Achter de schermen

Achter de schermen

Deze pagina is gemaakt om je een kijkje te gunnen in onze "keuken": Wat zit er achter de website, wat gaat er aan een hoefbekappingscursus vooraf, etc.

De website

De website

De website www.paardnatuurlijk.nl ken je natuurlijk, anders kon je dit niet lezen. De website begon als een onderdeel in de afdeling "hobbies" van de persoonlijke homepage van Frans, begin 2003 is het paardengedeelte na enkele substantiele wijzigingen zelfstandig geworden onder de naam www.paardnatuurlijk.nl, later gevolgd door www.paardnatuurlijk.be

Begin 2005 is het gedeelte over Natuurlijk Bekappen afgesplitst en ondergebracht onder de namen www.hoefnatuurlijk.nl en www.hoefnatuurlijk.be

Sinds we ADSL hebben (begin 2004) staat de webserver gewoon thuis. Dit maakt het makkelijker om technische hoogstandjes uit te halen en geeft ons de volle controle over het functioneren van de website.
Voor technische gegevens van de website zelf verwijzen we graag naar de pagina Technische Info.Het computerpark is inmiddels flink gegroeid. Van links naar rechts zie je:

De Webcam

De Webcam

Medio 2005 werd er gewerkt aan een nieuw webcam-systeem. Er is een speciale pagina gewijd aan de achtergronden van dit project: Het Webcam-project.

De cursus "Natuurlijk Bekappen"

De cursus

Voordat je een cursus Natuurlijk Bekappen kan geven moet er heel wat gebeuren. Los van het vergaren van de juiste kennis en ervaring om een cursus te kunnen maken zijn er ook veel praktische werkzaamheden met de cursus gemoeid.

Voor de cursus moesten er presentaties en een cursusboek worden ontworpen, dit betekende vele uurtjes achter de computer...

Slachthoeven zijn uitermate geschikt om cursisten op te laten oefenen, maar in veel gevallen zijn wij langer bezig met de voorbereidingen van de slachthoeven dan dat de cursisten nodig hebben om ze te bekappen.

De slachthoeven, compleet met de paardenbenen er aan halen we bij een paardenslager. Het is slachtafval, de benen zitten dan ook onder het bloed en aan de uiteinden bungelen er soms pezen en dergelijke uit. Brrrr. Aangezien we het horrorgehalte van de cursus zo laag mogelijk willen houden moeten we de hoeven eerst prepareren: Eerst worden de benen met een hogedrukreiniger schoongespoten. Na het drogen verpakken we de uiteinden in plastic zodat alleen de hoeven uitsteken en het er voor de cursisten niet zo eng uitziet. Hierna gaan de hoeven in onze speciale hoevenvrieskist tot een dag voor de cursus. Dan mogen ze ontdooien en worden ze met de onderkant in een bak water gezet zodat de hoeven makkelijker te bewerken zijn.

Na de cursus is voor ons het werk nog niet afgelopen want de nu keurig bekapte hoeven kunnen we natuurlijk niet zomaar in de GFT-bak dumpen. We vriezen ze dus weer opnieuw in tot we op meer gepaste wijze afscheid kunnen nemen.

Sommige hoeven worden bijgezet in ons educatieve museum. Niets is zo leerzaam als aanschouwelijk onderwijs, een kijkje binnen in de hoef, het zegt soms meer dan vele woorden. Waar zitten de diverse onderdelen, hoe dik is de zool, wat gebeurt er bij hoefbevangenheid, wat is hoefkatrolontsteking, en last-but-not-least hoe kun je door goed te bekappen hoefziekten voorkomen?


Een hoef...

...een cirkelzaag...

...een halve hoef!

Voor een kijkje binnen in de hoef moet de hoef wel eerst worden opengezaagd. Deze operatie is ietwat onsmakelijk, zelf hebben we er ook wat moeite mee, maar deze kennis leidt er hopelijk wel toe dat andere paarden hoefproblemen bespaard worden.
Het hele proces gaat het makkelijkste als de hoef bevroren is en in een werkbank wordt geklemd alvorens de cirkelzaag het zware werk mag doen.

Dan is er natuurlijk de lunch! Boodschappen doen, de lunch voorbereiden. Gelukkig hebben we wel een vaatwasser.

De speeltuin

De speeltuin

Voor je een goede rijbak, een paardenspeeltuin en een paardenzwembad hebt moet er wel wat werk worden verzet. Grondwerk, maar dan zonder paarden, en voor de diverse speeltoestellen moest er soms innovatief geknutseld worden. (Over het paardenzwembad is al een pagina gescheven, een pagina over het "project speeltuin" zit in de planning. Stay tuned.)


Grondwerk

Palen heien

Montage op hoogte

Transport

Transport

Voor onze uitstapjes met paarden gebruiken we als trekauto een Dodge W200 pickup truck uit 1977.De Dodge biedt genoeg ruimte voor al onze spullen, hij heeft 4-wiel aandrijving en er zit een beresterkte 5.2 liter V8 in zodat we ook met twee paarden in de trailer nog wel verantwoord kunnen inhalen. Het slechte nieuws is dat hij wel een slokje lust maar het goede nieuws is dat hij volledig wegenbelastingvrij is en op LPG loopt.

De trailer is een al wat oudere tweepaardstrailer maar hij is voozien van een nieuwe bodem en in optimale technische conditie. Voordeel van zo'n trailer is dat hij niet snel wordt gestolen en dat je niet steeds hoeft te prutsen met disselsloten enzo. Bij onze paarden blijkt de trailer nochthans zeer geliefd: Ze lopen voor ons uit de trailer in. (Zie ook onze pagina over Trailer loaden.)

www.paardnatuurlijk.nl

Teller