InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 525½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: dinsdag 17 juli 2018, 0:2917-7-18 00:29 Nr:275085
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275084
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verkeerd weidebeheer oorzaak klimaatverandering?? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Coralie schreef op maandag 16 juli 2018, 17:40:

> Maar als we nu echt langere periodes met droogte gaan krijgen kan dat
> alsnog wèl gaan gebeuren!

Nee, NL is een deltagebied. Het moet wel heel raar lopen in wanbeheer van de waterschappen wil dat helemaal fout gaan. Feitelijk zijn grote delen van NL, kunstmatig door onderbemaling op bestelling van de agra, al veel droger dan ze van nature zou zijn.

> Ja. Herkenbaar. Daarom vind een paard zulke eet-wandelingen met baasje ook
> zo leuk! Als ze in een gezonde wei zouden staan en goed hooi zouden
> krijgen zou dat een ander verhaal worden..

Niks hoor, mijnes krijgen nmm uitstekend hooi en nog steeds is Els te porren voor onze romantische wandelingen FGGrinn!
Overigens met hengstemans dito, als we uit rijden gaan doen we dingen die we allebei leuk vinden zoals ik hier al zovaak verteld heb, stukkie rennen, grazen op een favoriet plekkie, ons opwinden en prachtig showtölten (hij kán het wel als de zin er maar is :-D ) als we mooie merries tegenkomen, als het niet leuk is kun je net zo goed thuisblijven en dat geldt voor hem natuurlijk ook.

> Maar wat ons weidebeheer betreft voor de paarden:
> De manier waarop ik het altijd gedaan heb, blijkt volgens de theorie van
> Allan Savory echt slecht te zijn: het gras krijgt niet de kans om zich op
> een gezonde manier te ontwikkelen. Slecht voor de wei èn voor de paarden!

Ik weet natuurlijk niet precies hoe jij het altijd gedaan hebt, maar je moet geen appels met peren vergelijken. Als je, zoals naar ik aanneem de meesten, een typisch NLse soortarme paardenpostzegelwei hebt kan ik daar idd niet enthousiast over worden, maar da's op PN toch geen nieuws.... In Friesland liggen nog enkele oorspronkelijke, overblijvende soortenrijke weidevegetaties, een paar kleine stukjes nog als voorbeeld van hoe het kan zijn, aan de Duitse kant (Ost-Friesland) veel meer. Het Borkener Paradies aan de Eems, hier niet ver vandaan, wat in de jaren 80 als Hudewald het schoolvoorbeeld voor de oorspronkelijke NLse natuurbegrazingsideeën was, is echt prachtig. Ook die echter zijn niet door discontinue massale begrazing ontstaan, maar door kleinschalige lokale diversiteit. De kwaliteit van je wei kun je nmm simpel beoordelen aan de hand van de vegetatiediversiteit, in een topwei groeien minstens 100 verschillende soorten planten. Wat minder top maar toch goed: 50.

De grootschalige situaties zoals Savory beschrijft en wat te doen is echter totaal niet van toepassing op NL wat van nature vooral tevelen i.p.v. tekorten heeft, want het is nu eenmaal een zeer voedselrijke natte rivierendelta. Het grootste probleem in de meeste NLse natuurgebieden zijn de tevelen die tot bioverschraling leiden. Zelfs in de Flevopolders, waar men toch behoorlijk extreem de best doet de boel te vernielen met korte termijn roofbouw (niet alleen de OVP hoor!), krijg je verwoestijning in droogte niet zomaar voor elkaar.
Savory's verhaal lijkt wél ten voeten uit het voorbeeld van wat er nmm mis is met het OVP grazersbeheer in relatie tot de doelstelling, en hoe de nu voorgestelde aanpassing (standbegrazing verminderen) wederom totaal mis schiet. Talrijke leken is het ook opgevallen en vele malen is al geschreeuwd "die beesten kunnen nergens heen, kunnen niet rondtrekken" - en dat is precies wat discontinue massale begrazing is in tegenstelling tot continue overbegrazing. Frans Vera heeft wel naar Afrika gekeken maar er niets van begrepen, zelfs het Amboseli nationaal park in het geïsoleerde Kilimanjarogebied is al 392 vierkante kilometer volgens wiki. Dit kan dus niet in die OVP-postzegel waarbinnen 20 vierkante kilometer begraasbaar, met de voorgestelde vermindering zit je nog steeds met een continue dichtheid die aan intensieve veehouderij grenst. Exact het beheersgedrag dat volgens Savory leidt tot catastrofe en totale vernieling. Lijkt wel of ze daar een handleiding volgen de boel compleet en zo snel mogelijk totaal kapot te krijgen, dat actievoerders het een concentratiekamp noemen kan ik best begrijpen.
Ik schreef hierboven "Savory's verhaal lijkt", niet "is", omdat ik twijfels ook over deze toepasbaarheid heb. Want in andere begrazingen, m.n. Midwolderbos (0,1 GVE/ha), heb ik de ervaring (en eerder beschreven op PN) dat wanneer het gebied veel groter is dan de paarden nodig hebben, de paarden zelf als het ware hun weiden aanleggen én onderhouden en de rest van het gebied nauwelijks gebruiken... ze lopen er wel eens doorheen, weten precies de weg, alle paadjes, maar gebruiken het (ook in de winter!) nauwelijks om te foerageren. Nat, megavoedselrijk NL is nogmaals niet vergelijkbaar met de voorbeeldgebieden van Savory.
Hoe het nu precies in elkaar zit voor de NLse situatie weet ik ook niet, maar wel dat gehouden vee (grote grazers, koeien, paarden, herten, voor mijn part kangoeroes) ineens "natuur" noemen, alleen maar omdat ze aan zelfredzaamheid worden overgelaten (is eigenlijk gewoon extensief boeren), een miskleun van de eerste orde is, een toppunt van faunavervalsing.
Volg datum > Datum: woensdag 18 juli 2018, 22:3418-7-18 22:34 Nr:275087
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275086
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verkeerd weidebeheer oorzaak klimaatverandering?? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Coralie schreef op woensdag 18 juli 2018, 15:24:

> e m kraak schreef op dinsdag 17 juli 2018, 0:29:
>> meesten, een typisch NLse soortarme paardenpostzegelwei hebt kan ik daar
>> idd niet enthousiast over worden, maar da's op PN toch geen nieuws....
>
> Nee, maar als je niet weet hoe het beter kan..

Volgens mij geef ik daar sinds ik op PN ben begonnen voorbeelden van...maar, just my well informed opinion ;-)

> Het beheer van Savory heeft meer doelen dan vegetatiediversiteit. Het gaat
> hem ook over gezondheid van de weide.
> Zijn beheerplan zegt:
> - zorg er voor dat de wei zo snel mogelijk kort gegeten wordt (hij raadt
> aan om zo veel mogelijk dieren in de wei te zetten, of anders het stuk
> weide veel kleiner te maken)

Die zoveel mogelijk dieren moet je maar wel hebben. Sinds 2011 heb ik ook geen dozijnen meer hoor, alleen nog Elska en mijn hengst nu en da's héél anders, was jarenlang enorm wennen. Ik vind nog steeds dat "veel" pony's houden makkelijker is.

> - zodra dat is gebeurd haal je de grazers er uit, zodat het gras zich kan
> herstellen. En die herstel periode moet lang genoeg zijn om de gewassen
> gezond te houden, en te voorkomen dat ongewenste onkruiden de overhand
> gaan krijgen.

Nog maar zeer de vraag of al die "onkruiden" door mij niet juist gewenst zijn :-D
Afgezien daarvan, het gaat bij vegetatieherstel door droogte heen (want daar hadden we het toch over?) niet zozeer om het kaal eten maar vooral om het plat trappen.

> Dit heb ik zelf dus nooit zo gedaan. Omdat ik me daar niet van bewust was.
> Je moet daar natuurlijk wèl iets voor doen..
> Ik heb wel vaak aan strook begrazing gedaan. En eigenlijk was het dan
> makkelijk geweest om de strook kleiner te maken en bij verplaatsen naar
> de volgende strook direct de vorige weer af te sluiten.

"Oude" strook afsluiten is toch juist helemaal het idee van strookbegrazing?

> En als er geen nieuwe stukken met 10 cm hoog gras waren, had ik ze
> tijdelijk op hooi kunnen zetten..

Ja dat kan. Ik ben nooit zo van het beweiden geweest omdat ik daar de hectaren niet voor had (bij veel ponies), dus: hooi en voormaaien. En daar zijn trucs bij, helemaal in overeenstemming met het verhaal van Savory.
Ik heb even een fototje voor je gemaakt om het aanschouwelijk te doen zijn (en als bewijs voor Martina dat ik de boel niet uit de duim zuig):
http://www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/fotoserieshow.cgi?parent_id=1754
Toevallig, omdat het momenteel zo droog is, is optimaal te zien hoe je een droge tijd probleemloos door komt:
"Maaien en afvoeren" komt overeen met overbegrazing, komt in NL wel weer goed maar voorlopig even niet door droogte en in de gebieden van Savory helemaal niet (en dus verwoestijning);
"Maaien en niet afvoeren" komt overeen met vertrapping, waar heel duidelijk is te zien dat ondanks de huidige droogte de vegetatie herstelt en voor 20 cm fris groen voer zorgt (en dat is wat ik momenteel voer naast hooi anders worden de zielepoownies te mager vanwege te weinig eiwit);
"Niet maaien" als referentie erbij.
Volg datum > Datum: dinsdag 24 juli 2018, 10:3624-7-18 10:36 Nr:275089
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275088
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voorstellen en vraag realistisch beeld P.P Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Evz schreef op maandag 23 juli 2018, 12:51:

>
> Hallo allemaal! Mijn eerste berichtje hier, klein voorstel rondje.
> Mijn naam is Esther, nog in het bezit van 1 (zelfgefokt) eigen paard FG

> Het welzijn staat gelukkig al hoog hier op stal en de cliënten die met de
> paarden werken kunnen uiteraard ook veel werk verrichten in en om de P.P
>
> Groetjes!

Hoi Esther, welkom op PNforum :-)

Met een boel dingen die je noemt kan ik niets: binnenbaan, buitenbak, grote kantine, verwarmde zadel kamer, spuitplaats met warm water, poetsplaatsen... bitten, stallen, het gewone reguliere mensen-manegeverhaal wat de paarden allemaal niets kan schelen. Ik zie er eigenlijk niets speciaal paardgericht "PN" aan.

Ik heb zelf even rondgekeken en neem aan dat het om zorg/manege De Hoekse Gang gaat www.gemiva-svg.nl/Locaties/Overzicht-locaties/Krimpenerwaard/De-Hoekse-Gang , onderdeel van Gemiva-SVG Groep. En met "haar" bedoel je de locatiemanager Marleen Verwoerd-Dros?

Van 2 ha wei kunnen 16+ paarden (16 manegepaarden en voor mij onbekend aantal eigen paarden) uiteraard niet bestaan, dus neem ik aan dat er foerage ingekocht wordt en de wei voor het leuk is, een extra.
En dát biedt wellicht mogelijkheden, want met een PP:
- maak je een veel efficiënter gebruik van de ruimte. Dat komt vooral omdat je oppervlakte omzet in afstand (lengte). Allang voor PP als idee in de paardenwereld begon ging dit al rond in dierentuinen (die ook altijd gebrek aan ruimte hebben).
- Ook kun je door het opdelen van de oppervlakte veel beter de kwaliteit van de wei verbeteren en beheren, als het idee van PP gecombineerd wordt met strookbegrazing, wisselbeheer en natuurinclusiviteit.
- Wellicht kunnen daarmee ook een aantal paarden uit hun stal verlost worden en lekker gewoon buiten blijven, wat goedkoper is én een aantal stallen vrij maakt voor klanten die persé hun paard wel willen opsluiten.
Dit lijken mij al 3 zakelijke argumenten die misschien een aanzet tot omvorming kunnen zijn. Ik weet natuurlijk niet wat een locatiemanager in te brengen heeft.
Succes gewenst :-)
Volg datum > Datum: donderdag 26 juli 2018, 3:1826-7-18 03:18 Nr:275094
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275091
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verkeerd weidebeheer oorzaak klimaatverandering?? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Coralie schreef op woensdag 25 juli 2018, 17:37:

> Kort afmaaien van het gras en dan alles weghalen, is niet gezond voor de
> wei.
> En het gras laten staan tot het afsterft, en nog langer..: ook niet
> gezond. ;-)

En dat vind ik allemaal echt te kort door de bocht! Met niets doen, gewoon laten staan, is ook totaal niets mis - dat gaat van nature immers ook zo en is prettig voor de zaadzetting, ik heb nog nooit (door)gezaaid want da's vééls te duur! ;-)
Wel kun je nmm stellen dat kleinschalig wisselbeheer verrijkend is in onze Nederlandse situatie; die stroken op de foto doe ik volgende keer weer eens in een andere volgorde.
De foto was alleen bedoeld om het verschil in beheerseffect te laten zien, niet om meteen waardeoordelen aan vast te plakken.

Wel aardig om te onthouden vind ik de overeenkomst in effecten tussen discontinue massale begrazing (het Savory verhaal), het mulchen wat tuinders altijd al doen en mijn strookmaaien.
Volg datum > Datum: donderdag 26 juli 2018, 3:1926-7-18 03:19 Nr:275095
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275093
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voorstellen en vraag realistisch beeld P.P Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Merel Stoffers schreef op donderdag 26 juli 2018, 0:38:

> Zal ik even de knuppel in het hoenderhok gooien...
>
> Een paddock paradise is niet zomaar gerealiseerd. Naast investering in
> palen en draad, zul je waarschijnlijk ook iets met de ondergrond willen.
> Verharden, puin, paddockroosters, enz. want anders wordt het in de winter
> een enorme blubzooi. Particulieren zullen daar misschien nog wel ok mee
> zijn of stukje bij beetje verbeteren, maar voor pensionklanten en zeker
> clienten zal dat niet handig zijn.

Klopt

> Uitmesten is meer werk, zeker in de winter. Een stal mest echt veel
> makkelijker en je kruiwagen rijdt je over een gladde stalgang ipv mul
> zand.

Dus die 2 ha wei mest je niet uit? En is dat makkelijker indien wel? Dat zie ik niet....

> Hooi voeren is meer vaak meer werk en als de paarden voltijd buiten staan
> zullen ze meer eten (met voor de paarden slecht weer blijven ze warm door
> eten)

Stalpaarden zouden ook constant moeten kunnen eten om geen maagzweren te krijgen. Paarden zijn nu eenmaal gemaakt om 2/3 etmaal te besteden aan maaltijd :-D

> Voordeel - naast uiteraard de voor de hand liggende zaken!! -
> de paarden hebben een constantere 'energie', geen pieken meer bv als ze
> naar buiten mogen
> meer kans op gezondere paarden
> paarden staan al continue in een groep dus hebben in de omgang minder te
> regelen - zeker voor een fpg-manege een voordeel
>
> Begrijp me niet verkeerd, ik vind het concept geweldig en ik denk ook dat
> het kán.
> Maar er wordt soms wat simpel over gedacht en ik denk dat dat
> bedrijfsmatig niet helemaal ok is...

Als je dat bedoelt in de zin van "als je het doet moet je het goed doen" ben ik dat met je eens. Met 2 ha is nmm wel wat zinnigs te beginnen.

> Wellicht interessant eens naar soortgelijke bedrijven te kijken. Zelfs een
> groepshuisvesting biedt al voordelen, ook als je paddock een paradijs is
> zonder paddock paradise. :-D

De stallen inrichting aldaar is nogal ongeschikt voor ombouw naar groepshuisvesting zover ik uit de foto's kon opmaken.
Vandaar mijn insteek van i.p.v. 2 ha wei als extra een PP als extra - blijkbaar zijn er al liefhebbers voor en wellicht een eerste aanzet tot meer paardgerichte omvorming van een nu typisch KNHS-stek.
Volg datum > Datum: donderdag 26 juli 2018, 19:2726-7-18 19:27 Nr:275097
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275096
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voorstellen en vraag realistisch beeld P.P Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Evz schreef op donderdag 26 juli 2018, 8:08:

> Als je de track goed maakt kan je (een groot deel) uitmesten met de shofel.

Lijkt mij ook.
Merel moet mij ook nog even uitleggen waarom uitmesten van een PP moeilijker is dan uitmesten van dezelfde oppervlakte aan wei....
En groeps stallen kun je veel makkelijker uitmesten met de bobcat dan individuele hokkies die stuk voor stuk met de hand moeten. Ik vind het echt raar dat de paardenhouderij hierin zo achter blijft lopen.

> Ze staan nu buiten in groepen en dan idd savonds op stal. (Ok nu met de
> hitte wel eerder naar buiten en eerder naar binnen!)
> De oude stal zou wel omgebouwd kunnen worden
> Maar ik zie daar nu niet veel meerwaarde in omdat het ook nergens
> aansluit, dus niet aan de paddock oid. Of bedoel je dat niet?

Laat ik vooropstellen absoluut niet de indruk te hebben dat het een bewust paardonvriendelijke plek is! Ook is er, denk ik, nooit gebrek aan helpende handjes.
Daarbij ben ik mij er best van bewust dat het in de eerste plaats een mensen-manege is, met mensen-doelstellingen en daar heb ik echt niet zoveel verstand van, ik bemoei me al minstens 20 jaar niet meer met het regulier hippische gedoe. Ik probeer gewoon advocaat voor de paarden te zijn en da's toch beter dan voor de duvel, nietwaar? Grinn!
Merel heeft denk ik meer kijk op hippische bedrijvigheid en de denkwereld daarin. Maar ik mag haar toch graag tegenwerpen en onderuit halen $1

Van die niet-aansluiting wist ik niet eens, ik ben er toch nooit geweest, moet slechts op een website met wat fototjes afgaan ;-)
Waarom ik dacht dat ombouw naar groepshuisvesting niet lukt met jullie stallen is omdat ik op de foto een rij stallen zag met ieder een deurtje naar buiten en nam daardoor aan dat het inpandig gescheiden is i.t.t. tot een moderne manegehal waarin simpelweg een batterij cortonboxen geplaatst is (die er dus even makkelijk weer uit kan)
Maar alles, PP, groeps stal, is medisch beter dan urenlange solitaire opsluiting. Uit je bericht hier maak ik op dat jullie paarden buiten al wel in groep gewend zijn. Wat zit er dan nog voor rationeel idee achter ze binnen individueel in isoleercelletjes op te sluiten?
Helemaal 100% het een of het ander zal altijd lastig blijven, ook ik bezit nog enkele stallen al is dat maar voor eventualiteiten en noodsituaties en staat er normaalgesproken nooit een paard in. Leve de scharrelpaarden :-D
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 525½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.