InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
4 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu onderwerp "Fokkerij"
Volg datum > Datum: zaterdag 26 mei 2018, 0:2626-5-18 00:26 Nr:275026
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275025
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Fokkerij Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Christel Provaas schreef op vrijdag 25 mei 2018, 22:12:

> Wat is een aanparingsadvies?

Een nieuw uitgevonden woord :-D

Er zal wel een hengstkeuze advies mee bedoeld worden.
Maar op grond van wat?
"Compenseren" van ongewilde eigenschappen van een merrie, wat ik in de buurt lees als vraag, is een lang achterhaalde gedachtengang; door dat te doen vergroot je juist de spreiding in eigenschappen van de ouderdieren.
Een fokadvies is daarom nmm best simpel: probeer, als je een hengst zoekt, die te vinden welke het meest jouw idee van het ideale paard benadert. Dat zal de maximaal genetische spreiding zo klein mogelijk maken en dus de kans dat je gewenste veulen zoveel mogelijk aan je wensen voldoet zo groot mogelijk maken. Waarom (!) je een bepaald ouderdier aldus kiest is een ander verhaal, want veel keuringen gaan bijv. alweer niet over paarden, maar eigenlijk vooral over mensen en zijn dus nogal onbetrouwbaar als je sec data over paarden wilt.
Dat daargelaten, snap ik ook deze enquête opnieuw niet. De paardenfokkerij is immers zo divers en opgesplitst dat je je eerst al zal moeten verdiepen in alle mogelijke belangengroepen, verstrengelingen, verboden, stamboeken, etc. - het is in de eerste plaats een mensenzaak, geen paardenzaak.
Volg datum > Datum: dinsdag 29 mei 2018, 12:5529-5-18 12:55 Nr:275027
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275026
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Fokkerij Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
e m kraak schreef op zaterdag 26 mei 2018, 0:26:

Hoezeer het over mensen gaat en niet over paarden illustreren de volgende voorbeelden, voor wie dit niet ziet:

Engels Volbloed (racepaarden)
- enig zinnig selectiecriterium door de eeuwen heen: WINSTSOM!
7 poten, 2 koppen en 3 staarten.... maakt allemaal niet uit zolang de race maar gewonnen wordt. Zo simpel kan het zijn.

IJslanders
Dit was een "landras" met als eerste selectie het overleven van de IJslandse winter. De rijpaarden werden geselecteerd uit een veel groter bestand, de rest was voor vlees of anders. Nmm het best mogelijk selectieproces als je "niet schadelijk voor de genetische diversiteit van de populatie" ook belangrijk vindt.
Echter, sinds het ontstaan van de specifieke (internationale) show-wedstrijdsport is er een sportselectie voor een groot deel voor in de plaats gekomen, met een BLUP-systeem ("gepikt" uit de bio industriële varkenshouderij). Dat pretendeert een flink aantal eigenschappen te evalueren. Wat het feitelijk voor het grootste deel doet is het beoordelen van showresultaten en trainingskwaliteiten van mensen. Wat er na aftrek over blijft is de mogelijke geschiktheid van het paard voor dat type circus.
Een zelfs voor de grootste leek nog heel duidelijk onderdeel (denk ik) hierin is: hoeven. Alle hoeven worden minstens als voldoende of goed beoordeeld, omdat (mondelinge mededeling keurmeesters) er na bekappen en beslaan, wat verplicht is, toch weinig meer aan te zien is. Ik heb daar nogal wat bemerkingen over, dat laat zich raden....

Zo kun je nog een flink aantal afstrepen, waarbij niet het paard maar vooral een gebruiksdoel en/of mensenspelletjes daaromheen onderwerp van selectie zijn. Dat "wij van WC-een adviseren WC-eend" zou nmm veel meer gerealiseerd moeten worden.
Je leest nu onderwerp "Fokkerij"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
4 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.