Magnesium-chelaat

Magnesium-chelaat

! Dit product is niet bedoeld om "zomaar" aan je paarden te voeren, maar alleen bedoeld voor paarden die een tekort aan magnesium hebben opgelopen, hoefbevangen zijn en/of lijden aan insulineresistentie. Lees dus eerst de pagina over magnesium en insulineresistentie voor je dit product bestelt!
Magnesiumsupplementen

Magnesium is een metaal maar kan niet als puur metaal worden toegediend. Bij magnesiumsupplementen wordt daarom gebruik gemaakt van een magnesiumverbinding.

Ionische binding
Dit zijn bindingen van magnesium met een niet-metaal. Bekende voorbeelden zijn magnesium-oxide, magnesium-sulfaat, etc. Deze zijn goedkoop te maken, maar hebben als nadeel dat ze slecht worden opgenomen, en bij hogere doseringen de pH van de darmen verstoren en bijwerkingen hebben. Verder zijn ze chemisch zeer instabiel en reageren ze met andere stoffen (enzymen, vrije radicalen en maagzuur).

Magnesium-complex
Dit is een binding van magnesium met één aminozuur (zonder ringverbinding). Het magnesiumatoom is dan maar aan één zijde verbonden en dat maakt het chemisch zeer instabiel.

Magnesium-proteïnaat
Dit is een binding tussen een peptide (een string van vele aminozuren), dus een soort proteine. Dit product heeft een té hoog moleculair gewicht en gaat niet ongeschonden door de dunne darm.

Magnesium-chelaat
Ringvormig aminozuur waarin magnesium is opgenomen, met een afmeting onder de 800 Dalton zodat het de darmwand kan passeren. De opname is extreem goed en wordt minder door concurrerende mineralen gehinderd.

De bedoeling van deze pagina is niet om uit te leggen waarvoor magnesium dient; we hebben daarvoor een aparte pagina gemaakt over magnesium.

Toen we de onderzoeken publiceerden over het verband tussen magnesiumtekorten, insulineresistentie en hoefbevangenheid kregen we veel vragen over mogelijkheden om aan geschikt magnesium te komen. We zijn zelf gaan zoeken maar deden de schokkende ontdekking dat het niet bepaald eenvoudig was om aan magnesium te komen; zeg maar gerust dat er in de Benelux gewoon niets geschikts was te vinden. Natuurlijk worden er veel supplementen aangeboden waarin magnesium voorkomt, maar ze worden vergezeld door concurrerende mineralen (zoals calcium) of het zijn goedkope ionische bindingen (magnesium-oxide) die zo slecht worden opgenomen dat je er geen gunstige resultaten van kan verwachten.

Na veel speurwerk hebben we een buitenlandse fabrikant gevonden die bereid was om ons magnesium-chelaat ter beschikking te stellen.

Magnesium-chelaat

Magnesium-chelaat

Het magnesium-chelaat dat wij aanbieden is een organische vorm van magnesium; dit is een binding tussen magnesium en een organische stof. Het magnesium is opgenomen in een ringvormig aminozuur. De voordelen van een dergelijk magnesium-chelaat zijn:

Extreem goede opname
De binding tussen het magnesiumatoom en het aminozuur is zeer stabiel en wordt niet in de maag of darm verbroken. Het magnesium-chelaat wordt niet als mineraal door het lichaam opgenomen, maar als aminozuur. De opname hiervan verloopt veel gunstiger en wordt minder door concurrerende mineralen verstoord.
Geen bijwerkingen
Magnesium-chelaat wordt door het lichaam beschouwd als een aminozuur, en het spijsverteringskanaal is volledig ingericht om aminuzuren in grote hoeveelheden te verwerken. Magnesium-chelaat is chemisch zeer stabiel en valt niet in het spijsverteringskanaal uiteen en gaat geen reacties aan met andere stoffen die zich in het spijsverteringskanaal bevinden.

Toepassing

Toepassing

Magnesium-chelaat is niet bedoeld om "zomaar" aan je paard te gaan geven, maar alleen bedoeld voor paarden die een tekort aan magnesium hebben opgelopen, hoefbevangen zijn en/of lijden aan insulineresistentie. Lees dus eerst de betreffende pagina's.

Het toedienen van magnesium brengt geen risico's met zich mee wanneer je met beleid te werk gaat. Magnesium is niet giftig en een teveel wordt simpelweg door de nieren uitgescheiden. Bij langdurig gebruik kan een overschot aan magnesium osteoporosis veroorzaken. Het beste kun je magnesium dan ook aanbieden gedurende een "uitprobeerperiode" van enkele weken om te zien of het enig effect heeft.

! Magnesium is niet slecht voor de nieren, maar het uitscheiden van een overdosering kan een probleem zijn wanneer de nierfunctie ernstig is aangetast. In geval van een aangetaste nierfunctie mag je magnesiumpreparaten uitsluitend geven na goedkeuring door een arts.

Volgens onderzoekers wordt magnesium-chelaat zo goed opgenomen dat je kan volstaan met een kwart van de berekende hoeveelheid. Hoewel dit nooit in een wetenschappelijke test is aangetoond is de algemene ervaring dat deze hoeveelheid goede resultaten biedt. We gaan in onderstaand behandelplan dan ook uit van deze gereduceerde hoeveelheid.

Toedienen doe je volgens onderstaand stappenplan:

  1. Schaf een goed magnesium-supplement aan. Het door ons verkochte magnesium-chelaat voldoet aan de hier beschreven eisen.
  2. Hoewel magnesium-chelaat bij de opname weinig hinder ondervindt van concurerende mineralen zoals calcium is het toch raadzaam om tijdelijk alle calciumtoevoegingen te staken. Wanneer de calciumspiegel in het bloed hoog genoeg is zullen de nieren meer calcium gaan uitscheiden, en omdat ze geen onderscheid kunnen maken tussen magnesium en calcium wordt hiermee ook het magnesium weggespoeld. Dus geen krachtvoer (dat was sowieso al niet goed in geval van hoefbevangenheid), geen calciumhoudende liksteen, en geen enkele andere toevoeging, maar gewoon gras of, liever nog, hooi. Het is vooral belangrijk om het calciumgehalte gedurende deze periode zo laag mogelijk te houden.
  3. Gebruik een liksteen zonder calcium. De Paard Natuursteen Mg+ is bij uitstek geschikt omdat deze liksteen Calciumvrij is, en tegelijkertijd zeer veel goed opneembare magnesium bevat. Deze liksteen is een perfecte ondersteuning voor het Magnesium-Chelaat!
  4. Verstrek dagelijks 8 (kleine pony) tot 30 gram (groot paard) Magnesium-chelaat. Houdt dit gedurende 4 tot 6 weken aan.
  5. Evalueer de status van de symptomen. Je moet nu een verbetering kunnen zien. Wanneer er geen verbetering optreedt was er waarschijnlijk geen sprake van een magnesiumtekort en kun je de behandeling beter staken.
  6. Na het optreden van een verbetering halveer je de dosis en ga je 6 tot 8 weken hiermee door. Eventueel kun je nu gelijktijdig een voedingssupplement met onder andere Chroom en Vanadium verstrekken. Equi Life F4F is een bijzonder goede aanvulling op magnesium-chelaat.
  7. Stel nu een dieet op waarbij alle mineralen in normale verhouding en hoeveelheid voorkomen. Je hebt als het goed is nu een idee hoe het tekort aan magnesium kon ontstaan, pas het dieet zodanig aan dat dit tekort niet meer zal optreden. Bij paarden met insulineresistentie kan het nodig zijn om een onderhoudsdosis te blijven verstrekken. Paarden met insulineresistentie hebben ook baat bij een suppletie Chroom en Vanadium. Equi Life F4F is een bijzonder goede aanvulling op magnesium-chelaat.
Doseercalculator Magnesium-chelaat
Gewicht paard: Kg
Initiële dosering:25 gram per dag
(Onderhoudsdosering:13 gram per dag)
Gebruiksduur zakje 250gr:10 dagen *)
Gebruiksduur zak 1Kg:40 dagen *)
Gebruiksduur zakken 4Kg:160 dagen *)
Deze berekening is uitsluitend geldig voor het door ons geleverde magnesium-chelaat!
*) De gebruiksduur is berekend bij verbruik van de initiële dosering.
Succesformule om paarden, zelfs ontzettend lastige eters, goed en gemakkelijk magnesium te laten innemen:
Laat een hand grasbrok in water wellen zodat de brok uiteen valt (in warm water gaat het super snel maar let op dat je het afkoelt voordat je de magnesium erbij doet want anders geeft het met de magnesium een rare smaak). Gebruik zo veel/weinig water dat de brok wel uiteen valt maar dat het daarna vrijwel droog aanvoelt doordat het water is geabsorbeerd. Laat het paard deze gewelde grasbrok eten om te testen of hij dat direct lekker vindt (vrijwel altijd wel). Als hij het niet direct wil eten, bied het dan een aantal dagen aan, het kan in een uitzonderingsgeval even wennen zijn maar alle paarden gaan het eten (alle paarden lusten ook gras toch?). Eet het paard de gewelde grasbrok met plezier, doe dan de magnesium er doorheen. Bouw de hoeveelheid bij lastige eters rustig op zodat ze wennen aan de smaak. Vindt je paard het maar zozo? Zorg dan gewoon dat het aandeel grasbrok wat groter is. Succes is eigenlijk wel verzekerd! Heel geschikte grasbrok is de Pre Alpin wiesencobs van St. Hippolyt, erg smakelijk, lekker ruikend, erg gezond en verkrijgbaar in een handige kleine proefverpakking: www.topdiervoeders.nl

Verpakking

Vroeger zat de magnesium in witte emmertjes maar deze zijn vervangen door hersluitbare stazakken. Deze stazakken zijn veel beter voor het milieu: ze wegen slechts 7 gram en kunnen na gebruik gewoon bij het gescheiden plastic afval om te worden gerecycled. Het gewicht van de emmertjes was rond de 170 gram, de nieuwe stazakken bevatten dus 24 x minder plastic dan de oude emmertjes! Het zijn speciale foodgrade-zakken die zorgen dat het magnesium langdurig houdbaar is. Wij vinden dat het belangrijk is dat er zo weinig mogelijk grondstoffen worden gebruikt en proberen dus altijd weinig verpakkingsmateriaal te gebruiken, vandaar dat wij voor de zakken hebben gekozen; goed verpakt maar weinig grondstoffen nodig. Dezelfde soort zakken maar dan met een papieren buitenkant ogen veel milieuvriendelijker maar zijn het niet omdat het een mix van papier en plastic is en ze daarom veel minder goed te recyclen zijn. Een volledig papieren verpakking kan helaas niet voor een dergelijk product.

De 3 kg verpakking is in verhouding veel voordeliger en toch goed houdbaar doordat deze uit 3 zakken van 1kg bestaat, je hoeft dus alleen de zak die in gebruik is open te hebben, de rest blijft netjes gesloten en vrij van vocht en licht.

Onhandig, scheppen uit stazakken in plaats van een emmertje? Onderzoek onder onze klanten leerde ons dat verreweg de meeste mensen de zak prefereren maar een enkeling had liever de emmer. Het scheppen uit een zak is met een kort maatschepje iets minder handig maar dit is gemakkelijk op te lossen door hiervoor een eetlepel te nemen en 1 keer even af te meten hoeveel hier op gaat. Wil je graag een bakje gebruiken dan heb je waarschijnlijk nog wel iets liggen, ieder afsluitbaar (keuken)bakje is in pricipe geschikt, maar gebruik liever geen transparante (tenzij je hem in het donker bewaart).

! Dit product is niet bedoeld om "zomaar" aan je paarden te voeren, maar alleen bedoeld voor paarden die een tekort aan magnesium hebben opgelopen, hoefbevangen zijn en/of lijden aan insulineresistentie. Lees dus eerst de pagina over magnesium en insulineresistentie voor je dit product bestelt!

Bestellen

Bestellen

Tip: De mineralenliksteen Paard Natuursteen Mg+ vormt een uitstekende ondersteuning voor paarden die Magnesium-Chelaat krijgen omdat deze liksteen Calciumvrij is, en tegelijkertijd veel magnesium bevat.


Reacties

Als je ervaring hebt met ons magnesium-chelaat kun je hieronder je ervaringen beschrijven.

Delen

Delen
www.paardnatuurlijk.nl

Teller
ml> ml> 1" width="90%" height="400" frameborder="1">

Delen

Delen
www.paardnatuurlijk.nl

Teller
ml> ml>