EquiLife F4F

EquiLife F4F


Laten we beginnen met te benadrukken dat een paard normaal gesproken alles wat hij nodig heeft kan betrekken uit goed ruwvoer plus mineralenblok. Zie ook onze pagina over natuurlijk voeding. Steeds meer mensen voeden op die manier hun paard en ontdekken dat het paard zonder brokjes en voedingssupplementen gezonder is geworden dan ooit tevoren. Toch zijn er enkele situaties waarin het soms nodig is om de voeding van het paard aan te vullen, maar dan liefst zonder de darmflora te beschadigen met graanproducten of met melasse overgoten koolhydraatbommen. Het grote probleem is dan: Hoe kom je aan een voedingssupplement dat vrij is van onnodige en zelfs ongewenste toevoegingen?

Equi Life F4F is bedoeld om te worden gebruikt gecombineerd met een natuurlijk ruwvoerdieet, speciaal voor een aantal situaties en aandoeningen die we verderop nog zullen noemen. Het is ontwikkeld door een fabrikant die weet dat graanproducten geen goed paardenvoedsel zijn. Het is een product dat eigenlijk speciaal voor paarden met hoefproblemen is ontwikkeld (F4F staat voor "Formula 4 Feet"), dus paarden die veelal extra gevoelig zijn voor koolhydraten, maar hierdoor is het eigenlijk voor alle paarden een verantwoord voedingssupplement.

! Paard Natuurlijk deelt de visie dat het onverstandig is om lukraak supplementen aan je paard te voeren. We raden het af om zonder weloverwogen reden supplementen (waaronder ook Equi Life F4F) te verstrekken aan paarden die gewoon gezond zijn en geen blijk van tekorten tonen, en bovendien een goede kwaliteit ruwvoer krijgen.
We wijzen er verder op dat dit product speciaal is ontwikkeld om te worden gebruikt bij een dieet dat uit uitsluitend ruwvoer bestaat.

Ingrediënten

Ingredienten
Analyse:
Ingredientenlijst fabrikant

Bij dit product heeft de fabrikant vooral zijn best gedaan om te zorgen dat er geen ongewenste stoffen in voorkomen, om de kans op beschadiging van de darmflora te voorkomen, en hiermee de kans op allergieën, insulineresistentie en hoefbevangenheid te verminderen. Normaal ligt bij een voedingssupplement de focus op wat er allemaal wel in zit, maar in dit geval is het minstens zo belangrijk om te weten wat er niet in zit.

Wat er niet in zit

Géén graanproducten
Graanproducten bevatten veel zetmeel, wat de darmflora kan beschadigen waardoor de paarden minder voedingsstoffen uit het ruwvoer kunnen halen. Zetmeel vormt een grote belasting voor de koolhydraatstofwisseling van het paard, dit is de reden dat hoefbevangen paarden en paarden met insulineresistentie onder geen beding graanproducten mogen consumeren. Graanproducten worden bovendien in verband gebracht met allergieën als zomereczeem.
Géén melasse
Melasse is een populaire toevoeging die vooral uit suiker bestaat. Handig voor de fabrikant, want paarden vinden het lekker en omdat het plakt lijkt het product minder stoffig. Inmiddels is het echter overtuigend bewezen dat suiker voor paarden bijzonder slecht is. Suiker is nooit een natuurlijke voedingsstof voor paarden geweest, het spijsverteringsgestel van het paard is dan ook niet op de verwerking van suiker ingesteld. Melasse wordt in verband gebracht met allergieën, insulineresistentie en hoefbevangenheid.
Géén genetisch gemanipuleerde ingrediënten
Genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen zijn niet natuurlijk maar kunstmatig ontstaan. Er zijn ethische en milieutechnische bezwaren tegen het gebruik van genetisch gemanipuleerde producten. Het is niet bewezen dat deze stoffen schadelijk zijn, maar evenmin is er afdoende bewezen wat nou precies de gevolgen zijn voor het paard. Het paard is er in ieder geval niet door de evolutie speciaal voor uitgerust om genetisch gemanipuleerde stoffen te kunnen verwerken. Waarom een risico nemen als het niet hoeft?
Géén dierlijke stoffen
In de meeste voedingssupplementen zijn wel stoffen te vinden die een dierlijke herkomst bezitten. Consumptie van dit soort stoffen door herbivoren brengt echter risico's met zich mee. Bovendien zijn er ethische bezwaren om dierlijke producten aan een herbivoor op te dringen. Equi Life is dan ook gegarandeerd vrij van dierlijke producten.
Géén selenium
Selenium is een onmisbaar sporenelement. Helaas is selenium bij een overdosering erg schadelijk, en de marge tussen "te weinig" en "te veel" is erg smal. In veel gevallen zit er voldoende selenium in het ruwvoer, met allerlei extra supplementen kom je dan ook al snel in de gevarenzone terecht. Selenium is geen sporenelement dat je lukraak "voor de zekerheid" moet toedienen, maar bij voorkeur pas nadat daadwerkelijk is vastgesteld dat het ruwvoer echt te weinig selenium bevat. Selenium kun je in dat geval het beste toedienen middels een gericht product dat uitsluitend bestaat uit selenium en vitamine E, zoals ons vitamine E en selenium-supplement. Veel paarden hebben slechte hoeven (horizontale scheurtjes) omdat ze een overdosis aan selenium krijgen. Equi Life F4F bevat géén selenium.
Géén onnodige vitaminen
De meeste vitaminen worden door het paard zelf in voldoende hoeveelheden aangemaakt of zitten in overvloed in zijn ruwvoer. Het is niet alleen onnodig maar zelfs schadelijk om deze vitaminen nog eens extra toe te voegen. Het doel van de fabrikant was niet om een imponerende lijst met vitaminen op de verpakking te kunnen zetten, maar om met gezond verstand alleen vitaminen toe te voegen in een zinnige verhouding en hoeveelheid.
Géén overbodige mineralen
Veel populaire mineralen komen niet in dit supplement voor omdat ze altijd voldoende aanwezig zijn in ruwvoer plus liksteen. Zo zit er bijvoorbeeld geen Fe (ijzer) in omdat ruwvoer hier altijd voldoende van bevat en ijzer in hogere doseringen alleen maar schadelijk is (het behoort eigenlijk tot de vrije radicalen). Ook Na (natrium) zul je bijvoorbeeld niet aantreffen, omdat het paard dit naar behoefte uit een liksteen hoort te halen en natrium niet middels een lekker smakend supplement hoort te worden opgedrongen.

Wat er wel in zit

Lipiden
Over de heilzame werking van Omega-3 vetzuren is op internet veel te vinden: ontstekingsremmend, cholesterolverlagend, bloedsomloopbevorderend. Choline en Inositol zijn onmisbaar voor een optimale werking van de lever, ze bevorderen bovendien de oplosbaarheid van vetten.
Mineralen
Equi Life bevat 11 mineralen. Dit zijn vooral de mineralen die erg weinig in mineralenblokken en ruwvoer voorkomen en met name belangrijk zijn voor paarden die lijden aan de aandoeningen waarvoor dit product is bedoeld. Deze mineralen zijn een perfecte aanvulling op een dieet bestaande uit uitsluitend ruwvoer.
Anti-oxidanten
Anti-oxidanten beschermen niet alleen het voedingssupplement zelf tegen bederf, maar helpen het paard ook om schadelijke vrije radicalen uit de cellen te verwijderen. Vrije radicalen zijn altijd aanwezig, maar komen in grotere hoeveelheden vrij wanneer weefsels schade hebben opgelopen. Anti-oxidanten zijn dus extra nodig wanneer het paard bijvoorbeeld hoef- of spierbevangen is. Als anti-oxidant zijn vitamine C, vitamine E, koper, zink en BHT gebruikt.
Vitaminen
Vitamine E is bij een dieet dat uit uitsluitend ruwvoer bestaat de meest kritieke vitamine en bovendien een krachtige anti-oxidant. Vitamine C is alleen maar toegevoegd als anti-oxidant (paarden maken zelf voldoende vitamine C aan). Vitamine A wordt door de darmwand van het paard gemaakt uit caroteen, wat in overvloed in ruwvoer voorkomt, maar het is toegevoegd omdat bij sommige aandoeningen het paard niet voldoende caroteen weet om te zetten. Verder zijn er een aantal vitaminen uit het B-complex toegevoegd die belangrijk zijn voor paarden die lijden aan de aandoeningen waarvoor dit product is bedoeld. Vitamine H is beter bekend onder de naam Biotine; hiervan is bekend dat het de kwaliteit van de hoeven kan verbeteren.

Paard Natuurlijk is niet betrokken bij de productie van Equi Life F4F. De productbeschrijving en ingrediëntenlijst zijn gebaseerd op informatie die door de producent is verstrekt. Zie de website www.equilife.co.uk voor meer informatie.

Toepassing

Toepassing

Hoewel Equi Life F4F veilig aan alle paarden kan worden gegeven is het met name bedoeld voor speciale situaties of paarden die lijden aan bepaalde aandoeningen. Een aantal toepassingen zijn:

Omschakeling naar Natuurlijke Voeding
De omschakeling naar een Natuurlijke Voeding, waarbij het paard alle voedingsstoffen betrekt uit ruwvoer, brengt een lastige omschakelingsperiode met zich mee. Als het paard gewend was om behoorlijke porties krachtvoer te nuttigen dan is vrijwel zeker de darmflora in verval geraakt, en zal het paard in eerste instantie moeilijkheden ondervinden om hooi en gras effectief te verteren. De micro-organismen die de vitaminen moeten produceren zijn nog niet in volle sterkte aanwezig, en het paard zal een moeilijke periode kunnen doormaken. Het is niet ongewoon dat paarden, na het beëindigen van het krachtvoerdieet, in eerste instantie afvallen. Uiteraard zal, na een poosje, als de darmflora zich heeft aangepast, het paard juist opbloeien, gezonder en fitter worden dan voorheen.
Velen hebben de behoefte om het paard tijdens deze moeilijke omschakelingsperiode wat extra ondersteuning te bieden. Probleem is dat de meeste voedingssupplementen de darmflora juist verder aantasten omdat ze veel zetmeel, suiker of melasse bevatten, bacteriedodende middelen bevatten, of de pH- of zoutbalans verstoren. Equi Life F4F is een van de weinige voedingssupplementen die veilig zijn voor de darmflora: Het bevat geen koolhydraten met een hoge glycemische index zoals melasse, geen bacteriedodende stoffen, geen graanproducten, geen overdreven concentraties aan mineralen of overbodige vitaminen. Verder bevat Equi Life korte ketens oligosacchariden die de darmflora ondersteunen en op pathogene bacterieën een bindende uitwerking hebben.
Rantsoenering
In principe kunnen paarden alle voedingsstoffen uit ruwvoer plus mineralenblok betrekken. Sommige paarden hebben echter voor hun energiebehoefte maar heel weinig ruwvoer nodig. Samen met de rantsoenering van energie worden dan ook de mineralen en vitaminen mee-gerantsoeneerd. Het gaat hierbij met name om paarden die aan een "afslank-dieet" zijn gezet en zeer energiezuinige koudbloeden die weining beweging krijgen. In deze gevallen heeft het paard baat bij extra ondersteuning met Equi Life F4F. Met de hiernaast getoonde voedingscalculator kun je uitrekenen of de hoeveelheid ruwvoer die je verstrekt toereikend is voor de mineralenbehoefte van jouw paard.
Mindere kwaliteit ruwvoer
Wanneer een paard ruwvoer krijgt van goede kwaliteit zal hij nergens tekort aan krijgen. Een enkele keer blijkt echter uit een gras- of hooianalyse dat bepaalde mineralen minder goed zijn vertegenwoordigd in het betreffende ruwvoer. Het beste kun je overstappen naar een betere kwaliteit hooi of het grasland bemesten zodat de kwaliteit verbetert. In de tussentijd kun je Equi Life F4F verstrekken om het ruwvoer te completeren.
Hoefproblemen
Equi Life F4F is geen vervanger voor een natuurlijke voeding, huisvesting en natuurlijke bekapping. Equi Life F4F kan hulp bieden wanneer alle omgevingsvariabelen geoptimaliseerd zijn maar de hoeven van het paard nog steeds in slechte staat blijven verkeren. Equi Life F4F bevat de volgende hoefversterkende ingrediënten:
Hoefbevangenheid
Hoefbevangenheid kan niet worden genezen met een supplement, er is altijd een oorzaak voor het ontstaan van hoefbevangenheid en deze oorzaak dient als eerste te worden weggenomen. Het is belangrijk dat hoefbevangen paarden zo min mogelijk koolhydraten in hun voeding krijgen, ze mogen dus absoluut geen krachtvoer eten. Zie ook onze pagina over Hoefbevangenheid
Equi Life F4F is niet alleen een veilig supplement voor hoefbevangen paarden, het bevordert ook het genezingsproces en kan de schade helpen beperken. Hoefbevangen paarden hebben vaak schade aan hun spieren, wat blijkt uit verhoogde CPK-waarden in het bloed. Deze schade ontstaat waarschijnlijk door het langdurige en ongewone gebruik van de spieren waarmee ze hun zere voorhoeven proberen te ontlasten. De anti-oxidanten en Riboflavin (B2) helpen het lichaam de hierbij ontstane vrije radicalen te binden. Equi Life F4F vermindert een eventuele insulineresistentie (vaak de oorzaak van hoefbevangenheid) en verbetert het herstel met behulp van de ingrediënten die onder het kopje "hoefproblemen" reeds zijn genoemd.
Insulineresistentie
Voor paarden die lijden aan insulineresistentie is magnesiumchelaat (verkrijgbaar in deze webwinkel) het doeltreffendste voedingssupplement. Equi Life F4F is een goede aanvulling op magnesiumchelaat, het bevat onder andere Vanadium en Chromium. Deze elementen hebben een positieve invloed op de gevoeligheid van de cellen voor insuline, en verminderen daarmee de insulineresistentie.
Cushing
Paarden die lijden aan "Cushing" (ECD, ofwel Equine Cushing Disease) lijden doorgaans ook aan insulineresistentie en zijn extra vatbaar voor hoefbevangenheid. Behalve de preventieve werking van Equi Life F4F op het ontstaan van hoefbevangenheid en insulineresistentie heeft Equi Life F4F ook een gunstige uitwerking op paarden met ECD door de toevoegingen Tyrosine and Phenylalanine. Dit zijn de voorlopers van dopamine, een neurotransmitter waar paarden met Cushing meestal een tekort van hebben.
Doseercalculator
Gewicht paard: Kg
Dosering:188 gram per dag
Gebruiksduur emmer:37 dagen

Gebruik en dosering

Equi Life F4F bestaat uit geperste brokjes luzerne. Paarden lusten het graag en het is dan ook prima uit de hand te voeren.

Een emmer bevat 7 kilo Equi Life F4F. De dosering is 37,5 gram per 100 kilo lichaamsgewicht per dag (zie ook de doseercalculator hiernaast). Een handig doseerbakje met maatverdeling wordt meegeleverd.

Bestellen

Bestellen

Reacties

Reakties

Als je Equi Life F4F hebt gebruikt kun je hieronder je ervaringen met ons delen.

Delen

Delen
www.paardnatuurlijk.nl

Teller