Foto-Album

Foto-Album

Bitloos (en uiteraard ijzerloos) mennen

Door Martina, 31-10-2008.1442 keer bekeken.

Bitloos mennen met Jack (met dank voor de foto's van Nils van het bitloze mennen met de 2span Friezen, je ziet dat we daar inspiratie uit opgedaan hebben :-)).


Jack lijkt echt geboren voor het mennen :-) We wilden stapje voor stapje langzaam met hem trainen hiervoor maar hij stond uiteindelijk in 2 weekenden voor de kar. Er viel niet veel te oefenen, hij deed alles volledig ontspannen alsof ie het al jaren deed haha. Hij is bitloos beleerd voor de kar en is een zeer gevoelig paard. Met zeer geringe druk op de teugels is hij te besturen. Ik heb ooit de leidsels aan iemand gegeven die er meteen spanning op ging zetten en Jack stopte onmiddelijk :-). Hij voelt van mij alleen druk als ie bv. af moet slaan of stoppen. Ik kom regelmatig menners in de buurt tegen die vol verbazing kijken naar het ontbrekende 'gebit'... Ik stop dan meestal om ff een praatje te maken. "Dit heb ik nog nooit gezien, dit moet wel een hele brave zijn" is vaak gehoord. Maar ook: "Dit is onverantwoord. Een paard moet een bit in anders moet je er niet de weg mee op mogen, en al helemaal niet zonder ijzers. Er worden al eeuwen lang ijzers onder paarden geslagen, hoefschoenen zien er belachelijk uit...". Zucht.
Zonder oogkleppen kan dan vaak nog net maar zonder bit en ijzers... aiaiai, uit den boze. Het idee van controle door een stang in de mond zit diep ingebakken. Zelfs bij mensen die op hun paard met bit een wilde rit hebben gehad omdat hun paard er blind van angst vandoor ging... "Als ie gaat, dan gaat ie, wat je er ook aanhangt", zei mij nog één van de meer positieveren t.o.v. van bitloos mennen die ik tegen kwam. Supervent, met een open geest, zag 'm echt kijken alsof ie op een idee gebracht was :-) Zelf denk ik dat je er een hele ijzerwinkel om kan hangen, maar dat dit je niet meer controle zal geven. Ik zag op de olympische spelen zo'n akelige prins die een complete 'eifeltoren' om het hoofd van zijn paard had laten zetten (mega beugels om dat bit) maar hij miste toch de 3e hindernis. Het paard liep er gewoon langs, hevig met z'n hoofd schuddend! Nee, controle is communicatie met z'n hersenen en niet dmv een pijnlijke stang in een mond.

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 




   


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.paardnatuurlijk.nl