RSS

RSS

Wat is RSS?

RSS is een protocol dat wordt gebruikt om informatie op een website gelijktijdig beschikbaar te stellen aan derden. Internetgebruikers of websites die zijn geabonneerd op de RSS-feeds van een website krijgen automatisch een bericht als er nieuwe informatie op de betreffende website is geplaatst.

Wat kan ik met RSS-feeds doen?

Natuurlijk kun je RSS op je computer lezen, maar er zijn ook mobieltjes waarop dit mogelijk is!

RSS is snel en eenvoudig. Met RSS hoef je niet meer elke dag naar websites te surfen om te kijken of er updates zijn. Met een RSS-reader haal je met één klik de laatste headlines van je favoriete websites binnen. Abonneren op RSS-feeds gaat anoniem, je hoeft geen e-mailadres op te geven en loopt dus ook niet het risico op spam of virussen.

Van alles. Er zijn programma's die RSS-feeds kunnen gebruiken en je de inhoud kunnen tonen. Dat kan off-line, en on-line. Dat kan op je PC, maar ook op je PDA of mobieltje. Waarschijnlijk kan je browser of mail-programma vanzelf al RSS-feeds gebruiken, maar er is ook aparte software verkrijgbaar die er wat mee kan doen. Google op "RSS reader" en je vindt er wel een paar. Ook zijn er webbased readers (ook wel aggregators genoemd) zodat je geen software nodig hebt. Waarschijnlijk heb je al, zonder het te weten, een RSS-programma: Als je klikt op een RSS-logo van onze website is er een grote kans dat een reeds geinstalleerd programma zich spontaan meldt om iets met de RSS-feed te gaan doen. Aan het einde van deze pagina's staan de RSS-feeds die we beschikbaar hebben.

Foto-album screensavers

Foto-album screensavers

Een fraaie RSS-toepassing wordt gevormd door screensavers die de plaatjes rechtstreeks uit het album van Paard Natuurlijk kunnen gebruiken.

De Google Photos Screensaver

De Google Photos Screensaver is een screensaver die beschikbaar is gesteld door Google. Deze screensaver kan zo worden ingesteld dat hij de foto's uit het foto-album van Paard Natuurlijk toont wanneer je de PC even niet gebruikt. Je zult deze screensaver eerst moeten downloaden van Google. Dit hadden ze beter iets gemakkelijker kunnen maken, maar met onderstaande handleiding moet het vast wel lukken:

 1. Ga naar pack.google.com/screensaver.html
 2. Klik op "Screensaver van Google foto's en meer downloaden"
 3. Er komt nu een lijstje met programma's waar je uit kunt kiezen, maar... Google Photos Screensaver staat er niet bij!
 4. Je kunt nu op twee manieren verder:
 5. Welke optie je ook hebt gekozen, je bent nu op een scherm waarin Google Photos Screensaver als beschikbaar pakket staat. Kies nu voor "Google Photos Screensaver". Van alles wat je niet wilt hebben haal je de vinkjes weg. Klik dan op "download now".
 6. Klik op "Agree and download".
 7. Google Updater wordt nu gedownload, en start daarna automatisch op, zoniet dan start het met de hand.
 8. Google Updater gaat nu de screensaver downloaden. Wacht tot het klaar is. Sluit daarna de updater af.
 9. Ga naar Start->Programma's->Google Photos Screensaver->Configure Photos Screensaver.
 10. Kies "settings" (niet de tab, maar de "settings" naast het keuzevakje waarin al Google Photos Screensaver staat).
 11. Selecteer "photo feeds", druk op "configure".
 12. Vul het volgende in (knip en plak): "http://www.paardnatuurlijk.nl/fcgi/rss.fcgi?s=google" (niet de quotjes maar wat er tussen staat). Druk daarna op de knop "Add".
 13. Als Google zegt dat het geen photofeed is, dan heb je waarschijnlijk een tikfout gemaakt. Corrigeer je ingave.
 14. Nu staan er twee photo-feeds genoemd. Als je de voorgeprogrammeerde foto's van Google niet wilt, haal dan het vinkje voor "default Google Photo Feed" weg.
 15. Sluit het programma af, of configureer nog een aantal andere zaken.

De FoxSaver FireFox plug-in

Deze screensaver is zowel als FireFox plug-in te krijgen als in de vorm van een zelfstandig programma. Hij gebruikt de foto's uit het fotoalbum van Paard Natuurlijk. Je kunt hem vinden op http://blog.foxsaver.com.

Na downloaden en installeren (heel gemakkelijk) ga je naar instellingen (preferences). Zet in het venster bij Media RSS URLs het volgende: "http://www.paardnatuurlijk.nl/fcgi/rss.fcgi?s=google" (zonder de quotjes). Zet een vinkje voor het venster, en haal het vinkje bij FoxSaver Photos weg. De rest kun je vervolgens instellen naar behoefte.

Onze RSS-feeds

Onze RSS-feeds

Installeer eerst een RSS-reader. Wanneer je het programma hebt geinstalleerd kun je één of meerdere van de volgende url's toevoegen aan je reader:

Persberichten
Dit zijn onze persberichten.
 Kopieer deze link:
[Valid RSS]
Nieuwsberichten
Dit zijn de items van onze nieuwspagina.
 Kopieer deze link:
[Valid RSS]
Advertenties
De advertenties van onze advertentiepagina.
 Kopieer deze link:
[Valid RSS]
WebLog
Nieuwe leden, links, recensies, reacties, etc.
 Kopieer deze link:
[Valid RSS]
Foto-album
Foto's gemaakt door website bezoekers.
 Kopieer deze link:
[Valid RSS]
Foto-album
Speciaal voor de Google Photos Screensaver.
 Kopieer deze link:
[Valid RSS]
Paard Natuurlijk Forum
Vragen, discussies, etc.
 Kopieer deze link:
[Valid RSS]

Vanaf het moment dat je de link aan je reader hebt toegevoegd word je automatisch op de hoogte gehouden van de nieuwtjes van deze website.

www.paardnatuurlijk.nl

Teller