InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3776 berichten
Pagina 250½ van 252
Je leest nu alle berichten van "Arabesk"
Volg datum > Datum: donderdag 8 maart 2018, 21:538-3-18 21:53 Nr:274922
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:274921
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Door gebruik van Prascend minder vatbaar....... Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

Ik heb er goeie ervaring mee. Paarden knapte erg op. Varieer met de dosis. Soms kan een kwart pilletje al veel betekenen zonder dat het paard roze neushoorns gaat zien.
Naschrift (donderdag 8 maart 2018, 21:53):
Een van onze paarden verloor ook teveel eetlust met een hele pil. Gaat nu beter op een kwart
Volg datum > Datum: maandag 30 april 2018, 23:0530-4-18 23:05 Nr:275015
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Juist in de deftige Hollandse Manege hebben paarden het zwaar Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

Na het rapport van Dier & Recht over de schrijnende situaties waarin veel manegepaarden leven is de discussie over welzijn en met name huisvesting losgebarsten. In een artikel in de NRC kregen de eigenaren van de Hollandse Manege alle ruimte om hun hart te luchten over dit rapport.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/29/ook-in-de-deftige-hollandsche-manege-hebben-paarden-het-zwaar-a1601232

De eigenaren van de Hollandse Manege doen hun beklag in het artikel dat de lat voor welzijn veel te hoog wordt gelegd door Dier & Recht. De lat ligt helemaal niet hoog, de lat ligt zelf nog veel te laag met minimaal vier uur per dag vrije beweging. Paarden hebben een aantal basisvoorwaarden nodig om gezond en gelukkig te kunnen leven; voldoende ruwvoer, vriendjes en voldoende vrijheid. Deze voorwaarden zijn net zo belangrijk als eten en drinken voor een paard. Een manege eigenaar kan een paard niet behandelen als een fiets, die je na gebruik weer terugzet in de stalling. Het een en ander wordt duidelijk als je de situatie van maneges (en pensionstallen net zo goed) projecteert op een kat. Een kat stop je ook niet in een kratje, de afmetingen zijn volledig vergelijkbaar met de afmetingen van een box voor een paard, in beide gevallen kan het dier z’n kont amper keren in de kooi. Niemand stopt een kat bijna het hele etmaal in een krat, om hem vervolgens één of twee uur per dag uit te laten en er zal geen enkele wetenschapper te vinden zijn die deze manier van huisvesten met omtrekkende bewegingen en afleidingsmanoeuvres genuanceerd zal goedpraten.
Een paard heeft natuurlijke behoeften waaraan je moet voldoen, net als de kat. Een paard beweegt van nature 80% van de tijd door met eten en bewegen, maar paarden op stal staan 90% van de tijd stil. Paarden moeten elkaar kunnen zien en aanraken, alleen uitzicht op een ander paard werkt zeer frustrerend. Op stal kan het zijn dat ze bijna het etmaal rond naast een paard staan waar ze zelf niet voor zouden hebben gekozen. Het gevolg zijn ruzies en frustraties omdat het ene paard het andere weg wil jagen, maar dat kan niet want ze zitten opgesloten.

Het probleem van de Hollandse Manege is dat deze gebouwd is in de 19e eeuw, met de bijbehorende 19e -eeuwse opvattingen over dieren. Uit diezelfde eeuw stamt Artis, in vele opzichten vergelijkbaar met de Hollandse Manege. Gebouwd in de stad, in dezelfde eeuw, maar er is een belangrijk verschil. Daar waar Artis probeert mee te gaan in de veranderende opvattingen over dierenwelzijn, houden de eigenaren van de Hollandse Manege halsstarrig vast aan de 19e -eeuwse opvattingen. Artis aan het eind van de 20e eeuw al het aantal dieren en diersoorten teruggebracht, om de overgebleven dieren meer ruimte te geven. Wie herinnert zich niet de ijsbeer die altijd ijsbeerde, omdat hij volledig was doorgedraaid door een te klein verblijf. Toen de ijsbeer is gestorven is deze niet meer vervangen. Paarden kunnen niet eens ijsberen door de stal, daar is hun box te klein voor, daarom gaan ze weven, luchtzuigen of kribbebijten, samengevat onder de term stalondeugden. Stalondeugden zijn het gevolg van een ondeugdelijke stal en maar zeer zelden het gevolg van rouw zoals de eigenaren beschrijven. Als een paard met een stalondeugd verplaatst wordt naar een geschikte groepshuisvesting wordt een stalondeugd snel minder en kan zelfs uiteindelijk helemaal verdwijnen. Ik heb zelf twee paarden die fanatieke luchtzuigers waren die helemaal genezen zijn.

Groepshuisvesting wordt onterecht als schier onmogelijk weggezet in het artikel. Rangordeproblemen, blessures, verwondingen, voernijd en vieze paarden zijn allemaal onterechte vooroordelen die mensen vaak hebben. Een groepshuisvesting die goed wordt aangepakt kan wel degelijk succesvol zijn. Manege De Burght werkt al tientallen jaren met een groepshuisvesting voor hun manegepony’s. Ongeveer vijftig paarden staan in een kudde en hebben beschikking over ruwvoer op een centrale voerplaats, een ruim opgestrooide inloopstal en een uitloop van ongeveer een hectare. Alle paarden staan dag en nacht buiten en problemen met rangorde, blessures en verwondingen komen weinig voor, omdat er zoveel ruwvoer wordt verstrekt dat ook de paarden lager in rangorde voldoende kunnen eten. Bijkomend voordeel is dat uitmesten voor de manege eigenaar veel minder werk is. Een andere optie voor het huisvesten van paarden op een kleiner oppervlak is het HIT actief systeem. Stal Mansour in Arnhem heeft als eerste dit systeem ingevoerd. Hier stonden ruim vijftig paarden op een halve hectare, tegenwoordig ruim een hectare. Ook hier zijn geen rangordeproblemen omdat de paarden in speciaal voersysteem te eten krijgen. Kortom, dit vooroordeel kan dus zonder pardon van tafel geveegd worden. Zelfs om de hoek is een beter voorbeeld te vinden, in Amsterdam. Midden in IJburg begon ‘boerderij op IJburg’, waar manege pony’s in een paddock paradise systeem staan. Kinderen leren hier dat het ook anders kan, de paarden staan altijd buiten en worden bitloos en ijzerloos gereden. Een hele generatie groeit nu gelukkig op met een ander beeld. Deze stadskinderen zullen wel vragen gaan stellen als ze paarden opgesteld zien staan in fietsenrekken met hun hoofd vastgebonden aan de muur.

In het artikel stellen vader en zoon Valk dat dierenwelzijn wel haalbaar en betaalbaar moet zijn. Bovenstaande drie voorbeelden geven aan dat het haalbaar én betaalbaar is. Bovendien moet je je afvragen of je wel ten koste van het dier moet werken. Als verbetering van paardenwelzijn niet mogelijk is op de Hollandse Manege (minder paarden, grotere ruimtes, vaker op vakantie naar een weiland, huisvesting buiten de stad en alleen voor lessen op de vrachtwagen naar de binnenstad), misschien moeten we ons dan afvragen of er nog wel paarden gehuisvest moeten worden in de Hollandse Manege. Zoals Artis ook eerlijk nadenkt over het huisvesten van een aantal diersoorten in hun 19e -eeuwse omgeving, zo zou de Hollandse Manege ook moeten afwegen wat eerlijk is voor de paarden.

Het rapport van Dier & Recht is geen stemmingmakerij, zoals de heren Valk stellen, het is de keiharde schrijnende realiteit waarin paarden anno 2018 nog steeds dag in dag uit mee te maken hebben en dat is op geen enkele manier goed te praten. Een boer die zijn koeien in individuele boxen zou huisvesten zoals een manege is strafbaar!
Volg datum > Datum: maandag 30 april 2018, 23:4830-4-18 23:48 Nr:275017
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Emiel Voest II Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

Denk je dat je alles gehad hebt, scroll je nog ff over je tijdlijn zie je dit....

Emiel Voest die trots het uitzicht van z'n paard laat zien en vraagt of anderen ook het uitzicht vanuit de paardenkooi trots komen laten zien.

Wáár is het misgegaan met die man?????????
Volg datum > Datum: dinsdag 1 mei 2018, 19:461-5-18 19:46 Nr:275020
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:275016
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Juist in de deftige Hollandse Manege hebben paarden het zwaar Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

lees het artikel maar, de Hollandsche manege reageerde zelf nogal verongelijkt..

Museum met een restaurant en de rijbak als dansvloer, lijkt me ook de beste optie.
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2018, 22:1818-6-18 22:18 Nr:275046
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Aangeboden: Natuurlijk bekapper omgevormd Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een advertentie. advertentie bekijken.

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

ah een natuurlijk bekapper van wisselspanning naar gelijkstroom :-M
Volg datum > Datum: dinsdag 25 september 2018, 18:0525-9-18 18:05 Nr:275136
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: uitzending klokhuis Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

Ik heb het fragment wel 20x bekeken, kon m'n oren en ogen niet geloven en toch is het zo. DE orthopedisch specialist van Utrecht haalt doorsnede en projectie van het hoefbeen door elkaar. Vraag 7 uit de toets van de cursus van PN.....

Onderaan staat het fragment:

http://www.jantineleeflang.nl/2018/09/24/het-misconcept-hoefbeen/
Volg datum > Datum: dinsdag 30 oktober 2018, 22:5030-10-18 22:50 Nr:275151
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: keurmerk kattenbak Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

Zo lijkt het keer op keer te gaan; er is een opstootje in de media en de sector paarden trekt zich dit heel erg aan. Vervolgens gaat diezelfde sector met zichzelf vergaderen over hoe ze de buitenwereld toch duidelijk moeten maken dat ze eigenlijk al ontzettend goed bezig waren. Er wordt een commissie gevormd door mensen die al belangrijke posities vervulden, bij de verschillende instanties die er zijn en die ook allemaal met elkaar verweven zijn. Niemand uit deze groepen heeft werkelijk belang bij een concrete verbetering, want dat betekent dat het geld gaat kosten. Een logische keuze is dat er vooral gewerkt wordt aan windowdressing. Het allerbeste is natuurlijk een keurmerk waarmee de schijn wordt gewekt dat alles op orde is. Het liefst betrek je nog iemand bij dit keurmerk die vanuit zijn of haar autoriteit gewicht kan geven aan dit keurmerk. De allerbeste keuze is iemand die verbonden is aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.

Zo ook nu met het keurmerk welzijn paarden KPW. Wie de website eens goed bestudeert, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat hier geldt; “ze rookten een sigaar, dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was”. (http://keurmerkpaardenwelzijn.nl/wordpress/criteria-2/)

Het begint hoopvol met

“Het paard is van nature een steppedier, waarvan anatomie en fysiologie zich hebben aangepast aan 5-10 km scharrelend foerageren verdeeld over 24 uur. De verdediging van een paard in de vrije natuur bestaat uit het permanent gebruik maken van accurate en gedetailleerde waarneming van groepsgenoten en omgeving. De verdediging tegen predatoren bestaat uit ten eerste hun zeer goede zintuigen te gebruiken en bij twijfel het snel weg springen en het vermogen om lang en hard te lopen. Het bewegingsstelsel van paarden is voor beide taken uitermate geschikt, mits pezen, ligamenten et cetera dagelijks worden getraind.”

Dit lijkt me toch ontzettend duidelijk. Waar in dit verhaal is níet duidelijk dat een steppedier NIET in een hok hoort? Een paardgerichte huisvesting moet dus voldoen aan VVV, voer, vriendjes en vrijheid

5-10 km scharrelen per etmaal
24/7 toegang tot ruwvoer
Met groepsgenoten
Misschien moet ik het nog eens spellen, want kennelijk is het niet duidelijk. Want hoe kun je na zo’n constatering dan toch het volgende opstellen:

“Dit houdt in dat het vloeroppervlak van de box minimaal 2x de stokmaat van het paard in het kwadraat moet zijn. (…) Als een paard de mogelijkheid heeft (altijd beschikbaar) om zijn hoofd over de box-wand te steken, dan wel door middel van een buitenluik, een ontbrekende wand naar het buurpaard of een opening naar de stalgang, dan wordt 1,5 m2 aan het box-oppervlak toegevoegd.”

Wat was er toch niet duidelijk aan die 5 a 10 kilometer? In een box legt een paard nog geen kwart kilometer af! Bovendien is dit voor het eerst dat iemand wiskundig in staat is geweest om een derde dimensie toe te voegen aan twee dimensies; oftewel het vloeroppervlak wordt groter als er een luik naar buiten is.

Maar het wordt nog erger:

“Daarom is het op dit moment mogelijk om voor het KPW te kleine boxen (mits niet meer dan 20% te klein) te compenseren door tenminste 6 maal per week 1 uur/dag (in plaats van 0.5 uur) vrije beweging te geven.”

Wat was er toch niet duidelijk aan die 5 tot 10 km per etmaal? Een half uur vrije beweging is niets. Misschien wordt het duidelijker als we dit projecteren op een hond en een kat:

“Een kat moet in zijn kattenbak wel kunnen draaien en liggen, het oppervlak van de kattenbak wordt met een halve vierkante meter groter gerekend als er een luikje in zit. Het is wel belangrijk dat een kat een half uur per dag van zijn kattenbak af kan en het baasje zo’n twee uur per dag de kat mee uit wandelen neemt. Dan is het verder prima dat de kat 21,5 uur per etmaal in z’n kattenbak verblijft en krijgt de kattenbak het welzijnskeurmerk”

Dan klinkt het ineens idioot en elk dierenasiel die dit zou doen zou per direct gesloten worden of op z’n minst rotte eieren tegen de ruit krijgen.

Maar we zijn nog niet klaar:

“Er moet 24/7 minimaal visueel contact kunnen zijn voor ieder paard, maar bij voorkeur moet ook fysiek contact mogelijk zijn. De boxen moeten dus zodanig gebouwd zijn dat paarden elkaar in ieder geval kunnen zien en daar waar mogelijk ook kunnen aanraken. Dit kan verwezenlijkt worden door tralies tussen boxen, buitenluiken, ‘snuffelgaten’ in verder gesloten boxwanden.”

Dus als ik kattenbakken tegen elkaar aan zet met kleine gaatjes erin, is het al visueel en dus ook een soort van sociaal contact?

En als je denkt dat je alles gehad hebt lees je dit:

“Vrije beweging (met mogelijkheid tot visueel contact met andere paarden): minimaal zes keer per week een half uur voor alle aanwezige paarden; deze vrije beweging moet in een ruimte zijn waar een paard ook een kort ‘sprintje’ kan maken en hiervoor wordt wel aangehouden 5 galopsprongen (± 17.5 meter) of 7 paardlengten; dat komt voor warmbloeden neer op bijvoorbeeld een paddock van 7,5 x15 meter; wanneer er meerdere paarden bij elkaar worden gezet moet er wel voldoende ruimte zijn om elkaar te ontwijken.”

Een paard mag zijn vrije half uurtje dus doorbrengen op een postzegel van 7 paardlengten, dat is ongeveer 15 a 20 meter. Dat is dus nog niet eens de korte zijde van een dressuurbak!

Als we dit nog even extrapoleren op onze kat;

“Vrije beweging van de kat moet in een ruimte zijn waar de kat vijf sprongen kan maken en ongeveer 7 katlengtes lang; 2,5 a 3 meter is voldoende. U kunt hem dus prima even loslaten in uw eigen wc die hoogstwaarschijnlijk wel de genoemde afmetingen heeft.”

Dit hele keurmerk is dus gewoon weer het goedpraten van de hamster in de broodtrommel, de kat in de kattenbak en de hond in de bench. Een hamster hoort niet in een broodtrommel, de kat niet op z’n bak, de hond niet in de bench en een paard is geen fiets die in een hok moet. Het ergste is dat er weer een deskundige gestrikt is om het keurmerk van de kattenbak kracht bij te zetten.

Ik ben er wel klaar mee, we gaan het zelf doen:

www.hetnieuwepaardenhouden.nl
Volg datum > Datum: woensdag 31 oktober 2018, 9:4831-10-18 09:48 Nr:275152
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:275138
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

> vooral endurance is wat voor hoefschoenen open staat

dat is ook de enige sport waarvoor je ze echt nodig zou kunnen hebben; 100 km rit in de Eifel bijvoorbeeld. Voor wedstrijden in Nederland waar vrijwel alles zand is, wordt het al wat minder noodzakelijk.

Waarom zou je schoenen nodig hebben voor dressuur en springen?
Volg datum > Datum: zondag 11 november 2018, 21:5211-11-18 21:52 Nr:275172
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:275167
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Glyfosaat revisited - voor Arabesk ;-) Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
e m kraak schreef op woensdag 7 november 2018, 23:20:

> http://www.pnas.org/content/115/41/10305
>
> Is dit onderzoek volgens jou ook weer gefinancierd en beïnvloed door een
> zweefteeflobby? Glyfosaat was volgens jou toch niet schadelijk voor bijen,
> dat waren toch alleen die neonicitinoïden (die ook en bij uitstek, daar
> niet van)?
> Ik weet dat ik mij weinig populair maak door altijd maar weer mijn gelijk
> te halen, maar wen er maar aan dat ik bijna altijd gelijk heb :-P

De darmflora wordt aangetast, niet de bij zelf. Neemt niet weg dat het een kwalijke zaak is.

Hou wel in het achterhoofd dat als glyfosaat verboden wordt, dat er een ander, wellicht smeriger middel, op de markt komt. Hopen dat met het verbod op glyfosaat iedereen overgaat op biologisch is een illusie.
Volg datum > Datum: zondag 11 november 2018, 21:5411-11-18 21:54 Nr:275173
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:275161
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Van stal naar hitactief Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

Ook oude paarden kunnen zich prima aanpassen. Meer beweging is alleen maar goed en voorkomt stijfheid en andere ellende.
Volg datum > Datum: woensdag 2 januari 2019, 21:322-1-19 21:32 Nr:275194
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:275181
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bekapper Lelystad Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

Hoewel ik het dichtst bij woon, komen we zelden over de dijk eigenlijk, ik kan je wel in contact brengen met een oud cursist die heel goed is en ook al verdiepingscursussen heeft gedaan. Ze woont ook in Lelystad.

En verder is het verstandig om dan zsm zelf te leren bekappen, wij zijn de dichtstbijzijnde PN locatie voor je :-)
Volg datum > Datum: woensdag 10 april 2019, 18:0310-4-19 18:03 Nr:275234
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:275233
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: slapend forum Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Paard Natuurlijk loopt uitstekend op facebook; er zijn meer dan 13.000 leden. Dat is meer dan het forum ooit gehad heeft. Vele topics per dag en veel reacties op een dag.

Alle lof voor de mods daar. YES!
Je leest nu alle berichten van "Arabesk"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3776 berichten
Pagina 250½ van 252
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.