Rag-fork

Rag-fork
De Rag-fork

De ultieme bestrijding van het Jakobskruiskruid

Wat is het?

Wat is het?

Je bent vast wel op de hoogte van de gevaren van het Jakobskruiskruid. (Zo niet, kijk dan even op www.kruiskruid.nl.) Het is een plant die je beslist niet in je weide wilt hebben, maar als je het toch in je weide hebt staan dan weet je wel hoe lastig Jakobskruiskruid zich laat verwijderen. Tegen gif is de plant nagenoeg imuun, frequent genoeg afmaaien is nauwelijks een optie, dus handmatig verwijderen is eigenlijk de enige mogelijkheid.

De Rag-fork

De plant zit echter zeer stevig vast aan de grond, en trek je te hard dan breekt de stengel af en blijven de wortels zitten waardoor de plant zo weer terug is. Het gevecht tegen het giftige Jakobskruiskruid drijft weidebeheerders dan ook tot wanhoop.

Gelukkig is er nu een praktische oplossing: de Rag-fork!

De Rag-fork is speciaal ontwikkeld om Jakobskruiskruid gemakkelijk, snel, effectief en definitief te verwijderen, inclusief de wortels. Geen gesjor meer, geen afbrekende stengels, geen wortels meer die blijven zitten en voor terugkeer van de gele sluipmoordenaar zorgen. De Rag-fork is in Engeland ontwikkeld, waar ze al wat langer te kampen hebben met Jakobskruiskruid. (In Engeland heet dit kruid Ragwort, vandaar de naam Rag-fork.)

Hoewel de Rag-fork speciaal is ontwikkeld om Jakobskruiskruid te bestrijden blijkt hij ook zeer effectief om andere onkruiden te verwijderen. Wij gebruiken hem ook met veel succes om zuring en distels te rooien.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

De Rag-fork is een vernuftig ontwerp. De drie tanden zitten op precies de goede afstand om niet de wortels te beschadigen en tegelijkertijd voldoende opwaartse kracht te kunnen uitoefenen om de plant uit de grond te wippen. Door de voetsteun druk je hem moeiteloos in iedere grondsoort, en door de beugel aan de achterkant krijg je een hefboomwerking wanneer je de steel naar achteren kantelt en komt de plant zonder krachtinspanning uit de grond. Het gat dat achterblijft is verrassend klein; dit komt omdat de Rag-fork wel de wortels maar niet de aarde omhoog drukt.

Zo gebruik je de Rag-fork:

  1. Steek de Rag-fork vlak voor de plant op de grond
  2. Druk hem aan met je voet
  3. Kantel de Rag-fork achterover
  4. Draai de Rag-fork eventueel naar links of rechts
  5. Raap de plant op

De voordelen

De Rag-fork

De voordelen van de Rag-fork zijn:

Praktische tips

Praktische tips

Enkele praktische tips in de bestrijding van Jakobskruiskruid met behulp van de Rag-fork:

De Rag-fork

Nieuwe verbeterde versie

Nieuwe verbeterde versie
De nieuwe Rag-forkDe nieuwe Rag-forkGoed nieuws! Er is vrij veel vraag geweest naar een langere uitvoering van de Ragfork, en gelukkig heeft men deze nu ontwikkeld. Uiteraard hebben wij hem in ons assortiment opgenomen. De Ragfork is minstens een centimeter of 10 langer dan zijn voorganger, en is voorzien van een mooi stevig handvat. De kleur van de ragfork is nu grijs. De goede eigenschappen, zoals het mooie ronde boogje waarover je de ragfork afwikkelt om de wortels van onkruiden los te maken, zijn gebleven.

Onze eigen ervaring

Onze eigen ervaring

Vanwege onze website www.kruiskruid.nl krijgen wij veel vraag naar een oplossing tegen Jakobskruiskruid. Wij zijn daar veel mee aan het experimenteren geweest maar een echte goede oplossing konden we niet vinden. Gif (groeihormoon) werkt erg moeizaam bij Jakobskruiskruid, veel planten blijven gewoon in leven. Vorig jaar hebben we planten met het hormoon behandeld en uiteindelijk gingen er wel een aantal dood maar dat duurde erg lang en ook niet alle planten werden erdoor vernietigd. Er uittrekken bleek een illusie. Vorig jaar hadden we een paar meter langs de bakrand waar Jakobskruiskruid welig tierde, en dat hebben we er toen allemaal met de hand uitgetrokken, de wortels zo goed en zo kwaad als dat ging meenemend. Resultaat: vreselijke rugpijn en dit jaar gewoon wéér die hele strook vol met Jakobskruiskruid.

De Rag-fork De Rag-fork
De Rag-fork is niet alleen geschikt voor de kleine rozetten
maar weet ook goed raad met de volwassen exemplaren!

Aangezien Engeland al veel langer bezig is in de strijd tegen het kruid, zochten we daar naar een goede oplossing. Twee jaar geleden hadden we de Rag-fork daar al gezien maar toen waren wij zo eigenwijs om te denken dat je met een schepje en je handen evengoed het kruid kunt verwijderen. Aangezien we vorig jaar door ervaring wisten dat dit helaas niet het geval is, hebben we bij onze kennissen in Engeland nagevraagd of zij ervaring met de Rag-fork hadden. Dat hadden ze zeker, zij hebben hun hele land helemaal vrij van Jakobskruiskruid gekregen door de Rag-fork terwijl het helemaal vol stond met het kruid! Het kruid was dus echt definitief verdwenen.

Dat was genoeg reden om afgelopen jaar alsnog de Rag-fork uit te proberen, en die bleek veel beter dan we gedacht hadden! Alles kon echt super gemakkelijk worden verwijderd, prachtig met de wortels er aan. Grote bossen distels die mijn hoofd te boven groeiden (+1.75m) kun je dus echt zo verwijderen zonder die distel ook maar één keer aan te raken en zonder dat je rug op de verkeerde manier wordt belast. De Rag-fork is dus niet alleen voor Jakobskruiskruid een uitkomst, maar is ook zeer geschikt om overige ongewenste onkruiden te verwijderen, zonder krachtinspanning en zonder gif.

Het prettigste is echter de wetenschap dat dit werk niet voor niets is maar dat de gerooide plant volgend jaar niet weer terug komt. En dat is toch uiteindelijk waar het om gaat: een definitieve oplossing voor het Kruiskruid.


Bestellen

Bestellen

Reacties

Reacties

Hieronder kun je vertellen wat je van je Rag-fork vindt.

Delen

Delen
www.paardnatuurlijk.nl

Teller