Barebackpad

Barebackpad


Waarom een barebackpad?

Voor het ontwikkelen van een goede, stevige en onafhankelijke zit, is het goed om regelmatig zonder zadel te rijden. Een barebackpad is een handig hulpmiddel: je hebt geen stijgbeugels, kniewrongen en andere hulpmiddelen om in een bepaalde houding op je paard te worden gedwongen. Hierdoor train je jezelf op een onafhankelijke zit terwijl je dankzij de barebackpad geen last krijgt van een zweterige broek waar paardenharen aan blijven kleven.

Kenmerken van deze barebackpad

Deze pad is machinewasbaar en kan dus eenvoudig worden schoongemaakt als dat nodig is. De onderzijde van de pad is gemaakt van speciaal geweven zacht katoen, dat is heel prettig aan de huid van je paard en helpt irritaties te voorkomen. Het voelt heel zacht aan maar is niet glad op de paardenrug. Sommige pads worden met een synthetische anti-slip gemaakt zoals sympanova, een pad van dat materiaal glijdt ook niet op de paardenrug maar er zijn vrij veel gevallen bekend van paarden die door zo'n onderzijde witte haren krijgen in hun vacht, daarom hebben wij gekozen voor deze vorm van katoen.

De bovenzijde van de pad is gemaakt van een vrij stroef materiaal waardoor je een stuk steviger op je paard zit dan zonder pad. De barebackpad is voorzien van een comfortabele padding die echter niet zo dik of stug is dat hij het gevoel van het zonder zadel rijden ondermijnt. Hij is in een mooie vorm gesneden en hij past zich aan de rug van het paard aan, hij is dus ook geschikt voor paarden met een hoge schoft.

Maten en kleuren

Er is één maat en deze is geschikt voor de meeste paarden en ponies. Anders dan bij een zadel, is het bij een barebackpad in principe niet belangrijk hoe lang deze is (hoewel het oog ook wat wil, natuurlijk). Er is alleen druk op de plaats waar je zit, dus een te lange pad is, in tegenstelling tot een te lang zadel, niet erg. De pad kan met de bijgeleverde singel worden ingesteld op een omtrek van 158 tot 245 cm.

Er zijn zeven verschillende kleurencombinaties. Ze zijn behalve de kleur verder identiek aan elkaar.

Stijgbeugels?

We hebben er expres voor gekozen om géén stijgbeugels aan de pad te doen en om ook geen voorziening te maken zodat deze er eventueel aan toe zou kunnen worden gevoegd. Hiervoor zijn meerdere redenen. Als eerste is het levensgevaarlijk om stijgbeugels aan een pad te hebben. Als het paard opzij springt en jij uit balans raakt, heb je een hele grote druk op 1 stijgbeugel. Omdat een barebackpad, in tegenstelling tot een zadel geen verstevigingen heeft, zal hij hierdoor naar 1 kant over de rug van het paard glijden terwijl jouw voeten zich nog in de beugels bevinden, de rest laat zich raden... Verder is de aanwezigheid van stijgbeugels zonde van de onafhankelijke zit-oefening maar veel erger is het dat de stijgbeugelriemen de druk op de ruggenwervels van je paard heel erg groot zouden maken. Al je gewicht rust dan namelijk via de stijgbeugelriem op de rug van je paard en die riem is maar een paar centimeter breed. Bij een zadel met boom heb je dat probleem niet omdat de harde boom ervoor zorgt dat de druk over een groot oppervlak wordt verdeeld. Met iets dat zacht is gebeurt dat niet. Dat is overigens ook de reden waarom we er geen bidon-houders en dergelijke aan toe hebben gevoegd: een barebackpad moet je eigenlijk niet gebruiken om echt lange ritten te maken, ook weer omdat het geen druk verdeelt. Voor kortere sessies is dat heus niet erg, en als je een lichtgewicht ruiter bent met een sterk paard dan is dat ook niet zo van belang maar voor de meeste combinaties geldt dat het beter is om lange afstanden te rijden met een goed passend zadel en kortere met een barebackpad.

De voordelen even samengevat:

Onderhoud

Als je de Barebackpad gebruikt en hij is na verloop van tijd vies geworden, dan kun je hem eventueel in de wasmachine wassen. Borstel eerst eventuele losse haren eraf en was hem in de wasmachine op een programma zonder centrifugeren, met koud/koel water (max 30 graden).


Reacties

Reacties

Als je onze barebackpad gebruikt kun je hieronder vertellen wat je er van vindt.

Delen

Delen
www.paardnatuurlijk.nl

Teller