InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 323½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 6 mei 2004, 14:006-5-04 14:00 Nr:4844
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Straalgroeven Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi,

Ik heb net met interesse het stuk gelezen over de straal op de site (natuurlijk bekappen en anatomie van de hoef). Maar even een vraag over de straalgroeven, of beter het schoonhouden ervan.

Dat je zand en gras kunt laten zitten en mest moet verwijderen dat wist ik wel. Maar in Nederland hebben we ook droge periodes (jawel) en dan zit er helemaal niets in de straalgroeven. En dan heb ik bij Isabella wel regelmatig steentjes van het grindpad klem zitten in die straalgroeven. Dat zal best dat dit beter grip geeft, maar lekker prettig lijkt me dit niet te lopen. Dus ik controleer altijd of er steentjes in de hoef zitten en verwijder die dan.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: donderdag 6 mei 2004, 14:046-5-04 14:04 Nr:4845
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:4842
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: DE STRAAL--> rotstraal Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
kim geyskens schreef op donderdag, 6 mei 2004, 13:49:

> wat is rotstraal precies en waardoor kan veroorzaakt worden?

Rostraal is iets waarover nog volop gediscussieerd wordt. De theorie die ik (en natuurlijke bekappers) aanhang is dat rotstraal ontstaat als de doorbloeding van de hoef door te weinig beweging,verkeerde bekapping en hoefbeslag zo slecht is geworden dat de weerstand van de hoef enorm afneemt en het weefsel nog maar halflevend is. Zoals een afgestorven been wordt opgegeten door bacterieen zo wordt een half afgestorven hoef opgegeten door bacterien. Smeersels van buiten werken en de stal schoonhouden werken allemaal maar heel slecht om rotstraal tegen te gaan, logisch ook als je bovenstaande hebt gelezen.

In Deurne hebben ze een onderzoek uitgevoerd (staat op internet) dat vermakelijk is om te lezen. Ze gingen onderzoeken of het wat uit maakt of het paard in een box staat of op een stand. Het maakte dus niks uit. Wat ze hadden moeten doen is onderzoeken of het wat uitmaakt of het paard in de box of in de wei staat maar zover zijn ze daar nog niet. Het enige middel dat volgens hun bevindingen werkte tegen rotstraal is Formaline. Dit was wel een glimlach waard, want dat is precies het middel dat ik gebruik om doorgezaagde hoeven (voor onze cursus) te behoeden tegen bederf. Met dit middel kun je dode ledematen en dergelijke conserveren... Eigenlijk zouden ze nu in Deurne al kunnen weten wat rotstraal is....

> ik heb al paardenhoeven gezien die in de zool zo zacht zijn dat
> ja delen kan wegkrabben met een hoevenkrabber, is dat ook een
> vorm vanrotstraal of is het eerder normaal?

Nee dat is normaal. Het is een soort 'eeltlaag'. Onder die laag wordt het ineens wat 'wasachtig' en harder (je krijgt er met de krabber niks vanaf) en dat is de echte zool.

Groeten,
Frans
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 323½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.