Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Het laatste nieuws

Het laatste nieuws

Je kent deze website misschien al? Toch maar weer eens kijken, want er worden vaak nieuwe pagina's aan de site toegevoegd. We besparen je het zoeken:

Het laatste nieuws

Veel van de informatie van deze website, plus veel extra's, is nu beschikbaar in het boek "Paard Natuurlijk".

Sitemap

Sitemap

Het beste kun je www.paardnatuurlijk.nl bekijken via de menu's. Veel van de menu-opties openen weer andere menu's. Nieuwe menu's openen altijd met een inhouds-pagina waarop dezelfde links staan als in het menu. Het menu gebruik je om snel naar een bepaalde afdeling van de website te gaan, de inhouds-pagina om de website in "verhaalvorm" te verkennen. Op deze manier krijg je alles te zien in een opbouwende, logische volgorde.

Mocht je verdwaald raken of heel snel iets willen zoeken dan kun je ook via de sitemap de weg vinden.

Sitemap

Paard Natuurlijk

Paard Natuurlijk

Deze webpagina's gaan natuurlijk over paarden, maar de rode draad in dit geheel is het woordje "natuurlijk". De kreet "Paard Natuurlijk" kan op twee manieren worden gelezen, maar beiden zijn in dit geval van toepassing: Het geeft aan hoe vanzelfsprekend paarden in ons leven zijn geworden, maar ook hoe bij stukjes en beetjes de omgang en verzorging van onze paarden op een steeds natuurlijker manier plaatsvindt.

"Bij stukjes en beetjes" moet je letterlijk nemen. Tot nu toe wordt "natural horsemanship" in allerlei losse, op zichzelf staande, vakjes ingedeeld:

Wat echter nog maar sporadisch begint door te dringen is dat "natural horsemanship" een totaalpakket is. Je kan paarden wel natuurlijk bekappen maar als je ze 23 uur per dag in de stal opsluit zul je nooit goede hoeven krijgen. Je kan "natural horsemanship" gebruiken in de omgang en het rijden met je paard, maar als je paard teveel op stal staat en te weinig contact krijgt met soortgenoten dan blijf je een paard houden met weinig spirit en/of rij je op een bom vol opgekropte frustratie. Je kan je paard 24 uur weidegang geven maar als je hem kleffe brokjes voert, scheert en een deken opdoet, hem in de wei laat ronddartelen op hoefijzers, dan is er een grote kans dat je paard niet voldoende weerstand heeft of er ongelukken gebeuren. Het principe dat bij mensen een gezond lichaam en een gezonde geest samengaan is al geruime tijd gemeengoed. Dat dit bij paarden ook zo is blijkt echter helaas nog steeds een eye-opener.

Ilona en Khani Wat wij in de loop van de tijd hebben geleerd is dat de "natural horsemanship onderdeeltjes" puzzelstukjes zijn die naadloos op elkaar aansluiten en samen een puzzel vormen. Een puzzel die pas compleet is als je alle puzzelstukjes bij elkaar hebt. Het eindresultaat is een evenwichtig paard, zowel in mentaal, emotioneel als fysiek opzicht.

Op deze website, www.paardnatuurlijk.nl, vind je vele puzzelstukjes. Al lezende zul je ontdekken dat er steeds links zijn naar onze andere pagina's, een gevolg van het feit dat alle informatie met elkaar samenhangt. De puzzel is echter nog lang niet compleet, regelmatig wordt er nieuwe informatie aan deze website toegevoegd. www.paardnatuurlijk.nl is uniek omdat je hier genoeg puzzelstukjes kan vinden om een goede indruk te krijgen hoe de complete puzzel eruit zal zien.

Sommige mensen komen op www.paardnatuurlijk.nl voor een los puzzelstukje. Ze zijn slechts geinteresseerd in natuurlijk bekappen, of willen weten hoe ze hun steeds op hol slaande paard kunnen stoppen, wat ze het beste kunnen voeren, of alleen maar hoe ze hun paard de trailer in kunnen krijgen. Realiseer je echter dat het belangrijke van deze website is dat iedere pagina samenhang heeft met de andere pagina's. Lees die andere pagina's ook; ze staan er niet voor niets!


Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Natuurlijke verzorging, natuurlijke voeding, natuurlijk bekappen, natuurlijk paardrijden, het zijn dingen die tegen een aantal gevestigde tradities ingaan en dat wekt dan ook bij sommige mensen weerstand op. Veelgehoorde tegenargumenten zijn:

? Wat nou "Natuurlijk"! Op een paard gaan zitten is al niet natuurlijk, waarom zou je de rest dan wel natuurlijk moeten doen?
Die twee zaken hebben niets met elkaar te maken. Waar het om gaat is dat we met onze paarden zoveel mogelijk willen bereiken en een zo hoog mogelijke gezondheid nastreven. Dat we op een paard gaan zitten betekent niet dat we het paard dan maar ongezond voedsel moeten geven, hoefijzers eronder moeten slaan en het paard moeten trainen met methoden die niet optimaal aansluiten op zijn prooidierbrein. We willen gewoon het beste en als jij dat ook wil vind je op deze website veel waardevolle informatie.

? "Natuurlijk" doet me denken aan "natuurgenezers" en geitewollesokken. Is dit hele gedoe nou niet vreselijk zweverig?
We hebben voor de term "Natuurlijk" gekozen, maar hadden net zo goed een andere benaming kunnen gebruiken, zoals "gezond", "slim", of "vernieuwd". We laten ons beslist niet in met zaken die niet wetenschappelijk verantwoord zijn of niet bewezen zijn. Alle dingen die je op deze website kan lezen zijn het resultaat van gedegen onderzoek en logisch verklaarbaar. Natural horsemanship is niet ontstaan omdat het zo zielig is om een paard "stevig aan te pakken" maar omdat een andere aanpak nou eenmaal bewezen betere resultaten oplevert. Natuurlijk bekappen is ontstaan omdat veel bekende hoefproblemen ontstaan door een bekappingsmethode die meer op tradities berust dan op gedegen onderzoek. Zo is alles op deze website een gevolg van onderzoek naar wat het beste is en het beste werkt en daar hebben we de naam "natuurlijk" aan gekoppeld.

? Jullie maken steeds vergelijkingen met wilde paarden maar onze paarden zijn gedomesticeerd en die kun je dus niet vergelijken.
Echte wilde paarden bestaan niet meer. Wat er nu aan wilde paarden rondloopt zijn afstammelingen van vrijgelaten en ontsnapte gedomesticeerde paarden. Ze zijn daarom zeer goed vergelijkbaar met onze gedomesticeerde paarden en het is leerzaam ze te bestuderen: Gedomesticeerde paarden kun je het beste begrijpen als je hun afkomst begrijpt. Katten worden ook al heel lang gedomesticeerd, maar het zijn nog steeds roofdieren die duidelijke behoeften hebben en gedragingen vertonen die overeenkomen met hun leven in de vrije natuur. Als je dat niet doorhebt sta je voor raadsels waarom je kat zijn nagels scherpt aan de stoelpoot, je parkiet probeert op te eten en maar niet schijnt te willen leren dat hij niets uit de pan mag hengelen. Bij paarden is dat beslist niet anders! Zie ook onze pagina over Wilde Paarden.

Natuurlijke kennis

Natuurlijke Kennis

Dit is waar paardnatuurlijk over gaat: Dit is de kennis-database van www.paardnatuurlijk.nl!
Je vindt hier de artikelen over Natuurlijke voeding, Natuurlijke huisvesting, Natuurlijke verzorging en Natuurlijke bekapping van paarden.

Je vindt hier artikelen over allerlei interessante natuurlijke wetenswaardigheden, zoals: Hoe leert een paard het snelste? Trailer laden, hoe pak je dat aan? Angsten van je paard wegwerken (desensibiliseren), of het nou angst voor landbouwtrekkers is of voor wormspuiten, hoe los je het op? Hoe werkt de one-rein-stop, de noodrem waarmee je ieder op hol slaand paard tot stoppen kan krijgen? Jakobskruiskruid, dat razendsnel verspreidende uiterst giftige weide-onkruid, herken je dat al? Enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts...

Natuurlijke kennis: bekapping, verzorging, voeding, omgang, etc

Onderzoek en testen

Onderzoek en Testen

Er worden veel onderzoeken gedaan, maar vaak komen ze nauwelijks in de bekendheid. Wij wilden daar iets aan doen en hebben speciaal daarvoor deze afdeling van de website opgezet. Ook doen we zelf soms een onderzoek of testje.

Onderzoek en testen

Cursussen en producten

Cursussen en Producten
Grote Paardenbal

Behalve dat je op deze website zeer veel informatie kunt vinden, ervaringen en kennis kunt uitwisselen via ons forum, advertenties kunt plaatsen, enzovoorts, heb je bij ons ook de mogelijkheid om de cursus Natuurlijk Bekappen te volgen op vier locaties in Nederland en België. Bovendien hebben we een kleine maar professioneel opgezette webwinkel met een zeer snelle levering waarin we een heel aantal handige en veelal unieke producten aanbieden.


Cursussen en Producten

Over ons en onze paarden

Over ons en onze paarden
<img src="paarden/onze-paardenK.jpg" alt="Onze paarden" width="200" height="150" border="0" align="left"> De volgende linkknop opent een menu waarin je van alles kan vinden over ons.
  • onze geschiedenis
  • onze paarden
  • onze webcam (kijk live naar onze paarden!)
  • foto's en verslagen
  • video's en demo's
  • achter de schermen ("the making of...")
De paarden live!
Wij en onze paarden

Natuurlijk Interactief

Natuurlijk Interactief

Deze website heeft veel populaire interactieve onderdelen, zoals een discussie-forum, foto-album, een lijst met boek- en DVD-recensies, links naar andere websites, etc. etc. Je kan hier gelijkgestemden ontmoeten en met hen gegevens uitwisselen en discussieren over de onderwerpen waarover deze website gaat.
Als je vragen hebt kun je die in het forum kwijt, maar vaak kun je al antwoorden vinden door eens door de voorgaande berichten te bladeren. Neem geheel vrijblijvend een kijkje!

Natuurlijk interactief

In de pers

In de pers

Onze websites Paard Natuurlijk en Hoef Natuurlijk behandelen spraakmakende onderwerpen. Spraakmakend, want we proberen vooral te laten zien hoe het in paardenland ook anders kan. We lokken discussies uit en prikkelen tot nadenken. Dat de belangstelling voor onze websites groot is merken we niet alleen aan het aantal bezoekers, dat met ruim 1500 bezoekers per dag best fors kan worden genoemd, maar ook aan de aandacht die we krijgen middels diverse publicaties en reacties, en de veranderingen die we teweeg brengen.

Reden tot vreugde dus, want elke publicatie verhoogt de aandacht die onze website krijgt, en hierdoor bereiken we nóg beter ons doel. Een enkele keer komen we echter iets tegen dat ons minder tot vreugde noopt, en waarop we graag eens willen reageren: Op de volgende pagina's geven we onze visie op een aantal publicaties en reacties die op ons betrekking hebben, of veranderingen die door onze invloed zijn ontstaan.

In de pers

Advertenties

Advertenties

Dit is het advertentie-prikbord van paardnatuurlijk. Je kan hier kosteloos de advertenties bekijken en/of zelf een advertentie plaatsen. Het voordeel van adverteren op deze website is dat je advertentie vooral wordt bekeken door mensen die natural horsemanship hoog in het vaandel hebben staan.

Advertenties

Reacties van lezers

Hieronder de wat meer uitgebreide reacties op deze website die we van bezoekers kregen.

Verwijzing

Verwijzing
www.paardnatuurlijk.nl

Teller