InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
100 berichten
Pagina 1 van 7
Je leest nu alle berichten van "Fred Emmerig"
Volg datum > Datum: donderdag 29 september 2005, 22:1329-9-05 22:13 Nr:34394
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Mijn hoefsmid raad het af Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Hallo ik ben nieuw hier. Jaren geleden heb ik een hoefbekapcursus gevolgd (gangbare stijl) bij een landbouwpraktijkschool. Sinds kort heb ik de site hoef natuurlijk herhaaldelijk gelezen en ik moet zeggen heel intressant en het klinkt allemaal aannemelijk. Mijn Fjord (11 jaar) loopt nu 6 jaar op ijzers, omdat ik vaak op het straat verkeer met het karretje. Maar de hoeven zijn er niet beter op geworden. Afbrokkelen bij het verliezen van een ijzer in het land, of liever gezegd afbreken van de hoefwand (bij de nagels). Een degenererende straal, met als gevolg straalrot. Te behandelen dan weer met jodium. Dit laatste hielp van de zomer. En dan lees ik dit op de site. Tja, ik ben bijna om. Ik heb het multi-informatiepakket al besteld en betaald. Ik heb het nog niet, maar zie er reikhalzend naar uit. Maar...... Mijn hoefsmid heb ik vandaag gesproken.....
Ik had de ijzers er zelf al afgehaald, want die waren behoorlijk los al en om schade te voorkomen heb ik ze eraf gehaald. Ik vertelde hem dat ik haar van de ijzers wilde aflaten om de hoeven de kans te geven te herstellen. En sprak hem over natuurlijk bekappen. NOOIT DOEN! was het antwoord. Slik...
We hebben al veel paardehoeven moeten "herstellen" (op ijzers gezet) omdat ze achter wel zo versleten waren dat ze kreupel waren! Zielig gewoon.
Die mensen weten niet waar ze aan beginnen. Doe geen cursus daarin, loop maar eens een dagje met mij mee en dan zal ik je laten zien hoe het moet.
Tsja..... Niet zo gek idee eigenlijk om een vakman bezig te zien en ervan te leren.
Hoefschoenen zijn ook niets, want die beschadigen door het schuiven de hoef( ik ben vergeten waar ) En als je volgend jaar na de winter weer de straat op gaat kun je haar beter weer laten beslaan.
Etc. etc. De hoefsmeden hebben zelfs een lezing gehad waarbij natuurlijk bekappen werd afgeraden.
Zoals altijd zal de waarheid wel in het midden liggen. "Te kort" bekappen van achteren is misschien wel te veel gevraagd en slijten de hoeven daar te veel, wat pijn kan veroorzaken.
Ik had het idee om mijn Fjord voortaan volgens de natuurlijke manier de hoeven te verzorgen (langzaam opbouwend) en als ik de weg uit ga volgend jaar (asfalt werkt als een rasp!) hoefschoenen aan te laten meten.
Maar de bedenkingen van mijn hoefsmid....! Het is een gedegen vakman.

Wat vinden jullie hiervan? Hebben jullie soortgelijke ervaringen?
Ik ben benieuwd, want mijn nieuwsgierigheid is gewekt (wederom) voor hoefverzorging.

Fred
Volg datum > Datum: vrijdag 30 september 2005, 14:3130-9-05 14:31 Nr:34431
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:34429
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mijn hoefsmid raad het af Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Wil schreef op vrijdag, 30 september 2005, 13:32:

> perdida schreef op vrijdag, 30 september 2005, 9:16:
>
>> Fred Emmerig schreef op donderdag, 29 september 2005, 22:13:

> Succes Perdida!
>
> Groetjes,
> Wil.

Bedankt voor alle reacties. Ik zie wel in dat er enthousiast mee gewerkt wordt. Natuurlijk zul je ook gevallen kunnen tegenkomen, die minder geslaagd zijn, maar dat geldt ook voor andere bekappings vormen. Het gevaar is dat men niet kundig genoeg is en daardoor verkeerde behandeling toepast, vooral als het als hobby wordt gedaan. Zelf blijf ik altijd de zaak bekijken. Wat gebeurd er, wat kan anders en als ik het niet zeker weet informatie vragen bij een deskundige. Altijd op de hoede zijn voor ingeslopen fouten en bij blijven leren. Dat het commentaar van mijn huidige hoefsmid te maken heeft met zijn broodwinning betwijfel ik. Hij sprak vanuit zíjn ervaring en bevindingen. Dat die te maken hebben met mislukte eigenhandig bekappen is wel duidelijk. Over de vele goede ervaringen stapt men dan eenvoudig heen, getuige de reacties van bovenstaande personen. Ik blijf erbij leer ook van het hoe en waarom van de "tegenstanders", het kan niet allemaal onzin zijn. Een te drastische verandering van bekappen met ook niet van de ene dag op de andere gebeuren. Er dient wel een overgangs periode in acht te worden genomen.
Overmatige andere belasting kan averechts werken. De hoef moet er ook aan wennen en natuurlijk het paard. Die heeft altijd op een bepaalde hoef gelopen. Als een mens altijd op hoge haken heeft gelopen kan die last krijgen als het ineens zonder hakverhoging moet. Bij de hoef moet je ook nog oppassen dat het leven niet wordt geraakt, door ofwel te ver bekappen ofwel door slijtage. En de belasting op de pezen moet ook langzaam veranderen, denk ik.
Wel mijn Fjord is nu van de ijzers af en is keurig bekapt door de hoefsmid. Nu ga ik straks, als ik het heb ontvangen, de DVD bekijken en het boek lezen. En ondertussen houd ik de hoeven in de gaten. De cursus kan ik bijna al niet afwachten, maar alles op zijn tijd. Zoals in een beroemd oud nederlands gedicht: "Rustig aan mijn paardje, dan breekt het lijntje niet".
Volg datum > Datum: maandag 10 oktober 2005, 0:2010-10-05 00:20 Nr:34946
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: mea culpa Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Tsjong, dit had ik eerder moeten weten allemaal! Ik verslind het boek natuurlijk bekappen. Dat het mijn interesse volledig heeft kan ik opmaken uit het feit dat ik het bijna kan declameren! Uit het hoofd. En dat heb ik niet gauw bij een boek. Veel kwam me al bekend voor ergens, want het is allemaal zo logisch als wat! Bekend was het natuurlijk niet, anders was ik het al in praktijk aan het brengen. Maar dat is dit weekend in gang gezet! Het stro is uit de box. Mijn Fjord staat helaas 's nachts op stal. Dit wil ik met de boer nog eens onder de loep nemen. En krachtvoer kreeg ze al bijna niet, maar nu helemaal niet meer. We hebben daar zo'n goed hooi en (paarden)kuil. Omdat de boer er net stro in gedaan had, gaat dat bij de volgende uitmesting eruit en blijft eruit. Ze staat wel op een (harde) rubberen vloer. Daar zijn grote gaten in geboord die uitkomen in de onderliggende gierkelder. (Het was vroeger een ligboxstal voor koeien). Maar de hoeven van mijn paard..... Jaren lang beslagen geweest (6 jaar) en het resultaat is daar: Gevoelig, verkeerde groei etc.
Hopelijk kan ik door het geleidelijk natuurlijk bekappen hier weer enige verbetering in krijgen. En ik ben er overtuigd van dat dit gaat lukken. Het boek deed me de ogen openen! Ik heb er wel een beetje een schuldgevoel van gekregen: Wat heb ik mijn paard in onwetendheid aangedaan, al die jaren!
De voorhoeven zijn het meest belast. Dit merk ik aan de kortere passen die ze nu maakt. Even gekeken hoe ze haar hoef neerzette. Ja, het voorste gedeelte raakt eerst de bodem. Ik wil nu de toon gaan afronden en de hielen inkorten, zodat de straal (die aardig degenereerde!) lager komt. De steunels ietwat inkorten. etc. Ik begrijp dat dit geleidelijk aan moet gebeuren, niet teveel willen in één keer. Ook de kwartieren moeten iets uitgehold. Maar het allemaal nog vers de gaten van de nagels van de laatste ijzers zijn nog zichtbaar alsmede de uitsparingen van de lippen van het hoefijzer. Ook is de hoefwand aan de toon iets holvormig. Door natuurlijk te bekappen hoop ik dat dit zal verdwijnen.
De DVD heb ik echter niet kunnen afspelen door een defect, maar hier zal ik wel een nieuwe voor krijgen. Ook wil ik de cursus gaan doen. En zal wel veel moeten afleren wat ik op een 20 jaar geleden hoefbekapcursus (traditioneel) heb aangeleerd. Wauw, wat een openbaring.
Beste mensen reageer a.u.b. op dit artikel met jullie ervaring op dit gebied. Ik ben benieuwd.
Volg datum > Datum: maandag 10 oktober 2005, 23:5710-10-05 23:57 Nr:35027
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:34959
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: mea culpa Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
van lennep schreef op maandag 10 oktober 2005, 11:56:

> Fred Emmerig schreef op maandag 10 oktober 2005, 0:20:
>
>> Tsjong, dit had ik eerder moeten weten allemaal! Ik verslind

> Ik wens je veel succes met de cusus en met je paardje
>
> [kan nog wel uren doorgaan met typen maar moet weer aan het
> werk.

Bedankt Van Lennep voor de reactie. Ja, voorzichtig aan mijn paardje dan breekt het lijntje niet. Zeker ben ik van plan het rustig aan te doen. De hoeven controleer ik altijd (als vervent tochten rijder/menner). Ik heb al heel wat hoeven van onderen en boven gezien en weet dat die het paard maken of breken. No feet, no horse. Dat zeggen de Engelsen. And its realy so.
Bij geen stro in de box moet je ook vaker uitmesten en at is alleen maar goed. Een plukje stro kan geen kwaad, maar de hele bodem hoeft er niet mee bedekt. Die stevige rubberen matten zijn perfect. Er zitten 1 1/2 duims gaten in om de voet (effe ouderswets) waardoor de urine meteen wegloopt.
Maar bedankt voor de tip, ik zal in de gaten houden hoe het ruikt. Maar stro neemt niet de stank weg hoor, het maskeert. Schep het er maar eens uit.
We gaan langzaam op weg naar een natuurlijker manier, voor zover het mogelijk is in een gezamelijke stal, waar ik niet de baas ben. Alles moet in overleg. Maar de boer heeft er wel oren naar.
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2005, 14:1525-10-05 14:15 Nr:35962
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:35948
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ruiters en automobilisten Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Sabrina Adams schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 13:16:

> Monique Meijer schreef op maandag 24 oktober 2005, 13:55:
>
>> Nu ik veel met mijn paard buiten rij, heb ik in korte tijd al

>
> Groetjes,
>
> Sabrina

Het paard in het verkeer. Een discipline apart. Zowel voor de ruiter/koetsier alsmede het paard. En natuurlijk de medeweggebruikers. Zelf rijdt ik nu 33 jaar over land en door de steden (Elfstedentocht gedaan!) waarvan de laatste 8 jaar ook als koetsier. Ik houd het verkeer constant in de gaten en kan op tijd de situatie inschatten. Het paard moet vertrouwen op de ruiter en koetsier. Als het paard onrustig wordt, word dit dan zelf niet. Blijf kalm en hou je ogen gericht op waarheen je heen wilt. Als het paard de moeilijkheid heeft doorstaan, gewoon verder rijden alsof er niets is gebeurd.
Belonen, kan averechts effect hebben. Zo van het was goed dat ik onrustig was. Als er een brede niet te soppige berm is, dan kies ik (onder het zadel) daar voor. Maar ook daar, weet waar je heen wilt en focus daarop in een moeilijke situatie. Op de bok is het wat moeilijker, want je moet meer met de stem en eventueel de zweep (als vervanger voor het ruiterbeen) gebruiken. Maar dan vooral dóórrijden, niet stoppen. Want het paard kan zich dan heel gemakkelijk omkeren. Voor een ruiter minder problematisch, maar voor de wagen funest. Het paard kan ook getraind worden in de rijbak met de hulp van anderen. Trainen niet voor onverwachte dingen weg te vluchten. Het gaat te ver om dit hier te behandelen. Het moet vertrouwen op de ruiter, menner. O ja, stel je in op de situatie. Als je een al te gevaarlijke situatie kunt vermijden, doe dat. Savety first!
Geef een groet als je bemerkt dat de medeweggebruiker om je denkt.
Mijn ervaring is als je een teken geeft (van te voren) aan een automobilist of vrachtwagen, dat ze er op reageren en om je denken. Het zijn niet allemaal snelheidsduivels. Paard en ruiter, koetsier en paard, vormen één als de ervaring beter wordt en de training er op afgesteld. We moeten niet alleen het paard africhten, maar vooral onszelf. De medeweggebruikers africhten lukt je niet.
Volg datum > Datum: maandag 31 oktober 2005, 17:1131-10-05 17:11 Nr:36437
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Een maand van de ijzers. Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Hallo lui. Hier weer eens een berichtje uit Friesland. Mijn Fjord is een maand van de ijzers en het gaat heel goed. Omdat ik vroeger al eens een traditionele bekapcursus heb gedaan, schroomde ik niet om de nieuwe inzichten te gaan toepassen. Heel kalmpjes aan. De hoef moet genezen van jaren lang op ijzers. En de lidtekens en gedegenereerde stralen waren duidelijk zichtbaar.
Vandaag heb ik er een ervaren natuurlijk bekapper (Sander Degenkamp van "Nils Holgersson") erbij gehad. Want ik wilde weten hoe de stand van zaken was met de hoeven van Odessa. Dit bleek uitstekend. Hij heeft er nog wat aan bijgewerkt. (Ik met de neus erboven op). Prima tips gekregen en we kunnen verder. Er vormt zich al een nieuwe keiharde zool onder de oude!
3 december ga ik op de cursus in Odoornerveen. Ondertussen ga ik langzaam verder bij het verzorgen van Odessa's hoeven. Jammer genoeg kan ze alleen overdag buiten. Op stal heb ik het stro verwijderd en staat ze op blote voeten op stevige rubbermatten. Goed vezelig hooi. En dat leg ik in twee verschillende hoeken neer tegenover het drinkbakje. Het is een zeer ruime box waar ze gemakkelijk in rondlopen kan gelukkig. Maar toch even met de boer praten of ze van de winter ook naar buiten mag. Eigenlijk wil ik ze altijd buiten hebben (met inloopstal). Maar als het idee eenmaal post vat, dan zal dat er van komen.
Ook haar twee jarige dochter zal het natuurlijk bekappen ervaren. (al twee maal gedaan). Het is nog niet helemaal zonder strijd, maar dan maar even kort beide voorvoeten of achtervoeten. En dit telkens herhalen. Zondag ging het krabben van de hoeven al zonder noemenswaardige onrustigheden.
Onder deze hoeven komen nooit ijzers, zolang ik haar heb.
In Sneek is nu iemand die ijzers heeft afgezworen. Hopelijk komen er meer.
Volg datum > Datum: maandag 31 oktober 2005, 22:2831-10-05 22:28 Nr:36461
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:36438
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Een maand van de ijzers. Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Tineke Nolet-Verdel schreef op maandag 31 oktober 2005, 18:04:

> Fred Emmerig schreef op maandag 31 oktober 2005, 17:11:
>
>> Hallo lui. Hier weer eens een berichtje uit Friesland. Mijn

> geknutsel.
> Veel succes verder met je fjordjes!
> Groet,
> Tineke

Bedankt voor de tip. We hadden het er vanmiddag nog over. De fjorden staan in het weiland en drinken uit de sloot. De oevers zijn soppig en als het heeft geregend of dauw (mist of iets dergelijks) is het gras nat. Als je een waterbak in het land zet kun je ook rondom die bak de grond goed nat maken. Dit vormt dan een voldoende natte laag voor de hoeven en is het meest natuurlijk. Dit jaar trouwens geen last gehad van te droge hoeven, sinds ze bij "de boer" staat. Waar drinken uit de sloot al niet goed voor is.
Volg datum > Datum: woensdag 2 november 2005, 16:272-11-05 16:27 Nr:36619
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:36532
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hielen gelijk ? Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
van lennep schreef op dinsdag 1 november 2005, 16:53:

> Nick Altena schreef op dinsdag 1 november 2005, 15:35:
>
>> Ilona Kooistra schreef op dinsdag 1 november 2005, 15:02:

> Als ik beide hielen afrasp tot op de zool dan MOETEN ze toch
> wel gelijk zijn want anders doe ik wat fout
>
> Ik kan natuurlijk altijd nog mijn cursusgeld terugvragen hahaha

Tja, er zijn ook nog centimeters in de handel voor degenen die het blote oog moeilijk kunnen inschatten. In mijn dagelijks werk moet ik zelfs op de tiende of honderdste milimeter meten. Maar dit hoeft niet met de hielen hoor, een kleding centimeter is precies genoeg. En aldoende (ervaring) zal men het steeds beter kunnen zien.
Volg datum > Datum: donderdag 3 november 2005, 14:193-11-05 14:19 Nr:36688
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:36648
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer eentje erbij Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Nick Altena schreef op woensdag 2 november 2005, 22:37:

> J. Pelgrim schreef op woensdag 2 november 2005, 21:53:
>
>>

>
> Gr, Nick
> Kruiskruid waait met alle
> winden mee.

Het verschil met de "traditionele" bekap cursus (heb ik eens gevolgd en een diploma voor behaald) is dat bij het natuurlijk hoefbekappen de hoef van het paard in het wild als referentie wordt genomen. In het boek kun je daar alles over lezen. Heb je het boek gelezen, lees het dan nog eens. En waarschijnlijk wel vaker. Wat me hierin opviel was de duidelijke en voor mij zeer logische redenering die voortkomt uit een wel degelijk onderzoek. Het is niet zomaar bedacht! Bij het overgaan naar natuurlijk bekappen wordt ook rekening gehouden met de huisvesting en voeding van het paard. Dit was geen item op de traditionele bekapcursus. Mensen die wat dieper op het wezen paard in gaan, in doen en laten, weten dat er wel degelijk een grote verbetering nodig is. Zelf ga ik zeker de cursus doen in december bij Ilona en Frans, want zij hebben mij zeer geïnterresseerd gekregen. Ik ben er gelijk toe overgegaan om de huisvesting en voor aan te passen. Mijn Fjord is gewoon veranderd! Een echte koudbloed geworden. Een kalme blik in de ogen, geen stap verkeerd en de vacht wordt dit keer een echte wintervacht. De hoeven verbeteren ziender ogen en er komt al een tweede
(onder de oude zool) harde zool! Ik heb er een natuurlijk bekapper bij gehad en die was zeer tevreden over het resultaat. Handige tips gekregen én een metgezel op weg naar een natuurlijker paard. En wat het kost is niets vergeleken met wat we er voor terug krijgen. Maar let vooral op het totaal plaatje: Goede "huis"vesting (weidevesting ;-)) , goed hooi, beweging, harde hoeven, gezond paard.
Volg datum > Datum: dinsdag 8 november 2005, 18:558-11-05 18:55 Nr:36950
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Stro Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Al weken staat mijn paard 's nachts op stal (zeer ruime box). De boer heeft ze liever niet meer buiten (wordt het weiland blubber) in deze donkere maanden. Dus kan ik gaan zoeken om nogmaals te verhuizen. Maar over het algemeen is het in Friesland (het grasgebied) zo dat de paarden op stal gaan.
Helaas. Oké, als er gevaar dreigt van in de sloot glijden kan ik mij voorstellen dat dit veiliger is. Want daar zijn de meesten dan bang voor, plus dat het land omgeploegd wordt. Als ik dan ergens anders wil staan, dan is het nogal een eindje uit de buurt vrees ik. Maar volgens mij is het de moeite waard. Al waren mij paarden (2 fjorden) alleen maar overdag eruit. De box is inmiddels vrij van stro een aantal weken. De hoeven worden zienderogen beter en harder
(met name de zool) Voor het eerst geen stinkende straal meer!!!!
Dus ik ben helemaal om. Maar ik weet ook dat paarden een hekel hebben om te plassen op een harde bodem. Het spettert nogal hè. Het is weliswaar op een rubberbodem (hard) met gaten erin waardoor de urine zo weg loopt, maar het gespetter is toch ook niet het je van het. Is dit een nadeel? Of went het paard eraan en is het geen probleem. Of heb je kans dat er over het hooi wordt gewaterd? Ik ben benieuwd hoe jullie er over denken.
Ja, ik weet het: 24 uur buiten. In Sneek e.o. is dat even een probleem.
Mijn twee-jarige stond het hele jaar buiten met andere jongelingen, maar helaas deze zijn in een grote schuur gezet (een box van 4 bij 8 meter) en daar komen deze winter niet uit. Ik weet het niet, dit is niet echt wat ik voor ogen heb. Gelukkig kan ik haar er uit halen en een stukje wandelen of oefeningetjes in de rijbak doen. Ze kunnen er wel in rond banjeren, die stal, dat scheelt natuurlijk. Het blijft sappelen winters.
Misschien toch maar naar Gaasterland verhuizen met het spul.
Maar nog even over het plassen zonder strobedje, hoe denken jullie daarover?
Volg datum > Datum: donderdag 10 november 2005, 13:5010-11-05 13:50 Nr:37017
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:36977
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Stro Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
rini schreef op woensdag 9 november 2005, 18:50:

> Fred Emmerig schreef op dinsdag 8 november 2005, 18:55:
>
>> Al weken staat mijn paard 's nachts op stal (zeer ruime box).

> zandbak vind hij het niks
> (spetterd zeker ook teveel)
> is het geen optie om de ene helft van de stal in te strooien??
> sucses groetjes Rini

Jawel, het is een optie. Maar.... Zelfs als ik plakje stro in een hoek leg, ligt het stro in een korte tijd door de hele box. Een halve stal bedekken is de hele stal uiteindelijk bedekken is mijn ervaring. En dan staat ze weer op stro met alle mest en urine er in. De duimsdikke rubber matten zijn een goede isolatie en zijn zoals gezegd voorsien van gaten die uitkomen in de voormalige gierkelder. Dus de urine loopt gelijk weg. Maar Odessa mijn fjord watert ook wel op de straat en ze doet het ook in de box. Misschien dat merries er wat gemakkelijker in zijn. Dus een probleem is het niet echt. Misschien is het ook wel antropomorfisme van ons. In iedergeval bedankt voor de tip.
Volg datum > Datum: zaterdag 12 november 2005, 23:2812-11-05 23:28 Nr:37110
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:37037
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk bitloos hoofdstel voor mennen Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Loes Scheres schreef op donderdag 10 november 2005, 20:38:

>
>
>>>

>> heeft wel mijn aandacht eigenlijk.
>
> Ik kijk ook altijd,maar dat is meer ook om de nieuwste snufjes
> te ontdekken en eventueel uit te proberen.

Hallo,
Ik ben ook koetsier (met het koetsierbewijs voor tweespan sinds april) en men nu zo'n 8 jaar actief. Lange tochten, waaronder de Elfstedentocht, door stad en door het land. Maar rijden zonder bit :? Is dit niet riskant in het verkeer? Je hebt als hulp je stem, zweep (als vervanger voor de kuit) en..bit.
De zweep is onontbeerlijk. (De intrukteur zei, en daar ben ik het wel mee eens: "Je kunt nog beter zonder paard weg gaan, dan zonder zweep". Dit om veiligheidsreden omwille van correctie mocht het paard uitwijken naar links of rechts. Of zelfs naar achteren! (Dit is met een wagen linker dan onder het zadel). Maar zonder bit? Pff. Hier zou ik graag een reactie over lezen. Want de gewichtshulp, zoals je als ruiter de beschikking over hebt, is er niet! (Als ruiter heb ik 33 jaar ervaring).
Volg datum > Datum: zaterdag 12 november 2005, 23:3712-11-05 23:37 Nr:37111
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:37107
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnen met mennen Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Yolanda Kuitert schreef op zaterdag 12 november 2005, 21:06:

> Ik wil heel graag met mijn tuiger gaan mennen als we daar
> beiden klaar voor zijn.
> Nu ben ik heel benieuwd hoe ik het beste kan beginnen.
> Hij is nog harstikke groen, we zijn nog maar net bezig met wat
> grondwerk en voeten geven, maar hij lijkt alles erg leuk en
> gezellig te vinden.
> Ik hoef hem niet binnen korte tijd voor de kar maar ben gewoon
> heel benieuwd of iemand me een beetje op weg kan helpen.
> Natuurlijk wil ik bitloos gaan mennen.
> Groetjes en alvast bedankt,
>
> Yolanda

Hoi Yolanda,
Over het mennen zonder bit heb ik een vraag gesteld bij de berichten over "welk bitlooshoofdstel bij mennen".
Zelf men ik nu 8 of 9 jaar. Met bit. En ik weet niet of het wel veilig is zonder bit. Ja, in een afgeloten rijbaan of op een rustig weilandje, maar in het verkeer??
Als er iets gebeurd en het paard raakt oververhit en er gebeurd een ongelukje. Wat zal de verzekering zeggen als die erachter komt dat men zonder bit reed? Hoe leg je dat uit dat het niet hoeft? (Zie de vraag onder het andere rubriekje) Graag zou ik hier meer over horen.
Volg datum > Datum: zaterdag 19 november 2005, 9:2019-11-05 09:20 Nr:37486
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:37457
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vlaamse menster Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Karin ment graag schreef op vrijdag 18 november 2005, 10:39:

> Diestelmans Liesbet schreef op donderdag 17 november 2005,
> 20:11:
>

> ...en heb je Danny nog niet kunnen overtuigen van het
> blootvoets gaan.
>
> Groetjes Karin

Hallo Vlaamse en Nederlandse menners/mensters,

Hier een verhaaltje van een Frieze menner,
Mijn beide Fjorden lopen ook blootsvoets. De oudste (11) sinds anderhalve maand nu. De jongste (2) altijd al. De hoeven houd ik nu anderhalve maand zelf bij. Ooit heb ik al eens een traditionele bekapcursus gevolgd en ben meteen overgestapt op natuurlijk bekappen toen ik hier van vernam.
Nu dat het weiland niet meer gebruikt mag worden van de boer waar ik sta ben ik aangewezen op bermen en wegen. En als de rijbaan (zand) het toelaat op deze ondergrond. Dikwijls ga ik aan de hand wandelen met de beide dames over een lange beton weg. Bobbelig door de kiezels die er uit steken. Odessa (de oudste dus) liep hier behoorlijk gevoelig op een aantal weken geleden. Doch de hoef geneest verrassend snel. En begint steeds harder te worden. De tweede zool, die onder de oude zool zat, is nu al aanwezig. Gewelfd en spijker hard. Alleen langs de straal is deze nog wat zachter. Het geluid is ook anders als ze over het pad loopt. Was het eerst een zacht "tets-tets" geluid is het nu "klok-klok" geluid. Over een jaar is het misschien wel een "tik-tik" geluid! De jongste (Zarina) begint ook al harder materiaal te produceren.
Maar voor alles: Gun het tijd. Ga niet te snel. En houd het goed in de gaten.
Verheugd ben ik ook over de tips in de instructie (lees boek) over de houding bij het bekappen. Als het paard heel rustig en eenvoudig de hoef geeft en het ook in je handen laat houden, kun je gemakkelijk op een knie erbij zitten. Dat scheelt een hoop! De eerste malen gutste het zweet over mijn lichaam. Je kon me wel uitwringen! Maar nu is het alleen nog een rood hoofd bij Zarina. Maar die gaat ook steeds makkelijker (zelfs zonder hulp er bij).
Ik men nu nog niet over de vele asfalt wegen, zoals ik gewend was toen Odessa nog ijzers had. Maar kleine stukjes gaat. De rest gaat over gras.
Hoefschoenen heb ik nog niet (kan ik nog niet veroorloven, als je begrijpt wat ik bedoel), maar zijn wel een optie volgend jaar. Mochten de hoeven zo hard zijn dat er zo over het asfalt gereden kan worden, dan behoeven die ook niet meer. Maar weer: Gun de hoeven de tijd te herstellen.
Trouwens, ik rijd Odessa ook onder het zadel en dan zijn de bermen wat makkelijker bereikbaar.
Ik wens iedereen een gezonde hoeven toe (hun paarden ;-)).
Time is your partner.
3 december doe ik de bekapcursus bij Ilona en Frans, I can't hardly wait!

Oan't sjen! (fries= Tot ziens)

Fred Emmerig
Volg datum > Datum: dinsdag 22 november 2005, 18:5422-11-05 18:54 Nr:37720
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:37705
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefstandaard Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Wil schreef op dinsdag 22 november 2005, 17:41:

> Marjolein Mepschen schreef op dinsdag 22 november 2005, 17:22:
>
>> Wie weet een adres waar ik een goede hoefstandaard vandaan kan

> Succes ermee!
>
> groetjes,
> Wil.

Hoi, deze Fred (Emmerig) heeft er niet een en het gaat zeer goed. Het onderbeen rust gewoon op mijn dijbeen. Zelfs bij mijn twee jarige gaat het nu goed. En je hebt het gevaar niet dat bij onrustigheden het paard boven op de standaard klapt. Dit is de reden dat de natuurlijk bekapper (van Nils Holgersson; Sander Degenkamp) er niet eentje gebruikt. Ik had hem bij mijn Fjord laten komen, omdat ik al bezig was met bekappen. (Ik heb al een traditioneel bekapcursus gehad, vroeger). En ben overgegaan op de natuurlijke manier. Het bevalt me goed. Als ik de brokkelende flairs zie bij de anderen. Mijn handen beginnen er van te jeuken! 3 december doe ik de cursus. Ik overweeg trouwens wel zo'n standaard, maar het gaat nu goed zonder. Als een paard het been wat gespannen houd, schud ik even met de hoef (het koot been beweegt dan) en wonderbaarlijk genoeg ontspant dat een beetje. Dan rustig verder gaan. De hoef zo nu en dan weer even op de grond zetten, dit geeft het paard ook vertrouwen. Even rust, dan weer oppakken. Zo doe ik dat. Dit werkt goed bij de twee jarige.
Je leest nu alle berichten van "Fred Emmerig"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
100 berichten
Pagina 1 van 7
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.