Parelli Natural HorsemanshipClick here for the official PNH web-site


Introductie

De grondlegger van Parelli Natural Horsemanship is Pat Parelli. Zijn visie over natural horsemanship is: "Horsemanship can be obtained naturally through psychology, communication, and understanding, versus mechanics, fear, and intimidation."

Om een verfijnde communicatie te hebben met je paard, zoals je die wilt in de dressuur, bij het westernrijden of gewoon recreatief, moet je eerst een basis hebben. Dat is precies waar PNH aan werkt. Wereldwijd zijn er duizenden paardenliefhebbers met het programma begonnen omdat ze een probleem hadden. Ze kregen vervolgens een band met hun paard waar ze nooit van hadden durven dromen. Of je nu problemen hebt of niet, wedstrijden wilt winnen of gewoon in harmonie de ondergaande zon tegemoet wilt rijden, PNH vormt de basis voor dit alles.

Het PNH programma is niet als traditionele rijlessen, want het ontwikkelt je vaardigheden in 4 verschillende gebieden: On-Line, Liberty (grondoefeningen), Freestyle en Finesse (rijvaardigheden). Het is verdeeld over drie levels: Partnership, Harmony en Refinement.

PNH (Parelli Natural Horsemanship) is eigenlijk meer een trainingsmethode voor mensen dan voor paarden.  Een belangrijke basis wordt gelegd met "The Seven Games".
 

The seven games

De "seven games" bestaan uit zeven grondwerkoefeningen. Deze spelletjes zijn leuk voor zowel paard als mens, nuttig voor de praktische omgang met het paard (zoals trailer laden), en leggen een fundering voor het rijden op het paard. Zowel in de gelijknamige video ("The Seven Games") als in het "Partnership Pack" worden de spelletjes en oefeningen uitgelegd. Het belangrijkste wat je hier eigenlijk leert is dat je druk (zowel fysiek als psychisch) langzaam opbouwt en onmiddellijk opheft zodra (en zolang) het paard doet wat je wilt. Het langzaam opbouwen van druk geeft het paard ruimschoots gelegenheid om te reageren, en om dat bij steeds lichtere druk al te doen. Door de druk onmiddellijk weg te nemen zodra het paard reageert beloon je hem en moedig je hem aan om op steeds minder druk te reageren.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de seven games. Het is slechts een beschrijving om een idee te geven, en dus absoluut geen handleiding!

Friendly game. Klik afbeelding voor vergroting Game #1: "The Friendly Game".

Het is onvoorstelbaar hoeveel paarden ongemerkt een latente angst hebben voor mensen, of een gebrek aan vertrouwen. Dit onderdeel dient om het paard vertrouwd te maken met de mens en alle gehanteerde gereedschappen. Je moet het paard letterlijk overal kunnen aanraken zonder ontwijkend of verdedigend gedrag. Eventuele "moeilijke plekken" moet je oplossen voor je verder kan. De bedoeling is uiteindelijk dat het paard ons, ondanks ons uiterlijk, geur en gedrag als roofdier, toch onvolwaardelijk vertrouwd.

Game #2: "The Porcupine Game".

Bij dit spel wordt je geleerd hoe je het paard leert wijken voor druk, en wel voor zo licht mogelijke druk. En niet alleen op de meest voor de hand liggende plaatsen, maar overal. Je moet het hoofd met een zachte vingerbeweging omlaag kunnen brengen, of het paard door zachtjes tegen de neus te duwen achteruit laten lopen. Wanneer het paard dit eenmaal is geleerd heb je daar veel plezier van, niet alleen bij het omgaan met het paard op de grond, maar ook tijdens het rijden. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je paard voor iedere aanraking wegvlucht, en daarom wordt bij deze oefening intensief gebruik gemaakt van de technieken van game #1 om het onderscheid te leren.

Game #3: "The Driving Game".

Bij dit spel gaat het er om dat je het paard gehoor leert te geven aan een suggestie. Zonder het paard aan te raken leer je hem te wijken. Lichaamstaal is hierbij erg belangrijk. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de technieken van game #1.

Yoyo Game. Klik afbeelding voor vergroting. Game #4: "The Yoyo Game".

Bij dit spel wordt het paard geleerd om zonder fysieke druk achteruit en vooruit te lopen, en vooral om in een rechte lijn te lopen. De mens blijft hierbij stil staan (of zitten), en wie het minst zijn voeten beweegt is in de paardentaal de leider. Beheersing van game #1, #2, en #3 is hier vereist.

Game #5: "The Circling Game".

Bij dit spel wordt het paard geleerd om zelfstandig zijn gang te behouden, en dat het rustpunt bij de mens ligt. Ook wordt er geleerd om het paard een bepaalde richting op te laten lopen, en om op afstand zijn achterhand te "ontkoppelen". En ook hier geldt weer dat degene die het minst zijn voeten beweegt de leider is. Onder andere hierom wordt er niet meegedraaid met het paard, maar pak je achter je rug het touw over in je andere hand. Game #1 en #3 zijn voor dit onderdeel noodzakelijk.

Sideways game. Klik afbeelding voor vergroting Game #6: "The Sideways Game".

Bij dit onderdeel wordt geleerd het paard zijwaarts te laten lopen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de technieken uit game #3, #4 en #5. Zijwaarts is een goede gymnastiserende oefening, bereidt het zijwaarts rijden en, hoe gek het ook klinkt, de vliegende galopwissels voor.

Game #7: "The Squeeze Game".Praktische toepassing squeeze game

Hierbij wordt het paard geleerd door nauwe openingen te gaan, over voorwerpen heen te springen of onderdoor te kruipen. Het bevordert het vertrouwen in de mens, maakt het paard dapperder, en zorgt er onder andere als praktisch resultaat voor dat je je paard makkelijk de trailer in kan sturen. Bij de squeeze games zijn de technieken van alle voorgaande games nodig. Ook hier is de truuk weer dat je onmiddellijk alle druk laat vallen zodra het paard doet wat je wilt. Op de afbeelding zie je het paard op mijn verzoek de trailer ingaan, en ik heb dan ook net tevoren alle druk laten vallen en doe dus niets meer...
 
 
 
 

Freestyle riding

Wanneer je alle grondwerktechnieken uit "The Seven Games" beheerst kun je beginnen met rijden. Het rijden begint in eerste instantie met touwhalster en een teugel. Het allereerste wat je je paard leert is lateral flexion, en dat het paard gewillig zijn hoofd naar je knie buigt als je daarom vraagt door geringe druk op de teugel uit te oefenen. Dit is uiteindelijk ook de manier waarop je je paard in noodgevallen stopt. Het is veiliger dan aan beide teugels trekken, en in gebogen houding kan het paard zijn achterhand niet meer gebruiken, niet steigeren of bokken. De technieken van game #2 worden gebruikt om het paard op minimale teugeldruk te leren reageren.

Door weer gebruik te maken van de reeds geleerde technieken om "druk" in fases op te bouwen leer je je paard uiteindelijk te beheersen met minimale of zelfs geen teugelgebruik.  Zowel voor het aangeven van de richting, als het starten, stoppen en zijwaarts gaan. Door middel van "The Seven Games" heeft het paard eigenlijk al vooraf alle bewegingen leren uit te voeren op jouw verzoek.

Hoe te beginnen met PNH?

Wie met Parelli Natural Horsemanship wil beginnen kan het beste uit de serie "Savvy Systems" het "Partnership voor level 1" aanschaffen. In eerste instantie lijkt het pakket niet goedkoop, maar de informatie, bestaande uit een tiental lesboeken, theorieboek, video-tape en audio-tape, is zeker de moeite waard. Lessen van een "normale" instructeur zijn immers ook niet goedkoop! Vooralsnog is het studiemateriaal slechts in de Engelse taal verkrijgbaar, dus enige kennis van de Engelse taal is wel een vereiste.

Wanneer je alle stof uit het Partnership Pack eigen hebt gemaakt moet je in staat zijn een level 1 test af te leggen.

Hierna ben je zeker niet "uitgeparellied"! Na level 1 komt level 2 (waarin onder andere vliegende galopwissels zitten, en bareback rijden). Daarna heb je de smaak zo te pakken dat je verder gaat met level 3...
 

Level 1 (Partnership)

Het thema van de level 1 studie is "Partnership".
In dit level leer je onder andere hoe je communiceert met je paard, leer je grondwerkoefeningen, rijden op een halster, je paard voor je uit de trailer in laten lopen, tempo en richting te houden zonder voortdurende correcties.
De level 1 test is uiteraard niet verplicht, maar kan een aardige stimulans zijn, en/of jezelf het bewijs geven dat je de technieken afdoende beheerst. De test kan door een erkende PNH-instructeur worden afgenomen, zowel "live" als per video. Internet en het gebruik van video-sessies maken het mogelijk om een instructeur te kiezen uit welk land je maar wilt.
De termijn waarin je de level 1 vaardigheden je eigen kan maken hangt uiteraard van veel factoren af. De auteur van deze pagina had er met zijn relatief moeilijke paard "Jack" ongeveer drie maanden voor nodig.

Klik hier om de inhoud van de level 1 test te bekijken, inclusief filmvoorbeelden.
 

Level 2 (Harmony)

Het thema van de level 2 studie is "Harmony".
In dit level ga je de kennis uit je level 1 studie verder verdiepen. Je leert hier de grondwerkoefeningen zonder touw te doen, voorwaarts en stoppen in balans te brengen (impuls), rijden zonder zadel en hoofdstel, en nog veel meer.
De level 2 test is uiteraard niet verplicht, maar kan een aardige stimulans zijn, en/of jezelf het bewijs geven dat je de technieken afdoende beheerst. De test kan door een erkende PNH-instructeur worden afgenomen, zowel "live" als per video. Internet en het gebruik van video-sessies maken het mogelijk om een instructeur te kiezen uit welk land je maar wilt.
De termijn waarin je de level 1 vaardigheden je eigen kan maken hangt uiteraard van veel factoren af. De auteur van deze pagina had er met zijn onbeleerde 3-jarige merrie "Harisha" ongeveer vijf maanden voor nodig om het hele grondwerkprogramma te doorlopen (inclusief level 1).

Klik hier om de inhoud van de level 2 test te bekijken, inclusief filmvoorbeelden.
 

Links

Zie voor links naar andere Parelli-websites de links-pagina.www.paardnatuurlijk.nl

Teller