Harisha

Harisha


Harisha als 2-jarige Harisha is mijn tweede paard, ze was 2-jaar toen ik haar kocht. Na mijn ervaringen met Jack, waarbij ik veel tijd heb moeten investeren in het oplossen van problemen die door vorige eigenaars waren veroorzaakt, wilde ik namelijk ook eens een paard "zonder geschiedenis", dus een paard dat ik volledig naar eigen inzicht kon opvoeden en beleren, en waarmee ik eventueel minstens Parelli level-3 mee zou kunnen halen. Ik wilde ook een mooi paard, ik wilde een paard met endurance-mogelijkheden, een paard met temperament, een paard met mooie gangen, liefst zelfs een gangenpaard. Harisha leek al die eigenschappen te verenigen, en tot nu toe voldoet ze aan de verwachtingen.

Harisha was eigenlijk een experiment. Ze is een kruising tussen een draver en een arabier; sommigen noemen dit een "dravebier". Ze is gefokt als potentieel gangenpaard; de moeder was een draver met een prachtige tölt, en de vader was een arabier die goed tölt vererfde. Als veulen heeft ze enkele dagen tölt laten zien, maar helaas is dat er tot nu toe niet meer uitgekomen. Gelukkig heeft ze een prettige draf en een zalige galop.

Rond haar derde verjaardag ben ik begonnen met het echte "beleren". Eerst Parelli-grondwerk, en dat ging geweldig goed! In een paar weken was ze Jack al voorbij, en binnen een paar maanden had ik het hele level-2 grondwerk programma doorlopen. Kijk maar eens op mijn Parelli level-2 pagina voor een aantal leuke filmpjes.

Toen ik eenmaal begon met rijden leverde dat door alle voorbereidingen geen enkel probleem op. Harisha accepteerde me op haar rug, had door het grondwerk respect voor me, kende principes als wijken voor druk, was al geleerd bij me te blijven, gang en richting te houden, kon al manoeuvres als achteruit en zijwaarts gaan, etc.

Na een paar keer oefenen in de bak zijn we buiten gaan rijden, en de tweede keer hebben we zelfs al gegalopeerd. De derde keer gingen we galoperen en liet ik iemand anders op Jack doorgaloperen terwijl ik Harisha vroeg om te stoppen... en ze stopte, zonder zich druk te maken! En dat zonder bit... (Lang leve de One-Rein-Stop). Ze is heel voorwaarts maar zonder al te nerveus te zijn!

Een jaar later, waarbij we nog steeds maar af en toe een kort stukje rijden omdat ze nog zo jong is, kunnen we al door het bos galoperen zonder bit, halster, of wat dan ook, zo goed is ze op me afgestemd... Een bit heeft ze dan ook nog nooit in haar mond gehad. Zie ook onze pagina over Bitloos rijden.

Inmiddels kan Harisha veel... Zie ook de pagina Demo's en Video's waarop je veel filmpjes van Harisha kan zien.

In mei 2005 is Harisha moeder geworden. Voor foto's en verhalen over haar veulen, kijk op de pagina over Camee.

www.paardnatuurlijk.nl

Teller