InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18866 onderwerpen
275477 berichten
Pagina 18339½ van 18366
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 17 juli 2018, 0:2917-7-18 00:29 Nr:275085
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275084
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verkeerd weidebeheer oorzaak klimaatverandering?? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Coralie schreef op maandag 16 juli 2018, 17:40:

> Maar als we nu echt langere periodes met droogte gaan krijgen kan dat
> alsnog wèl gaan gebeuren!

Nee, NL is een deltagebied. Het moet wel heel raar lopen in wanbeheer van de waterschappen wil dat helemaal fout gaan. Feitelijk zijn grote delen van NL, kunstmatig door onderbemaling op bestelling van de agra, al veel droger dan ze van nature zou zijn.

> Ja. Herkenbaar. Daarom vind een paard zulke eet-wandelingen met baasje ook
> zo leuk! Als ze in een gezonde wei zouden staan en goed hooi zouden
> krijgen zou dat een ander verhaal worden..

Niks hoor, mijnes krijgen nmm uitstekend hooi en nog steeds is Els te porren voor onze romantische wandelingen FGGrinn!
Overigens met hengstemans dito, als we uit rijden gaan doen we dingen die we allebei leuk vinden zoals ik hier al zovaak verteld heb, stukkie rennen, grazen op een favoriet plekkie, ons opwinden en prachtig showtölten (hij kán het wel als de zin er maar is :-D ) als we mooie merries tegenkomen, als het niet leuk is kun je net zo goed thuisblijven en dat geldt voor hem natuurlijk ook.

> Maar wat ons weidebeheer betreft voor de paarden:
> De manier waarop ik het altijd gedaan heb, blijkt volgens de theorie van
> Allan Savory echt slecht te zijn: het gras krijgt niet de kans om zich op
> een gezonde manier te ontwikkelen. Slecht voor de wei èn voor de paarden!

Ik weet natuurlijk niet precies hoe jij het altijd gedaan hebt, maar je moet geen appels met peren vergelijken. Als je, zoals naar ik aanneem de meesten, een typisch NLse soortarme paardenpostzegelwei hebt kan ik daar idd niet enthousiast over worden, maar da's op PN toch geen nieuws.... In Friesland liggen nog enkele oorspronkelijke, overblijvende soortenrijke weidevegetaties, een paar kleine stukjes nog als voorbeeld van hoe het kan zijn, aan de Duitse kant (Ost-Friesland) veel meer. Het Borkener Paradies aan de Eems, hier niet ver vandaan, wat in de jaren 80 als Hudewald het schoolvoorbeeld voor de oorspronkelijke NLse natuurbegrazingsideeën was, is echt prachtig. Ook die echter zijn niet door discontinue massale begrazing ontstaan, maar door kleinschalige lokale diversiteit. De kwaliteit van je wei kun je nmm simpel beoordelen aan de hand van de vegetatiediversiteit, in een topwei groeien minstens 100 verschillende soorten planten. Wat minder top maar toch goed: 50.

De grootschalige situaties zoals Savory beschrijft en wat te doen is echter totaal niet van toepassing op NL wat van nature vooral tevelen i.p.v. tekorten heeft, want het is nu eenmaal een zeer voedselrijke natte rivierendelta. Het grootste probleem in de meeste NLse natuurgebieden zijn de tevelen die tot bioverschraling leiden. Zelfs in de Flevopolders, waar men toch behoorlijk extreem de best doet de boel te vernielen met korte termijn roofbouw (niet alleen de OVP hoor!), krijg je verwoestijning in droogte niet zomaar voor elkaar.
Savory's verhaal lijkt wél ten voeten uit het voorbeeld van wat er nmm mis is met het OVP grazersbeheer in relatie tot de doelstelling, en hoe de nu voorgestelde aanpassing (standbegrazing verminderen) wederom totaal mis schiet. Talrijke leken is het ook opgevallen en vele malen is al geschreeuwd "die beesten kunnen nergens heen, kunnen niet rondtrekken" - en dat is precies wat discontinue massale begrazing is in tegenstelling tot continue overbegrazing. Frans Vera heeft wel naar Afrika gekeken maar er niets van begrepen, zelfs het Amboseli nationaal park in het geïsoleerde Kilimanjarogebied is al 392 vierkante kilometer volgens wiki. Dit kan dus niet in die OVP-postzegel waarbinnen 20 vierkante kilometer begraasbaar, met de voorgestelde vermindering zit je nog steeds met een continue dichtheid die aan intensieve veehouderij grenst. Exact het beheersgedrag dat volgens Savory leidt tot catastrofe en totale vernieling. Lijkt wel of ze daar een handleiding volgen de boel compleet en zo snel mogelijk totaal kapot te krijgen, dat actievoerders het een concentratiekamp noemen kan ik best begrijpen.
Ik schreef hierboven "Savory's verhaal lijkt", niet "is", omdat ik twijfels ook over deze toepasbaarheid heb. Want in andere begrazingen, m.n. Midwolderbos (0,1 GVE/ha), heb ik de ervaring (en eerder beschreven op PN) dat wanneer het gebied veel groter is dan de paarden nodig hebben, de paarden zelf als het ware hun weiden aanleggen én onderhouden en de rest van het gebied nauwelijks gebruiken... ze lopen er wel eens doorheen, weten precies de weg, alle paadjes, maar gebruiken het (ook in de winter!) nauwelijks om te foerageren. Nat, megavoedselrijk NL is nogmaals niet vergelijkbaar met de voorbeeldgebieden van Savory.
Hoe het nu precies in elkaar zit voor de NLse situatie weet ik ook niet, maar wel dat gehouden vee (grote grazers, koeien, paarden, herten, voor mijn part kangoeroes) ineens "natuur" noemen, alleen maar omdat ze aan zelfredzaamheid worden overgelaten (is eigenlijk gewoon extensief boeren), een miskleun van de eerste orde is, een toppunt van faunavervalsing.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18866 onderwerpen
275477 berichten
Pagina 18339½ van 18366
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.