InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
965 berichten
Pagina 1½ van 65
Je leest nu alle berichten van "HannahFroukje"
Volg datum > Datum: woensdag 26 mei 2004, 12:4726-5-04 12:47 Nr:6770
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:6753
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ruiterbewijs?? Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Tsja, dat ruiterbewijs, ik vind het eigenlijk een kolderieke toestand. Hoewel ik me aan de andere kant wel weer kan voorstellen, dat je als je op een paard aan het VERKEER wilt deelnemen, je net zo goed een "rijbewijs" moet hebben dan een bromfietser, omdat paardrijden nu eenmaal niet altijd zonder risico is.

Maar hoe't nu geregeld is .... mwoh, vind het niet zo heel veel nut hebben. Ten eerste heb je JUIST in het bos een ruiterbewijs nodig terwijl je daar juist het minste risico oplevert.
Rijdend in de Veluwezoom ben ik een paar keer een boswachter tegengekomen die ons een waarschuwing gaf dat we de volgende keer een bekeuring zouden krijgen. Er gingen ook verhalen dat die zonder pardon werden uitgedeeld.

Nu sta ik in Beekbergen, een veel drukker gebied, waar ook nog gemend wordt, en daar blijk ik nu opeens GEEN ruiterbewijs nodig te hebben. Terwijl het toch nog steeds om hetzelfde paard gaat, haha.

Het staat ook nergens aangegeven of je al of niet daar je ruiterbewijs bij je moet hebben.

Ik vind het nogal een gedoe hoor, en heb voor mezelf eigenlijk al besloten, nou ja, okee, ik HEB zo´n ding, maar het ligt wel thuis. De platen heb ik wel om, met een riempje om z´n nek, want da´s tegelijkertijd mijn handrem (fase 2). En als ze me daarom een bekeuring willen geven, nou ja, dan doen ze dat maar, maar dan ga´k wel flink protesteren.

Groet

Frouk

PS en dan dat kledingvoorschrift. Om je te bescheuren hoor. Ik verscheen daar dus met chaps, had het hele theorieboek doorgelezen en de conclusie getrokken dat het weliswaar niet op prijs gesteld werd maar dat het wel mocht. No-no dus, krijg ik een heel kritisch commentaar van die autoritaire pief die dat examen afnam, die zei "dat dat dus niet mocht". Nou ja, affijn, hij bleef er maar over doorzeuren alsof hij het tegen een kind van 3 had, en uiteindelijk was ik zat en heb ik gezegd "nu moet je snel zeggen of ik al of niet verder mag, want hier heeft niemand wat aan, en ik kan toch niet meer naar huis om me om te kleden, al HAD ik dat gewild" (niet dus). Toen mocht ik opeens wel door .... nou ja, belachelijk.
Volg datum > Datum: woensdag 26 mei 2004, 12:5526-5-04 12:55 Nr:6772
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:6767
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vreemd gedrag Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Linda schreef op woensdag, 26 mei 2004, 11:12:

> Ik heb bij de keren dat hij naar stal terug wilde rennen één
> teugel gepakt en hem op een boom afgestuurd. De leiding was
> verbaasd toen hij stopte, kennelijk had niemand dat nog
> geprobeerd (wel een beetje raar) ;-)
**********************
> Als je echt denkt dat het vermoeidheid is bij je paard, zou ik
> de one rein stop inderdaad eerst goed gaan oefenen in de bak.
> Als je paard dan eenmaal op een lichte beweging inbuigt, kun je
> het eens buiten proberen :)
************

Werkt die one-rein stop nu echt bij iedereen al-tijd?
Ik heb dat tot in den treure geoefend en in de bak gaat het perfec, zelfs zonder dat er een teugel aanhangt, maar in de bos als "fase 4" .... pfffff, dat maakt echt geen indruk hoor!

Gebruiken jullie dat echt als een soort fase 4 dan? Jullie (sorry) even bedoeld als de Parelli-ers in het heel algemeen. Van de anderen zou ik graag willen weten wat JULLIE dan als leer-truuk gebruiken om een paard dat echt niet wil stoppen, te laten stoppen. Volgens mij heb ik alles al wel zo´n beetje geprobeerd, inclusief one-rein stop. Niet dat ik hem nu niet gestopt krijg hoor, dat is me nog nooit NIET gelukt, maar ik moet regelmatig m´n toevlucht zoeken in inderdaad, gewoon op een boom afsturen of het hele beest met een enorme zwaai-in-de-lucht omdraaien (wor´je wel handig in, dat wel).

HOE?????

Ben heel benieuwd.
Volg datum > Datum: woensdag 26 mei 2004, 14:1626-5-04 14:16 Nr:6780
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:6775
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vreemd gedrag Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
> Ik werk dus niet met de one-rein stop. Toch heb ik geheel geen
> makkelijke paarden.
*********
Bedankt voor je reactie. Ik heb dit onderwerp al vaker ter sprake gebracht hoor, op ´t andere forum, maar met parelli kom ik er dus niet helemaal uit (hoewel ik die principes dus wel gebruik). Misschien lopen er hier weer mensen rond die eens wat anders doen als Parelli en het anders (maar desalniettemin effectief?) oplossen.

Nog een vraag voor de parelli-ers erbij.

Fase 4 is je "effectieve fase" right?
Bij grondwerk mag fase 4 best eens een flinke mep zijn, als je zeker weet dat je paard weet wat de bedoeling is, en je weet zeker dat hij fase 1-3 herkend heeft. Maar hoe zit dat als je erop zit?
Volg datum > Datum: woensdag 26 mei 2004, 15:1026-5-04 15:10 Nr:6782
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:6769
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Laatste paar fotootjes van Shafaï als Hengst Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
> Ik moet toegeven dat ik hier ook anders over ben gaan denken.
> Als ik naar Navaho kijk die frusty alleen staat te zijn....
*************
Ik denk toch dat een paard liever als ruin in de groep staat, dan als hengst frusty alleen.

Maar toch ook een keerzijde vind ik hoor ... mijn ruin is laat gecastreerd, toen hij 8 was of zo. En heeft nog steeds hengstenneigingen. Ze vertellen mij, dat hij na z´n castratie "niet meer dezelfde" was. En inderdaad moet ik ook wel toegeven dat hij was gelatens over zich heeft, iets triestigs, hij is niet erg sociaal naar andere paarden toe, hij staat altijd apart bijvoorbeeld en gedraagt zich ten opzichte van veulens en zo ook ... tsja ... moeilijk. In een kudde merries kan hij wel, maar dan moet er geen net geruinde ruin of hengst naast staan want dan is het weiland te klein.

Toen de Fries op onze stal moest veulenen, stond Torop pal achter haar stal en wou daar ook niet meer weg. Waarom? Vaderlijke gevoelens? De merrie duldt hem absoluut niet in de buurt, maar hij wil per se naar dat veulen toe, en laat zich ook door de fel trappende merrie niet wegjagen (hij moet nu dus noodgedwongen apart, want de merrie loopt zo haar eigen veulen onder de voet). Waarom zou hij dat eigenlijk doen? Iemand die dat weet?

Hoe zijn andere ruinen eigenlijk? Vrolijk en opgeruimd? of toch ook Einzelgangers?

Wat castreren betreft, ik denk niet dat je mag verwachten dat iemand een hengst "maar even opvoed" en ik denk ook niet dat je daar een soort van waardeoordeel over kunt gaan uitspreken. Met een hengst omgaan kan al heel snel uit de hand lopen met verwonde paarden of mensen tot gevolg. Ik ken er zelf ook wel een paar, ze KUNNEN best opgevoed worden, tuurlijk, maar hormonen blijven hormonen en dat hou je niet altijd zomaar in de hand. Ik zou er zelf dan toch al snel de voorkeur aangeven om te castreren, het is misschien best sneu en ja, misschien verandert het paard er ook wel door, maar dat weegt nooit op tegen de risico´s. Je KUNT m.i. niet zeggen van stop er dan maar meer tijd in. Dan kun je al heel snel gewoon geen hengst nemen en eh ... waar zouden dan al die hengsten moeten blijven???

De uitspraak dat ruinen niet welkom zijn (weet niet meer wie die maakte) ... heel vreemd komt dat op mij over. Ik heb er ook eentje, en die heb ik gekocht toen-ie 10 was of 11 of zo (weet ik veel). Had ik´m dan maar moeten laten staan omdat ie toevallig ruin is?
Volg datum > Datum: woensdag 26 mei 2004, 15:5226-5-04 15:52 Nr:6785
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:6784
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Laatste paar fotootjes van Shafaï als Hengst Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003

>
> inderdaad - stop er maar tijd in, of neem anders geen dieren.
********
Dat is een beetje een dooddoener vind ik en erg zwart-wit. Tuurlijk moet je er tijd in steken, en GENOEG tijd in steken. Maar ik denk wel dat een hengst onevenredig veel meer tijd vraagt dan een ruin of merrie, dat dat door bijna niemand op te brengen is, dus wat jij eigenlijk aangeeft wat jij ideaal zou vinden (dus geen hengsten ruinen) is m.i. niet mogelijk in Nederland. Dat 1 persoon dat wel weet op te brengen, is toch geen maatstaf voor ie-der-een, zo van ik kan het, dus moet iedereen het maar kunnen? Vind ik niet echt een argument, paarden houden in Nederland is per definitie al aan krapte en regels en beperkingen gebonden.

>> tijd in. Dan kun je al heel snel gewoon geen hengst nemen en eh
>> ... waar zouden dan al die hengsten moeten blijven???
>
> in de salami?

************
Nou ja, mij goed, dan stoppen we ze in de salami.
Ik zal eens bij mijn paard naar zijn voorkeur informeren.
Mag het ook iets anders zijn, want ik hou niet van salami.

Groeten

Froukje
Volg datum > Datum: woensdag 26 mei 2004, 21:1026-5-04 21:10 Nr:6799
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:6788
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Laatste paar fotootjes van Shafaï als Hengst Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Ik waag er toch nog een reactie aan. Ben het in sommige opzichten best met je eens hoor. Volgens mij kennen wij elkaar nog niet trouwens, dus aangenaam kennis te maken, dat allereerst.

> Dat is het 'em juist - die ervaring van "onevenredig veel meer
> tijd dan ruin of merrie" heb ik hier niet. En nooit gehad.
**********************
Kun je daar dan iets meer over vertellen (voorbeelden of zo?). Hoe liepen die hengsten dan b.v. in de wei? Hoe anders werden ze dan opgevoed? Ik ben daar echt nieuwsgierig naar. Zelf heb ik weinig verstand van hengsten hoor, ... sterker nog, ik heb sowieso weinig verstand van paarden. Nu zul je je afvragen waarom ik dan een paard heb, en een ruin ook nog! Tsja ... da's een lang verhaal ;-). Of eigenlijk heel kort: toen eindigen in de salami voor hem redelijk in zicht begon te komen (afgekeurd voor de renbaan en niet geschikt als recreatiepaard), hebbik um pardoes gekocht, niet gehinderd door enige kennis op gebied van paarden.

> Ook voordat ik mijn eigen plek had waar ik alles net zo kon
> inrichten en naar mijn eigen smaak doen als ik maar wil, ben ik
> aldoor weer op plaatsen terechtgekomen waar probleemloos
> hengsten waren en niet 1 maar soms wel 10 of nog meer!
**********************
Stonden die bij elkaar? Alleen?

> Ik zeg niet "ideaal"; ik vind ruinen gewoon cultuurbepaalde
> onzin.
**********************
Mmmmm, nou ja nogmaals veel verstand heb ik niet van hengsten in het bijzonder, maar de hengsten die ik "in de handen gehad heb" (dressuurrijden destijds en gewoon te hanteren aan het halster) vond ik knap lastig. Ik vond ze veel lastiger dan een vergelijkbare ruin. Nu zul jij misschien antwoorden "meer tijd in stoppen door de eigenaar". Ja, okee, maar eh , HOE dan precies? En daarbij: diezelfde eigenaar had dus een aantal ruinen probleemloos opgevoed. Blijkbaar dus toch wel een ander verhaal, een hengst. Ik kan me nog een hengst herinneren die er een sport van maakte om over je heen te walsen als je hem in de box wilde zetten; ik vind echt dat je dan behoorlijk ballen moet hebben om dan "voor jezelf" te gaan staan en vol te houden (ik durfde dat wel eerlijk gezegd, maar dat ik er nou zin in had???). Het zou misschien anders zijn als je'm van jongs af zelf opvoed, maar een hengst die al aardig manieren heeft, pffff, nou ik denk niet dat een gemiddelde ruiter daaraan begint.

> Bewijs voor die stelling: kijk eens rond op de wereld waar die
> castratiecultuur niet heerst.
********************
Ik heb helaas geen tijd om vanavond nog even naar Marokko of de steppen van Mongolie te vliegen ;-).

> Wat ik zo vaak heb zien gebeuren, naast alle
> omgevingsgerelateerde excusen, is dat iemand echt niet met
> paarden kan omgaan - en dán ben je met een hengst al gauw de
> pineut maar dat is de schuld van "hengst" niet
********************
Dat SNAP ik heel goed, het IS natuurlijk ook niet de "schuld" van dat beest. Hoe zou het ook? Maar neemt niet weg dat de gemiddelde paardrijder in Nederland misschien te weinig savvy heeft om met hengsten om te gaan. Dus eh, dan blijf je toch wel een hele berg salami houden hoor.

o......mdat hetzelfde
> maar dan minder dynamisch met een ander paard óók gaat
> gebeuren... neem dan liever een hobbelpaard!
*****************
Ja, of eh .... laten we allemaal een merrie nemen. Wat zou er DAN met die hengsten gebeuren denk je? Er eindigen er NU al zoveel in een stalletje achteraf zonder fatsoenlijke verzorging. Een ruin heeft tenminste nog een reeele kans dat hij tussen de paarden komt te staan en aandacht krijgt.

> "Paarden" is nmm niet iets wat je er ook nog bij hebt naast je
> 10000 andere bezigheden - het is, denkend aan de Ned. situatie
> (want waar elders paarden nog werkelijk deel van het dageliks
> leven uitmaken ligt dat uiteraard anders), een lifestile waar je
> zowat al het andere voor laten moet! Daar kun je voor kiezen, of
> niet. Je wordt ook niet even zen-monnik als hobby tussen het
> zakendoen door.
*******************
Inderdaad, je paard "wordt op een gegeven moment je leven", tenminste voor mij gaat het aardig in die richting (ondanks tijdgebrek) maar dat zal lang niet voor iedereen opgaan. En voor de persoon die innig gelukkig op zaterdag een rondje op d'r shet in het bos tuft en het beessie voor de rest in een kudde-tje heeft staan met een lekker plukkie gras , och ik vind daar niet zoveel mis mee (beessie heeft toch maar mooi een veilig leventje en lekker te eten). We hoeven toch allemaal niet een hoogstaand doel voor ogen te hebben.

> Paarden houden in Nederland wordt nmm nogal eens dom aangepakt,
> of anders dusdanig in conflict met MIJN normen en waarden dat ik
> er niets mee te maken wil hebben. Dat mag ik toch vinden?
****************
Ja hoor. Tuurlijk (niet cynisch bedoeld, als je't opschrijft lijkt dat wel zo). Jij doet het op jouw manier en da's voor jou waarschijnlijk de enige die juist aanvoelt. Je kunt het toch ook alleen op je eigen manier doen? Ik doe't op de mijne (wat inhoudt dat ik er behoorlijk wat tijd en energie in stop), ik zou willen dat ik het NOG anders kon doen (paardje bij eigen huis, zucht ... wit boerderijtje ... boompjes ... kippetjes ... alles lekker in de achtertuin ... zucht ... kwijl .... lezen in de achtertuin en dat je paard dan af en toe even geinteresseerd komt kijken .... ahh.

>het is toch van de zotte dat waar je ook komt
> het uiterlijk vertoon, het goede hoedje, het juiste stokje, een
> eigen vaktaaltje, de stijl van je tuigje en ga zo maar door op
> nr.1 in de prioriteitenlijst staat?!
**************
Ja nou ja, dat snap ik dus ook niet (en velen met mij). Ben ooit ook op de manege geweest maar dat had ik al snel gezien. En snap nu NOG niet hoe mensen hun paard uit de stal kunnen halen en zonder met hem/haar even te praten en te knuffelen HOP opstijgen en wegrijden. Onbegrijpelijk.

>Of moet ik daar tóch nog "gehoorzame robot" in lezen?
**************
Nou in mijn geval liever niet hoor. Ik mag dan wel Parelli doen maar dat is wat mij betreft niet de bedoeling.

> Tsja, als die regels en beperkingen nog verder tegen mijn lifestile in groeien en zelfs het ouderwets paradijsje waar ik woon bereiken en van toepassing gaan worden, emigreer ik wel nóg een keer... weet al hoe het moet.
****************
Tsja ... gebeurt vanzelf wel een keer (helaas). En ook al bestaan de regeltjes nog niet in je achtertuin, ze bestaan WEL. Ik zou er zelf het liefst zo min mogelijk mee te maken hebben. Dat zal de reden ook wel zijn dat ik geen krant lees en geen tv kijk; maar ik besef wel dat dat eigenlijk je (m'n) ogen sluiten is voor het echte probleem: waar de behoefte aan en noodzaak tot die regeltjes wegkomen.

> Nou ja, dit zijn ook maar fragmentarische gedachten. Ik heb het nog eens terug gelezen en hoop maar dat het niet te verkeerd over komt.
****************
Nee hoor. Het ligt ook niet zo ver af van wat ik ZELF vind. Maar eigenlijk zeg je toch zo'n beetje: mijn stijl van paarden houden is het eerlijkste/het beste/ het meest te prefereren (hoe je't maar wilt noemen) ... maar JA, dat lijkt me (nog steeds) in de praktijk van het dagelijkse Nederland niet haalbaar. Dan ga'k dus zelf toch voor second best, en zo min mogelijk ongelukken.

Dus ... terug bij het oorspronkelijke onderwerp via de boerderijen en de laatste oorlogen die ik gemist heb ... ik zal waarschijnlijk de hengstenpopulatie in NL eerder ruinen dan jij als ik het vanavond zou moeten beslissen.

Had nog wat vragen over mijn eigen (ex)heerschap maar dat doe ik wel in een andere post.
Volg datum > Datum: woensdag 26 mei 2004, 21:4826-5-04 21:48 Nr:6804
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Als het mag nog even over mijn ex-hengst (probleempje) Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
In mijn vorige post al teen en tander over hengsten van me af geschreven. Affijn, ik heb nu zelf dus een probleem met mijn heerschap, en nodig iedereen uit om eens wat tips op te gooien.

Ik ben niet al te lang geleden verhuisd naar een andere stal, waar ik erg tevreden over ben. Paarden worden regelmatig en vriendelijk verzorgd, heeeeeele grote wei etc. etc. en lekker in een clubje EN vlak bij huis. Ik had eerst natuurlijk geinformeerd wat er stond, er stonden alleen merries, dus het was geen probleem dat er een ruin bij kwam. Aldus geschiedde.

Helaas waren 2 van de merries drachtig, en die hebben nu allebei een veulen, en nu onstaan dus de problemen. We hebben geprobeerd om Torop erbij te laten in de wei, maar hij gaat onmiddellijk naar de veulens toe (ik denk geen agressie) hij wordt er als een magneet door aangetrokken. De merrie begint te trappen, maar ook al RAAKTE ze hem flink (borstwond), hij laat zich niet afschrikken en blijft op haar afgaan. Gevolg is dat de merrie in paniek raakt en gaat ronddraaien en trappen, met als risico dat het veulen onder de voet gelopen wordt. Op verzoek van de eigenaar van de merrie (die al snel behoorlijk in paniek was) heb ik Torop er weer bij weg gehaald.

Ik heb haar voorgesteld om telkens als ik er ben, met Torop het weiland in te gaan, aan een lijn, en op het moment dat de merrie hem begint te dreigen, daaraan mee te werken door op z'n Parelli's te "dreigen" (driven), zodat hij leert dat hij uit de buurt van haar moet blijven (geen idee of dat effect kan hebben, maar leek me beter dan gewoon niets doen). Maar dat wil ze dus absoluut niet meer. Hij heeft nogal spektakel lopen maken in de wei en bovendien is hij 1 keer UIT een weitje gesprongen toen ze hem apart gezet had (Torop ja!!! Mijn angsthaas!) ... gevolg nu staat hij dus in een apart weitje. En daar baal ik dus van.

Ten eerste heeft hij nu te weinig ruimte om te rennen en dat merk je meteen. Ten tweede mist hij het contact met de andere paarden. Ik heb gevraagd of hij dan met een ander paard samen mocht staan, maar dat durven ze ook niet meer aan en het weitje is daar ook te klein voor.

Nou, tsja ... wat nu? Hoe kun je hier nou iets aan veranderen?

Ik kan wel merken dat hij er narrig onder is onder de situatie. Er was eerlijk gezegd geen land met hem te bezeilen vandaag, normaal is het zo gezellig en lekker ontspannen in de bak, maar nu niet, hij probeerde constant het tegenovergestelde te doen van wat ik vroeg. Ik had even "bloot" willen rijden (niet ik hoor, maar het paard ;-), zonder zadel en hoofdstel, hoewel twas lekker weer haha, dat andere had ook nog gekund). Eerst ging dat rijden nog wel, hoewel ik wel kon voelen dat het niet als anders ging, lang niet zo licht en gemoedelijk. Affijn, bij een galopje begon het spektakel, ik wilde van hand veranderen en wees dus naar de diagonaal en Torop die al een beetje aan het protesteren was, spoot dus in galop RECHTDOOR weg. Ehhhhh-h-h-h.... dan realiseer je je meteen hoe je van samenwerking afhankelijk bent op een bloot paard, dit is me dus tot nu toe al die tijd dat ik opgebouwd heb dat ik zonder iets kon rijden nog niet echt overkomen (wel een beetje en ook wel iets in de richting maar niets wat ik niet kon corrigeren), .... tsja, daar zat ik dan, gelukkig wel op barebackpad maar hij ging steeds harder, exit samenwerking. Heb maar gedaan alsof m'n neus bloedde en gewoon rustig gewacht tot hij weer tempo minderde, duurde wel lang! Ik had echt iets van "Nou daar zit je dan Frouk, leuk he, zo'n rees-arabier, en hoe red je je hier nou uit?" (Torop kan als hij wil wel een half uurtje galopperen hahaha). Heel raar hoor, niets om vast te houden, niets om mee te corrigeren (ik neem tegenwoordig ook niet meer iets mee om te drijven of zo), er zat niks anders op dan maar meeracen dan.

Toen hij eindelijk weer eens ging stilstaan, afgestapt en voor de veilgheid toch maar een touwtje erom. Maar dat ging dus OOK niet, ging er net zo hard weer vandoor (toen had ik wel houvast aan het touwtje dus stonden we wel meteen weer stil). Ik had er wel een ploegscharen bit in kunnen hangen vandaag, het maakte niets uit. Dus docht ik, dan maar wat anders verzinnen want dit wordt een beetje te gevaarlijk, dat geblaas en gebok door de bak en zo gaat het in elk geval niet lukken, in het beste geval lazer ik eraf. Ben dus afgestapt en heb een join up gedaan. Jawel, ikke (ik ben daar niet zo heel gek op, hoewel ik het principe van wegsturen wel eens gebruik). Ik wist niks beters meer te verzinnen.

Daarna heb ik een tijd grondwerk gedaan, best heel streng hoor. Maar wel met heel veel rust en gekriebel en zo, als hij naar me toekwam. Dat hielp wel een stuk. Toen weer opgestapt. Dan is hij wel gespannen, dus er een hele tijd aan besteed om hem ervan te overtuigen dat "goed" ook gewoon "goed" is, en dat er geen reden voor spanning was (laten we vriendjes zijn ....). En toen hop weer in galop en vanuit ontspanning over de diagonaal wijzen. Dat was een erg grappig moment, ik voelde hem even verstijven en toen zwenkte hij meteen in de richting die ik wees zonder al teveel te versnellen. He he ... pfffffff. Die strijd ook weer gestreden.

Maar ben bang dat ik dit vanaf nu wel vaker zal krijgen als hij alleen in zo'n klein weitje moet blijven staan. En ik baal ervan dat hij nu z'n energie veel moeilijker kwijt kan, hij is als hij het snelheidsduiveltje in z'n kop heeft al niet zo'n makkelijk paard, zo wordt het alleen maar lastiger natuurlijk en wordt het al snel een oneerlijke strijd, want een paard moeten corrigeren wat gewoon een overmaat aan energie heeft is eigenlijk naar mijn idee niet eerlijk.

Dus weet iemand misschien nog iets? Ik heb ook gevraagd of hij dan 's nachts buiten mag blijven zodat hij dan de grote wei even voor zich alleen heeft en in elk geval kan rennen, maar daar voelen ze dus ook niets voor (nog meer gesleep met paarden apart). Ik ben bang dat ze Torop na een tijdje liever kwijt dan rijk zijn, ik merk nu al dat ze niet lekker met hem om kunnen gaan, ze nemen zijn arrogante heetgebakerde Arabierengedoe te persoonlijk op en vinden het dus op dit moment gewoon geen leuk lief paard (eerder wel) en handelen daar ook naar. En dat voelt Torop feilloos aan, en dat maakt dus een situatie heeeeeel snel minder fijn. Dat zie ik dus nu al gebeuren.
Volg datum > Datum: donderdag 27 mei 2004, 6:4327-5-04 06:43 Nr:6826
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:6815
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Als het mag nog even over mijn ex-hengst (probleempje) Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
elsbeth flipsen schreef op woensdag, 26 mei 2004, 23:05:

> Ik heb geen idee wat de reden is dat Torop dit doet. Heel jammer
> voor hem en jou dat dit niet werkt. Misschien gebeurd dit omdat
> hij nog maar kort in de kudde is toch nog niet helemaal
> geintergreerd was.
******************
Ja, zou best kunnen. Of eh ... hij KENT misschien gewoon helemaal geen veulens? Hij kent wel jaarlingen, van ik weet niet of hij weleens tussen de kleine ukken heeft gestaan.

> Vaak zie je bij stallen waar ze gemengde groepen hebben dat de
> merries met veulens apart geweid worden. Misschien kun je dit
> voorstellen?
******************
Ja, ik kan me dat wel voorstellen. Dat zie je ook heel veel toch, en is misschien wel zo handig. Maar zij willen dus "de hele club bij elkaar". Dat klinkt erg gezelli en is dat ook. Maar 't paard dat problemen maakt, gaat er dan in hun filosofie uit. Nu dus Torop. Maar ja, hij wil natuurlijk dat veulen bekijken, kan'k hem ook niet kwalijk nemen. Ze geven mij dus ook de kans niet om er wat aan te doen.

>is de wei bijvoorbeeld groot genoeg om met
> stroomdraad in tweeen te doen. En dan twee kuddes te maken.
******************
Ja, groot ZAT! Maar dan moet het wel met van die lage flutpennetjes, en daar is hij dus al een keer overheen gesprongen.

> Is wel moeilijk vragen he, omdat je er nog niet lang bent.
*******************
Ja

> Verder geen ideeen. Sterkte.
*******************
Thx, en bedankt voor je antwoorden.
Volg datum > Datum: donderdag 27 mei 2004, 12:2127-5-04 12:21 Nr:6832
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:6827
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vreemd gedrag Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Frans Veldman schreef op donderdag, 27 mei 2004, 10:28:
> Het heeft niet met "makkelijk" of "moeilijk" te maken maar met
> het soort paard. Een paard dat gefokt en getrained is met maar
> één doel: zo hard mogelijk rennen, kan in de omgang best
> makkelijk zijn, maar die stopt gewoon niet op een normale
> ophouding.
> Ik kan Jack ook gewoon stoppen, durf er in de bak gewoon zelfs
> zonder ook maar iets (halster) op te rijden, voluit te
> galoperen, en hij stopt op een simpele zucht van mij...
> Probleem is buiten, wanneer hij in zijn kop heeft dat hij hard
> wil gaan.
******************
Ja inderdaad. Zelfde situatie. En dan .... dus??? Jij werkt toch WEL met die one rein stop bij Jack? Of ook niet op die dagen?

Ik heb dus nu wel iets bedacht waarmee ik tot hem doordring, maar dat ziet er wel heel anders uit dan het concept van Parelli met als fase 4 een one rein stop (want daar moet hij alleen maar heel hard hinnikend van het lachen van wegrennen).
Volg datum > Datum: donderdag 27 mei 2004, 18:3327-5-04 18:33 Nr:6845
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: reactie op edward Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Even voor alle duidelijkheid dit: het probleem is voor mij niet dat "ik mijn paard niet kan houden" hoor om maar eens een term te gebruiken. Het probleem is dat hij soms - in sommige situaties - absoluut niet meer wil samenwerken hoewel hij wel snapt wat ik graag zou willen. Hij wil dan alleen maar knoerthard! Het is zelden tot echt gevaarlijke situaties gekomen (1 of 2 keer geloof ik) maar waar ik van baal is dat hij halstarrig blijft proberen om op topsnelheid te komen, WAT ik ook probeer. Dat probleem is er in de bak dus (bijna) niet meer.

edward larkens schreef op donderdag, 27 mei 2004, 14:11:
> Wat heb je dan bedacht??
**********************
Ik heb andere fases genomen en werk bovendien met 2 "serietjes". De one-rein stop heb ik hem in de bak wel geleerd, maar in het bos op een recht pad heb ik er niks aan als hij niet WIL, omdat hij het niet als automatische reflex doet (en dat wil ik hem ook eigenlijk niet aanleren).

A la Parelli zou je laatste fase een effectieve moeten zijn. Die moest ik dus eerst zien uit te vinden. Nou ja, er zijn dus 3 dingen die hem echt iets kunnen schelen en dat is 1) driving (in een rondje drijven door met een zweepje verticaal langs z'n hoofd te zwaaien) 2) hem een flinke tik geven of 3) hem net zolang laten galopperen dat hij uitgegaloppeerd is en dan nog even langer doorgaan (laatste redmiddel en duurt ontzettend lang, ik ben daar een paar keer hele dagen mee kwijt geweest). Let wel, dit is fase TIG dus he, ik begin letterlijk al-tijd met netjes, lief en licht vragen.

Ik gebruik ze alle drie mogelijkheden, al naar gelang wat het beste gaat die dag. En alleen als ik het niet anders kan oplossen, maar dat houdt dus wel in dat ik het in fases opbouw. Fase 1 is altijd spieren ontspannen en de "zak-aardappelen-zit" en adem uit. Fase 2 doe ik met m'n stem en zeg "hoooooo" en adem nogmaals hoorbaar uit. Op goede dagen werkt dat en vertraagt hij tempo en houdt dat vast(wat hem natuurlijk een flinke beloning oplevert, en heel veel waardering, want dat vind ik al heel knap van'm en op goede dagen kan hem dat blijkbaar ook echt wel iets schelen! Luistert hij niet (op slechte dagen versnelt hij dan juist!), dan geef ik hem OF een heel licht tikje nauwelijks voelbaar op z'n schouder, het volgende tikje is heel licht tegen z'n borst, en als hij dan NOG niet enigzins luistert, krijgt hij echt een TIK tegen z'n borst. Probeert hij daar NOG doorheen te lopen tsja, dan wordt het een mep (hier zal ik wel commentaar op krijgen, maar eh, ga maar eens op zo'n paard zitten vooral als hij dan ook nog een reden ziet om bokkerig te galopperen zit je ECHT niet comfi meer hoor!). De andere reeks is: fase 3) aan de handrem trekken (bandje om z'n hals), fase4) is bandje omhoog schuiven en harder trekken en als hij dan nog niet luistert, gaan we andersom achterstevoren en galopperen we precies die kant op die hij NIET wil.

Heel verhaal, maar het IS ook een heel gedoe en ik heb al zo ontzettend veel geprobeerd om er wat verbetering in te krijgen. Wat ik nu doe, helpt tenminste wel, en we zijn nu zover dat we redelijk normaal in het bos kunnen rijden en soms zelfs echt relaxte bosritjes kunnen maken. Hij is ook veel minder opgewonden en angstig geworden over in het bos rijden en graast nu rustig b.v., zonder paniekerig om zich heen te kijken. Maar op slechtere dagen ben ik dus nog steeds de hele tijd bezig om het tempo acceptabel te krijgen en schrikt hij van elk grassprietje.

Ik heb er gewoon een hekel aan dat het zo ontzettend streng moet, terwijl hij in andere omstandigheden juist een "prettig samenwerkend paardje" is.

Dus ik hoopte eigenlijk dat er nog iemand een tip had (velen die hier schrijven kennen dit verhaal allang natuurlijk, sorry da'k er weer mee aan kom, tblijft een beetje lastig allemaal he, en ik wil het juist ZO graag oplossen!).
Volg datum > Datum: donderdag 27 mei 2004, 21:2027-5-04 21:20 Nr:6855
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:6847
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: reactie op edward Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
> Zoals je verteld als ik het goed heb gaat het al een stuk beter.
> Enkel wanneer hij of geen zin heb of er wat anders is.
***********
Het gaat inderdaad een stuk beter ja, maar zelfs op goede dagen voelt het niet echt als samenwerking aan (heeeeel soms wel hoor! En dat zijn dus de dagen met een sterretje). Het vervelende is dat ik het nu echt zonder pardon aan het afdwingen ben ondanks het vriendelijke tintje waar ik altijd mee begin.

> Als de de reden weet waarom hij steeds hard wil dan kan je het
> oplossen.
***********
Het is koppigheid. En willen winnen. Dat weet ik zeker. Hij maakt er een strijd van. En soms ziet hij mijn aanbod om dingen "samen" te doen als een zwaktebod. En probeert dan door mijn grens heen te gaan. Het lijkt alsof hij bewust die grens opzoekt. Hoe harder we gaan, hoe tegendraadser hij wordt. In stap is het het liefste zoetste, braafste en tevredenste paard wat je je maar kunt voorstellen en in een langzaam drafje (heenweg, NIET terug!) zou je soms ook zeggen dat het een doetje is.

>Weet je die niet dan is er maar een ding er even
> afstappen. Duidelijk maken dat je de rit gewoon rustig wil
> vervolgen.
*************
Hoe zou jij dat dan doen? Kun je wat voorbeelden noemen?

>Pas op het moment dat hij zegt van oké, stap je er
> weer op.
*************
Wat is dat moment? Bedoel je grondwerk doen? Ik vraag me af of dat zin heeft. Tijdens grondwerk zal hij dan na 5 minuten of zo alweer heel normaal doen wat ik vraag. Als ik geen snelheid maak, doet hij ook normaal wat ik vraag, b.v. als ik op hem door het bos stap en ik wil stoppen, hoef ik b.v. niet aan de teugels te trekken of zo. Mijn zit "ophouden" en soms even "ho" zeggen is dan voldoende. Ik heb daar weleens opmerkingen over gehad zo van "tjeeeeetje, wat luistert jou paard goed zeg!!!" als hij BOEM stopt terwijl de teugel loshangt en zonder protesteren rustig stilstaat, ook b.v. tijdens opstappen en afstappen, geen gedribbel, pure rust, geen centje pijn. En dat IS ook zo, hij KAN heel goed luisteren. Behalve als hij snelheid heeft. En tijdens grondwerk is daar geen sprake van.

> Nog beter ga niet buitenrijden als je merkt dat hij zo is en los
> dit probleem in een veilige omgeving van wei of bak op.
***************
Nee, dat is echt geen oplossing, want in de bak kan ik hetzelfde probleem niet opzoeken. Soms probeer ik het bewust te creeren, door hem in de bak heel wild te laten galopperen, echt zo hard mogelijk totdat hij goed gek wordt en echt door de bochten gaat bokken. En wat gebeurt er dan? Normaal gesproken dan he. Ik ontspan, adem uit en zzzzzzzzttttt, Torop laat z'n tempo los en is zo weer in een normale galop. Dat is voor hem geen uitdaging, hij weet toch dat hij er niet uitkan.

> Ik ken je paardje niet.
***************
Rees-arabier met ernstige snelheidstik en soms een gedragsprobleem. Verder zou je hem als dominant en arrogant/afstandelijk kunnen omschrijven, maar het kan ook een ontzettend (rustig!) knuffelpaard zijn (vooral met vrouwen!!!). Hij heeft een hekel aan mannen en als hij je niet mag, komt hij niet in je buurt. Hij's heel wantrouwend.

>Kan er dan ook niet echt wat van zeggen.
> Elke stap moet onder controle zijn. Is dit niet zo, stap dan
> liever af en stap er pas weer op als je zeker bent weer alles
> onder controle te hebben.
***************
In controle geloof ik niet zo, maar misschien bedoel je dat ook niet zo. Als ik hem onder "controle" wil hebben kan ik er net zo goed een bitje in doen, dan HEB ik hem onder controle (maar dan kweek ik wel spierballen). Nogmaals, ik denk niet dat je het zo bedoelde. Maar goed, ik kan hem in het bos nu "onder controle" houden tot en met normale galopsnelheid. Als ik hem toesta wat harder te gaan in galop, maakt hij daar vrijwel altijd misbruik van. Ik doe dat weleens maar hou het dan heel kort zodat ik hem weer terug kan nemen (maar dat kost dan al moeite). Als ik hem meteen vanaf het moment dat we gaan galopperen, "waarschuw" zo van "probeer maar niks want ik hou je in de gaten", dan gaat het wel, maar ik kan dan goed voelen dat hij enorm moeite moet doen om zich in te houden. Hem eens "lekker hard laten galopperen" heb ik ook meerdere keren geprobeerd dus maar daar wordt hij dus supergek en superwild van. Dat gaat al snel snoeihard en hij kan hij heel lang volhouden.

Ben wel nieuwsgierig wat je met dat afstappen zou willen bereiken en hoe. Wat zou je dan doen? Kun je daar wat meer over zeggen?
Volg datum > Datum: donderdag 27 mei 2004, 23:2427-5-04 23:24 Nr:6878
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:6874
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vreemd gedrag Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
> Er zijn zat mensen op deze lijst die
> met dit soort problemen zitten, en tot nu toe blijkt de
> one-rein-stop het enige middel te zijn dat helpt, als er al iets
> helpt.
********************
Jij gebruikt dus inderdaad de one-rein-stop begrijp ik. En dat helpt bij Jack? Ik dacht dat jij het er echt als reflex ingetraind had, als ik het me goed herinner. Maar wat verandert dat dan aan zijn WIL om per se hard te willen gaan? Mijn ervaring is, dat het paard het inderdaad doet, ontdekt dat hij "opeens" stilstaat, en dan een reactie vertoont van (sorry) GVD maar DAT was niet de bedoeling!!! En dus zodra je weer gaat draven nog halsstarriger probeert er vandoor te komen.

Je bent van harte uitgenodigd om jouw methode te
> demonstreren. Ere wie ere toekomt. Je mag van mij op Jack
> oefenen, misschien van Frouk op Torop. We zijn heel benieuwd...
******************
Nee dat doe ik dus echt niet meer. Jij wel dan??? Ik heb ooit weleens iemand op hem in het bos laten rijden (dat was Eveline), maar toen hebben we van tevoren afgesproken dat we het heel rustig zouden houden en toen is z'n "knop" ook niet omgegaan dus. Dat ging dus helemaal prima. Scheelde wel dat dat in de zomer was en ook heel erg dat Eveline een ontspannen lange zit heeft.

Maar heb een vriendin er ook weleens opgezet in het bos (had ik'm aan het touw), die was enigzins gespannen en Torop ging er meteen vanuit HALT in galop vandoor (noodgedwongen in een cirkel). Hij weet dus ook precies wie erop zit.

Ik vind het nogal een risico vooral omdat hij zo onschuldig en rustig lijkt zolang hij rustig IS.
Je leest nu alle berichten van "HannahFroukje"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
965 berichten
Pagina 1½ van 65
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.