Vit E-selenium

Vit E-selenium


Er zijn erg veel supplementen op de markt met vitamines en mineralen. Er wordt over het algemeen veel te veel gesupplementeerd, meestal is dit helemaal niet nodig en juist zelfs schadelijk. We hebben hier meer over geschreven op onze pagina over voeding en in ons boek "Paard Natuurlijk". De meeste vitamines en mineralen zitten ruim voldoende in ruwvoer en/of maakt het paard zelf aan. Van alle vitamines is E de meest kritische, paarden hebben daar sneller een tekort aan dan aan andere vitamines. Het zit voldoende in gras maar gaat vrij snel achteruit in hooi als dit ouder wordt. Paarden die geen beschikking hebben tot gras (maar op uitsluitend hooi leven), lopen hierdoor dus eerder een tekort op. Van selenium is bekend dat het in bepaalde gebieden, waaronder Nederland, steeds minder in de grond wordt gevonden. Het gevolg is dat er soms tekorten ontstaan in gras en hierdoor ook in hooi.

Kenmerken

Vitamine E is samen met selenium belangrijk voor de spierfuncties en de vruchtbaarheid. Vitamine E en selenium zijn nodig bij de afvoer van onder andere spierafvalstoffen (zoals melkzuur). Daarnaast zorgt vitamine E voor een verbetering van het huidoppervlaktereli?f, bevordering van het vochtgehalte van de hoornlaag en wondgenezing.

Een vitamine E en selenium tekort wordt gekenmerkt door een verslechtering van de spieren (van skelet en hart) en een gebrekkig werkend immuunsysteem. Stijfheid en spierpijn en slechter herstellen van gedane arbeid zijn duidelijk waarneembare symptomen van een tekort. Symptomen van een overdosering aan selenium zijn onder andere haarverlies in manen en staart en horizontale scheuren in de hoef die aan de hiel beginnen.

Vitamine E en selenium zijn nauw aan elkaar verbonden in de werking in het lichaam, het een kan niet goed zijn werk doen zonder het ander. Dat is de reden dat je deze twee bij voorkeur tegelijk supplementeert.

Analyseren

Je kunt het beste je gras en hooi laten analyseren op de aanwezigheid van mineralen en sporenelementen. Selenium is een sporenelement. Vitamines (waaronder E) kun je ook laten testen maar dit is in verhouding wel veel duurder dan de test voor mineralen en sporenelementen. De resultaten van het gewasonderzoek kun je invoeren in de voedingscalculator. Behalve de gewasanalyse kun je ook de dierenarts vragen om selenium en vitamine E in het bloed te laten onderzoeken. Overigens kan de waarde voor vitamine E in het bloed met zo'n 12% afwijken. Een waarde op één moment kan dus 12% hoger of lager uitvallen op een ander moment (bron: professor L. Blythe, Oregon State University).

Veel keuze uit supplementen

Als er bij een paard een tekort is vastgesteld of een tekort wordt vermoed aan vitamine E of selenium, is het vaak nog een hele klus om een goed supplement te vinden. Verreweg de meeste producten zijn zoet gemaakt en bevatten suikers en andere spullen die je liever niet aan een paard voert. Er wordt vaak gebruik gemaakt van goedkope, niet goed opneembare ingrediënten en daarnaast is er vaak een nogal hoge dagelijkse dosering nodig waardoor het aandeel onnodige ballaststoffen alleen maar weer toeneemt.

Wij hebben een flink aantal producten getest en bekeken, en kwamen tot de conclusie dat het product "Chevivit E-Selen", een kwalitatief hoogwaardig product is en geen ongewenste toevoegingen bevat. Daarnaast is het ook nog eens de voordeligste, als je het tenminste omrekent naar de dagelijkse dosering. De prijs voor een enkele flacon lijkt hoog maar je hebt er érg weinig van nodig: slechts 2ml per dag. Je doet dus meer dan vier maanden met een fles. Van andere supplementen heb je zo 40 tot 60 gram (!) per dag nodig. Ook al lijkt de aanschafprijs van die producten dan misschien laag, je bent gemakkelijk tweemaal duurder uit en bovendien voer je het paard hiermee veel ongewenste stoffen.

Ingrediënten

Dit product is volledig op oliebasis. Het bevat naast Omega 3 vetzuren, 500.000 mg vitamine E per kg en 1250 mg selenium per kg. Dat is 1000 mg vitamine E en 2,5 mg selenium per dagelijkse dosering. Overschrijd deze dagelijkse dosering niet, en zorg ervoor dat je geen andere supplementen met selenium voert, Equilife F4F bevat geen selenium. Meer dan ca 5000 mg vitamine E en meer dan ca 4 mg selenium in het totale rantsoen per dag kan schadelijke gevolgen hebben. Vooral selenium kan dus erg snel worden overgedoseerd, en dit kan zeer kwalijke gevolgen hebben.

Gebruik en dosering

Voor gebruik goed schudden! Dit product wordt geleverd in een handige flacon met een doseerpompje. Per dag gebruik je slechts 2ml (één keer pompen). Het kan gewoon direct in de mond worden gepompt, paarden wennen hier vrijwel zonder uitzondering heel snel aan omdat het een aangenaam neutrale smaak heeft. Indien gewenst kun je het ook over ander voer heen doen.

Bij een paard dat op een normaal voedingsschema van hooi en gras staat, zal geen overdosering optreden als je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt. Indien het hooi getest is en er is maar een klein tekort aan selenium in het hooi, dan kun je het paard ook om de dag een spuitje geven in plaats van dagelijks.

Bestellen

Bestellen

Reacties

Reacties

Als je Chevivit E-Selenium hebt gebruikt kun je hieronder je ervaringen met ons delen.

Delen

Delen
www.paardnatuurlijk.nl

Teller