Onderzoek voedingscalculators

Onderzoek Voedingscalculators

Op het paardenforum "bokt" werd een onderzoek georganiseerd waarbij de online voedingscalculatoren van Pavo, Hartog en Paard Natuurlijk aan de tand werden gevoeld. Wij mochten dit artikel overnemen voor publicatie op onze website www.paardnatuurlijk.nl.

1. Calculators van krachtvoerfabrikanten adviseren teveel krachtvoer, met name Pavo.

Het eerste wat opviel bij het doornemen van alle adviezen was dat bij bijna iedereen Pavo het meeste krachtvoer adviseert. Hartog adviseert over het algemeen het minste, op Paardnatuurlijk na dan.

Enkele citaten:

2. Calculators van krachtvoerfabrikanten adviseren te weinig ruwvoer.

Wat een groot aantal mensen ook opviel, was dat behalve véél krachtvoer, met name Pavo (maar ook andere calculators van brokjesfabrikanten) veel te weinig ruwvoer adviseert.

Enkele citaten:

3. Bijna niemand geeft zoveel krachtvoer als de calculators van voerfabrikanten aangeven

De gemiddelde bokker heeft meer verstand van hoe paarden gevoerd moeten worden dan de voerfabrikant. Een aantal bokkers gaf aan dat hun paard gezondheidsklachten zou krijgen als de geadviseerde hoeveelheid krachtvoer verstrekt zou worden. Wat behalve opmerkelijk, eigenlijk ook zeer ernstig is!

Enkele citaten:

4. Onmogelijkheden en rare dingen

Bokkers liepen bij elke calculator aan tegen beperkingen. Ook viel het op dat zodra de optie 'kwpn' geselecteerd was, het aantal kilo's krachtvoer meteen toenam, ten opzichte van een paard van hetzelfde gewicht maar van een ander ras.

Enkele citaten:

5. Calculator van Paardnatuurlijk blijkt voor velen te ingewikkeld

Heel veel bokkers geven aan dat ze weinig snappen van de calculator van Paardnatuurlijk. Hoewel een enkeling juist het tegenovergestelde zegt:

Citaat:

6. Calculators van voederfabrikanten zijn niet objectief

Wellicht een open deur, maar toch. Geenn enkele keer geven de calculators van de voederfabrikanten aan 'u hoeft geen enkel product van ons bij te voeren', altijd rolt er nog wel een koekje of supplementje uit, of een brokje waar zo min mogelijk inzit. De calculator van Paardnatuurlijk geeft juist het omgekeerde resultaat: bijna niemand hoefde een supplement bij te voeren, een enkeling kreeg wel als resultaat dat er te weinig ruwvoer werd gegeven.

Ook binnen één merk krachtvoer, valt het sommigen op dat één product heel sterk gepromoot wordt.

Enkele citaten:

Reacties voederfabrikanten

Elke fabrikant/maker van de voedingscalculators is een mail gestuurd met deze uitslag. Als ze antwoord geven zal dat ook hier worden geplaatst.

Pavo

Kort na de start van het bokt-onderzoek heeft Pavo in allerijl de calculator offline gehaald. Hoewel de calculator al sinds april draaide, kwam tijdens het boktonderzoek 'toevallig' ineens onderstaand bericht op hun site:

Sinds april van dit jaar is de VoedingsWijzer voor paarden beschikbaar op onze site. Hij wordt veel gebruikt en de reacties zijn overwegend positief. Toch ontvangen wij uit de praktijk regelmatig verzoeken om de VoedingsWijzer aan te passen, dat gaan we nu doen. Tot die tijd is het programma even uit de lucht.

In een aantal gevallen geeft de VoedingsWijzer geen optimaal advies. Mede door de input van jullie als gebruikers hebben wij daarom besloten om sneller dan gepland een verbeterde versie te maken.

Op een aantal punten is verbetering gewenst, bijvoorbeeld bij de inspanningsmeter. Gebruikers hebben aangegeven dat het belangrijk is om ook het trainingsniveau aan te kunnen geven. Een paard dat 5 x per week op L-niveau werkt heeft een ander energieverbruik dan een paard dat op ZZ-Zwaar niveau wordt getraind. Dat gaan we verbeteren.

Ook blijkt de praktijk soms anders te werken dan de deskundigen in eerste instantie denken. Vooral bij paarden van de zogenaamde sobere rassen is het krachtvoeradvies regelmatig aan de hoge kant.

We zijn benieuwd naar de nieuwe versie, we zullen de nieuwe versie ook weer aan een kritische blik onderwerpen

Paard Natuurlijk

Ook door bokt werd een foutje ontdekt in de calculator van Paardnatuurlijk. Wanneer iemand te weinig hooi invulde, werd er geadviseerd om een liksteen te geven, ipv meer hooi. Frans Veldman gaf een reactie in het topic zelf:

Leuk dat jullie onze voedingscalculator hebben ontdekt. Er zat inderdaad een klein foutje in onze voedingscalculator, niet in een berekening maar in de tekst wanneer de VEP te laag is. Dat is inmiddels opgelost.

De overzichtelijkheid. Als iemand suggesties heeft hoe het beter kan dan horen we dat heel graag. Probleem is dat je een keuze moet maken dat je OF alles laat zien, en waarom dat zo is, OF dat je gewoon een uitkomst geeft "voer 3 kilo brok" zonder verdere argumentatie. Wij proberen echter zoveel mogelijk informatie te verstrekken maar dat maakt dat de uitkomst niet voor iedereen even gemakkelijk te interpreteren is. Als iemand suggesties heeft hoe het gemakkelijker kan dan horen we dat graag.(...) Wie goed kan beargumenteren wat er eventueel niet klopt vindt bij ons een goed gehoor. Het is ons streven om een goede, verantwoorde en onafhankelijke calculator beschikbaar te stellen.

Bronvermeldingen

Bronvermeldingen
Onderzoek Bokt
Uitslag onderzoek Bokt

Verwijzing

Verwijzing
www.paardnatuurlijk.nl

Teller