InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18866 onderwerpen
275477 berichten
Pagina 18341½ van 18366
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 2 september 2018, 1:342-9-18 01:34 Nr:275109
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275108
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gezocht: altijd willig, nooit drachtig Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Jean Mclean schreef op zaterdag 1 september 2018, 20:44:

> Fijn dat het je gelukt is!!

Dank je :-)
"Muilezel" is echt helemaal uit mijn comfortzone en voelt spannend maar ik kon Dyggur in zijn uppie niet langer aanzien. Hij miste zijn merrie heel zichtbaar en het duurde al maanden dat ik alsmaar niets voor hem vinden kon. (Els is er natuurlijk ook wel maar daar heeft hij niet veel aan want Els plakt aan mij, altijd al. Af en toe een beetje wederzijds schoft bijten wil ze dan nog net maar verder kijkt ze Dyg niet aan). Ik hoop zo erg dat de bonding tussen hem en Lotte goed blijft gaan. So far is hij echt wel lief en beleefd naar haar wat mij reuze van hem mee valt. Toch heb ik ook wel de indruk dat hij haar leuk en sexy vindt, qua uiterlijk is ze ook heel acceptabel pony-achtig (voor mij dan, maar kan best dat een pony dat heel anders ervaart).
Lotje is pas 3 jaar en was al pony's gewend dus dat scheelt misschien al wat van haar kant (dat maakt ook dat ik dit probeer want ezels en pony's vinden elkaar niet van nature leuk, er zijn allerlei gedragsverschillen en zelfs de reuk is anders wat natuurlijk niet onbelangrijk is). Opvallend vond ik dat ze de eerste uren veel rolde, wellicht om de reuk van hier op te doen?
Vooral de eerste weken gaan spannend zijn. Muilezels heb ik geen ervaring mee en zijn echt een ander hoofdstuk dan pony's, dat weet ik dan nog net wel. Mijn evil plan is om Dyggur al het werk te laten doen om haar te laten wennen en alles te leren - uiteindelijk is ze hier voor hem en mijn breinigheid helpt er niet bij. Ik ga me er dus lekker niet mee bemoeien en wie weet, met wat basisklas geklikker kan ik er t.z.t. ook nog wat mee maar is totaal geen prioriteit.
Nou, alles is de hele avond al rustig hier en ik heb even lekker al mijn onzekerheid van me af getypt :-)
Volg datum > Datum: maandag 3 september 2018, 13:073-9-18 13:07 Nr:275110
Volg auteur > Van: Jean Mclean Opwaarderen Re:275109
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gezocht: altijd willig, nooit drachtig Structuur

Jean Mclean
egmond-binnen
Nederland

Jarig op 29-12

517 berichten
sinds 25-3-2004

Het gaat vast goedkomen! Wel spannend inderdaad, het is toch altijd afwachten. Maar hoe dan ook staat ie niet alleen en dat is volgens mij het allerbelangrijkst!
Volg datum > Datum: dinsdag 4 september 2018, 14:154-9-18 14:15 Nr:275111
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275110
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gezocht: altijd willig, nooit drachtig Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Jean Mclean schreef op maandag 3 september 2018, 13:07:

>
> Het gaat vast goedkomen! Wel spannend inderdaad, het is toch altijd
> afwachten. Maar hoe dan ook staat ie niet alleen en dat is volgens mij het
> allerbelangrijkst!

Tuurlijk, afwachten. Wie weet doe ik hier nog wel een paar updates maar nu wil ik alleen even ingaan op het "niet alleen staan allerbelangrijkst" argument. Omdat daar meer over te zeggen valt en de algemene perceptie ervan er nmm totaal naast zit.

Eerder al stemde ik als enige tegen deze goedbedoelde algemene opinie, als ik mij goed herinner o.a. omdat ik een Belgisch trekpaard kende dat "alleen staat" maar toch best gelukkig met haar boerenbaas is.
Elska staat eigenlijk ook alleen, zelfs toen ik nog ruim een dozijn pony's had, vanuit sociaal perspectief onder pony's. Tegelijkertijd is ze nooit alleen omdat ze mij heeft.
Heel veel pony's die "niet alleen staan" volgens algemene consensus omdat mensen meerdere pony's bij elkaar zien zijn in feite toch alleen. Alleen, omdat ze geen banden hebben met de anderen, bijv. met als oorzaak dat pony's klakkeloos en in frequente wisseling door mensen bij elkaar worden gezet. Social bonding onder pony's gaat veel verder dan elkaar af en toe de schoft bijten. Pony's maken duurzame vriendschappen en families https://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=20440 .
Ook mensen kunnen zelfs in steden waar het wemelt van mensen heel alleen zijn - het gaat niet om optisch "niet alleen", het gaat om sociale banden.

Misschien vind de hele reguliere hippische wereld mij wel weer zot omdat ik speciaal voor mijn hengst een maatje zoek vanwege zijn treurnis om het verlies van zijn merrie, zonder er verder zelf belang bij te hebben anders dan mijn hengst weer happy maken. Echter als dat niet zou klikken ruil ik haar zonder twijfel om voor een ander - beter dan er twee hier te hebben lopen die sociaal alleen zijn.
Naschrift (woensdag 5 september 2018, 15:37):
ik merk nu dat je op Nederpix niet meer direkt kunt linken. Oplossing: de popup wegklikken en opnieuw www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=20440
Volg datum > Datum: dinsdag 4 september 2018, 14:534-9-18 14:53 Nr:275112
Volg auteur > Van: Jean Mclean Opwaarderen Re:275111
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gezocht: altijd willig, nooit drachtig Structuur

Jean Mclean
egmond-binnen
Nederland

Jarig op 29-12

517 berichten
sinds 25-3-2004

Snap helemaal wat je zegt. "Alleen zijn" of alleen voelen kan je net zo goed tussen honderden anderen, in dit geval paarden. Zal ook idd wel zo gekomen zijn door de bemoeienis van mensen met de dieren. Het zijn hoe dan ook kudde dieren maar ze maken natuurlijk of kiezen hun eigen kuddes en wij gooien ze maar bij elkaar zoals het ons uitkomt.
Nou ik hoop echt dat het wel gaat klikken tussen die 2. Zal zeker 3 weken duren of langer voordat je echt een conclusie kan trekken denk ik
Volg datum > Datum: zondag 9 september 2018, 8:109-9-18 08:10 Nr:275113
Volg auteur > Van: Locanda Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Aangeleerde hulpeloosheid afleren Structuur

Locanda
Homepage
Haarlem
Nederland

Jarig op 19-9

272 berichten
sinds 29-12-2007
Interesse, en ik kan er weinig over vinden.
Hoe kom je van hardnekkige aangeleerde hulpeloosheid af?
Zowel als dit in een bepaald deel van de training voorkomt, als dat het een bijna constante 'staat van zijn' is. (Onder de mensen dan toch, robot paard.)
Volg datum > Datum: zondag 9 september 2018, 20:149-9-18 20:14 Nr:275114
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275113
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Aangeleerde hulpeloosheid afleren Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Locanda schreef op zondag 9 september 2018, 8:10:

> Interesse, en ik kan er weinig over vinden.

Alleen interesse, of heb je een praktisch probleem?

> Hoe kom je van hardnekkige aangeleerde hulpeloosheid af?
> Zowel als dit in een bepaald deel van de training voorkomt, als dat het
> een bijna constante 'staat van zijn' is. (Onder de mensen dan toch, robot
> paard.)

Er is veel meer "aangeleerde hulpeloosheid", zeker ook onder mensen, dan iedereen denkt/beseft dat er is. Als staat van zijn is het meeste ervan onbewust.
Je vraagt hoe aangeleerde hulpeloosheid af te leren is. Het antwoord daarop is leertheoretisch simpel: kan niet, het is een van de paradoxen in het behavioristisch leren. De reden dat het binnen dit kader niet kan is dat het accepteren van het zijn als fait accompli als irreële blokkade voor leren functioneert, zoals proefnemingen hebben aangetoond.
Zelf denk ik dat het vooral komt omdat de onderbewuste processen anders werken dan de bewuste. Een aangeleerde hulpeloosheid t.o.v. iets kan denk ik wel overwonnen worden, of slijten, maar zonder enige garantie op succes. Ook nog maar de vraag of je het moet willen, want heel wat aangeleerde hulpeloosheid dient als mechanisme toch wel een praktisch overlevingsdoel.

Ik hoop dat dit antwoord niet te cryptisch is - als je mij gevraagd had aangeleerde hulpeloosheid in Jip & Janneke te beschrijven zou ik zeggen: "geleerd hebben dat het onontkoombare niet te leren is" (en dat leren daarom opgegeven hebben - hopeloze overgave dus, amen, schiet mij maar lek).
Naschrift (zondag 9 september 2018, 20:42):
Ik zie zojuist via wikipedia een plaatje dat a.h. zou moeten illustreren maar dat nmm NIET doet! Erin staan teksten bij een droeve smiley als "waarom zou ik me druk maken", "werkt nooit", "kan ik toch niet".
Naschrift (zondag 9 september 2018, 20:44):
Foutief, want over a.h. denk je niet, dat onderga je. Wat het plaatje illustreert lijkt veel meer op een vorm van depressiviteit.
Naschrift (zondag 9 september 2018, 20:47):
Depressie kan een gevolg van a.h. zijn maar is niet hetzelfde!
Volg datum > Datum: donderdag 13 september 2018, 8:0013-9-18 08:00 Nr:275115
Volg auteur > Van: Locanda Opwaarderen Re:275114
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Aangeleerde hulpeloosheid afleren Structuur

Locanda
Homepage
Haarlem
Nederland

Jarig op 19-9

272 berichten
sinds 29-12-2007
Dank voor visie en uitleg.

Ik zag een tekening bij FedUpFred: paard 1 behangen met slingers etc, mensen eromheen "wat is jouw paard toch bomproof" en paard 2 'zei' "go to your happy place". Dat is meer treffend, toch?

Eye opener, dus mijn initiatiefloze collega's zijn gewoon a.h? :')
In dat geval wil ik helemaal leren wat daaraan gedaan kan worden!

Er is natuurlijk een reden dat je met zo'n vraag komt, indd. Ik probeer een paard te helpen, wat erin lijkt te gaan bij alles wat met rijden te maken heeft. Belangrijk, evt rugklachten worden nu eerst nagegaan. Dus in die zin is het nog niet duidelijk of het t een of t ander is, of met elkaar samenhangt. (Functioneel zoals je al zegt)

Maar wat ik dan op dit moment interessanter vindt, op een stal waar ik kom is een oud manegepaard. Nu enige tijd van een privé eigenaar, en laatst kreeg ik die uiteindelijk in m'n handen gedrukt om ermee op wandel te gaan. (Ernaast)
Maar inderdaad zeg, wat een robot. Ik heb 10 x liever een 'niet te hanteren' paard ín contact, dan een 'brave' uit contact. Met een beetje kunst en vliegwerk hadden we wel wat contact af en toe, maar dat onbereikbare voelt heel naar betreffende de 'controle' die je hebt.
Naschrift (donderdag 13 september 2018, 8:01):
Soort conversie stoornis, maar dan treft het een ander deel?
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18866 onderwerpen
275477 berichten
Pagina 18341½ van 18366
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.