Bekappingsgereedschap

Bekappingsgereedschappen


Goed gereedschap is het halve werk. Het bekappen van hoeven is sowieso al zwaar werk; goed en scherp gereedschap verlicht de klus aanzienlijk! Hieronder staan de gereedschappen die wij zelf gebruiken en ook aan onze cursisten aanbevelen.

Dit zijn professionele gereedschappen die ook door hoefsmeden worden gebruikt en die je niet zomaar overal kan kopen. Ten behoeve van onze cursus Natuurlijk Bekappen kopen wij deze gereedschappen in grotere aantallen in en kunnen ze dan ook voor een serviceprijs doorverkopen.

We verkopen uitsluitend gereedschappen die geschikt zijn voor mensen die zelf hun paarden op natuurlijke wijze willen bekappen en die de hoeven regelmatig bijhouden. Kapmessen, kniptangen e.d. zijn pas bruikbaar als er een flinke hoefwand staat en je de hoeven dus een tijdje hebt verwaarloosd. Waarschijnlijk is dat niet je bedoeling en zou het zonde zijn om dergelijk gereedschap aan te schaffen. Begin je net met zelf te bekappen en zijn de hoeven veel te lang en/of zitten er nog hoefijzers onder? Laat dan de reguliere hoefsmid nog een keer komen om de ijzers te verwijderen en de hoefwand korter te maken. Het is zonde om voor die eenmalige handeling speciaal gereedschap aan te schaffen. Wanneer je eenmaal zelf de hoeven regelmatig bijhoudt heb je genoeg aan onderstaand gereedschap.

Als onderstaand gereedschap je duur lijkt: Onderstaand gereedschap is kwaliteitsgereedschap en daarom niet goedkoop. Als je ergens gereedschap vindt dat kwalitatief overeenkomt met onderstaand gereedschap maar toch goedkoper is, laat het ons dan alsjeblieft weten. Wij hebben gezocht maar hebben geen goedkoop kwaliteitsgereedschap kunnen vinden.

Onderstaande gereedschappen zijn handgereedschappen.

Aanstaande cursist Natuurlijk Bekappen? Let op! Cursisten voor de cursus Natuurlijk Bekappen kunnen hun gereedschap het beste tijdens de cursus aanschaffen, dit is voordeliger en scheelt verzendkosten. Het gereedschap is tijdens de cursus aanwezig en hoeft niet vooraf te worden besteld en betaald.

Hoefrasp

Hoefrasp
hoefrasp

De hoefrasp is het belangrijkste gereedschap voor mensen die de hoeven van hun paard zelf willen bekappen of bijwerken. Onmisbaar voor het vlak maken van de onderkant van de hoef en het aanbrengen van de mustangrol.

Deze hoefraspen, Dick 14 en Dick 16, hebben we uitgezocht op zijn gunstige kwaliteiten en goede prijs/prestatie-verhouding:

We weten dat er meerdere raspen zijn die bijna een exacte kopie lijken van deze Dick rasp, ze zijn veel goedkoper, maar helaas ook veel slechter van kwaliteit. Het scheelt echt aanzienlijk. Als je met deze echte, nog niet te oude, Dick rasp werkt vliegen er grote vlokken van de hoefwand af terwijl het met de goedkopere versies meer op stof lijkt. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen beschikbare budget, maar de meeste mensen die met een goedkopere rasp bij ons op cursus komen, kopen alsnog een Dick rasp als ze die bij ons hebben uitgeprobeerd omdat ze thuis al merkten wel erg lang bezig te zijn met het raspen.

De raspen zijn er in twee maten: De Dick 14 is 35 centimeter lang, de Dick 16 is 40 centimeter lang en iets breder. De kleinere rasp is het meest geschikt voor mensen die niet zo sterk zijn en/of de hoeven van kleinere pony's bijhouden, de grotere rasp is vooral geschikt om de hoeven van wat grotere paarden bij te houden.


S-rasp

S-rasp
s-rasp

Deze rasp is speciaal voor mensen die op een gemakkelijke manier een prachtige afronding (mustang-roll) willen maken.

s-raspDeze S-rasp wordt speciaal voor ons gemaakt. Hij is uitsluitend verkrijgbaar via onze webwinkel en tijdens de cursus Natuurlijk Bekappen.

Met een gewone rasp kun je ook een fraaie afronding maken, maar uit ervaring weten we dat veel mensen moeite hebben met gelijktijdig de rasp heen-en-weer te bewegen en een 'duikende' beweging te maken.

Door de vorm van deze rasp hoef je hem alleen maar heen-en-weer te halen en krijg je vanzelf een varierende rasphoek, met een fantastische afronding als resultaat.

Sinds begin 2009 verkopen wij een nieuwe verbeterde S-rasp, die speciaal voor ons wordt gemaakt. Hij is niet meer gegoten maar gesmeed, en heeft een grotere ronding waardoor de mustang-roll mooier wordt.

! Deze rasp is geen absolute must voor een natuurlijke bekapping. Hij is bedoeld voor de afwerking; om gemakkelijker een mooiere afronding te kunnen maken.

Steunsel- en kwartierboograspje

Steunsel&kwartierboog

Deze unieke rasp is bedoeld om de steunsels mee in te korten en een eventueel kwartierboogje mee aan te maken. Voor het bijwerken van de steunsels had je tot voor kort een hoefmes nodig omdat het onmogelijk is om de steunsels met een normale rasp bij te werken. Speciaal voor mensen die liever niet met een hoefmes bij de hoef werken, hebben wij deze handige kleine rasp ontwikkeld.

Naast het normale hoefonderhoud is het kleine raspje, dankzij het handzame kleine formaat, ook heel handig om mee te nemen als je een (trek)tocht met je paard rijdt. Als er onverhoopt een keer een stukje hoefwand splijt dan kun je dat hiermee gemakkelijk bijwerken.

Lees meer over de steunselrasp op deze pagina.


Hoefmessen

Hoefmessen

De hoefmessen worden gebruikt voor het inkorten van de steunsels, voor het maken van de kwartierboogjes, en om de hoefwand snel en gemakkelijk korter te maken. De messen worden gemaakt in een links- en rechtssnijdende uitvoering; je hebt ze beide nodig.

Hoefmessen zijn er in vele vormen: Een belangrijk kenmerk is de breedte van het snijblad. Een breder snijblad snijdt stabiel, maar maakt het maken van bochten (ten behoeve van de kwartierboogjes) erg moeilijk. Een te smal snijblad maakt het mes instabiel. Ook de kromming is belangrijk: veel messen zijn ontworpen om de zool uit te hollen, iets wat we bij natuurlijk bekappen niet doen. Natuurlijk Bekappers hebben dan ook meer aan een niet al te krom mes. Het allerbelangrijkste is nog wel de hardheid van het staal: bij hobbymessen is het staal vaak niet hard genoeg waardoor de mesjes buigen en daardoor slecht bestuurbaar zijn, en bovendien ook nog eens snel bot worden. Verder is ook de slijphoek belangrijk: een scherpe hoek snijdt het beste maar wordt snel bot, een wat stompere hoek snijdt wat minder prettig maar blijft langer scherp. Bij goedkopere messen wordt vanwege het zachte metaal noodgedwongen een stompere slijphoek toegepast.

! Het gebruik van dubbelsnijdende messen raden wij ten zeerste af omdat je hiermee geen scharnier- of hefboomslag kan maken; twee technieken waarbij je de kracht vergroot door je duim achter het mes te plaatsen.

Onderstaande messen hebben we uitgezocht voor het natuurlijk bekappen omdat de breedte van het snijblad een prima compromis is tussen stabiliteit en bestuurbaarheid, de kromming precies goed is, en de kwaliteit van het gebruikte staal erg hoog is. Daarnaast liggen de messen heel prettig in de hand door de mooie afgeronde vormen en de mooi bewerkte houten handvatten.

hoefmes

We hebben twee merken hoefmessen in ons assortiment. Beide merken zijn professioneel gereedschap van hoge kwaliteit en absoluut niet vergelijkbaar met de hoefmessen die je in hobby-winkels tegenkomt.

Dick Ascot

Deze hoefmessen, Dick Ascot, hebben we uitgezocht op de allerhoogste kwaliteit. Het mes is gemaakt van een topkwaliteit scherp geslepen staal, het handvat van fraai afgewerkt rozenhout en het metalen deel van het mes is mooi kort.

Alleen een linker- of rechtermes nodig? Dat kan, bestel de set en zet in het commentaarvenstertje dat je graag 1 van de 2 messen wilt en betaal de bestelling niet voordat we de prijs hebben aangepast. De prijs is 1 euro meer dan de helft van de setprijs. De foto van het mes op deze pagina is het rechtermes.


hoefmes

Dick BASIC

Deze messen bezitten een gunstige prijs/kwaliteit verhouding. Vergeleken met de luxe Dick Ascot messen is de het metalen gedeelte om mee te snijden langer en breder en de afwerking van het handvat is minder fraai. De slijphoek, vorm en kwaliteit van het snijblad is daarentegen prima. Ondanks de gunstige prijs steken ze in kwaliteit ver boven de gangbare hobbymes kwaliteit uit.


Slijper

Slijper
slijper

Hoeven zijn vaak erg hard en er zitten ook altijd resten zand aan. Hoefmessen worden dan ook bot en moeten voor iedere bekapping worden bijgeslepen.

Deze Zwitserse slijper maakt het slijpen uiterst eenvoudig. Er zit vijf jaar garantie op de slijpkop maar hij gaat nog vele malen langer mee, hij is praktisch onslijtbaar. Behalve hoefmessen kun je er nog tal van andere dingen mee slijpen. Dit is dan ook precies de reden waarom zo veel mensen er twee aanschaffen: hij is behalve voor de hoefmessen, ideaal om de keukenmessen goed scherp mee te maken!

Op de cursus Natuurlijk Bekappen leren we je precies hoe je de hoefmessen met behulp van deze slijper kan slijpen.Reacties

Reacties

Als je onze gereedschappen gebruikt kun je hieronder vertellen wat je er van vindt.

Delen

Delen
www.paardnatuurlijk.nl

Teller