener ruin met PPID en medicatie ??

ursuladinsdag 8 december '15, 17:20 
Onze paarden staan 24/7 buiten. Ik wil ze hooi bijvoeren maar ze kijken er nog niet naar om. ? Halen ze nu nog voldoende voeding uit het gras

joopmaandag 8 juni '15, 13:32 
krachtvoer kan je ten alle tijden mee stoppen, hoe eerder hoe beter en afbouwen niet nodig

Jessicamaandag 25 mei '15, 11:40 
Is het niet de bedoeling om krachtvoer af te bouwen?

bonnyzaterdag 4 april '15, 08:13 
Van welk boom mogen ze takken eten?

Leonievrijdag 28 november '14, 14:00 
Hooi kan ze waarschijnlijk inderdaad niet meer eten. Waarom zet je niet gewoon een grote emmer geweekte wiesencobs voor haar neer? topdiervoeding. nl/st-hippolyt-pre-alpin-wiesencobs-5193.html Dit is volgens mij nog wel weg te krijgen zonder een goed gebit, en zou voldoende moeten zijn. Je kunt er dagelijks wat lijnzaadolie aan toevoegen als extra, gemakkelijk opneembaar en niet slechte, bron van energie aan toevoegen. Ook kun je werken met geweekte bietenpulp in combinatie met geweekte luzerne. Beiden wel hoog aan calcium... dus dan preventief magnesium erbij voeren.

Leonievrijdag 28 november '14, 13:58 
.

Ragebolwoensdag 26 november '14, 14:50 
Hopelijk kan iemand me van advies voorzien. Ik heb een merrie, 30 jaar oud, vrijwel geen kiezen meer, kan moeilijk malen met de kaken. Ik bied onbeperkt hooi aan, maar dat krijgt ze dus niet meer weg en daar kan geen tandarts iets aan verhelpen tenzij ze met implantaten beginnen. Ik heb altijd subli seniores priores gevoerd, en dat blijkt dus hartstikke slecht te zijn. Dus wat nu? Biedt nu pre alpin wiesencobs aan en haver. Maar is dit genoeg? De subli heeft gezorgd voor een heftige koliek en ze was bijna het hoekje om. Dus het roer moet om! Maar hoe? En met wat? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik voer inmiddels elke 2 uur kleine beetjes geweekte wiesencobs, dit is puur gedroogd gras met kruiden uit de alpen in brokvorm. Ik ben echt een beetje ten einde raad omdat mijn merrie geen hooi meer kan eten.

Nienkedinsdag 13 mei '14, 00:41 
Dat is inderdaad een risico, de vitamine E. Ik geef onze paarden preventief tweemaal per week een spuitje van de vitamine E/ selenium van deze website omdat dit niet op suiker is gebaseerd en de paarden doen het hier heel erg goed op. Dit geef ik alleen als ze geen gras krijgen. Hooi van een paar maanden oud bevat al heel snel te weinig vitamine E. Helemaal eens met deze website, paarden doen het erg goed op een dieet van goed hooi en gras.

Syammaandag 12 mei '14, 22:29 
Helemaal mee eens, maar heel belangrijk: dit is alleen mogelijk bij GOED hooi!! Ik heb deze winter niks bijgevoerd, met als resultaat een enorm vitamine E gebrek, hoge dierenartskosten en supplementen van dik 100 euro per fles en vooral een paard dat heel slecht in zijn vel zit en voorlopig niet bereden kan worden... Dus zet je paard niet 'zomaar' op een hooi-liksteen rantsoen, maar alleen als je zeker weet dat je hooi voldoende vitamine E bevat. En dit is helaas vaak NIET het geval aangezien hooi snel aan vitamine E verliest.

Esther Hendrixvrijdag 14 maart '14, 10:25 
Ik heb ervaring met het weglaten van krachtvoer. Mijn paard een ruin van 12 jaar, staat al jaren 24 uur p/d in de wei, met hooi erbij, hij staat zelden in de stal, hij ziet er gestroomlijnd uit, glanst, mooi in de vacht, en t belangrijkste; is nooit ziek, geen DA kosten en geen voerkosten vd brokken. Toen hij nog in de stal stond in de beginjaren van zijn leven, had hij regelmatig stalbenen en eczeem en kreeg hij iedere dag brokken. Om te rijden is hij fit en braaf, hij heeft genoeg conditie en altijd goeie zin, werkt graag voor mij.

Maartjezondag 23 februari '14, 15:51 
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar een onderzoek die dit onderbouwd? mvg Maartje

ikkezaterdag 15 februari '14, 15:28 
Geweldige informatie. Tip: houdt u bij paarden. De informatie over menselijke voeding, is sterk achterhaald. Wij zijn net als paarden ook niet gebouwd op zetmeel!!!

rooswoensdag 29 januari '14, 19:28 
wat eten paarden in het wild

Marlies Sanderswoensdag 31 juli '13, 15:49 
babishj, deze vraag zal meer respons krijgen op het forum zelf, denk ik!

Peter de Kortwoensdag 31 juli '13, 12:40 
Het is fantastisch om te zien hoe mijn twee KWPN'ers van 22 en 23 jaar oud het al 6 jaar doen zonder krachtvoer! Met alleen gras, goed hooi en een mineraalsteen heb ik 2 supergezonde paarden. Wel moet ik erbij vertellen dat mijn paarden dag en nacht buiten lopen in het weiland, zomer en winter en zonder dekens!
En dan te bedenken dat ik ze zowel aangespannen als ook onder het zadel rijd, hebben mijn paarden zonder krachtvoer een perfecte conditie.
Na 15 jaar liet ik de paardentandarts weer eens komen, want je weet maar nooit na zo'n lange tijd. Nadat hij bij beiden de kiezen geinspecteerd had, zei hij: Ik hoef hier niets aan te doen, bel over enkele jaren nog meer eens terug. Mijn ervaring met de gedachte van 'Paard Natuurlijk' is alleen maar positief. Ik kan zeggen dat ik gezonde maar ook blije paarden heb.
Geweldig toch!
O ja, en de hoefijzers zijn sinds vorig jaar november eronder uit gehaald en na een cursus natuurlijk hoefbekappen rijd ik ze zonder ijzers met gebruik van hoefschoenen voor langere asfaltritten totdat de hoeven sterk genoeg zijn om ook geen hoefschoenen meer nodig te hebben.

Babishjwoensdag 26 juni '13, 23:33 
Hoi,
Ik heb ee flink stuk gelezen van het forum maar ik vind niet iets terug over mok - ook niet op de site via de zoekfunctie (op deze pagina zou iets moeten staan maar na 3 keer nalezen zie ik niets). Wat is jullie idee over de oorsprong en wat doe je eraan?
mvg,

Thamarazondag 21 april '13, 21:07 
Ik ben sinds kort gestop met voeren van brokken. Ik voer nu fibra. Zelfs nu merk ik al dat hij niet meer jeukt. Hij had geen zomerexceem, maar wel last van jeuk en dat is nu al helemaal verdwenen. :)

Guuswoensdag 13 maart '13, 17:18 
ik heb twee haflingers en helaas te weinig weide.ik begrijp dat onbeperkt hooi het beste is,hoe voer ik dat in de praktijk?enkele malen per dag een grotere hoeveelheid onbeperkt?Is er dan geen koliek risico?Ik voer nu ca. 6 x p.d.kleinere hoeveelheden en zomers af en toe in de wei.De paarden lopen in een padoc en hebben een open box.

Ciskadonderdag 14 februari '13, 21:54 
Bedankt voor je antwoord miranda! Volgens de voedingscalculater zou ze er namelijk wel aan moeten likken, maar blijkbaar is het hooi/kuil toch rijker dan gemiddeld oid?
Ik denk dat ik met de 2 die ik besteld heb nog tot in de eeuwigheid vooruit kan haha.
Het enigste wat ik nu mischien nog bij wil gaan voeren, is vit. e en selenium, omdat ze in de winter niet meer op het gras kan. Vind het pompje wel handig, ze haalt haar neus op voor alles met een verdachte geur dus dan kan ik het desnoods nog in de mond spuiten. :)

Mirandawoensdag 6 februari '13, 16:05 
Dan krijgt je paard voldoende natrium binnen via zijn hooi en gras. Niets om je zorgen over te maken, een liksteen moeten ze hebben voor het geval ze hem nodig hebben maar als ze hem niet gebruiken, hebben ze hem niet nodig. Wees blij, het scheelt je geld. Mijn hooi is arm aan natrium en mijn paarden gebruiken veel van de likstenen op een jaar!

Ciskazondag 3 februari '13, 20:53 
Mijn paard krijgt enkel hooi en kuilvoer te eten, hier en daar een wilgentak, in de zomer ook gras.
Toch laat ze haar liksteen (jawel, die van paardnatuurlijk) links liggen, heb hem nu al een half jaar, in het begin heb ik haar er enkele keren aan zien likken, maar er is nu niks meer vanaf gegaan. Hoe kan dat?

Moniekwoensdag 14 november '12, 11:32 
Je kunt luzerne bijvoeren, dat kan goed helpen als het probleem is dat ze te weinig essentiele aminozuren krijgt (en dat is een reden voor het schraal worden, mindere spieropbouw) Niet meer dan een maximum van ca 3 kg per dag. Ik zou ca 1,5 kg geven.

Arianewoensdag 14 november '12, 10:17 
Mijn paarden staan sinds maart dit jaar zonder krachtvoer en op onbeperkt ruwvoer. De oudste doet het prima maar de jongste staat enorm schraal sinds dan. Enige tips of mensen met dezelfde ervaring?

pietdonderdag 25 oktober '12, 07:15 
Kim, stel je vraag in het forum, daar krijg je zéker antwoord!

Kimwoensdag 24 oktober '12, 08:52 
hey, prachtige site, Ik kom er al een aantal weken om bij te lezen en heb nu ook doorsamenloop van omstandigheden een ongeplande C-pony in mijn bezit. het beestje is 4jaar en komt van 24u op 24 op stal met amper beweging en 4 grote scheppen brok per dag en 2 handjes hooi naar wei met schuilstal in kudde van 3 en doorlopend hooi en liksteen. De dierenarts komt later deze maand nog eens langs om te checken, maar nu is hij op een week tijd al zichtbaar vermagerd. hij lijkt wel meer energie te hebben en zijn conditie gaat ook elke dag vooruit (we stappen veel en af en toe korte stukjes draf en heel af en toe een kort gallopje). ik vroeg me af of het kwaad kan dat hij zo snel vermagert ookal is hij veel te dik. of is mij misschien gewoon minder opgeblazen? ik heb niet de mogelijkheid om hem te wegen. Zolang hij levendig is en energie te over heeft denk ik niet dat ik me zorgen moet maken, correct?
groetjes,
Kim

Talitha Wanderswoensdag 13 juni '12, 13:50 
Mijn mini shetlandmerrie eet sinds 2 maanden geen krachtvoer meer en ze knapt enorm op!! Ze heeft geen dikke, opgeblazen buik meer na het eten van gras, ook minder last van darmgassen, ze heeft minder honger (?!?) en haar huidproblemen zijn langzaamaan aan het genezen. Ze oogt veel rustiger en meer tevreden. Ook begint ze eindelijk aan te komen. Uit bloedonderzoek was een half jaar geleden gebleken dat ze haar spieren te snel verbrande, waardoor wist de DA niet. Haar advies was een supplement, maar daar zit zoveel suiker in. Nu ben ik daar dus ook mee gestopt. Sinds 2 weken beginnen haar billen wat te groeien, ook haar hals word steviger en haar schouders vormen zich wat meer. De glans is ook langzaam weer terug gekomen en ze loopt zelfs beter, ze neemt ruimere passen, terwijl ze eerst altijd hele korte, stijve pasjes nam. Ze is altijd wat stijf geweest, maar nu lijkt ze wel steeds soepeler te worden.
Er waren zoveel problemen met deze pony en dankzij Paard Natuurlijk ben ik erachter dat het zat in de voeding. Vooral granen doet ze het heel slecht op. Nu alleen nog maar veel hooi, gras en liksteen. Ook krijgen ze regelmatig berken en wilgentakken.
Ik heb 2 jaar lang allerlei goedbedoelde adviezen opgevolgd, maar die arme pony werd daar alleen maar slechter van, zelfs de DA wist niet waarom ze zo aan het kwakkelen was!
Paard Natuurlijk, BEDANKT!! Jullie doen geweldig werk om dit onder de aandacht te brengen, ik hoop dat iedereen jullie weet te vinden :)

ursula hamerlingvrijdag 27 januari '12, 16:31 
mijn beide ponys staan de dag en nacht buiten met een schuilstal, Ze staan in een vrij grote wei en ze krijgen laat in de middag wortels. Als de wei 'op' is kunnen ze naar een andere wei. Ze worden momenteel weing gebruikt. Mijn vraag is nu of ze genoeg voeding binnen krijgen of dat ze toch nog wat brokken nodig hebben. Er ligt ook een grote liksteen in de wei.
Graag hoor ik van jullie

saswoensdag 11 januari '12, 21:12 
ow en nog een vraagje mijn merrie heeft snel koliek vooral als ze appels of wortels heeft gegeten wat kan ik hier tegen doen?

saswoensdag 11 januari '12, 21:11 
heey wrm is krachtvoer zo slecht mijn paard ziet er niet slecht uit.
alvast bedankt

Heleenmaandag 10 oktober '11, 00:58 
Stoppen met wortels en appels! Zit veel suiker in.......... Heb je altijd hetzelfde hooi en gras (zelfde land)?

Uiltjezondag 9 oktober '11, 22:57 
Mijn 2 Pony's leven al 7 jaar op gras, hooi, voederwortels en af en toe appels! Toch hebben ze beiden last van zomereczeem! Heb al vanalles geprobeert en tot nu toe is er maar 1 ding dat werkte, en alleen bij mijn D-pony, aftreksel van netels dagelijks op manen en staart sproeien. Ik weet niet wat ik nog kan doen om mijn schetlander te helpen???

Willemijndonderdag 8 september '11, 17:41 
Welke takken mag je je paard allemaal voeren?

Bhriseisvrijdag 2 september '11, 21:45 
Mijn paarden hebben altijd al 24/24 buiten gestaan met gewoon een schuilstal. Sinds ik mij wat tracht te verdiepen in Natural Horsemanship, ben ik gestopt met bijvoeren (nu zo'n maand geleden). Een van de redenen waarom ik ben overgestapt op enkel gras en hooi, is omdat mijn Fjord te dik is. Nu heeft ze natuurlijk wat een grasbuik, maar wat mij minder zint is dat ze weinig energie lijkt te hebben. Ze is altijd wel wat lui geweest, maar nu loopt ze maar wat te grazen en ze lijkt me futloos. Gezond is ze alleszins wel. Is dit voor iemand herkenbaar, ligt het aan de overgang van voedsel en gaat het over?

Heike De Wijngaertmaandag 29 augustus '11, 14:02 
Ik zou hooi voeren als ik u was :D

Anne Estherdinsdag 19 juli '11, 14:16 
hey mijn paard heeft maanexceem en heeft erg veel jeuk maar geen open plekken gelukkig.Ze heeft een vliegen deken om (ik ben zelf echt geen voorstander van dekens) ze staat dag en nacht in de wei. Ze krijgt alleen savonds 1 keer een kilo brok. Ik heb ook allemaal zalfjes maar nog niet 1 die echt goed werkt.Ik vroeg me af u mij mischien kunt helpen wat ik moet doen. Gr

Cynthiazondag 10 april '11, 00:05 
Mijn paard zit heel de winter al aan de diaree, ik denk door de kuil die hij krijgt. Ik kan op de site niet vinden wat beter is.. hooi of kuil? Wie heeft meer informatie over het verschil?

Merel Stofferswoensdag 16 maart '11, 20:09 
Hey Birte, ik zou je willen aanraden op het forum te zoeken. Je moet even tussen de 'rotzooi' doorlezen maar er is aardig wat kennis aanwezig.

Birtewoensdag 16 maart '11, 19:31 
Hoi allemaal,
Ik heb niet al de reacties gelezen, daar zou ik iets te lang aan zitten. Maar ik heb eens een vraag.
Sinds september krijgt mijn paard 1 kilo brok per dag (daarvoor ongeveer 2,5), ik heb een tijdje een halve kilo geprobeerd maar toen had hij duidelijk minder energie. Met 1 kilo doet hij het super, hij krijgt 3x per dag hooi en in de zomer staat hij dag en nacht op de wei. Toch had hij nu weer (al elk jaar eigenlijk op uitzondering van 1,5 jaar terug) een vitamine E tekort (wordt nu gesupplementeerd en waarschijnlijk voor altijd). Ook krijgt hij lijnzaadolie bij (ik hem me laten wijsmaken dat het goed is).
Mijn paard heeft zomereczeem wat met een vliegendeken en 'anti jeuk spray' (sw-itch van cavalor) redelijk onder controle te houden is, enkel zijn hoofd is echt een ramp. Omdat ik het nogal zielig vindt (vooral die kap dan), ben ik gaan 'experimenteren' met voeding en ben ik dus vandaag zo ver. Het is net iets warmer, op stal staan er nog 2 paarden met eczeem 1 ervan is al aan het schuren. De mijne nog niet :-). Laten we hopen dat het schuren voor het 1ste jaar tot de minimum berperkt blijft.
Nog een reden om met voeding te 'experimenteren' is dat er amper dekens zijn waar men paard geen kale plekken van krijgt en dat het zo een speelvogel is dat hij elke week wel met minstens 1 scheur van de wei komt.
Hebben jullie nog tips. Ik doe men uiterste best maar mensen zeggen zoveel, omdat hier mensen met ervaring te vinden zijn hoop ik op een oplossing :-)

Mariskamaandag 28 februari '11, 16:43 
Hallo,,
Kun je paarden ook muesli van de Aldi voeren??
Dus zeg maar gewone 'mensenmuesli'

Jokedinsdag 28 december '10, 10:19 
Ik gaf ook altijd zo'n pavokoek maar daar ben ik mee gestopt (tip hier op het forum), er zit 33% zetmeel/suiker in en verder is het ook niet zo bijzonder. Ik geef nu een handje van die f4f van equilife (hier in de webwinkel), dat vinden de paarden heerlijk en het is niet op basis van zetmeel en melasse, er zitten wel alle belangrijke mineralen/sporenlementen/aminozuren/vitaminen in. Misschien heeft mijn paard dit niet nodig, maar misschien ook wel en hij ziet er nu in ieder geval heel goed uit!!

Annazondag 26 december '10, 11:06 
in principe krijgen mijn paarden gewoon alleen ruwvoer (24/7 tot hun beschikking), maar na het rijden of dergelijke altijd wel een handje muesli en elke dag zo'n summerfit koek van pavo, voor vitaminen en mineralen.
maar is dat dan ook slecht? want het lijkt me niet dat een paard álle vitaminen en mineralen uit ruwvoer kan halen? hoewel..dat zal vast wel, als je alles op jullie site leest. maar goed, toch vraag ik me het een beetje af..

Helenedinsdag 14 december '10, 16:58 
O en over die energi, ja echt veel energie! Ik moet eerlijk zeggen dat het wel even heeft geduurd voordat ze het zo goed deden zonder krachtvoer, ze hebben echt moeten leren om goed met het hooi om te gaan. Ik rijd wisselend maar in piek-maanden is het niet ongewoon dat ik dagelijks 2-5 uur op een dag rijd, ik geef ze wel altijd 2 dagen per week vrij. Het rijden is in een vrij hoog tempo, veel galop en draf, niet veel stap. (natuurlijk alleen ij een paard dat conditie heeft opebouwd). Ik weet dat ze genoeg energie hebben omdat ze op de kleinste aanwijzing al in galop aanspringen en thuis in de weide spelen ze dan ook nog steeds als een zotte met elkaar. Als een paard te weinig tijd heeft op een dag om de energie uit hooi te halen dan geef ik bietenpulp&luzerne erbij. Als het heel heet is en het paard zweet echt ontzettend veel, dan geef ik ook electrolyten om dat verlies direct te compenseren.

Helenedinsdag 14 december '10, 16:51 
Atypische myopathie komt [naar alle waarschijnlijkheid] door het eten van schimmels die op bepaalde bomen zitten. Het heeft niets te maken met het 'gebrek' aan krachtvoer! Het is gewoon een soort vergiftiging, als ze teveel binnen krijgen worden ze ziek, of ze nou supplementen krijgen of niet, te veel gif is teveel gif. Als jij rattengif eet dan maakt het ook niet uit of je daar wl of niet ook vitaminepillen bij slikt.

chlodinsdag 14 december '10, 14:09 
Deze ziekte wordt ook atypische myoglobinurie bij paarden met weidegang genoemd. De oorsprong is nog onbekend. Het innemen of aanmaken van toxinen (mycotoxinen, fycotoxinen of bacteriële toxinen) lijkt als oorzaak het meest waarschijnlijk.
Gevallen van deze ziekte worden vaak vastgesteld in de herfst en in de lente, perioden waarin een daling van de temperatuur en de vochtigheid wordt vastgesteld.
De sterfte ligt hoog (90 %) en vaak moet euthanasie worden toegepast vanwege de ernst van de symptomen. Soms worden paarden dood aangetroffen in de weide.
Indien de paarden toch buiten moeten blijven:
Voeder krachtvoer en vitamines/mineralen bij (liefst het jaar door
is dit dan wat jullie willen voor jullie paarden? goed bezig

chlodinsdag 14 december '10, 13:59 
Onwijs veel energie? en hoeveel uur per dag moeten je paarden werken helene?
en heb je al een veulen gehad dat dat overleden is aan atypische myopathie? dan zou je er wel anders over denken.

Anne Schuitevrijdag 10 december '10, 17:49 
vitaminen, mineralen en voedinsstoffen is een vrij brede omschrijving.. wees specifiek, of voer je maar lukraak krachtvoer en weet je eigenlijk niet voor welke vitaminen, mineralen en voedingsstoffen dat nou nodig is...? Ik weet precies wat mijn paard eet.. jij?

Helenevrijdag 10 december '10, 16:50 
Chlo toch, hoe kan het nou dat al onze paarden er stralend uit zien, glanzen, onwijs veel energie hebben, nooit snotterig of anderzins verkouden of ziekjes of zwakjes zijn en dat zij toch al jaren en jaren nooit krachtvoer hebben gekregen???? We hebben meerdere veulens zo zonder krachtvoer groot laten worden ook, en ook zij zijn onwijs gezond, vrolijk en blakend van gezondheid, ook als volwassen paarden dat enkele van hen nu al zijn. Natuurlijk moet je ruwvoer wel goed zijn, anders krijg je uiteraard problemen maar het is niet de krachtvoer die het em doet!!

chlovrijdag 10 december '10, 14:44 
vitaminen ,mineralen en voedingstoffen die niet in ruwvoeder zitten Te weinig voedingsstoffen leiden tot een te mager en lusteloos paard dat niet in staat is het werk in goede gezondheid vol te houden,

Maatje Bondinsdag 30 november '10, 13:31 
Hee Ilona, dank je wel! Ik word altijd blij van jullie site en de snelle antwoorden die zo heerlijk 'natuurlijk' overkomen. Het voelt gewoon alsof het helemaal klopt. Fijn. Ben ook de buurtmeiden op jullie site aan het attent maken, spread the information, daar begint alles mee. Dus: dank!

Ilona Kooistramaandag 29 november '10, 22:43 
Niks dom en inderdaad per 24 uur :-)

Maatje Bonmaandag 29 november '10, 21:08 
Hee, domme vraag waarschijnlijk maar als er 'dagelijkse' staat bij hoeveelheden, wordt er bedoeld, per 24 uur? Dus ca. 6,5 kgs per etmaal per paard? Dank!

Anne Schuitedinsdag 23 november '10, 18:05 
Chlo, ook in je reactie op bitloos klink je als een genie. Misschien kan je ons onwetenden dan uitleggen wat er allemaal voor een essentieels in het wondermiddel krachtvoeder zit..?

Petradinsdag 23 november '10, 17:16 
Chlo, wat een ouderwets statement! Ik heb jaren geleden kennis gemaakt met deze site en ik heb me sindsdien enorm in voeding verdiept. Het klopt wat hier staat, krachtvoer is niet nodig en zelfs schadelijk. Proefondervindelijk bewezen ook: ik heb vijf veulens gefokt waarbij noch de moeder, noch het veulen krachtvoer of een supplement heeft gekregen. Vijf prachtige en gezonde veulens/paarden waarvan de oudste nu vijf jaar is en een beer van een kerel! Mooie glanzende vachten, goede hoeven, geen dierenartskosten want ze zijn nooit ziekjes, echt het gaat helemaal goed en dat met ALLEEN hooi, gras en een zoutblok met mineralen en water, merrie EN veulens. Tsja.......

chlodinsdag 23 november '10, 16:26 
krachtvoeder bevat essentiele voedingstoffen voor paarden .en zeker voor paarden in de sport. waar jullie mee bezig zijn versta ik soms niet .wil je een natuurlijk paard .... laat hem dan los in de natuur maar dan overleeft hij het wel geen maand!!!!! en takken zijn echt slecht

Elisabethvrijdag 5 november '10, 14:18 
Nog een aanvulling:
Hij kreeg en krijgt natuurlijk niet zoveel muesli: max. 250 gram per dag. Want alles met mate ;)
Hij was wel een hele lichte eczemer overigens, toen hij geen krachtvoer kreeg kon hij alleen met een deken zich goed redden. Mét de muesli had hij de deken niet eens meer nodig! :)

Elisabethvrijdag 5 november '10, 14:04 
Grappig, mijn pony had het tegenovergestelde: jaren zomereczeem terwijl hij geen krachtvoer kreeg maar op het moment dat ik krachtvoer (wel speciale muesli met amper suiker en zetmeel) er dagelijks bij ging voeren is hij zonder eczeem en heeft geen huidklachten meer. Hij is zelfs slanker geworden! Wij vermoeden dan ook dat hij tekorten had, die de muesli wel kon aanvullen. Zijn humeur werd zelfs stukken beter! (voor de rest hadden wij niets veranderd: staat al jaren 24/7 buiten met een vriendje en wij zorgen voor voldoende ruwvoer.)
Dus nee, hij kan niet meer zonder de krachtvoer :) Weglaten van krachtvoer had voor hem een averechts effect.

Ingrid de Jong-Schaapdonderdag 8 april '10, 18:54 
Als ik mijn dekhengst, die optimaal in de sport rijdt, echt 14,2 droge stof gras binnen krijgen. Geef graag geweld grasbrok, weet dat daar alles in zit. Nu staat hij nog niet buiten, maar straks in het zomerseizoen uiteraard wel.
Hoe kan ik hem nu optimaal voeren, zonder dat ik krachtvoer geef.

H. Talsmadinsdag 6 april '10, 23:10 
Ik heb mijn Haflinger merrie eens müsli gegeven. Niet veel, een handje vol per dag, maar op een gegeven moment kreeg ze allemaal kale plekken onder haar manen. Veel schilfers en je kon zo het haar eruit trekken. Ik had al snel het vermoeden dat het door die müsli kwam en ben er gelijk mee gestopt. De plekken heb ik behandeld met een beetje olijfolie + een paar druppen tee tree olie en het was heel snel weer hersteld. Mijn paarden krijgen nu alleen hooi en een liksteen, nooit meer problemen gehad. Ik heb ze de hele winter los in de tuin vanaf 14.00 uur tot 19.00 uur en dan kunnen ze onbeperkt hooi eten. Verder staan ze in een paddock met stal, waar ze niet onbeperkt kunnen eten, maar gewoon een plak hooi krijgen. Het gaat perfect, ze zijn heel tevreden en volgens mij vinden ze het ook wel gezellig. Ze kunnen wat rondlopen, als ze aandacht willen, komen ze voor het keukenraam staan en ze eten niet eens de hele tijd. Zo nu en dan slapen ze even of liggen ze in het zonnetje. Naar mijn idee zijn ze echt in balans. Ze kunnen bijna weer naar het weiland, maar zo hebben we een perfecte manier van overwinteren uitgevonden in het drassige veengebied waar het land 's winters veel te nat is.

Christel Provaasdinsdag 6 april '10, 22:12 
Ik zou als het mesteten blijft voortduren, er een totaalsupplement bijvoeren. Mest eten kan duiden op een mineralentekort of verkeerde darmflora. Door mest te eten -doorgaans van een paard met een gezonde darmbacteriepopulatie- worden de goede bacterieën geënt.

van lennepdinsdag 6 april '10, 22:09 
Hi,
Lees even het stukje , leven zonder krachtvoer , hierboven.
Misschien dat dat al antwoord geeft op je vraag?!
Overgangsfase en enten van goede darmbacterien zijn misschien de steekwoorden die hier spelen.
Gewoon volhouden , en zorg dat je je paard de tijd geeft om om te schakelen.
Succes!
ps; als je er twee maanden over hebt gedaan om de brok af te bouwen , en nu nog maar zo weinig geeft , stop er dan maar helemaal mee. Dan kan het paard zich helemaal ''concentreren'' op een gezondere darmflora.

knertdinsdag 6 april '10, 21:50 
inmiddels mijn paarden ruim een maand op het natuurlijk voeren. Brok is inmiddels echt geminimaliseerd. Van 2 kilo sportbrok naar Een handje per dag per paard. Daarnaast een hymalaya liksteen, waar hij gretig aan likt en 1x p.d. zoveel ruwvoer dusdanig verstrekt dat ze er 12 uur over doen om het op te krijgen. Nooit gedwongen stalling.
maar nu eet mijn ruin plotseling mest.. En de merrie is voor het eerst hengstig. denk wel dat het zijn eigen mest is, maar zeker weten doe ik het niet.
'zogenaamde Kenners' adviseren me meer brok te voeren, maar daar wil ik nou juist vanaf. Is 11-12 kilo ruwvoer voor hem nog te weinig? Ik heb getest hoeveel hij op kan (lichte arbeid/550 kilo), en dat begint pas een beetje bij de 22-24 kilo. Is dit normaal of gewoon gezond? Mijn hooi is zit eerder tegen het 'rijke' hooi aan dan het arme stengelig.
Wat te doen?

Danidonderdag 25 maart '10, 15:43 
@Knert: de veulens van Frans en Ilona zijn groot geworden op hooi, water + liksteen.

Knertdonderdag 25 maart '10, 12:32 
Door jullie heb ik mijn paarden van de ijzers af, 24/7 ongeacht welk weer: GEEN gedwongen stalling meer en altijd buiten met beschutting met zachte weide en harde bodemgebieden. Ging ik van 5 kg ruwvoer p.p naar 11-12 kilo ruwvoer p.p en naar minder brok.Uiteindelijk wil ik mijn brok minimaliseren. Begin door jullie steeds meer het gevoel te krijgen dat ik een betere baas ben geworden! En mijn voorheen nogal een hyper dressuurpaard is nu in voor ontspannen buitenritjes in het bos. De kosten voor hooi is flink verhoogd in de maand maar daarintegen hebben ze na 1 jaar prachtige bijna onderhoudsvrije hoeven! En stralen ze rust uit!
Dank je wel: ook namens Zandigo en Kyra!
duidelijke site.. alleen er mag wat mij betreft iets meer info over opgroeiende paarden. Bijv. in de calculator. Neem aan dat de behoeftes van het dier dan ook afwijken dan van volwassene?
Zou wel graag willen weten welke takken wel of niet aan een paard gegeven kan worden.

Nathaliedinsdag 16 februari '10, 10:48 
Babs, zou je het dan niet wat beter lezen? Er staat toch dat de voederfabrikanten je doen laten geloven dat het nodig is, dat het goed voor je paard is en eigenlijk onmisbaar?

-babs-maandag 15 februari '10, 15:21 
Ik was even voor een verslag voor school aan het kijken op deze site.
Maar vind het een beetje raar dat je het alleen maar over de nadelen van brokken hebt. Zijn er dan helemaal geen voordelen van brokken. Als dat zo zou zijn waarom kopen mensen het dan.

Tjardazaterdag 9 januari '10, 10:56 
Ik heb bijna dezelfde situatie als Rachel hieronder. Mijn haflinger van 1,5 krijgt nu op advies van de dierenarts toch wat krachtvoer bijgevoerd (ondanks dat mijn andere paarden op alleen ruwvoer leven). Een jong paard heeft veel behoefte aan eiwit en energie, dat is uit alleen de ruwe celstof in ons (structuurrijke) hooi moeilijk op te nemen. Nu met een beetje krachtvoer op de winterdag gaat het goed. In de zomer heeft hij het niet nodig en kan hij voldoende energie en eiwit uit het gras halen. Natuurlijk hebben ze dan wel een mineraalsteen.

Ilona Kooistrazondag 20 december '09, 18:00 
Dit venster is niet zo handig om een uitgebreide mail te schrijven, Petra en Rachel, zouden jullie je vraag op het forum willen plaatsen?

Rachelzondag 20 december '09, 17:30 
Hoi!
Ik heb een Friese merrie van 1,5 jaar, zij staat 24 uur p.d. buiten met schuilstal, Ik vind haar in de afgelopen maand achteruit gegaan in conditie (magerder). Hoe kan ik haar aan laten komen? Ze krijgt nu samen met 3 shets, 1 baal hooi in 1 keer per dag aangeboden, ze doen hier wel vrijwel een hele dag over voor het op is. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen,

Petravrijdag 18 december '09, 17:15 
Hoi,
Heb mijn paard nu al zonder dekens en ijzers staan sinds een bezoekje aan deze site :) Nu sta ik op een stal, waar ze snijmais voeren, weliswaar gemengt met wat kuilgras.
Hoe staan jullie daar tegenover?

Daisydonderdag 5 november '09, 13:36 
lees op het forum, heel veel over te vinden.
staat ook zeker dat het aan veel meer dingen kan liggen dan biks. sommige paarden wel sommige niet enz.

Shirleydonderdag 5 november '09, 11:28 
Mijn Pony van 1,52 m krijgt geen krachtvoer omdat ze aanleg heeft om dik te worden (ja ook van gras en hooi!) Tevens heeft ze zomerecceem. ze krijgt nu al bijna 2 jaar geen krachtvoer maar de zomerecceem wordt er niet minder op! Dus ik denk dat het wel afhankelijk is in hoe erge mate je paard dat heeft. Daarnaast heeft haar dochter ook zomerecceem en krijgt ook geen biks want heeft ook wel aanleg dik te worden! de ecceem wordt er niet minder op, als 2 jarige is het komen opzetten terwijl ze op opfok in het land stond en heel soms een schepje biks kreeg van mij. Iedereen succes hiermee maar vraag me af of de biks de boosdoener voor Zomerecceem is????

Renatewoensdag 4 november '09, 21:09 
Zomereczeem is een allergie voor het speeksel van de cullicoide mug. voeding kan het verergeeren, maar het weglaten van krachtvoer daar gaat de zomereczeem echt niet van over. Ik heb een tinker met zomereczeem, die krijgt geen krachtvoer en heeft het ook. Zomereczeem is niet te genezen. Ik vind het vervelend dat toch enigszins die illusie wordt gewekt.

Renatewoensdag 4 november '09, 21:08 
Zomereczeem is een allergie voor het speeksel van de cullicoide mug. voeding kan het verergeeren, maar het weglaten van krachtvoer daar gaat de zomereczeem echt niet van over. Ik heb een tinker met zomereczeem, die krijgt geen krachtvoer en heeft het ook. Zomereczeem is niet te genezen. Ik vind het vervelend dat toch enigszins die illusie wordt gewekt.

Daisydinsdag 27 oktober '09, 22:03 
wie ben jij?? volgensmij nog heel jong, en even in de paardenwereld?
volgens mij heb je nog niet zo lang geleden leren schrijven?
lees maar eens goed door op deze site, en als je het begrijpt ga je zeker je gedachten veranderen en de waarheid horen.
sjee, hoe is het mogelijk. of we worden voor de gek gehouden.

jenniferdinsdag 27 oktober '09, 20:28 
je paarde mag geen strooj eeten om ze er koliek van krijgen en moet je op krulen seten

jenniferdinsdag 27 oktober '09, 20:25 
ja mag allien paarde eten geefe s avons en s morgens

Sannedonderdag 15 oktober '09, 17:31 
Ja dat doe ik ook, alleen er zijn mensen bij mij die de paarden wortelen geven, waarmee ik al mijn twijfels had.
Maar bedankt.

Ilona Kooistradinsdag 13 oktober '09, 01:17 
Ik zou een paard geen wortelen geven, die zitten inderdaad vol met suiker (menselijke diabeten mogen ook geen wortel eten). Een keer een worteltje voor een gezond paard kan waarschijnlijk geen kwaad maar ik zou het niet overdrijven en persoonlijk geef ik liever takken (wilg, beuk, etc) en gras.

Janke Griet Elzingamaandag 12 oktober '09, 21:03 
Ik had al zo mijn twijfels om een zak biks voor de winter te kopen, gelukkig vond ik deze site en twijfel nu veel minder en koop geen biks.

Sannemaandag 12 oktober '09, 19:39 
Ik vroeg me af of wortels ook slecht zijn, want daar zitten toch ook suikers in? En hoeveel wortels mogen paarden maximaal, want bij ons in het land worden er door andere mensen altijd heel veel wortels gevoerd.

wendyzondag 30 augustus '09, 11:22 
eigelijk is het dus gewoon zielig om paarden krachtvoer etc. te geven ik haal me paarden er gelijk van af me merrie is een luchtzuiger maar dat komt dus door der maag probleem door die rot brokken.
mij paard gaat een 'nieuw' leven tegemoed
Groetjesss

Estherdinsdag 9 juni '09, 11:54 
Ik heb met veel interesse (en begrip) jullie site en boeken gelezen en als we over een aantal jaar een paard willen, zijn we natuurlijk al overtuigd hoe we ze willen houden! Onze katten, konijnen en kippen worden ook natuurlijk gevoerd. En ik vroeg me stiekem af of jullie dat ook doen met andere dieren?

Eline Monastermaandag 26 januari '09, 12:02 
Ik ben met veel interesse het boek 'Paard Natuurlijk' aan het lezen, net als op de site staan er geweldige ideen op. Ik had alleen een vraag over jullie advies over graszaadhooi. Wij hebben namelijk op ons melkveebedrijf al jaren graszaadhooi van Engels raaigras voor ons jongvee (die hebben ook voer met laag eiwitgehalte nodig), en vorig jaar hadden we ineens opvallend veel pinken met verlammingsverschijnselen aan de achterhand. Er bleken endofyten in het graszaadhooi te zitten die het gif Lolitrem B produceren. Dit gif is heel gevaarlijk voor koeien en paarden. Dit voer had natuurlijk nooit als veevoer verkocht mogen worden, maar het is toch gebeurt, maar liefst door een groot veevoederbedrijf. Jullie zijn vast van deze potentiele schimmel in graszaadhooi al op de hoogte, maar is het een idee om een waarschuwing oid op te nemen in de volgende druk van jullie boek?
Met vriendelijke groeten, Eline Monaster

BuitenZinnigvrijdag 2 januari '09, 20:09 
Geen idee of ze het lekker vindt. We gaan eens op zoek naar die brokjes (zonder de melasse) of anders inderdaad een grasbrok. Het gaat maar om een heel klein beetje per dag, gean kilo's van dat spul. Bedankt voor het antwoord!

Ilona Kooistravrijdag 2 januari '09, 19:00 
Bietenpulp kan, als het paard dat lekker vindt. Let op: er is ook bietenpulp mét melasse, en dat wil je dus niet. Is je paard niet gewend aan de smaak van bietenpulp dan kun je ook geweekte grasbrokjes gebruiken. Te koop bij bv Welkoop.

BuitenZinnigvrijdag 2 januari '09, 18:34 
Is bietenpulp ook een goed middel om eventueel medicijnen/kruiden in te voeren? Poeder is zo lastig toedienen en alleen nat maken is te weinig. Appelmoes is uiteraard weer een foute 'drager' We voeren geen krachtvoer en alleen hooi. Er zit helaas een chronische longpatient in de groep en die moet wat medicijnen hebben als ze het te kwaad krijgt.

Mesrakdinsdag 21 oktober '08, 18:29 
Ik vindt deze site geweldig.
Ik hou dan ook heel veel van paarden.!!!!!!

christinavrijdag 15 augustus '08, 14:14 
Vanaf oktober heb ik alle soorten bijvoeding (brokken, wortels,etc) weggelaten en alleen hooi gevoerd in beperkte mate. In het voorjaar zijn mijn beide ponies niet gaan schuren en ook daarna niet meer. Nu twee jaar verder gaat het nog steeds goed. Ze mogen alleen in de wei als het fructaangehalte laag is en dan maximaal 6 uur per dag. Ze lopen wel 24 uur per dag buiten als ze willen. De jaren daarvoor kregen ze alleen in de winter 1 kg brok en lette ik niet op het fructaangehalte. Ze kregen onbeperkt hooi waardoor ze te dik waren. Elke zomer schuurden ze alle manen en een groot deel van de staart weg ondanks vliegendekens en daarna eczeemdekens. Ik ben ervan overtuigd dat bij mijn paarden een soort suikerziekte staart en maneneczeem veroorzaakt. Nu ze wat slanker zijn en nauwelijks meer fructaan krijgen (soms nog een handje onbehandelde haver) schuren ze bijna niet meer en hebben dan ook geen deken meer op. Dit is voor alle partijen een verademing. Iedereen kan dit gemakkelijk proberen want het kost niets!!!

Daisymaandag 17 maart '08, 20:50 
hoe zit het nu met knoflook? kan het kwaad of is het goed??
het stukje hierover is verdwenen??

Pietvrijdag 14 maart '08, 20:42 
Maismail is niet het goede bijvoer voor een paard.
Je kunt veel beter bietenpulp bijvoeren, maar wel eerst goed weken!

Iris Janssenvrijdag 14 maart '08, 18:06 
Mijn verzorg paardje is de laatste tijd erg mager geworden,je kunt zijn ribben tellen en dat heeft hij nog nooit gehad. We hebben nu maismeel gekocht maar hoeveel mag hij daar van hebben? Gister hadden we ongeveer net zoiets als slobber gedaan, maar vandaag was die gelijk opvallend hyper. Ik zou graag willen weten hoeveel die er van mag hebben. Het is een kleine maar hackney met heel veel energie! ik had als tip gekregenom op deze site te kijken mar ik kon het niet vinden dus probeer ik dit! alvast bedankt! groetjes Iris

needjemaandag 21 januari '08, 08:21 
Ik lees hier dat granen niet goed zijn. Maar elders lees ik dat granen in combi met lucerne een goeie vervanger is voor krachtvoer. Hoe zit dat?

daniellemaandag 31 december '07, 18:59 
ik ben pas over gestapt naar de natuurlijke voeding van mijn pony's,, ze kregen vroeger altijd bijna alleen maar biks en stonde weinig buiten,, de laatste 2 jaar staan ze wel altijd buiten, maar nu ben ik ook aan een natuurlijke voeding begonnen.
egt het werkt heel goed. de ene pony is veel meer actief en doet ook veel meer mee tijdens beweging. ook lijkt het of ze wat minder vaak chagarijnig is! de andere pony heeft vogens mij een veel mooiere vacht gekregen naja het is zacht en veel gladder ook gaat het wat glimmen terwijl ik weinig poets of middeltjes gebruik. ook schuren ze veel minder en zien er gezond uit!!
ik raad iedereen aan om ook u/jou paard/pony een natuurlijke voeding te geven!! het is perfect:D
heel erg bedankt voor de informatie van de saite maar ook van het boek (die ik inmiddels ook heb gelezen) met vr. gr. danielle

amarwoensdag 28 november '07, 10:52 
Vorig jaar is er een bwp bij ons op de wei komen wonen, Hij was mager en kreeg extra bijvoeding(voorgeschreven door arts) en deze zomer een pony, die je zijn ribben kon tellen en meestal op stal stond. Nu zien ze, onze grote kolos en die griezelig uitziende pony, er prachtig rond uit! Onze 2 paardjes en zij staan ALTIJD buite en hebben de ganse zomer alleen gras gegeten. Sinds vorige maand zijn ze verhuisd naar wei met inloopstal voor de winter en sinds deze maand krijgen ze constant hooi ter hunne beschikking. Wel krijgen ze dagelijks een portie worteltjes als toetje( toch nog beetje antropomorfisme, mensen eten graag een toetje haha) maar dat is ook gezonde voeding toch???

laurahizondag 11 november '07, 06:10 
ik heb een pony van 39 jaar zij kan niet goed hooi eten en aan gras heeft ze niet genoeg, daarom geef ik haar brokken en slobber speciaal voor oude paarden.
ze heeft hele erge zomerexeem zou ik dit kunnen verminderen en haar gezonder maken als ik geen brokken meer geef?

Isabellazondag 4 november '07, 14:04 
Lichte kuil geven, een tikje nat hooi dus. Wel wat later in het jaar geoogst (geen supergroen voorjaarsgras)

fabienne debontridderzaterdag 3 november '07, 12:15 
wat doe je met paarden die hooi(pollen)allergie hebben?

Renymaandag 8 oktober '07, 20:24 
Ik ben me aan het verdiepen in het voeren van paarden, ik ben namelijk van plan om een paard/jaarling te gaan kopen. Fijn dat ik dit gelezen heb en dat ik weet wat me te doen staat. Nml mijn paardje paard laten zijn/blijven. Ik ga dit zeker in praktijk toepassen. BEDANKT

Ilonadonderdag 30 augustus '07, 21:23 
Waarom verdwijnt het bij sommige paarden dan wel? Ik zou de aanname niet direct van tafel vegen, ook niet als het bij sommige paarden niet zo is. Bij sommige anderen lijkt het namelijk alsof het wél zo is.

Gekedonderdag 30 augustus '07, 14:55 
Ik ben het er voledig mee eens dat paarden het uitstekend kunnen doen zonder krachtvoer.
Alleen dat exceem er door zou verdwijnen vind ik klinkklare onzin.

maaikezondag 19 augustus '07, 09:41 
hou noem je een paard als ie 1 jaar oud is?

Lobke Insingmaandag 16 juli '07, 13:11 
hoi gewelidige site! ik voelde me altijd een beetje schuldig dat mijn paardje al zijn hele leven dag en nacht, het hele jaar door buitenstaat en alleen maar gras en 's winters aanvullend hooi kreeg. nou dat schuldgevoel is helemaal weg! ook heeft hij nog nooit ijzers gehad en inderdaad nooit problemen met hem gehad. (8 jaar en nog nooit ziek geweest, op ene keer een wondje na) ik ga weer verder lezen, hier leer ik nog wat! super site!

Angeliquewoensdag 30 mei '07, 14:08 
De tinker en Shet staan al bijna 3 jaar op 'geen voer'. Onbeperkt krijgen ze hooi en kuilgras, onze wei is zeer schraal. We voer ik ze wortels bij, een appeltje en af en toe wat brood. Voor de afwisseling soms lauwe zemelen. Ik heb altijd gigantisch veel producten gevoerd maar nu ze sober gehouden worden zien ze er net zo goed uit. Helaas is de 'zomereczeem' verder gaan ontwikkelen bij Tink maar daar komt nu een speciale deken ook voor.

quickje super paardje!!zaterdag 12 mei '07, 21:22 
echt een site waar je teminste iets kan uit leren. hier respecteren ze de paarden teminste. ik ben niet voor harde middelen enzo. de voorbeelden die op deze site te vinden zijn, zal ik echt proberen toe te passen. ik heb jammer genoeg geen eigen paard maar er staat wel een supersjiek paard op de manege waar ik rijd. niemand wil hem omdat hij zo wild is, maar hoe losser je hem rijd met een zachte hand, hoe kalmer hij word. dat verstaan vele mensen niet. supertof dat jullie tijd willen maken om alle dingen uit te leggen hoe je paard meer vertrouwen in je kan krijgen, en zo voort. merci. ik heb veel van jullie geleerd.

Lenavrijdag 11 mei '07, 16:02 
Naar aanleiding van wat op deze site stond zijn wij zijn sinds een half jaar het krachtvoer aan het afbouwen. Ze krijgen elk nog één botervlootje per dag. Voor de rest hooi en gras (wei), een liksteen (door de ene veel en de andere weinig gebruikt) en na het rijden een kleine portie bietenpulp. Het gaat prima. Ze hebben er een drietal maanden schraal uitgezien, wat uit proportie, maar nu vraagt zowat iedereen wat we ze 'bijgeven'. Dus voor ons nauwelijks nog gesleur met zakken voer. Bedankt.

Brittdonderdag 15 maart '07, 00:23 
Wat een geweldige site!! Hij sluit precies aan op wat ik altijd al gedacht heb (op de wetenschappelijke onderzoeken na). Overal waar ik gekomen ben waar paarden zijn heb ik mensen in de weer gezien met allerlei poeders, drankjes, verschillende soorten krachtvoeren en noem het maar op, wat ik echt weerzinwekkend vind. Mijn paardje heeft op een handje brok af en toe na, omdat ie het zo lekker vindt (ga ik na dit gelezen te hebben ook maar eens afschaffen), in de winter 14 uur per dag op de wei gestaan en vanaf het voorjaat t/m het najaar 24 per dag buiten gestaan. Heb hem ook altijd voorzien van voldoende hooi omdat weien nogal snel kaal gegeten zijn. Mijn paardje heb ik nu zo'n 15 jaar en hij is inmiddels rond de 28, maar kerngezond en op een hoefzweertje na is ie nog nooit ziek geweest, terwijl de mensen die hun paarden van allerlei dure supplementen etc. voorzien verschrikkelijk vaak liepen te dokteren. Ik dank jullie hartelijk voor de bevestiging dat mijn manier van paardenhouden een hele goede is, ondanks wat anderen erover gezegd hebben weet ik nu dat ik het bij het rechte eind had en mijn paard bij mij een echt paard kon zijn en nog vele jaren kan blijven.

MizzPoeZmaandag 26 februari '07, 10:49 
waar is het knoflookgedeelte nou gebleven?
Wilde net iemand op deze site wijzen omdat ze haar paard preventief knoflook voert, maar nu is't weg....

eddy DRUPPELzaterdag 6 januari '07, 16:24 
Kzou zeggen uitproberen , 2e snee bevat minder eiwitten daarom algemeen aangenomen gezonder voor paarden mijn paarden krijgen elke één baal hooi per dag de ene is perfekt op gewicht de andere iets te dik . Dus zelf uitproberen , gezien hun grootte is minder mischien aangewezen.

Marionzaterdag 6 januari '07, 10:40 
Onze IJslanders kregen prima door en door droog 'paardenkuil ' en waren vreselijk aan de dunne. Ik begreep pas later dat het blijkbaar toch teveel eiwitten bevatte voor onze IJslanders en dat de diarree daardoor ontstond. Wat een ellende. Ze krijgen nu eco hooi en het lijkt een stuk beter te gaan. Nu las ik in dit artikel dat de 2e snee eigenlijk beter is dan de 1e snee? Verder begrijp ik dat sommige mensen een baal hooi per dag voeren. Persoonlijk lijkt me dat erg veel. In ieder geval voor onze paarden. Misschien vergis ik mij?

SpikyBluedonderdag 3 augustus '06, 20:28 
Hoi, wat fijn dat jullie zoveel aandacht besteed hebben om heel duidelijk alles uit te leggen. Ik probeer mijn paard ook zo goed mogelijk oud te laten worden, hij staat dan ook dekenloos, dag en nacht, zomer en winter buiten en krijgt alleen heel soms in de winter krachtvoer (half schepje..) Hij is 18 en ziet er supergezond en tevreden uit! Toen ik hem kocht op zijn 9e, stond hij 23/7 op stal, kreeg 3 kilo biks per dag en had 2 dekens op. Ik ben blij dat ik hem de kans heb kunnen geven om weer als 'paard' te kunnen leven. Ik hoop dat veel mensen die van plan zijn een paard te gaan houden zich in dit onderwerp verdiepen.. Groetjes en veel succes met jullie site!

peter de hoonzondag 9 april '06, 21:09 
nuts krijgt sinds 1 jaar alleen nog maar water, mineralen, berkenboom, eikenblaadjes, wilgentakjes, vlashooi, en helaas koeien voordroog hooi. voorheen kreeg hij 5 kg brok op manege ja zo dom was ik. enfin ik heb een nu een paard wat blij is om paard te mogen zijn en dusdanig behandeld te worden. deze zomer hoop ik beter hooi te kunnen scooren dus mensen stop met brokjes. water mineralen en ruwvoer.

Nils Vellingazondag 12 maart '06, 22:53 
ik heb ooit (1973)in IERLAND een 10 daagse huifkar (1500Kg)tocht gemaakt met een paardje(1.50m) van 22 jaar oud.Dat kwam zo van de wei af waar het drie maanden had gelopen in de kudde. Elke ochtend, bij het uit de wei halen kreeg het ong.1 kilo haver, verder niets.Per dag reden we ongeveer 40 Km (25mile). s'avond stonden de paarden op een luis kale wei (oktober). Het paard (Violet) liep als de beste. Na die 10 dagen ging zij weer terug naar de kudde en heeft die morgen ook GEEN haver meer gekregen.
Het was mijn mooiste vakantie ooit en eerste kennis making met paarden.