ComfortTrim

Comfort Trim


rebus

De handzaag is vervangen door de cirkelzaag, de schroevendraaier heeft plaats moeten maken voor de accuboormachine. De laatste decennia zijn praktisch alle traditionele handgereedschappen vervangen door gemotoriseerde exemplaren. Alleen bij het plegen van hoefonderhoud lijkt de tijd stil te zijn blijven staan en wordt de zware arbeid nog steeds handmatig met behulp van antiek gereedschap verricht. Tegelijkertijd is het verrichten van hoefonderhoud niet meer het exclusieve domein van de met stevige spierballen uitgeruste hoefsmid, maar nemen steeds meer paardeneigenaren de hoefgereedschappen zelf ter hand. Aan kennis ontbreekt het de enthousiaste paardeneigenaar doorgaans niet, maar het hanteren van de traditionele gereedschappen wordt als lastig en vermoeiend ervaren. Het was dus hoog tijd voor enige innovaties.

Door onze jarenlange ervaring met het geven van cursussen Natuurlijk Bekappen wisten wij als geen ander waar de schoen wringt: De benodigde kracht om de traditionele gereedschappen te hanteren ervaren velen als hoog, het wisselen tussen de diverse gereedschappen is omslachtig, het slijpen van mesjes wordt ervaren als een frustrerende noodzakelijkheid, en alsof het in de juiste positie houden van de rasp al niet ingewikkeld genoeg is moet dit ook nog eens worden gecombineerd met een heen- en weergaande beweging.

De ComfortTrim maakt aan al deze problemen een einde. De ComfortTrim doet zijn naam eer aan: hij maakt het bekappen een stuk comfortabeler. Hij vervangt zowel mesjes als hoefrasp en is te hanteren zonder veel spierkracht. Het slijpen van de mesjes behoort tot het verleden. Het zelf onderhouden van de hoeven wordt, mits de benodigde kennis is opgedaan, met de ComfortTrim een zeer eenvoudig en veilig uit te voeren klusje.

Eigenschappen

Eigenschappen
Electrisch gereedschap en paarden zijn niet goed verenigbaar.

De ComfortTrim is ontworpen voor mensen die zelf de hoeven van hun paard willen bijhouden. De Comforttrim is niet zozeer bedoeld om sneller te kunnen bekappen, maar vooral om comfortabeler en veiliger te kunnen bekappen.

Perslucht

De meest opvallende eigenschap van de ComfortTrim is dat deze niet op elektriciteit loopt maar op perslucht. De keuze voor perslucht wordt gerechtvaardigd door een aantal overtuigende voordelen die perslucht biedt ten opzichte van elektriciteit:

Onbekapte hoef

Gebruikscomfort

Ook op het gebied van gebruikscomfort heeft de ComfortTrim veel te bieden:

Veiligheid

Veiligheid, voor zowel mens als dier, was een belangrijk ontwerpcriterium van de ComfortTrim:

Specificaties

Afmetingen en gewichten Compressoreisen Trilling en geluid
Gewicht:1,2 Kg Luchtdruk:6 Bar Toerental:16.000 RPM
Schuurband:20 x 520 mm Verbruik:400 l/min Vibratie:5,2 m/S³
Lengte:36 cm Slangdiameter:8 mm Geluid:88 dBA

Accessoires

Accessoires

De volgende accessoires worden meegeleverd:

Complete set
Handleiding
In de handleiding wordt onder andere uitgelegd hoe je je paard het beste kunt laten wennen aan de ComfortTrim, en hoe je de ComfortTrim het beste kunt gebruiken en onderhouden.
Schuurbandjes (3 stuks)
De door ons geleverde schuurbandjes zijn in samenwerking met de fabrikant geselecteerd op hun gunstige eigenschappen voor de bewerking van hoeven. Denk hierbij aan: (Deze bandjes zijn niet in de doe-het-zelf winkels verkrijgbaar. Nieuwe bandjes kunnen uiteraard bij ons worden nabesteld.)
Automatisch oliedoseerapparaat
De ComfortTrim is voorzien van een automatisch oliedoseerapparaat. Hierdoor wordt een lange levensduur en krachtige werking gegarandeerd.
Olie
Het olieverbruik is zeer gering met één druppel olie per minuut.
Krulslang
De ComfortTrim is voorzien van een vastgemonteerde krulslang met vrij draaiende uiteinden. Deze hoogkwalitatieve krulslang biedt een optimaal tegengewicht waardoor het zwaartepunt in de hand komt te liggen, biedt optimale bewegingsvrijheid, en geeft extra veiligheid wanneer er plotseling aan de aansluitslang wordt getrokken.
Hoevenkrabber / oliereservoir opener
Deze hoevenkrabber is het enige dat naast de ComfortTrim nodig is. Behalve voor het schoonmaken van de hoeven is hij ook bedoeld om het oliereservoir te openen.
Gereedschapskoffer
De ComfortTrim en bijbehorende accessoires worden geleverd in een handige gereedschapskoffer..

Bestellen

Bestellen

De Comfort Trim werd niet frequent genoeg verkocht om goed in te kunnen kopen dus we zijn helaas gestopt met de verkoop ervan. De navulsets zijn uiteraard als service wel gewoon te bestellen en dat zal ook zo blijven!


Compressor

Compressor
compressor

De ComfortTrim wordt geleverd zonder compressor. Waarschijnlijk zul je dus ook een voldoende krachtige compressor moeten aanschaffen. Bij ons kun je geen compressor aanschaffen, maar er zijn veel bedrijven die compressors op grote schaal inkopen en ze dus ook voordelig kunnen leveren. Wij raden je aan om te kijken naar het model 360/50, verkocht onder de merknamen Airpress en Specair. Hij wordt onder andere verkocht door BTS-tools. Deze compressor is aantrekkelijk geprijsd en beschikt over gunstige eigenschappen:

Compressortaal

L/min. Het aantal liters per minuut is slecht vergelijkbaar: Bij een lage druk is het aantal liters per minuut groter dan bij een hogere druk. Hoeveel capaciteit er nog over is bij een druk van 6 bar wordt nooit vermeld.
Bar. De ComfortTrim werkt op een druk van 6 bar, en dat zal iedere compressor kunnen leveren. Maar dat betekent nog niet dat het aantal liters per minuut toereikend is.
PK. Dit zegt iets over de kracht van de compressormotor. Hoewel dit strikt genomen niets hoeft te zeggen over het aantal liters per minuut, blijkt dit in de praktijk toch een goede indicatie te zijn voor de capaciteit.
kW. Vermenigvuldig dit met 1.36 en je krijgt het aantal PK's.
  • Grote capaciteit: 2.5 PK, 360 l/min, 50 liter luchtketel, 8 bar
  • Oliegevuld, dus lange levensduur
  • Compleet met reduceerventiel, snelkoppeling en manometers
  • Ruimtebesparend door de verticale opstelling
  • Gemakkelijk verplaatsbaar door de "steekwagen-achtige" opbouw

Ondanks de royale luchtopbrengst is deze compressor net niet in staat om de ComfortTrim doorlopend te laten werken. Een gemiddelde hobbymatige bekapping bevat echter voldoende pauzes om de luchtketel tussentijds weer te laten bijvullen. Wij raden je deze compressor aan omdat je bij compressors met een nog grotere luchtopbrengst in de professionele sector terecht komt, met prijzen die meer dan het driedubbele bedragen van de prijs van deze compressor. Wie de ComfortTrim wil gebruiken voor professionele toepassingen, of gewoon het onderste uit de kan wil halen, raden wij een zwaardere compressor aan. Maar voor de meeste toepassingen is de door ons aanbevolen compressor een uitstekend bruikbaar en betaalbaar alternatief.

! De meeste goedkopere compressors die in doe-het-zelf winkels worden aangeboden hebben een veel te lage luchtopbrengst (liters/minuut) om de ComfortTrim goed te laten werken. Hoe lager de luchtopbrengst, hoe sneller de druk daalt en hoe meer wachtperiodes je moet inlassen om de luchtketel weer te laten oppompen.

Achtergrond

Achtergrond

Wellicht vraag je jezelf af waarom er niet al langer zoiets op de markt was, of vraag je jezelf af of er misschien ook wel iets geschikts te vinden is in de doe-het-zelf winkel om de hoek. Wij stelden onszelf ook die vragen, en dat was het begin van een lange zoektocht.

Energiebron

Lichtnet gevoedde apparaten vielen al vrij snel af. De kabels schuurden voortdurend over de vochtige bodem tijdens het werken, de paarden trapten erop, het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat er ongelukken zouden gebeuren. Daarbij waren alle electrische apparaten zwaar van gewicht en vertoonden daarbij ook nog eens hinderlijke reactiekrachten. Het zou mooi zijn geweest als er iets was dat op accu's kon werken, maar dat is er niet, en zal er ook niet komen. Apparaten die krachtig genoeg zijn om hoeven te bewerken hebben meer stroom nodig dan een accu kan leveren. Perslucht aangedreven apparaten bleven als enige mogelijkheid over.

Schuurmethode

Er zijn verschillende slijp- en schuurapparaten in de handel verkrijgbaar. Slijpschijven vielen al snel af, omdat ze een hinderlijke neiging tot zijdelings wegschieten hebben. Ze zijn nauwelijks met één hand te hanteren. Daarbij is de rand van de snel ronddraaiende slijpschijf altijd een potentiële pezendoorsnijder. Schuurrollen leken veelbelovend, maar bleken een sterke neiging te hebben om zich in de hoef "in te graven", ongeacht het schuurmateriaal en het vele oefenen ermee. Vlakschuurmachines bleken niet effectief, en bleken bovendien ongeschikt om de steunsels bij te werken.

Schuurmateriaal

Ook het schuurmateriaal zelf bleek kritisch. Veel kleinere apparaten hebben een te fijn schuuroppervlak. Dit wekt veel wrijvingswarmte op maar het schuurt nauwelijks wat van de hoef af. Veel grovere schuurmaterialen werden zelf te snel bot. De meeste apparaten met een grof schuuroppervlak vielen in de categoriën "zwaar" en "lawaaierig". Uiteindelijk zat er niets anders op dan schuurbandjes speciaal voor onze toepassing te laten fabriceren.

Comfort

Veel apparaten produceerden onacceptabel veel herrie. Andere apparaten waren (top)zwaar zodat er veel spierkracht nodig was om ze in de gewenste stand te houden.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
? Wat vinden de paarden van de ComfortTrim?
Onze ervaring is dat de paarden, na een korte gewenning, de ComfortTrim prettiger vinden dan de traditionele gereedschappen. Er worden minder krachten op de hoef uitgeoefend (bij een normale bekapping worden er nogal wat krachten op de gewrichten uitgeoefend), de hoef wordt minder bewogen, en wellicht ervaren ze de trilling van de ComfortTrim als een hoefmassage.

? Zijn er paarden die de ComfortTrim eng vinden?
Hoewel de ComfortTrim geen angstaanjagend uiterlijk heeft (geen flapperende of onverwachts bewegende delen) zijn paarden van nature altijd ietwat sceptisch voor het onbekende. Hoe het paard omgaat met iets nieuws hangt in belangrijke mate af van de manier waarop het geïntroduceerd wordt. Hoe je de ComfortTrim het beste kunt introduceren staat in de meegeleverde handleiding beschreven.

? Moet je bekapervaring hebben om met de ComfortTrim te kunnen werken?
Omdat de ComfortTrim het beste kan worden gehanteerd als een hoefrasp is ervaring in het werken met een rasp zeker een voordeel. De bij de ComfortTrim geleverde handleiding is geen bekappingshandleiding: wanneer je nog geen bekapervaring hebt kun je het beste ons multimedia-pakket Natuurlijk Bekappen aanschaffen en/of de cursus Natuurlijk Bekappen volgen.

? Hoeveel sneller kun je een hoef bekappen met de ComfortTrim?
De ComfortTrim is niet bedoeld om sneller te kunnen bekappen, maar om gemakkelijker en comfortabeler te kunnen bekappen.

? Op de foto's en filmpjes zie ik steeds een heel handige hoefstandaard. Waar komt die vandaan?
Deze hoefstandaard is een andere uitvinding van ons, en zeer geschikt om in combinatie met de ComfortTrim te worden gebruikt. De hoefstandaard is eveneens te koop op deze website; zie de speciale pagina over de Hoefstandaard.

? Waar kan ik nieuwe schuurbandjes kopen?
Nieuwe schuurbandjes zijn te verkrijgen via onze webwinkel. Zie Bestellen.

Reacties

Reacties

Hieronder kun je je ervaringen met de Comfort-trim met anderen delen.

Delen

Delen
www.paardnatuurlijk.nl

Teller