Camee

Camee

Camee is de roepnaam van Camelibra, geboren om 00:20 op 8 mei 2005.


De naam Camelibra is een samentrekking van Camera en Libra. Camera omdat haar geboorte via een op internet aangesloten camera (WebCam) live was te volgen, Libra vanwege de vrijheid waar Paard Natuurlijk voor staat (vrij van brokjes, vrij van hoefijzers, vrij van stalarrest), en het gegeven dat ze in de wei is geboren, zoals het hoort.
De naam Camelibra is bedacht door Piet Loof, een gewaardeerde bezoeker van Paard Natuurlijk.

Camee is kerngezond en voor ons het bewijs dat ook drachtige merries voldoende hebben aan een voeding die uitsluitend bestaat uit gras en hooi: gedurende de drachtigheid heeft Harisha niets anders gehad, behalve een enkele keer een handje echte, onbewerkte haver. Zie ook ons artikel over Voeding.

Vader: Amaru, Paso Peruano. Moeder: Harisha, Draver X Arabier.

Amaru hebben we uitgekozen omdat Harisha eigenlijk was gefokt als gangenpaard. Harisha bleek echter geen tölt-aanleg te hebben, maar het zit waarschijnlijk wel in haar genen. Amaru is een gangenpaard, dus waarschijnlijk zal Camee wel kunnen tölten.


Geboren tijdens een koude druilerige mei-nacht.


Het opstaan na de geboorte ging al vrij snel; dit is de eerste keer dat het lukte (min of meer)


Drinken bij moeder ging ook al gemakkelijk.


"Dat was lekker..."


"Al die drukte om mij???"


"Balen man, dat ik nog geen tandjes heb!"


"Lekker rennen met mams!"


Diep in slaap...


"Ik weet al precies wat ik lekker vind."


"Een ander soort veulentjes???"


Amper n dag oud: "Ik heb nog een laaaaaaange weg te gaan..."


"Pfff rst slpen ;-)"


"Zo, ik begin al wat uit te vouwen en rechter op mn benen te staan ;-)"


"Hey, wat zie jij er grappig uit"

Een paar jaar later

Camee groeit goed op, het is een heel erg sensitief paardje. Ze is erg intelligent en leert ontzettend snel! Camee is net zoals ons andere veulen Khabal volledig groot geworden op gras, hooi water en likstenen.


Maart 2007 Hier is Camee bijna precies twee jaar oud. Ze gaat heel regelmatig mee naar buiten, wij gebruiken hiervoor een step omdat dit leuker en veiliger is dan een fiets


Behalve naast de step vindt ze het ook leuk om met Jack mee te gaan (touw zit normaal minder strak)


Even poseren (deze en de volgende twee foto's zijn van september 2008) Noot: De tastharen zijn niet weggeknipt en de oren niet uitgeschoren! Camee ziet er zo uit van zichzelf, ze is niet eens geborsteld.


Camee voorop, Jack er achteraan


Camee kijkt je aan ;-)

En dan.... inrijden :-)

Camee is nu bijna precies 7 jaar en we vinden dat ze er klaar voor is om iemand op de rug te nemen. 7 jaar klinkt voor veel mensen erg oud om te beginnen met inrijden maar voor die tijd is de rug nog niet volgroeid.

Camee is een heel gevoelig en sensitief paardje, bij haar moet je overal de tijd voor nemen, ze is snel 'overloaded'. Ze is heel erg slim en dat is handig want ze leert daardoor lekker snel. Lastig kan het natuurlijk soms ook zijn, je moet je heel erg bewust zijn van alles wat je doet want voor je het weet heeft ze iets geleerd wat je haar niet had willen leren :-) Met Camee moet alles met rust en geduld gebeuren, je mag nooit minder geduldig zijn, dat werkt gewoon echt niet bij haar. Ze is dus een hele goede geduld-trainster en ze dwingt je door haar karakter om creatief te zijn met het vinden van slimme oplossingen (wie traint wie ;-) Bij haar werkt clickertrainen heel erg goed, dus dat gebruiken we veel.


Een foto van voorjaar 2012, hier heeft ze een pad op. We hebben geen oudere foto's van Camee met een pad maar ze is eigenlijk al jaren gewend om iets op te krijgen, dat heeft ze spelenderwijs geleerd en is op dit moment al volkomen normaal voor haar. Ze heeft al diverse wandelingen door het dorp gemaakt met een barebackpad op haar rug.


3 mei 2012: Voor het eerst echt er op! Niks engs voor haar want we hebben de stappen gewoon zo klein gemaakt dat het een volledig non-event is voor haar, het er echt op zitten. Voor ONS is het natuurlijk wel echt geweldig om mee te maken, voor het eerst op de kleine ukkepuk die hier 7 jaar geleden werd geboren... Mooi om mee te maken :-) Ze blijft keurig staan en vindt het nauwelijks spannend (en dat is dus voor een paard zoals zij best knap) De eerste 2 keer gaan we alleen even zitten en belonen we haar voor het eenvoudigweg stil blijven staan. Stilstaan is nu echt het enige wat we van haar vragen (en krijgen want ze had zonder iemand erop al goed geleerd om stil te staan :-)


6 mei 2012 Ik heb er inmiddels twee keer opgezeten terwijl ze alleen maar stil hoefde te blijven staan. Daarna nog een paar korte sessies waarop we haar wel hebben laten stappen door de bak. Al geoefend met het sturen vanaf de rug en ja, dit snapt ze perfect, net zoals wanneer we op de grond sturen. Nu wordt het tijd voor iets zinnigers dan in een bak heen en weer lopen, we gaan naar buiten! Camee en haar ervaren vriend Jack zadelen en hoppa....


Glunder, gaaf hoor, ze doet het zo goed! Ons zenuwpeesje blijkt een gezond in het hoofd zijnd paardje. Ze vindt het helemaal niet erg als Jack voorop in draf gaat en zij nog moet stappen, ze reageert zelfs op een lichte 'en hoo' en staat keurig stil te wachten.De volgende test; kan ze ook voorop? Ja, dat kan ze :-) Uiteindelijk hebben we een ritje van ongeveer 4 km gemaakt en we hebben daarvan een redelijk deel gedraafd. Dat had ik vooraf niet gepland maar ze voelde zo goed aan dat ik gewoon vroeg "drafje? klak klak" en ja, ze deed het, net als wanneer ik er naast loop, gewoon net alsof ze al 10 jaar onder het zadel is :-) Ze rijdt trouwens heerlijk, heel soepel, je kunt de Paso er goed in herkennen

Als je wilt reageren op deze pagina kun je dat hieronder doen.

www.paardnatuurlijk.nl

Teller