Natuurlijke kennis

Natuurlijke kennis

Valkuilen

Valkuilen

Op www.paardnatuurlijk.nl staat veel informatie die in tegenspraak lijkt te zijn met de algemeen heersende opvattingen. Als je dit alles zo leest dan vraag je je af hoe het in vredesnaam mogelijk is dat er zoveel hardnekkige misverstanden bestaan op het gebied van de omgang, huisvsting, bekapping, voeding en verzorging van paarden.

Op de volgende pagina vind je het antwoord op deze prangende vraag; Er blijken een paar valkuilen te bestaan, en die hebben iets te maken met natte apen, antropomorfisme, Donald Duck en zoekgeraakte klepels.

Fabels & Feiten

Fabels & Feiten

Dieren komen veelvuldig voor in fabeltjes. Paarden vormen hierop helaas geen uitzondering. In dit artikel vind je een onvolledige lijst van fabeltjes over uiteenlopende onderwerpen. De overeenkomst tussen deze fabeltjes is dat ze allemaal iets met paarden hebben te maken en bijzonder hardnekkig zijn.

Natuurlijk bekappen

Natuurlijk bekappen

Geen hoef, geen paard. Hoef- en beengebreken zijn in Nederland de grootste oorzaak van voortijdige slacht van paarden. Iedereen wil zijn paard de beste hoefverzorging geven, maar wat houdt "de beste verzorging" eigenlijk in?

De traditie van het bekappen en beslaan van paarden is al eeuwen oud. De inzichten stammen uit een tijd waarin gedegen wetenschappelijk onderzoek nauwelijks voorhanden was. IJzer was destijds een gangbaar beschermmateriaal, ook wagenwielen werden van een ijzeren band voorzien.
Inmiddels zijn we wel wijzer geworden, er zijn nog maar weinig mensen die graag houten wielen met ijzerbeslag onder hun auto of fiets zouden willen hebben, maar bij paarden lijkt het wel alsof we ergens zijn blijven hangen... Alle dieren op deze aardbol kunnen zonder hulpmiddelen rondlopen op hun eigen voeten, maar zou het paard nu echt een uitzondering zijn?

Het kan inderdaad anders! Inmiddels zijn er vele paarden die met succes van de hoefijzers gehaald zijn. Een natuurlijke bekapping, wat iets anders is dan alleen maar "de hoefijzers weglaten", zorgt er voor dat ook voormalig "probleemhoeven" zich herstellen en het paard beter gaat lopen dan ooit, zonder hoefijzers.

Vele mensen hebben inmiddels de voordelen van natuurlijk bekappen ontdekt. Mensen uit de Endurance (tot in de hoge klassen), Dressuur-, Spring- en Westernruiters, menners, etc.

Met de link hieronder ga je naar de website HoefNatuurlijk, onderdeel van PaardNatuurlijk. Je vind hier alles over het hoe en waarom van natuurlijk bekappen, de overgangsperiode van hoefijzers naar gezonde hoeven, voorbeelden uit de paardensport, en nog veel meer.

Natuurlijke Huisvesting

Natuurlijke Huisvesting

Ooit hadden wij het idee dat paarden 's nachts op stal horen te staan. Inmiddels denken we daar anders over. Het volgende artikel gaat over de natuurlijke huisvestings behoeften van het paard en hoe we daar het beste invulling aan kunnen geven.

Heeft mijn paard het koud?

Heeft mijn paard het koud?

Wanneer krijgt een paard het koud? Hoe regelt hij zijn lichaamstemperatuur? Wanneer heeft een paard een deken nodig en wanneer niet? Hoe werken zweetdekens?

Lees hier hoe kortharige paarden zonder dekens tot minus 25 graden Celcius buiten kunnen blijven, de onthulling van de absurde werking van zweetdekens en meer...

Natuurlijke voeding

Natuurlijke voeding

Is "paardenvoeding" nog wel een serieus onderwerp? Als je de voederfabrikanten mag geloven is ieder merk voeding "uitgebalanceerd". Koop een zak bix en je bent klaar, want de fabrikant heeft alles al voor je uitgedacht en gezorgd dat de zak een optimale verhouding aan voedingsstoffen bevat. De optimale verhouding is uitgedacht door een universiteit, een dierenarts met een goede naam, soms zelfs gebaseerd op karaktereigenschappen van het paard! Het MOET wel goed zijn!

Dat dit echter onmogelijk waar kan zijn valt eenvoudig te beredeneren:
Voeding bestaat uit meerdere componenten. Vetten en koolhydraten zorgen voor de energie, eiwitten zorgen voor de weefselopbouw. Een paard dat hard werkt verbruikt misschien drie keer zoveel energie als een paard dat de hele dag in een box staat te suffen, en heeft dus drie keer zoveel energie nodig. Maar datzelfde paard heeft niet drie keer zoveel eiwit nodig! Een optimale balans tussen eiwit en koolhydraten bestaat dus niet!

Voor de andere voedingsstoffen geldt een zelfde verhaal. Veel gezondheidsproblemen bij paarden komen voort uit een onnatuurlijke voeding of voedingswijze.


Ontwormen

Ontwormen

Ontwormen, een noodzakelijk kwaad? Resistentie, wat is dat, en hoe kun je het zolang mogelijk uitstellen? Zijn natuurlijke ontwormmiddelen beter of slechter dan reguliere middelen? Waar komen ingekapselde wormen vandaan? Waarvoor dient een mestonderzoek?

Allemaal vragen. Op de volgdende pagina vind je veel antwoorden.

Leren en belonen

Leren en belonen

Veel in onze omgang met paarden heeft te maken met het leren van bepaalde gedragingen aan het paard. Het inrijden van een paard wordt niet voor niets "beleren" genoemd, maar ook alle dagelijkse handelingen (zoals "voetje geven", aan het halster meelopen, etc) zijn dingen die we een paard moeten leren.

Om te kunnen leren moet er een motivatie zijn. Belonen is dan ook een noodzakelijk onderdeel van het leerproces. Zonder belonen (en/of straffen) is er geen motivatie en dus ook geen leerproces; de "uitkomst" is dan immers altijd hetzelfde, hoe je je ook gedraagt.

Waarom werkt straffen niet of nauwelijks? Wat is de juiste beloning? Hoe leert een paard het beste? Waarom is voedsel bij paarden minder geschikt om mee te belonen? Wat is de beloning bij het geven van een "hulp"?

Wijken voor druk

Wijken voor druk

Het berijden van paarden is voor een groot deel gebaseerd op "wijken voor druk". Bijna alle aanwijzingen, commando's of "hulpen" die je een paard geeft worden overgebracht door ergens een vorm van "druk" uit te oefenen.

Het meegeven aan druk is echter iets dat lang niet alle dieren van nature kennen. Paarden gaan van nature tegen druk in en begrijpen niet goed wat ze moeten doen om druk te vermijden!

Omdat paardrijden voor een groot deel is gebaseerd op wijken voor druk, is er dan ook niet goed op paarden te rijden tot je ze goed leert wijken voor druk. Het is een van de belangrijkste principes van paardrijden.

Het volgende artikel legt uit wat wijken voor druk is, waarvoor je het nodig hebt en hoe je je paard het leert.

Druk & fases

Druk & Fases

Over het toepassen van druk en fases heersen nogal wat misverstanden. In dit artikel leggen we uit hoe het wel moet en wat je er mee kunt bereiken.

One rein stop

One rein stop

Voor veel mensen is het DE nachtmerrie: Je bent aan het rijden en ineens ontdek je dat "de rem" het niet meer doet. Een paard dat niet meer wil stoppen is inderdaad een lastig probleem... En het lijkt ook best wel veel voor te komen ook: Welke ruiter heeft nog nooit op een paard gezeten dat grote haast had en niet meer reageerde op de teugels?

Voor deze problemen bestaat een elegante oplossing: de One-Rein-Stop. Dit is een noodrem die op geen enkel paard mag ontbreken.

Op deze pagina vind je een gedetaileerde handleiding met foto's over hoe je deze noodrem op je paard aanbrengt en toepast, een uitleg waarom de one-rein-stop in noodgevallen zo goed werkt, en een vergelijking tussen de conventionele ophouding en de one-rein-stop.


Bitloos

Bitloos

Steeds vaker zie je ze: mensen die met een bitloze optoming op hun paard rijden. Kan dat wel verantwoord? Hebben die mensen toevallig een supermak paard, of is er iets anders aan de hand? En waarom zou je zonder bit gaan rijden?

Trailer laden

Trailer laden

Trailer laden is voor opvallend veel mensen een frustrerende bezigheid. Het ritueel duurt soms uren, voer-lokkertjes halen niets uit, evenmin als het toepassen van allerlei soorten dwang en geweld. De keer daarop is het vaak nog erger dan ervoor. En ALS het paard al gewillig de trailer inloopt is het met iemand ervoor, die voorin de trailer aardig klem komt te staan, en is er bovendien iemand nodig om snel de stang achter het paard vast te maken zodat hij niet terugkan.

Tot verbazing van veel mensen stuur ik mijn paarden op commando voor me uit de trailer in. Het is veilig en handig; je komt niet in de knel, en je staat op de goede plek om zelf de stang vast te maken. De methode die ik hanteer heb ik niet zelf bedacht, het is onderdeel van de cursus Parelli Natural Horsemanship. Het is een methode die door talloze mensen is geprobeerd, en altijd met succes. Zelfs bij de "zware gevallen": Zelfs Jack loopt nu op commando de trailer in, terwijl hij er vroeger beslist niet in wilde en al begon te steigeren zodra hij minder dan vijf meter in de nabijheid van een trailer kwam.

Desensibilisatie

Desensibilisatie

Het is ongelooflijk hoeveel mensen er kampen met een nerveus en angstig paard.
Het ene paard is bang van landbouwplastic, een ander van boomstronken, een derde voor landbouwtrekkers, en weer een ander paard freakt van van alles en nog wat en ziet achter iedere boom gremlins. Zelfs op de grond en in een vertrouwde opgeving gaat het vaak al mis: "Mijn paard is doodsbang voor vliegenspray". Bij sommige paarden is het zelfs zo erg dat er niet eens voorwerpen of zo nodig zijn om angst op te wekken, ze staan gewoon niet eens toe dat sommige lichaamsdelen worden aangeraakt. Vooral de oren zijn een bekend taboe.
Pogingen het paard te laten wennen werken niet of pakken zelfs averechts uit. Meestal legt men zich er maar zuchtend bij neer...

Natuurkunde voor Ruiters

Natuurkunde voor ruiters

Bij het paardrijden komt meer natuurkunde kijken dan je denkt. Helpt een dikke pad of sjabrak om de "druk te verdelen"? Is "lichtrijden" lichter voor het paard? Antwoorden, aanschouwelijke uitleg en wat leerzame "doe het zelf proefjes" lees je op de volgende pagina.

Wormenmest

Wormenmest

Ieder voorjaar kregen we twee rekeningen: Eentje voor het ophalen van de paardenmest, en eentje voor het kopen van kunstmest voor de weide. Niet alleen zonde van het geld, maar ook niet echt "Paard Natuurlijk"...

In het artikel over Wormenmest wordt een makkelijke manier bescheven om paardenmest om te laten toveren in een eersteklas weidemest. Gemakkelijk, want er komen geen lastige karweitjes bij kijken zoals het keren van de mest, maar al het zware werk wordt overgelaten aan -ongevaarlijke!- speciale wormen!

Jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid

2002: In Engeland overlijden 6500 paarden door consumptie van Jakobskruiskruid.
Inmiddels heeft deze plant zich ook in Nederland verspreid.

De laatste paar jaar komt deze uiterst gevaarlijke plant steeds meer in Nederlandse weiden voor. Wanneer een paard er van eet wordt het gif opgeslagen in de lever en wanneer, al dan niet na een paar jaar, de dodelijke hoeveelheid is bereikt is er geen genezing meer mogelijk maar sterft het paard onherroepelijk.

Leer deze gevaarlijke plant kennen voor het te laat is.

Fructaan

Fructaan

Nog niet zo lang geleden werd er gedacht dat eiwitten in het gras hoefbevangenheid konden veroorzaken. Inmiddels weten we beter, het heeft te maken met het fructaangehalte van het gras! Ook in hooi kan fructaan voorkomen, wat sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden ten tijde van het hooien. Meer over fructaan kun je lezen op de volgende pagina.

Wel of niet chippen?

Wel of niet chippen?

Het grootste stamboek ter wereld, het quarterstamboek is begonnen met chippen, is er na enige tijd weer mee gestopt en identificeert nu door middel van DNA onderzoek. Duitsland weigert te chippen in verband met de niet te overziene gezondheidsrisico's, Frankrijk overweegt nog, Spanje is al gestopt.

Ondanks alle geruchten en misleidende folders van het PVV en de KNHS: U hoeft uw paard niet te chippen!

Wij zijn tegen het chippen! In het volgende artikel kun je lezen waarom en vind je alle feiten op een rijtje. Je vindt er ook een link naar de website waar onder andere voorbeeldbezwaarschriften staan.


www.paardnatuurlijk.nl

Teller