InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
20 berichten
Pagina 2 van 2
Je leest nu alle berichten van "Leonie Jetten"
Volg datum > Datum: woensdag 17 augustus 2005, 22:0917-8-05 22:09 Nr:31704
Volg auteur > Van: Leonie Jetten Opwaarderen Re:31645
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoevendagboek Structuur
Leonie Jetten
Uden
Nederland


20 berichten
sinds 27-10-2004
Ilona Kooistra schreef op woensdag, 17 augustus 2005, 1:35:

> Leonie Jetten schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 21:28:
>
>>> Hoevaak wordt je paard bekapt, en is het voor of na de bekapping
> beter? Loopt ze op zacht zand gevoelig of ook op hard zand
> (bedoel wel/niet wegzak-zand)? Is het op asfalt beter?
>
>
>
> Ilona

vanetta is elke 5 weken door een natuurlijk bekapper gezien, en ik werk elke week zelf de hoeven bij; snij de steunsels bij, maak de hoefwand gelijk aan de zool en maak een mustangroll. ze heeft wel wat scheve hoeven voor (ik probeer binnenkort iemand foto's te laten maken, zelf heb ik geen digitale camera), dwz dat de rechterkant van beide voorhoeven langer is dan de linkerkant, maar ja, ik volg de zool dus dan kan dat toch niet anders? aan de onderkant zijn de hoeven wel gelijk, ik rasp ze dus niet scheef af of zo. de acherhoeven zijn trouwens niet scheef en ze treedt juist minder goed onder met haar achterhand.

ze loopt op asfalt beter dan op zand, en hard of zacht zand maakt niet uit. op gras treedt ze ruim een hoef over haar voorafdrukken heen, op asfalt een halve hoef en in het zand komt ze net met haar afdruk in de voorafdrukken terecht. ik heb al deze tijd veel gewandeld op asfalt en ook een tijd gestapt, maar nog niet op asfalt gedraafd. de laatste week longeer ik haar ongeveer 20 minuten in draf op gras, en wandel ik er nog 3 kwartier mee op een wisselende ondergrond van asfalt, zand en gras. rijden doe ik dus even niet want dan loopt ze naar mijn gevoel nog stijver. ik heb haar rug al een paar keer laten nakijken maar daar zit het niet en ik rij al een paar maanden zonder zadel. zal ik nu wel of niet rijden of blijven longeren en wandelen? ik ben nu dus 8 maanden bezig en had gehoopt dat het al beterzou zijn. wat is nu een redelijke termijn voor een merrie van 16 die 12 jaar voorizjers heeft gehad en wanneer moet ik ongerust gaan worden?

leonie
Volg datum > Datum: woensdag 31 augustus 2005, 22:0631-8-05 22:06 Nr:32655
Volg auteur > Van: Leonie Jetten Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: ontwormen met kruiden in ENGELAND Structuur
Leonie Jetten
Uden
Nederland


20 berichten
sinds 27-10-2004
ik ben de laatste tijd nogal met ontwormen bezig en ben in mijn zoektocht op een ontwormingsboekje gestuit dat als bijlage bij het engelse paardenblad "your horse" zat. in dat boekje stonden tot mijn verbazing niet alleen alle reguliere ontwormingsmiddelen genoemd (equimax, eqvalan, equest e.d.) maar ook een tweetal alternatieve, op kruiden gebaseerde, ontwormingsmiddelen. het ene, Verm-X genaamd, zou tegen grote en kleine strongylides werken (maar niet de ingekapselde, dat doet volgens mij alleen equest) en tegen horzellarven. het andere, Multi-Worm genaamd, van de fabrikant Provet TSC, zou dezelfde werking hebben en ook nog eens tegen lintwormen werken. wie heeft hier over gehoord of weet er iets meer van? isabel, jij woont toch in engeland, ken je deze middelen? en zou het een reeel alternatief zijn voor de chemische ontwormers? ik neem aan dat deze alternatieve ontwormers meer duidelijkheid geven over de inhoud van hun product dan leen taal dat doet.
Verm-X heeft een eigen website: www.verm-x.com, en met een beetje googelen had ik Multi-Worm ook snel gevonden, maar ik heb geen verstand van kruiden, dus als iemand zich geroepen voelt dit nader te onderzoeken dan graag!

leonie
Volg datum > Datum: vrijdag 9 december 2005, 21:139-12-05 21:13 Nr:38742
Volg auteur > Van: Leonie Jetten Opwaarderen Re:38698
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: berichten kwijt en wormen Structuur
Leonie Jetten
Uden
Nederland


20 berichten
sinds 27-10-2004
Isabel van der Made schreef op donderdag 8 december 2005, 13:57:


> Grappig, daar denken ze hier anders over.
>
> >
> Dus ik zou wel voorzichtig zijn.
> Volgens deze websites zie je de segmenten wel in honden- en
> kattenpoep, maar niet in paardenmest.
> De eitjes drijven niet zo mooi.
>
> En een lintworm infectie is bepaald geen aanrader.
>
> Isabel

Ik heb 21 oktober een McMASTER wormentest laten doen bij de GD (gezondheidsdienst voor dieren), via mijn dierenarts. Daar staat lintworm ook gewoon in het rijtje van wormen die al dan niet aangetoond kunnen worden met deze test. Mijn reactie naar de dierenarts was ook van: maar dat kan toch alleen via een bloedtest, want dat weet ik vanuit Denemarken, maar zij heeft het nagevraagd bij de GD en die zeiden dat het wel via de McMASTER kon (kostte trouwens iets meer dan 30 euro). Maar ik denk dat ik nu maar even zelf de GD bel om het eens van henzelf te horen, waarom zij denken dat je het wel via de mest kunt aantonen.

Over ontwormen algemeen:
In Denemarken zijn wormmiddelen alleen nog via de dierenarts te verkrijgen. Toen ik in september een weekje daar was heb ik bij verschillende dierenartsen en bij een onderzoeker van de Deense Landbouwuniversiteit ( die een proefschrift aan het schrijven is over ontwormen voor en na de receptplichtigheid van ontwormmiddelen) nagevraagd hoe zij zouden ontwormen. Het aanbevolen beleid in Denemarken is om 2 keer per jaar, in april en september, een McMASTER wormentest bij alle paarden te doen, en aan de hand daarvan gericht te ontwormen, dus alleen die wormen te bestrijden die je aantreft in de McMASTER. Bij jonge paarden en bij paarden met een hoge wormendruk in april moet je in juli een keer extra ontwormen. In september kun je praziquantel geven, tegen lintworm, want dat is dus volgens de Denen niet in de McMASTER aan te tonen..... Maar als de McMASTER verder geen wormen aantreft ontworm je alleen met praziquantel, en niet met equimax waar ook ivermectine inzit, dus je gebruikt alleen het hoognodige. In de winter moet je niet ontwormen zeggen ze. Ik geloof dat dat iets te maken heeft met het feit dat veel wormen dan in een soort "winterslaap"zijn en dat het juist gevaarlijk is dan te ontwormen, maar dat weet ik niet helemaal zeker hoor.
Ik heb heel wat met die onderzoeker heen en weer gemaild omdat ik dacht dat de kudde waarin mijn paard staat toch een ander geval is omdat ze zowel zomer als winter op de wei lopen, maar volgens hem geldt dan nog steeds het april en mei schema. Voor volwassen paarden dus, jonge paarden ook in juli. Maar altijd eerst een McMASTER laten doen. Hij denkt dat als we consequent de mest uit de wei halen en we alleen volwassen paarden in de kudde hebben (de jongsten zijn nu 3, dus over een jaartje of 2), dat het dan zeer wel mogelijk is dat mijn merie van 16 helemaal geen wormen meer krijgt/heeft en dus niet meer ontwormd hoeft te worden. We zullen zien.

wat vinden jullievan bovenstaand verhaal? Ik vind het erg logisch klinken en vind het sowieso een prima idee om 2 keer per jaar 30 euro uit te geven aan de McMaster test, want dan weet je ook wat je aan het doen bent. Maar die lintworm zit me nog wel dwars. Ben benieuwd wat de GD zegt als ik ze bel......

Leonie
Volg datum > Datum: dinsdag 23 mei 2006, 13:3223-5-06 13:32 Nr:50034
Volg auteur > Van: Leonie Jetten Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: hoe lang na castratie nog vruchtbaar? Structuur
Leonie Jetten
Uden
Nederland


20 berichten
sinds 27-10-2004
Hoe lang is een 2-jarige ruin na castratie nog vruchtbaar en kan hij jaarling-merries bevruchten? Wij verhuren namelijk zomergras aan 2 net gecastreerde 2-jarige ruinen en 3 jaarling-merries. Nu lopen ze nog apart maar het idee is ze snel bij elkaar te zetten. De dierenarts zei dat ze nog 3 weken vruchtbaar zijn en een hengstenhouder uit de buurt had het over 6 weken. Het zijn onze paarden niet en we willen absoluut geen verrassingen volgend jaar. Ik heb al via de zoekknop gezocht en maar 2 verwijzingen gevonden, dus vandaar dat ik de vraag toch nog een keer stel.
Volg datum > Datum: dinsdag 30 mei 2006, 17:3830-5-06 17:38 Nr:50508
Volg auteur > Van: Leonie Jetten Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: verkrijgbaarheid van 1 enkele dosering tetanus? Structuur
Leonie Jetten
Uden
Nederland


20 berichten
sinds 27-10-2004
Wie weet waar je tetanus in 1 enkele dosering kan verkrijgen? Ik wil mijn paard niet met een cocktail enten, maar alleen tegen tetanus, en ik had gehoord dat de dierenarts dat bij Intervet in Boxmeer kan bestellen. Maar volgens mijn dierenarts verkopen ze het daar alleen in doosjes van 10 stuks, en aangezien het maar tot april 2007 houdbaar is wil ze er geen 10 bestellen alleen voor mij. Ze heeft de vraag nog niet van andere paardeneigenaren gehad.
Nu heb ik het geluk dat ze even voor mij heeft rondgebeld en dat ze het bij een dierenartsenpraktijk in de buurt nog wel hebben liggen, dus kan ze toch mijn paard tegen tetanus enten zonder dat ik meteen 10 doseringen (in totaal 70 euro) had moeten kopen. Nu had ik dat anders wel gedaan, denk ik, maar het zou toch mogelijk moeten zijn om die dingen per stuk te kopen? Wie weet hier meer over?
Je leest nu alle berichten van "Leonie Jetten"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
20 berichten
Pagina 2 van 2
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.