Dazenval

Dazenval
Dazenval
De vernieuwde dazenval is mooi donkergroen gepoedercoat en staat prettig in de omgeving.


Dazen

Dazen

In de tweede helft van de zomer zijn ze er weer; de geniepige kwelgeesten die het leven van de paarden en de verzorgers/ruiters zuur maken. De vrouwelijke daas heeft bloed nodig voor het laten volgroeien van haar eitjes en ze localiseert haar onvrijwillige bloeddonor voornamelijk op zicht: Bewegende objecten die liefst ook nog warmtestraling afgeven verraden de aanwezigheid van een geschikte donor.

Bestrijding

Zolang er al mensen paarden houden wordt er al gezocht naar een oplossing voor het dazen-probleem:

Afschrikkende geurtjes
Omdat dazen hun prooi niet localiseren op geur maar op zicht hebben maskerende of afschrikkende geurtjes nauwelijks tot geen effect. De geurbeleving van insecten is anders dan die van de mens: er zijn insecten die bloemen lekker vinden ruiken maar er zijn er ook die rottend vlees of uitwerpselen helemaal het einde vinden. En van de daas is het maar de vraag of ze wel kán ruiken.
Gifstoffen
De daas prikt maar éénmalig, als ze bij het prikken vergiftigd wordt dan heeft het paard het gesteek reeds ondergaan en is het gif mosterd na de maaltijd.. Het paard inspuiten met gifstoffen (zoals "veerust") heeft dan ook geen enkel nut. (Nog afgezien van het feit dat je hiermee wellicht de predatoren van de dazen vergiftigt waardoor er uiteindelijk meer dazen in leven blijven).
Dazenval
Dit is de enige methode die aantoonbaar werkt zonder gifstoffen in het milieu te brengen. De zwarte bal wordt verwarmd door de zon en geeft hierdoor warmtestraling af, beweegt langzaam heen en weer als een grazend dier, heeft een sterk contrast ten opzichte van de achtergrond, en ziet er voor het primitieve brein van de daas dan ook precies uit als een aanlokkelijke prooi. Eenmaal op de bal aangekomen ontdekt de daas het bedrog, ze zal omhoog wegvliegen en uiteindelijk in de vangbeker terechtkomen.

De PaardNatuurlijk Dazenval

Dazenval

De dazenval van PaardNatuurlijk is een eigen ontwerp. De doelstelling was een dazenval te ontwikkelen die minder duur maar tegelijkertijd beter zou zijn dan de reeds bestaande producten.

Dazenval
De dazenval kan super gemakkelijk worden verplaatst, je hoeft hem alleen maar op te tillen. De foto aan de linkerkant laat zien hoe je het gemakkelijkste relatief korte afstanden loopt met de val, de foto aan de rechterkant laat zien hoe je het beste langere stukken loopt. Door een dazenval regelmatig te verplaatsen kun je veel meer dazen vangen en kun je de val gemakkelijk met je paarden mee verhuizen als je deze (tijdelijk) op een andere paddock of weide zet.
Super eenvoudig verplaatsbaar
Een belangrijk ontwerpcriterium was dat de dazenval gemakkelijk te verplaatsen zou moeten zijn. Geen zware onderdelen, geen poten die in de grond moeten worden gedraaid, geen (de-)montagewerk, maar gewoon oppakken, stukje mee wandelen en weer neerzetten. Het "werkgebied" van de daas is namelijk beperkt, door de dazenval regelmatig te verplaatsen blijf je een optimale vangst houden. En regelmatig verplaatsen is iets dat je in de praktijk alleen maar doet als het niet al te omslachtig is. De PaardNatuurlijk Dazenval is dan ook licht van gewicht, behoeft geen demontage voor transport, en heeft inklapbare pootjes.
Twee voor de prijs van één
Een dazenval ziet er voor de daas uit als een geschikte prooi, maar is niet aantrekkelijker dan een echt paard. Vergeet niet dat de daas maar één keer steekt. De dazenval zal dan ook alleen goed werken als de daas de val eerder ontmoet dan een echt paard. En dan hangt het er dus maar net van af van welke kant de daas komt aanvliegen. De effectiviteit van de dazenval wordt dan ook enorm vergroot als je aan twee tegenoverliggende zijden van het perceel een dazenval neerzet en de paarden er tussenin lopen. Daarom verkopen we de dazenvallen dan ook alleen maar als setje van twee stuks. Meer dazenvallen plaatsen is natuurlijk nog beter.
Overal plaatsbaar
Omdat de PaardNatuurlijk Dazenval geen poten heeft die in de grond moeten worden gedraaid, geen verankering tegen omvallen nodig heeft, en met 4 beweegbare pootjes overal stabiel kan staan, kan deze Dazenval op elk soort terrein worden geplaatst. Of het nou mul stuifzand is, ruige bosgrond, een rotsbodem, een betegelde paddock, of op je terras naast de barbeque, de PaardNatuurlijk Dazenval zet je er zo neer.
Opvangbeker gemakkelijk te legen
De hoogte van de onderzijde van de opvangbeker van onze dazenval is niet hoog; ca 1.70m, dit heeft als groot voordeel dat je gemakkelijk kunt bekijken wat je hebt gevangen en dat je er goed bij kunt om de beker te wisselen/legen. Vooral met een (desgewenst te bestellen) extra opvangbeker is het wisselen een fluitje van een cent; loop de weide of paddock in met de extra opvangbeker, omwisselen en klaar. Met slechts 1 opvangbeker kan het ook natuurlijk, maar het is wat omslachtiger.
Windbestendig
Dazenval
Een vangst: ieder hoopje bestaat uit 10 dazen, het totaal aantal dazen is 423. Linksonder zie je een hoopje van 30 langpootmuggen en rechtsonder zie je "de rest" van deze vangst. Hoofdzakelijk dazen gevangen dus!
Door de 4 beweegbare wijdstaande pootjes staat de PaardNatuurlijk Dazenval altijd stevig. En omdat het vangnet luchtdoorlatend is heeft de wind weinig vat op het geheel en zware storm uitgezonderd, blijft de dazenval mooi staan. Woon je op een heel erg winderige plaats of wil je bij een storm zeker weten dat de dazenval altijd blijft staan, dan hebben we hiervoor ook een setje haringen met scheerlijnen beschikbaar.
Rustig en prettig uiterlijk
Heb je ook zo'n hekel aan flapperend doek, heen-en-weer schommelende vangtrechters, een scheefhangende constructie? De PaardNatuurlijk Dazenval heeft een elastisch vangnet dat altijd strak blijft, en het enige dat heen-en-weer wiegt is de lokbal want dat is het enige dat moet bewegen. Gelukkig is de lokbal het minst opvallende onderdeel van het geheel (al denken dazen daar anders over). En omdat de PaardNatuurlijk Dazenval niet één maar vier scharnierende pootjes heeft zal hij nooit scheef gaan hangen of wiebelig staan. En, ook fijn is het dat de vernieuwde versie nu een mooi donkergroene gepoedercoate toplaag heeft die de val beschermt tegen roest, en die ook nog eens mooi is om te zien.
Effectief
Het is belangrijk dat de lokbal al bij het lichtste briesje beweegt, want beweging is wat de daas doet denken dat het een prooi is. De PaardNatuurlijk Dazenval heeft geen zware constructies of metalen scharnier- of draaipunten die in beweging moeten worden gezet, maar de bal is licht van gewicht en hangt aan een flexibel touwtje. De vangtrechter beweegt daarbij niet want dat leidt de aandacht voor de lokbal alleen maar af.
Compact opbergbaar
De PaardNatuurlijk Dazenval is na het afhaken van de lokbal, dankzij de scharnierende pootjes, net als een parasol in te klappen en neemt dan nog maar weinig ruimte in. De fuik kan gewoon om de poten blijven zitten. Voor het overwinteren kun je,
Dazenval
Compact opbergen is een fluitje van een cent: inklappen en klaar!
als je nog meer ruimte wenst te besparen, ook nog de pootjes demonteren en/of de lokbal laten leeglopen.
Betaalbare kwaliteit
Bij de productie van dazenvallen ontkom je niet aan het laten maken van dure mallen voor de kunststof onderdelen (die door een relatief beperkt aantal exemplaren moet worden gedragen), maar ondanks dat hebben we de prijs voor de dazenvallen relatief laag weten te houden. De kwaliteit hebben we daarbij niet uit het oog verloren. Het was niet de bedoeling om een dazenval te maken waar je met een tank overheen kunt rijden, maar wel om een dazenval te maken die normaal gebruik in standaard zomerse weersomstandigheden prima aankan. De gebruikte materialen zijn regen- en UV-bestendig.
Mogelijkheid tot verankering
Voor mensen die 100% zeker willen weten dat de dazenval in alle omstandigheden netjes blijft staan, hebben wij ook een setje sterke scheerlijnen met kwalitatief hoogwaardige haringen, geschikt voor alle bodemtypen m.u.v. rotsbodem. scheerlijnen
Scheerlijnen met tentharingen
Handleiding & Video's
Dazenval Windtest

Wil je de handleiding (alvast) bekijken? Dat kan, Hier kun je de handleiding deel 1 van de dazenval lezen, en hier handleiding deel 2.

We hebben de dazenval getest op windsterkte en er een filmpje van gemaakt!

We hebben ook een filmpje gemaakt waarin we laten zien hoe gemakkelijk de dazenval is op te zetten en te verplaatsen.


Bestellen

Bestellen

Setje van TWEE complete dazenvallen

Handige extra's

Losse onderdelen

Met deze onderdelen kun je iedere kapotte dazenval repareren zodat je geen nieuwe hoeft te kopen. Maar je kunt deze onderdelen natuurlijk ook gebruiken om zelf een dazenval in elkaar te knutselen.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
? Hoeveel dazen vangt de val per dag?
Uiteraard is dit afhankelijk van het gebied waar je woont en de plaatsing van de dazenval maar een dazenval kan met gemak 400 of meer dazen op een dag vangen (iemand heeft ons laten weten dat ze 943 had gevangen op één dag, in één val).

? Waarom verkopen jullie alleen setjes van twee?
We hebben ontdekt dat de dazenvallen een veel beter resultaat geven als je er minstens twee neerzet en de paarden er tussenin laat lopen. We hebben dan ook besloten om de dazenvallen door de fabrikant per twee te laten verpakken, wat bovendien een gunstige invloed had op de prijs. Als we een los exemplaar zouden willen verkopen dan moeten we deze ompakken en twee maal onze bijdrage aan de verzendkosten betalen. Door dit alles zou een los exemplaar in verhouding veel duurder worden en uiteindelijk wil je er waarschijnlijk toch twee hebben. Als je er toch persé maar eentje wilt hebben dan is het beter om iemand te zoeken waarmee je samen een setje kunt delen. Tevens kun je alle losse onderdelen apart bestellen zodat er één val wordt samengesteld.

? Waarom gebruiken jullie zo'n lichte bal?
Een lichte bal beweegt veel gemakkelijker als er niet veel wind staat. Beweging trekt dazen aan! Daarom hebben wij gekozen voor een lichte bal aan een lang dun touwtje, hierdoor beweegt de bal bij het minst zuchtje wind en dat geeft echt een gunstig effect op de vangst. Dazen hebben een voorkeur voor warme dagen met weinig wind, vandaar dat we de val hebben geoptimaliseerd om op die dagen zo effectief mogelijk te zijn.

? Hoe selectief is de dazenval, is er veel "bijvangst"?
De dazenval is geoptimaliseerd voor het lokken van dazen. De meeste andere insecten voelen zich niet aangetrokken tot de bal en komen hooguit bij toeval onder de fuik terecht. Veel insecten vliegen in tegenstelling tot dazen ook naar onderen weg en weten de opening dan ook prima te vinden. Er is bijvangst maar deze is verrassend gering: in een vangst van 423 dazen troffen we slechts 30 langpootmuggen en wat huisvliegen aan.

? Waarom zit er geen pomp bij de dazenvallen voor de lokbal?
De lokbal kan door de meeste gangbare pompen worden opgepompt. De meeste mensen hebben al wel ergens een pomp liggen voor het luchtbed, de opblaasboot, paardenbal, etc. Een pomp standaard meeleveren zou de kosten onnodig opdrijven en het milieu nodeloos belasten.

? Zijn drie pootjes niet stabieler dan vier pootjes?
Er is voor vier pootjes gekozen omdat hiermee de fuik een geschikte vorm kreeg. Met drie poten zou de basis van de fuik driehoekig zijn en dit zou niet goed aansluiten bij de ronde vorm van de lokbal. Ondanks de vier pootjes is de dazenval niet wiebelig; dit komt doordat de pootjes individueel kunnen scharnieren en een "te lang" pootje zet je gewoon wat wijder uit.

Tips

Tips

Doden van de dazen

De meest diervriendelijke manier om de dazen te doden is door de vangbeker in de vriezer te stoppen. Dazen zijn koudbloedig en hun stofwisseling verloopt steeds langzamer naarmate het kouder wordt. Tegen de tijd dat ze bevriezen zijn ze al lang niet meer bij bewustzijn. Het is precies dezelfde manier als waarop ze aan het einde van de zomer dood gaan wanneer de temperatuur daalt. Als je dit op deze manier wilt doen is het raadzaam een extra vangbeker mee te bestellen, dan doe je steeds een lege vangbeker in de dazenval en neem je de volle mee voor in de vriezer, en de volgende dag wissel je de bekers weer om.

Zonde van de insecten?

Dat vinden wij eigenlijk ook! Gelukkig heeft de dazenval niet veel bijvangst van andere insecten maar het blijft toch ook zonde om die dazen zomaar weg te gooien. We hebben een mooie oplossing bedacht: je kunt de vangbeker met vangst en al in de vriezer stoppen en de inhoud daarna ingevroren in een zak doen die je in de vriezer bewaart, dit wordt de voorraadzak voor de wintervoeding voor de vogels in je tuin, eventueel kun je er zelfs een insectenvetbol van maken! Heb je geen vriezer? Misschien heb je een sloot in de buurt van de weide, dan kun je de dazen aan de vissen voeren en ook kippen zijn er dol op :-)

Zwaluwen

De beste dazenvallen kunnen wij niet verkopen... dat zijn namelijk de zwaluwen. Deze vangen voor het grootbrengen van hun kroost per dag meer insecten dan de dazenval kan vangen. Op de diverse vogelwebsites kun je lezen hoe je je huis/stal/schuur aantrekkelijk maakt voor zwaluwen.

Reacties

Reacties

Als je deze dazenval gebruikt kun je hieronder vertellen wat je er van vindt.

Delen

Delen
www.paardnatuurlijk.nl

Teller