Video's en Demo's

Video's en Demo's

Op deze pagina staan wat filmpjes van dingen die we met onze paarden doen. Sommige dingen zijn misschien inspirerend of leerzaam, andere filmpjes zijn alleen maar leuk.

! Videobestanden zijn vrij groot en kunnen, afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding, enige tijd duren voor ze beginnen met afspelen. We hebben bij de filmpjes gezet hoe groot het videobestand is zodat je een inschatting kan maken hoe lang het binnenhalen gaat duren.
Er zijn helaas vele videoformaten en het is dan ook mogelijk dat je computer het door ons gebruikte formaat niet ondersteunt. Als dat zo is laat het ons dan weten, wellicht kunnen we de filmpjes dan in een ander formaat opslaan.

Demo's

Demo's

Hieronder vind je wat filmpjes van de grondwerk- en rijoefeningen die we met onze paarden beoefenen.

Synchroon meelopen

Dit is een wat wonderlijk filmpje. Harisha kan perfect synchroon meelopen, zelfs achteruit, zonder halster...
Zelfs als Frans haar probeert te foppen door zijn been halverwege een pas terug te trekken dan doet zij dat ook!

Het meest wonderlijke is dat dit spel haar niet is geleerd, althans niet bewust. Ze beschouwt hem blijkbaar als een leider.

Ze doet dit alles los, zonder halster, zonder stemhulpen, zonder dat er ooit voer of snoepjes aan te pas zijn gekomen.

Op de "slowmotion" uitvoering kun je zien hoe precies ze dit doet.

Film afspelen Vertraagd afspelen

Zijwaarts met grondwerk

Grondwerk is alles! Op dit filmpje laat Frans met Harisha zien wat je met grondwerk zoal kan doen. Sleutel hier is het kunnen wegsturen van zowel de voor- als de achterhand.
Eerst stuurt hij haar zijwaarts weg door zowel de voor- als achterhand weg te sturen. Een stukje verder stuurt hij alleen haar achterhand weg, ze draait dan naar hem toe. Dan stuurt hij haar voorhand de andere kant op, en vervolgens neemt hij de achterhand weer mee. Ze draait dus op afstand rond en gaat daarna zijwaarts verder, maar dan de andere kant op...

Film afspelen

Draw

Een van de grootste uitdagingen met grondwerk is om voldoende "draw" te krijgen. Kan je je paard op commando naar je toe laten komen, versnellend tot in galop? Als je dat kan heeft dat vele voordelen met grondwerk...

Op dit fragment is te zien hoe Frans Harisha versnelt van draf naar galop, door zijn hand omhoog te bewegen. Deze beweging is ontstaan doordat hij haar vroeger bewust bovenhands inhaalde met de lange lijn. "Hand omhoog" is zodoende geassocieerd met "hier komen!".

Film afspelen

Op dit filmpje is Harisha al in galop maar kun je goed zien dat ze op het wegsturen van de achterhand met haar neus naar Frans toe komt en door blijft galoperen tot ze bij hem staat.
Film afspelen

Galopchangement

Grondwerk is de basis voor alles. Gezien op het vorige filmpje hoe Frans Harisha naar zich toe kan laten galoperen?

Als je dat kan dan is een vliegende galopwissel een voor de hand liggende volgende stap. Hij laat Harisha naar zich toe galoperen en stuurt haar, voordat ze bij hem is, opnieuw weg maar dan de andere kant op. Presto, een vliegende galopwissel! (Als je kritisch kijkt zie je dat de galopwissel op dit filmpje niet helemaal volledig is; ze galopeert na de wissel de eerste halve ronde overkruist.)
Later bleek dat ze ook onder zadel makkelijk changeert.

Op de "slowmotion" uitvoering kun je goed zien hoe ze dit doet.

Film afspelen Vertraagd afspelen

Friendly game

"Aha! Hij heeft een zweep! Ja, zo kan ik het ook!"
Ehm, nou nee! Dit is geen zweep maar meer een aanwijsstok. Als Frans zijn paard er mee zou slaan dan zou hij niet zoveel met haar kunnen doen.

Dit filmpje is bedoeld voor de mensen die dit nog steeds niet geloven: Denk je dat je dit voor elkaar krijgt, zo hard als je kan met de "zweep" naast je losstaande paard op de grond slaan, zonder dat ie ervandoor vliegt? Hiervoor is vertrouwen nodig...

Film afspelen

Vertrouwen moet natuurlijk van twee kanten komen. Durft Frans op Harisha te staan, zonder dat ze wordt vastgehouden, terwijl iemand anders keihard met de "zweep" naast haar op de grond slaat?


Film afspelen

Wijken voor druk

Wijken voor druk is eigenlijk het belangrijkste dat je aan je paard moet leren. Als je dat kan met je paard dan kan je hem alles leren!

Op dit filmpje laat Frans Harisha zijwaarts lopen door middel van wijken voor druk. Dit is een wat ouder filmpje, gemaakt nog voordat Harisha "beleerd" werd. Ze kon de eerste keer rijden dan ook direct zijwaarts gaan!

Film afspelen


Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar dit is ook wijken voor druk! Ilona laat Baladeika achteruit lopen door zachtjes aan haar staart te trekken.

Meer over het wijken-voor-druk vind je op de pagina over Wijken Voor Druk.


Film afspelen

Zijwaarts rijden

Dit is al een wat ouder filmpje, het is de eerste keer dat Baladeika zijwaarts ging met iemand op haar rug.
Uiteraard was dit vooraf met grondwerk geoefend (zie hierboven). Als het paard eenmaal heeft geleerd te wijken voor druk dan is zijwaarts gaan niet moeilijk meer.

De hulpen worden hier nog heel duidelijk gegeven. In een later stadium worden de hulpen steeds subtieler.

Film afspelen

One Rein Stop

De one-rein-stop is een effectieve noodrem die op geen enkel paard mag ontbreken. Je kan meer lezen over de one-rein-stop op onze pagina die geheel gewijd is aan de One-Rein-Stop.

Ilona demonsteert hier op Baladeika de one-rein-stop.

Zoals je ziet is het een reflex geworden, Baladeika brengt zelf haar hoofd naar de knie van Ilona. Het enige dat Ilona hoeft te doen is haar hand over de teugel naar voren laten glijden.

Film afspelen

Trailer laden

Dit is al een wat ouder filmpje, het is een Parelli Natural Horsemanship taak die Frans met Harisha voor zijn level 2 certificaat moest doen: "Laadt het paard in de trailer, laat hem tien seconden in de trailer staan, en vraag je paard weer naar buiten. Al die tijd mag je niet van het spatbord afkomen."

Meer over het trailer laden vind je op de pagina over Trailer Laden.

Film afspelen

Vliegengordijn

Dit flimpje is gemaakt in onze speeltuin voor paarden. Ilona laat Baladeika door een poortje lopen waarin een felgekleurd vliegengordijn wappert.

Dit soort spelletjes bevorderen de moed en het vertrouwen van het paard en zijn tevens een goede grondwerkoefening.

Film afspelen

Zwembad grondwerk

Dit flimpje is gemaakt in ons paardenzwembad. Frans laat Harisha door de waterbak galoperen.

Ook dit spelletje bevordert de moed en het vertrouwen van het paard en zijn een goede voorbereiding op het rijden.

Hoe het rijden gaat zie je op het filmpje hierna.

Film afspelen

Zwembad rijden

Dit filmpje is een vervolg op het vorige filmpje, gemaakt in ons paardenzwembad, maar dan met Jack, en nu al rijdend!

Voor dit filmpje is Jack uitgekozen omdat hij de sterkste is en met veel kracht door het water galopeert.

Film afspelen

Video's

Video's

Hieronder vind je een paar videofragmenten van de dingen die we met de paarden doen, sommige video's hebben we al rijdend gemaakt.

Rengalop

Rengalop over het strand!

Ilona op Baladeika en Frans achtervolgend en filmend op Harisha.

De film, gemaakt vanaf een rengaloperend paard, is niet het toonbeeld van camerastabiliteit, maar misschien geeft dit juist wel een speciaal tintje aan de film?

Een fotoserie van dit uitstapje vind je op de pagina Strandweekend 2004.

Film afspelen

Zwemmen

Ilona gaat zwemmen met Baladeika.

Let eens op hoe makkelijk Baladeika het water in gaat. Ilona houdt zichzelf aan de manen van Baladeika vast zodat ze boven haar komt te drijven en mee wordt getrokken, want Baladeika zwemt veel te snel om zwemmend bij te kunnen houden.

Fotoseries van andere wateractiviteiten met paarden vind je op de pagina's Zwemmen met paarden en Zwemmen met Khani.

Film afspelen

Andalucia

Korte impressie van het rijden in Andalucia:
Het doorwaden van een snelstromende rivier, in galop de berg op. Aan het einde heb je een goed uitzicht over het soort ondergrond waarop wij daar reden... op onbeslagen paarden!

Foto's en een verslag van deze vakantie in Andalucia kun je vinden op de pagina Vakantie in Andalucia.

Film afspelen

Khani-Bala

Khani en Baladeika zijn niet altijd even goede vriendjes...
Toevallig stond de camera net aan toen we deze "verstoring van de vrede" meemaakten.

Film afspelen

Jong geleerd

Laura, het dochtertje van Frans, galopeert hier op de bejaarde pony Ronja, zonder zadel, zonder hoofdstel of halster, met alleen een touwtje om de nek.

De pony ziet er wat raar uit maar dit is het gevolg van haar hoge leeftijd. Enthousiasme heeft ze echter nog meer dan genoeg!

Film afspelen

Hoefstandaard

We hebben zelf een hoefstandaard ontworpen, onderstaand filmpje laat je er meer over zien. Voor meer informatie, zie onze webwinkel.

Film afspelen

Interview: Lazy M ranch in de Rocky Mountains te Canada

In 2005 waren we te gast op de Lazy M ranch in de Rocky Mountains te Canada. Het bedrijf organiseert trektochten door de Rocky Mountains, de 25 paarden zijn bijna voortdurend in bedrijf. In 2003 werden de hoefijzers van alle paarden verwijderd en kregen de paarden een natuurlijke bekapping. Volgens de eigenaars presteren hun paarden beter dan ooit tevoren, en is het aantal hoefproblemen verminderd. Wij filmden een korte impressie en interviewden de eigenaar.

Film afspelen

Making of... Het boek "Natuurlijk Bekappen"

Van het drukken van ons boek "Natuurlijk Bekappen" hebben we een video-impressie gemaakt.

Film afspelen
www.paardnatuurlijk.nl

Teller