Dit venster is bedoeld om op deze pagina te reageren, maar niet voor het stellen van vragen, het plaatsen van algemene opmerkingen of het aangaan van discussies. Voor vragen en onderlinge discussies kun je terecht op ons forum of chatbox, voor algemene opmerkingen op ons gastenboek.
Nieuwe reacties kun je via RSS automatisch in je newsreader ontvangen.

Naam: Max.tekens
45
Imelda de Smetzaterdag 26 oktober '19, 11:18 
Zijn er natuurlijke wormenmiddelen voor paarden? Pompoen- of meloenpitten of kruiden?

Imelda de Smetzaterdag 26 oktober '19, 11:17 
Welke natuurlijke ontwormingsmiddelen (lintworm) bestaan er voor paarden; kruiden of bv meloen- of pompoenpitten??

libertyhaflingermaandag 5 december '16, 15:59 
Heb gelijk mestonderzoek test kit van VPL het Woud besteld! Bedankt voor alle artikelen en info over paarden. Het heeft mij en mijn 7jarige haflinger erg geholpen. Veel kosten bespaard en vooral duidelijkheid gegeven over hoe je een paard het beste kan houden. Mvg Megan.

libertyhaflingermaandag 5 december '16, 15:59 
Heb gelijk mestonderzoek test kit van VPL het Woud besteld! Bedankt voor alle artikelen en info over paarden. Het heeft mij en mijn 7jarige haflinger erg geholpen. Veel kosten bespaard en vooral duidelijkheid gegeven over hoe je een paard het beste kan houden. Mvg Megan.

guusvrijdag 11 november '16, 10:20 
Ik begrijp de vraagtekens die bij natuurlijke middelen worden gesteld maar een belangrijk verschil tussen natuur en chemie is dat natuurlijke middelen niet 'een middel' zijn. Alleen al in knoflook zitten tientallen werkzame stoffen waaronder allicine, het krachtigste plantaardige antibioticum. Deze stoffen werken ook nog eens op elkaar in waarbij ze elkaars werking kunnen versterken (of niet natuurlijk). Een kruidenrijk rantsoen bevat vele honderden bio-actieve stoffen. Vergelijk dit met pak 'm beet Ivermectine: 1 werkzame stof met 1 specifieke werking op 1 tijdstip, alleen heel hoog gedoseerd. Geen weerstandsbevordering anders dan door wormdoding, geen onderhoudsdosering, geen brede werking. Chemische middelen hebben zeker nut, ook bij mijn schapen nu 1 keer moeten gebruiken bij een ingevoerd dier. Maar ze zijn een aanvulling op goed dier- en weidemanagement i.p.v. andersom. Resistentie is de prijs die we hebben betaald voor blind vertrouwen in chemie.

biancadonderdag 15 september '16, 07:40 
mijn pony had na mestonderzoek 1 op 1, dus onder de 50, ben trots op dr. maar nu moet ik toch ontwormen, ben het er niet meee eens. maar is het beleid van de pensionstal en dierenarts

biancadinsdag 13 september '16, 12:11 
mijn pony had na mestonderzoek 1 op 1, dus onder de 50, ben trots op dr. maar nu moet ik toch ontwormen, ben het er niet meee eens. maar is het beleid van de pensionstal en dierenarts

janskemaandag 25 augustus '14, 16:47 
hoe vaak moet je eigelijk ontwormen per jaar voor een pony?

Heleendonderdag 1 mei '14, 17:15 
@Lara, dat betekent gewoon dat je pony wormen had (kleine bloedworm) en dat het ontwormingsspul zijn werk goed doet en dat het nuttig is geweest dat je hebt ontwormt! Nog een keer ontwormen hoeft niet. Als je reden hebt om aan te nemen dat het niet goed gaat met je pony, moet je haar mest over een week of 8 even laten testen zodat je kunt zien hoe het dan met haar gaat en of ze weer erg besmet is.
Als je GEEN wormpjes ziet na het ontwormen, heb je eigenlijk voor niks ontwormd....

Lara vanhuysewoensdag 30 april '14, 21:02 
Hallo,ik heb gisteren mijn pony ontwormd en vandaag ontdekte ik in de mest heel veel rode wormpjes(bloedwormen) mag ik haar nogmaals ontwormen of heeft dit geen nut,moet ik een dierenarts doen komen,is dit schadelijk voor mijn pony en mag ze nog samen met mijn ander paard staan? Ik ben er echt niet gerust in,graag had ik geweten hoe ik haar het best behandel

eolazaterdag 24 november '12, 22:29 
Hallo,
Mijn paarden zijn al een tijd niet ontwormt.. mest onderzoek was goed.
Nou wil ik ze toch voor de zekerheid een keer ontwormen, omdat ik nog wel eens hoor dat de testen niet altijd even betrouwbaar zijn?
Mijn paarden (3) staan op mijn eigen land, waar geen andere paarden komen.
Heel af en toe maak ik een buitenrit met ze.. en komen ze dus wel van het terrein af.
Elke dag word er 2x gemest.
Ik vind ontworming gif, maar snap ook dat je daar soms niet om heen kunt.
Wat raden jullie mij aan?
MVG

annickdinsdag 23 oktober '12, 12:30 
Mijn 2 'oudjes' 20j en merrie van 35 JAAR! doen het zeer goed met 2 x per jaar te ontwormen.

sfdinsdag 12 juni '12, 13:08 
Uit onderstaande commentaren zou ik afleiden dat bloedonderzoek zekerder is dan mestonderzoek. Is dat enkel zo voor bloedworminfecties of testen beide onderzoeken dezelfde zaken?
Ik wil wel graag overschakelen van preventief ontwormen naar enkel behandelen als het nodig is, maar toch. Als mestonderzoek niet zo sluitend is houdt het natuurlijk wel een risico in die ik liever niet neem.

Moniquedinsdag 6 maart '12, 21:15 
Ik ontworm mijn paard al jaaaren 4x per jaar. Waarom? Omdat de pensionstal dat wil! Inmiddels sta ik op een andere stal die bovenstaand artikel helemaal steunt en na het lezen hiervan ben zelfs ik overtuigd! Wel denk ik dat ik naast een mestonderzoek ook voor een bloedonderzoek kies (eventueel 2x per jaar) gewoon voor de zekerheid. Tja 'ontwormen' is er met de paplepel ingegoten dus dat wordt nu even omschakelen! Ik ga het in ieder geval (samen met mijn nieuwe stalgenoten) proberen.

yessicawoensdag 23 november '11, 12:00 
Al 3 jaar laat ik om de 6 weken de mest onderzoeken. Mijn paard heeft steeds terugkerend last van bloedwormen en ik ontworm alleen als mestonderzoek een hoge telling geeft. In 2009 6x!, in 2010 3x en dit jaar ook 3x. Dus er zit verbetering in. Ik haal dagelijks de mest uit de wei en wissel de paarden van wei (ik heb 2 weitjes) om de 4 a 6 weken. De lege wei maai ik daarna kort. Gek genoeg heb ik ook meerdere malen een lage telling gehad in het mestonderzoek, maar had ik wel het gevoel dat mijn paard weer erg veel at en niet echt fit was. Vervolgens kwam dan 6 weken later er weer een enorm hoge telling uit! Eitjes zijn dus lang niet altijd aantoonbaar en dat geeft dan weer niet veel vertrouwen in het mestonderzoek. Met mijn shetveulen heb ik zelfs tot 2x aan toe een negatief mestonderzoek gehad, maar wel binnen 2 weken de mest vol spoelwormen! Dan uiteraard daarvoor ontwormen, maar had dan de € 25 voor het mestonderzoek kunnen besparen.

Merlinezondag 21 augustus '11, 21:44 
Helaas heb ik dezelfde ervaring als ISF:'Er is aangetoond (en ik weet dit nu helaas ook uit eigen ervaring), dat een flinke bloedworm-infectie met een ontstekingsbeeld, gepaard kan gaan met een negatief mestmonster. Anders gezegd: het paard was ziek van bloedwormen, maar er zaten geen eitjes in de mest'.
Resultaat van ons mestonderzoek: EPG < 50. Bloedonderzoek wees vervolgens flinke besmetting uit. Paard was niet in goede conditie en het middel ter ontworming heeft haar het leven goed zuur gemaakt: ze kreeg de bijwerkingen welke bij veulens kunnen optreden.

Petra Swoensdag 9 maart '11, 20:49 
Wat ik wel graag zou willen weten: hoe houdt het afweersysteem van paarden het aantal wormen onder controle? Op welke manier doet het dat?

Karen Koomanszondag 16 mei '10, 01:51 
KS, of het hoofddoel van de natuurlijke ontwormingsmiddelen is om de algemene gezondheid en weerstand vh paard te verhogen, dat weet ik niet. Zou goed zijn, áls het zo is. Verder ben ik het eens met wat je schrijft.

KSzaterdag 15 mei '10, 10:09 
Wat denken jullie van het idee dat een mest monster voor wormeitelling altijd maar een moment opname is: een paard mest vaak in 24 uur, je pakt van een of twee keer een monster. Je kunt dan eigenlijk alleen maar een goed beeld krijgen als je inderdaad een jaar lang een aantal onderzoeken laat doen, als het altijd negatief is weet je het zeker.
Kruiden kunnen de algemene gezondheid en darmflora en weerstand van het paard ondersteunen, waarmee je ze dus minder vatbaar maakt voor een te hoge wormbesmetting. Dit is volgens mij ook meer het hoofddoel van de natuurlijke ontworm middelen.

Peterzaterdag 3 april '10, 11:23 
tussengastheer van leverbot is poelslak : vermijd dat dieren kunnen drinken uit weidepoelen en vermijd ook liefst drassige weiden. Geef géén poelwater te drinken.
Haal je dieren in de winter/natseizoen uit de weide, leverbotsporen in gras overleven vorst (en inkuilen ) niet

Lynnzaterdag 3 april '10, 10:58 
Afwisselende begrazing met herkauwers? Wat met Fasciola hepatica (leverbot) dan? Deze komt meer en meer op bij paarden...

Juffrouw Christeldonderdag 1 april '10, 17:50 
Site bestaat nog wel. Delete de slash / plus het welkom_paard nog iets en dan werkt-ie.

Sandra Vynckedonderdag 1 april '10, 14:17 
Kan het zijn dat de website van 'het woud' niet meer bestaat? Ik krijg een error bericht. Kent iemand een adres voor een betrouwbare firma in België?

knertdonderdag 25 maart '10, 20:00 
ik ben om! ik doe mestonderzoek!

Anjazaterdag 3 oktober '09, 23:34 
weideseizoen is de tijd waarin het gras groeit. geen-weideseizoen hoeft niet te betekenen dat de paarden op stal staan, maar dat ze geen gras eten (ze kunnen in paddocks e.d. staan).

Nils Vellingazaterdag 3 oktober '09, 22:46 
Weideseizoen is een term die gebruikt word bij stalpaarden. Die komen alleen op de weide in de zomer, als het gras groeit- de wei niet kapot gelopen word door nattigheid- het niet 'te koud' is :-(

jessyvrijdag 2 oktober '09, 17:18 
wat betekent weideseizoen?

nicolet burgerdinsdag 16 juni '09, 11:23 
bij ons op stal wordt ontwomd met ivermectine injectievloeistof voor schapen en koeien en dat wordt dan in het eten gegooid hebben jullie daar vaker van gehoord ik denk dat het heel slecht is en dat het niet werkt omdat het injectievloeistof is en niet geschikt voor de darm.groetjes Nicolet

petra mullervrijdag 15 mei '09, 21:17 
ik heb me pony's tot nu toe elke 8 weken ontwormt al 10 jaar lang maar na het lezen van deze pagina ga ik over op 2 keer per jaar+ mest onderzoek. helemaal niet meer ontwormen vind ik een beetje eng! maar als dit 1 jaar goed gaat dan denk ik dat ik alleen nog het mest laat onderzoeken en als het nodig is dan pas ontworm.

ISFwoensdag 31 december '08, 15:51 
toevoeging op onderstaande: er zijn 2 zekere methoden om (naast genoemde maatregelen van hygiene en mestonderzoek) een resistente bloedworm-infectie te voorkomen: 1) toch preventief ontwormen met moxidectine houdend middel (Equest). 2) ontwormen als het nodig is, en daarom naast mestonderzoek ook regelmatig bloedonderzoek laten doen. Nadelen van Equest: het is letterlijk een paardemiddel, jonge veulens kunnen er aan dood gaan, en het is erg slecht voor het milieu en het insectenleven (bij per kwartaal preventief ontwormen, zoals op de verpakking staat, hadden wij geen mestkevers en libellen meer, en ook minder vlindersoorten). Per paard regelmatig bloedonderzoek vind ik te duur, en kies er daarom voor om 1x per jaar preventief een eventuele ivermectine-resistente bloedwormcyclus te doorbreken met equest. Half december is effectief, en met relatief weinig milieuschade, en veulens zijn net oud genoeg. Verder ga ik met mestanalyse bepalen of aanvullend ontwormen met ivermectine nodig is.

ISFwoensdag 31 december '08, 14:50 
Ik ben onder de indruk van de volledigheid van de informatie in dit artikel. Mijn complimenten! Toch heb ik wat opmerkingen:
Er wordt terecht gesteld dat bloedwormen op dit moment in Nederland de grootste bedreiging vormen. Helaas blijken deze wormen steeds vaker resistent te zijn tegen de meest gebruikte ivermectine-houdende middelen. Ook kan een ontwormstrategie gebaseerd op de uitslag van een mestonderzoek bij deze wormen niet echt als een veilige methode worden beschouwd. Er is aangetoond (en ik weet dit nu helaas ook uit eigen ervaring), dat een flinke bloedworm-infectie met een ontstekingsbeeld, gepaard kan gaan met een negatief mestmonster. Anders gezegd: het paard was ziek van bloedwormen, maar er zaten geen eitjes in de mest.
Ergens in het artikel staat dat ontwormen tegen bloedwormen in de winter geen zin heeft, maar dit is volgens de nieuwste inzichten onjuist. De bloedwormcyclus blijft juist instant doordat ze 's winters in het paard zitten en niet in het gras.

Ilona Kooistrawoensdag 26 november '08, 19:01 
Dat is NIET het beste, het werkt resistentie in de hand. Je kweekt dan als het ware superwormen want de wormen die nou net iets beter tegen het ontwormmiddel kunnen blijven leven, en DIE vermenigvuldigen zich. Uiteindelijk heb je dan alleen nog maar van die superwormen 'gekweekt', hoe vaker je ontwormt terwijl dat niet nodig is, hoe sneller dat gaat. Er zijn nog geen nieuwe ontwormingsmiddelen hoor, dus we zijn met zn allen de klos als mensen door blijven gaan om zo vaak te ontwormen.

Johanna Allagondawoensdag 26 november '08, 18:18 
Het beste is gewoon standaaard. om de 6/8 weken. Dan is er een beetje zekerheid dat ze geen wormen hebben. Als je steeds zo'n mest onderzoek moet laten doen, en ze hebben wel wormen dan zit je er mee. En dan gaat niet zo gemakkelijk weg geloof mij maar. Ik heb er ervaring mee.

RRWvrijdag 20 juni '08, 04:59 
Goed om te weten voor als ik mijn paard ga kopen later! :) En als je kippen houd kan e r nog eens een lekker eitje af ook! ;)

saskia van het schipdonderdag 8 mei '08, 16:59 
Ik stuur nu 12 maanden de mestmonsters naar vpl het woud, Tot nu toe heeft mijn pony geen wormbesmetting gehad. Ze is nu dus een jaar niet ontwormd, voorheen deed ik het standaard 4 tot 6 keer per jaar. De kosten zijn niet hoger. Het kan zijn dat je en mestonderzoek laat doen en moet ontwormen, dan is het is natuurlijk wel wat duurder. Maar ik heb het er wel voor over.

Tinezondag 30 maart '08, 21:56 
Geiten zouden tegen de 'paarden'-wormen kunnen, kunnen paarden dan ook tegen de 'geiten'-wormen?

Louisewoensdag 2 januari '08, 09:52 
Erg slim van de kippen!

Ilona Kooistrawoensdag 17 oktober '07, 16:32 
Het is het béste voor wat betreft wormen, maar het kost erg veel tijd als je zes paarden hebt... Het is een afweging die een ieder voor zichzelf moet maken. Jack heeft overigens deze keer al voor de derde keer <50 eitjes in het mestonderzoek, Harisha nu 150 en Baladeika 250. Dat is erg weinig. Haris en Jack hoeven geen wormspuit. De 'veulens' en Khani (alledrie nog niet zoveel tijd gehad om weerstand tegen wormen op te bouwen), hebben wel meer. Dus ook al is het voor de infectiedruk beter om de mest weg te halen, als je het niet doet is dat niet per definitie erg slecht.

Amazonewoensdag 17 oktober '07, 16:15 
Goed artikel! Ik vraag me alleen af waarom er bij de preventietips staat dat je het best zoveel mogelijk mest uit de wei kunt verwijderen, en een stukje terug bij het uitslagformulier van Baladeika staat dat jullie geen mest uit het land halen.

silkiedinsdag 18 september '07, 11:20 
omdat ik op een meer verantwoorde manier wou gaan ontwormen, heb ik in juki een mestonderzoek laten doen. Was negatief, hoefde niet te ontwormen (en eind okt opnieuw mestonderzoek). Nu hebben twee paarden begin sept toch een forse spoelworminfectie! Ga dus toch weer over op preventief ontwormen

karen el mouhajirzaterdag 24 maart '07, 20:50 
dankzij deze pagina heb ik besloten mijn paard niet te ontwormen maar eerst een mestonderzoek te laten doen, resultaat, hij hoeft niet ontwormd te worden, nu in juni weer een monstertje insturen, thanks!

Frans Veldmanzaterdag 24 februari '07, 19:38 
Mieke Berry, heb je ook VOORAF een wormonderzoek laten verrichten?

Desiree vd Bdinsdag 16 januari '07, 20:30 
Even een aanvulling over de herkauwers op de wei; Wanneer de paarden de wei goed leeg eten, dus plekken waar heel kort gras staat. Blijken de herkauwers (schapen/geiten) vooral te eten waar het gras hoog staat. Koeien zijn daarin veel lastiger. Het is het beste als de schapen dus juist op de mestplekken eten, omdat daar de hoogste besmettingsdruk ligt voor een paard. De schapen/geiten eten het gras daar zo kort dat de larven het niet overleven door de zon en daarnaast eten ze met het gras ook larven op die dan effectief gedood worden in hun spijsverteringsstelsel. Schapen/geiten werken dus eigenlijk beter dan het slepen van de wei; het gras krijgt een gelijke lengte, de larven worden gedood door direct zonlicht en eventueel ook gedood in de herkauwer. Met slepen verspreid je alleen de mest over de wei. Dat is prima, zolang het gras kort genoeg is. Als het gras lang is, verspreid je alleen de larven over de wei, die in het hoge gras prima overleven. En dat is niet de bedoeling

Mieke Berrydonderdag 21 december '06, 21:43 
Ik heb het afgelopen jaar onze drie Friese merries met Verm-X ontwormd (een natuurlijkmiddel). Na wormonderzoek bleek het erg effectief! Zie ook wetenschappelijk pnderzoek op de Engelse website. Het is even goed gebleken als ivermectine! Mieke Berry

sandrazondag 19 november '06, 10:03 
De pagina is nu stukken beter. Heel compleet. Ik zou zelf nog iets toevoegen en dat is dat je paarden het beste, als je ontwormt, na zes weken nog een keer kunt ontwormen om de inmiddelels uitgekomen eitjes te doden. Verder niets meer aan de pagina doen. Ziet er goed uit immers.
Groetjes,
Sandra