Inloggen

Bitloze optomingen Bitloze optomingen nader onderzocht

image


Het bitloos rijden mag zich in een toenemende populariteit verheugen. Dat blijkt ook al uit de frequentie waarmee onze pagina over bitloos rijden wordt opgevraagd. Fabrikanten en doe-het-zelvers zijn dan ook fanatiek bezig met het bedenken van allerhande bitloze constructies. Een vergelijkend onderzoek was er echter nog niet, dus het werd tijd voor ons om eens nader te kijken naar de diverse bitloze optomingen.

Waarom deze test

De test is eigenlijk voortgevloeid uit de discussies op het forum. Er komen steeds meer rijhalsters op de markt, met allerlei vernuftige constructies die volgens de makers nóg betere signalen door zouden geven. Tijdens het vergelijken van de diverse constructies door de deelnemers van het forum blijkt dat de natuurkundige verklaringen voor de werking zeer uiteen lopen. Zo zouden onder de kin gekruiste teugels "duwkrachten" aan de tegenoverliggende kant van de neus uitoefenen, hetgeen het paard, mits gevoelig voor wijken voor druk, een betere bestuurbaarheid zou geven. Wij waren daar niet zo zeker van, maar de natuurkundige theorieën over katrollen en hefbomen boden weinig overtuigingskracht. Tijd dus voor een proefondervindelijk onderzoek.

Opzet van het onderzoek

image

Het ligt voor de hand om de halsters op een levend paard uit te proberen, maar we denken dat dit niet zo veel duidelijkheid zou scheppen. Paarden zullen waarschijnlijk het beste reageren op een halster waarmee geoefend is en waaraan ze gewend zijn, en bovendien is het nog maar de vraag of ze dan reageren op het halster of op de, vaak onbewuste, been- en gewichtshulpen.

Kunstpaard

Om deze problemen te ondervangen besloten we gebruik te maken van een "kunstpaard". Na wat noeste knutselarbeid was "Schuimpie" geboren, een paard dat supergevoelig is maar niet kan "wijken voor druk". Het paard, of liever gezegd hoofd, is dan ook gemaakt van schuimrubber. Het schuimrubber laat door de mate van indrukken perfect zien wáár precies krachten optreden zodra er aan de teugels wordt getrokken. Dit is door de opzet dan ook niet zozeer een kwantitatieve test (we meten geen teugeldruk) maar wel een kwalitatieve test (waar precies werkt het halster in?).

De opzet van de test is eenvoudig doch doeltreffend. Schuimpie krijgt het halster om, waarna we een foto maken voor we kracht op de teugels zetten, en een andere foto terwijl we met wat meer kracht aan de teugels trekken. Aan de mate waarin de invering van het schuimrubber verandert kunnen we dan goed zien waar de krachten op het paardenhoofd worden losgelaten.

In deze test spreken we over het "aan de teugels trekken". Dit suggereert wellicht dat je bij rijhalsters hard aan de teugels zou moeten trekken, maar dat is allerminst de bedoeling. Waar geschreven staat "aan de teugels trekken" gelieve te lezen "de teugels voorzichtig vragen, niet meer dan nodig is om een reactie te verkrijgen". In de test hebben we soms wat harder aan de teugels moeten trekken om goed te kunnen zien waar deze krachten terecht komen.

Discriminatie

Behalve de mate van invering wilden we ook weten hoe goed het halster in staat is om verschillende manoeuvres duidelijk te discrimineren. Hoewel het aantal subtiele nuances in communicatie ongetwijfeld ontelbaar zal zijn hebben wij ons beperkt tot de drie belangrijkste signalen:

Aannemen van één teugel
Trekken aan één teugel worden over het algemeen als besturingssignalen beschouwd (lateral flexion). Als we de teugel naar links trekken willen we graag dat het paard naar links gaat, en naar rechts natuurlijk precies omgekeerd. Het liefst zien we voor de besturingssignalen een zoveel mogelijk asymmetrische inwerking op het hoofd. De plekken die indrukken terwijl we de teugel naar links vragen moeten liefst zo min mogelijk indrukken als we de teugel naar rechts vragen, en omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Plekken die bij beide signalen even ver indrukken kunnen we namelijk beschouwen als "ruis", ze hebben voor wat het paard betreft geen informatieve lading en werken slechts verstorend.
Aannemen van beide teugels
Aannemen van beide teugels wordt over het algemeen beschouwd als een ophouding, of een signaal om verzameling te vragen (vertical flexion). Het liefst willen we dat de plekken die indrukken ándere plekken zijn als de plekken waarmee we laterale besturingscommando's geven. We kunnen dan immers beide signalen onafhankelijk van elkaar gebruiken. Bijremmen terwijl je de bocht omgaat, of tijdens het vragen van verzameling ook nog links- of rechts te kunnen sturen.

We hebben dan ook bij de beoordeling goed opgelet in hoeverre de halsters in staat zijn om de diverse besturingssignalen op geïsoleerde plekken over te brengen.

Testprocedure

In de praktijk bleek dat de testopzet wat verfijnd moest worden om heldere resultaten te krijgen. De meeste halsters vertonen namelijk de neiging om ietwat te schuiven of te verdraaien als je van de ene naar de andere manoeuvre wisselt. Op de foto's krijg je dan geen duidelijk beeld waar precies de teugelkrachten terecht komen. Om dit probleem te ondervangen hebben we de volgende procedure gevolgd: We trekken eerst vrij licht aan de teugels zodat het halster zich kan zetten, en pas daarna maken we de eerste foto. Daarna, zonder het halster te verschuiven, trekken we wat harder aan de teugels en maken ondertussen de tweede foto. Op deze manier krijgen we twee foto's die over elkaar heen kunnen worden geprojecteerd, waarbij het halster nauwelijks van plaats verschuift maar waarin de verandering van de mate waarin het schuimrubber inveert goed zichtbaar is.

Wat we dus feitelijk hebben gemeten is de plek en de mate van drukverandering op het paardenhoofd als functie van de kracht die op de teugel wordt uitgeoefend.

Iedere test bestaat uit drie onderdelen:

Teugel naar rechts (van de camera af)
Bij dit onderdeel heb je goed zicht op de "actieve" kant van het paardenhoofd wanneer er aan één teugel wordt getrokken. Je ziet de linkerkant van het hoofd, terwijl aan de rechterteugel wordt getrokken. Hoewel je een paard van alles kan leren is het erg logisch om aan de linkerkant van het hoofd te drukken als je het hoofd naar rechts wilt bewegen. Dit komt ook het meest overeen met het principe van wijken voor druk.
Teugel naar links (naar de camera toe)
Bij dit onderdeel heb je goed zicht op de "passieve" kant van het paardenhoofd wanneer er aan één teugel wordt getrokken. Je ziet de linkerkant van het hoofd, terwijl aan de linkerteugel wordt getrokken. Hoewel je een paard van alles kan leren wordt het over het algemeen wenselijk beschouwd dat we geen druk uitoefenen op de linkerkant van het hoofd als we het hoofd naar links willen bewegen. Als er toch ergens druk wordt uitgeoefend dan moet dat natuurlijk op een andere plaats zijn dan wanneer de teugel naar rechts wordt getrokken, want anders geeft deze "drukplek" geen onderscheid tussen links en rechts en is derhalve "ruis".
Teugels naar achteren
Bij dit onderdeel wordt gekeken waar er krachten optreden als de teugels naar achteren worden getrokken. Dit is een besturingssignaal dat doorgaans wordt geassocieerd met "stoppen" en/of "hoofd omlaag" en/of "verzameling vragen". Het liefste zien we in dit onderdeel dat de krachten die worden uitgeoefend duidelijk anders zijn dan de krachten als gevolg van het trekken aan één teugel. Hoe beter de discriminatie van de verschillende besturingscommando's, hoe duidelijk de communicatie op het paard over komt, en hoe meer we in staat zullen zijn verschillende besturingscommando's te combineren.

Voor de duidelijkheid zijn de foto's over elkaar heen geprojecteerd. Door met de muis over de afbeelding te bewegen krijg je de "aangetrokken teugel"-variant te zien.

Touwhalster

Touwhalsters zijn zo'n beetje de klassieke rijhalsters. Ze zijn eenvoudig en goedkoop te maken. Bij veel natural horsemanship stromingen worden ze gebruikt, voor zowel het grondwerk als het rijwerk.


Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel

Wanneer de teugel naar rechts wordt bewogen zien we dat er aan de gehele linkerkant van de neus druk wordt uitgeoefend, en dat die druk zich voornamelijk concentreert rond de onderkaak.

Linkerteugel

Wanneer de teugel naar links wordt bewogen zien we dat er aan de linkerkant van het hoofd nauwelijks druk wordt uitgeoefend.

Beide teugels

Wanneer aan beide teugels wordt getrokken zie je dat de kracht zich praktisch alleen op het neusgedeelte concentreert.

Conclusie

Het touwhalster slaagt er prima in om de verschillende stuursignalen van elkaar te onderscheiden. De plekken waar druk wordt uitgeoefend zijn voor een paard behoorlijk intuïtief, in het bijzonder wanneer het paard heeft geleerd te "wijken voor druk".

Bosal

De bosal is de klassieker onder de bitloze optomingen. De indianen maakten er veelvuldig gebruik van. De stugge "ring" rond de neus is gemaakt van rawhide (leer) en de teugels zijn van staart- of manenhaar. Een bosal hoort precies bij het paard te passen, maar het hier geteste exemplaar had eigenlijk niet helemaal de goede pasvorm voor Schuimpie waardoor de bosal in rust ietwat "opwipte". Desondanks hebben we de bosal toch getest; in de praktijk zal het bij een goede pasvorm nog beter werken.


Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel

Wanneer de teugel naar rechts wordt bewogen drukt de ring tegen de linkerkant van de onderkaak. Op de neus zelf wordt nauwelijks druk uitgeoefend.

Linkerteugel

Wanneer de teugel naar links wordt bewogen komt de hele linkerkant vrij van het paardenhoofd en opent als het ware de deur naar de linkerkant.

Beide teugels

Wanneer aan beide teugels wordt getrokken zie je dat de kracht zich praktisch alleen op het neusgedeelte concentreert.

Conclusie

De Indianen hadden het goed bekeken. De bosal geeft zeer goed discriminerende signalen en geen waarneembare "ruis". Naar links is een duwtje tegen de rechterkaak, bij rechts precies andersom, en vertical flexion is druk op de neus. Wanneer het paard heeft geleerd te "wijken voor druk" zal de bosal niets aan duidelijkheid te wensen overlaten.

Sidepull

Een sidepull is een optoming waarbij, zoals de naam al zegt, de teugels aan de zijkant vast zijn gemaakt.


Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel

Wanneer de rechterteugel naar rechts wordt bewogen zien we dat de druk voornamelijk op de neus terechtkomt. Aan de zijkant van de neus komt nauwelijks enige druk.

Linkerteugel

Wanneer de linkerteugel naar links wordt bewogen zien we dat er vrij veel druk op de neus terechtkomt. Eigenlijk is er niet zoveel verschil tussen trekken aan de linker- en rechterteugel.

Beide teugels

Bij trekken aan beide teugels komt de druk gelijkmatig op de neus terecht.

Conclusie

Het discriminerend vermogen van deze optoming is zeer slecht, want wat je ook doet, het resulteert altijd in druk op de neus. Daarbij is het materiaal waarvan de optoming is gemaakt dermate stug dat veel onderdelen meebewegen en derhalve "ruis" produceren. Het lijkt ons geen optoming waarmee je gemakkelijk subtiele signalen kan geven.

Stoffen rijhalster

Dit rijhalster lijkt verdacht veel op een normaal halster, alleen zitten de teugels vast aan een schuifstuk dat door de ringen aan de zijkant loopt.


Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel

Wanneer de teugel naar rechts wordt bewogen drukt het hoofdstel tegen de linkerkant van het hoofd. Dat is prima, maar helaas ontstaat hierbij ook veel druk óp de neus. Voor een deel is dit het gevolg van de stropwerking die de teugel door het ringetje uitoefent, voor een ander deel door de vrij hoge bevestiging van de teugels.

Linkerteugel

Wanneer de teugel naar links wordt bewogen zien we dat er geen druk aan de linkerkant van het hoofd wordt uitgeoefend, maar er ontstaat wel vrij veel druk op de neus, voor een deel zelfs ook aan de linkerkant van de neus. Gedeeltelijk is dit het gevolg van de stropwerking die de teugel door het ringetje uitoefent, voor een ander deel door de vrij hoge bevestiging van de teugels.

Beide teugels

Hierbij ontstaat druk op de neus, wat prima is, maar door de stropwerking wordt de gehele neusriem aangesjord, waardoor ook druk tegen de zijkanten van de neus ontstaat.

Conclusie

De discriminatie tussen de verschillende teugelbewegingen is ronduit slecht: alles resulteert in druk op de neus, en bij zowel het remmen als het sturen ontstaat druk tegen de zijkant van de neus. Door het vrij stroeve materiaal en de vrij scherpe bocht die het teugel-tussenstuk moet maken opent de eenmaal aangetrokken neusriem tamelijk moeizaam. Na het loslaten van de teugels is het alsof de rem blijft hangen. Dit halster is beslist geen aanrader.

Cook

Het Cook-bitless-bridle is vrij bekend. Velen zijn er enthousiast over, maar over hoe het nou precies werkt waren de meningen verdeeld. De teugels lopen kruislings, en lopen hierbij door een ringetje. De gedachte hierachter is dat de binnenteugel hierbij druk uitoefent op de buitenkant van het hoofd, waardoor je het hoofd de goede kant op duwt.


Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel

Wanneer we aan de rechterteugel trekken zien we dat, zoals verwacht, druk wordt uitgeoefend op de tegenoverliggende zijde van het hoofd waar de teugel de onderkaak passeert. Deze plek ligt vrij ver naar achteren. Maar, en dat ligt wat minder voor de hand, de teugel oefent ook een trekkracht uit op het ringetje, waardoor er een vrij forse inwerking op de neus plaatsvindt. Bovendien wordt er ook enige druk achter het linkeroor overgebracht, omdat dat de plek is waar de rechterteugel is bevestigd. Ter hoogte van de zijkant van de neus wordt in verhouding weinig druk overgebracht.

Linkerteugel

Wanneer de teugel naar links wordt bewogen zien we dat, zoals natuurkundig gezien al te voorspellen was, er meer gebeurt dan dat de teugel door het ringetje glijdt: de kracht wordt verdeeld en het ringetje wordt daarbij naar achteren getrokken. Hierbij ontstaat enige druk op de linkerkant van de neus, wat eigenlijk de verkeerde kant is. Verder wordt het neusstuk als het ware aangesnoerd door de stropwerking van de teugel die door het ringetje loopt. Ook ontstaat hierbij weer enige druk achter de oren, een gevolg van de teugelbevestiging.

Beide teugels

Wanneer beide teugels worden aangetrokken komt de druk voor het grootste deel op het neusstuk terecht. Maar, omdat de teugels door een ringetje lopen, komt er ook druk aan weerskanten van de onderkaak, iets wat een paard niet intuitief zal aanmoedigen om vaart te verminderen. Omdat de teugels doorlopen en vastzitten aan het stuk dat achter de oren loopt ontstaat er ook enige druk achter de oren, wat net andersom is als bij de meeste andere optomingen.

Conclusie

De veelbelovende constructie met de kruislings lopende teugels zorgt niet alleen voor een "duwende werking" aan de buitenkant, maar door de kracht die op het ringetje wordt uitgeoefend ontstaat er tevens een vrij forse kracht op de neus. Aan de mate van indrukking van het schuimrubber is te zien dat die werking op de neus minstens zo groot was als de duwende werking tegen de onderkaak.

Alle teugelbewegingen hadden eigenlijk allemaal hetzelfde effect: Druk op de neus, en druk tegen de onderkaak. De discriminatie tussen sturen en remmen is dus tamelijk ongunstig. De druk die bij de diverse bewegingen achter de oren ontstaat lijkt ons geen doelbewuste keuze maar het onvermijdelijke gevolg van dit ontwerp.

LibraRopeBridle

De LibraRopeBridle is een niet-commercieel Nederlands ontwerp, technisch sterk gelijkend op het Cook-halster. Ook hier weer de gekruiste teugels die via een ringetje naar de tegenovergestelde kant lopen en daar bevestigd zijn aan het gedeelte dat achter de oren loopt.
We hebben twee uitvoeringen getest: de ene van vrij stug touw van 8mm, de ander van soepel 6mm koord. Hoewel het geen onderdeel van het ontwerp is, is bij beide uitvoeringen door de eigenaar een bescherming (bontje) voor de neus aangebracht.


Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel

Wanneer de teugel naar rechts wordt bewogen zien we dat er een vrij forse inwerking op de neus plaatsvindt, met een vrij sterke neiging om zijdelings weg te draaien. Omdat de teugel kruislings loopt ontstaat er bovendien druk op de onderkaak aan de linkerkant. Op zich goed, maar omdat de teugel doorloopt naar het gedeelte achter de oren ligt deze druk op de onderkaak vrij ver naar achteren, en bovendien wordt er ook druk achter het linkeroor overgebracht. Ter hoogte van de zijkant van de neus wordt in verhouding weinig druk overgebracht.

Linkerteugel

Wanneer de teugel naar links wordt bewogen zien we dat, zoals natuurkundig gezien al te voorspellen was, dat er meer gebeurt dan dat de teugel door het ringetje glijdt: de kracht wordt verdeeld en het ringetje wordt daarbij naar achteren getrokken. Hierbij ontstaat, naast het verschuiven van het halster, druk op de linkerkant van de neus, wat eigenlijk de verkeerde kant is. Verder wordt het neusstuk als het ware aangesnoerd door de stropwerking van de teugel die door het ringetje loopt.

Beide teugels

Wanneer beide teugels worden aangetrokken komt de druk voor het grootste deel op het neusstuk terecht. Maar, omdat de teugels door een ringetje lopen, komt er ook druk aan weerskanten van de onderkaak, iets wat een paard niet intuitief zal aanmoedigen om vaart te verminderen. Omdat de teugels doorlopen en vastzitten aan het stuk dat achter de oren loopt ontstaat er ook enige druk achter de oren, wat net andersom is als bij de meeste andere optomingen.

Conclusie

De LibraRopeBridle had tijdens de test een hinderlijke neiging tot verschuiven. De ontwerper van het hoofdstel beschouwt dit als een voordeel: "het leert de ruiter af om te hard aan de teugels te trekken." Bij beide uitvoeringen van de constructie zien we precies dezelfde bewegingen, dus de gekozen materialen hebben geen invloed op de testresultaten.

Evenals bij het Cook halster zorgde de constructie met het ringetje niet alleen voor een "duwende werking" aan de buitenkant, maar ook voor een stropwerking waarbij een vrij forse kracht op de neus ontstaat. Door de bontjes was het niet goed te meten, maar onze indruk was dat die werking op de neus minstens zo groot was als de duwende werking tegen de onderkaak.

Alle teugelbewegingen hadden eigenlijk allemaal hetzelfde effect: Druk op de neus, en druk tegen de onderkaak. De discriminatie tussen sturen en remmen is dus tamelijk ongunstig. De druk die bij de diverse bewegingen achter de oren ontstaat lijkt ons geen doelbewuste keuze maar het onvermijdelijke gevolg van dit ontwerp.

De constructie, die voornamelijk uit koord bestaat, lokt een vergelijk met het eveneens uit koord bestaande touwhalster uit. Ten opzichte van een touwhalster zien we eigenlijk een slechtere discriminerende werking tussen de diverse teugelhulpen, en van een verbeterde "duwende werking" tegen de buitenkant van het hoofd is geen enkele sprake... De constructie produceert een mengelmoes aan drukpunten en heeft een sterke neiging tot verschuiven.

In de praktijk zal er (hopelijk) minder hard aan de teugels worden getrokken dan wij deden. Je mag echter aannemen dat de druk zich in dezelfde verhoudingen blijft verdelen over het hoofd, en de discriminatie tussen de verschillende teugelbewegingen hetzelfde blijft, ongeacht de teugeldruk.

Leren hoofdstel

Ook bij dit leren bitloze hoofdstel lopen de teugels kruislings via ringen, maar de ringen zitten hier aan losse tussenstukken zodat ze wat lager hangen dan bij de andere "teugel-door-ring" hoofdstellen.


Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel

Wanneer er aan de rechterteugel wordt getrokken drukt het hoofdstel tegen de linkerkant van het hoofd. De grootste druk wordt hierbij uitgeoefend op de onderkaak, omdat de rechterteugel over de onderkaak naar de linkerkant van het hoofdstel loopt. Ook ontstaat er enige druk op de neus.

Linkerteugel

Wanneer er aan de linkerteugel wordt getrokken blijft de linkerkant van het hoofd vrij van druk. Wel ontstaat er enige druk op de neus als gevolg van de kracht die op het ringetje wordt uitgeoefend.

Beide teugels

Wanneer aan beide teugels wordt getrokken wordt de meeste druk uitgeoefend op de neus, maar er ontstaat ook enige druk tegen beide zijden van de onderkaak. Dit komt door de "stropwerking" als gevolg van de teugels die door het ringetje glijden en zo het hele gedeelte rond de neus als het ware aansnoert.

Conclusie

Dit hoofdstel heeft een redelijk goede discriminerende werking. Hoewel ook dit hoofdstel door de kruislingse constructie enige last heeft van de zogenaamde stropwerking is dit beduidend minder dan bij de andere hoofdstellen met vergelijkbare constructie. Dit komt doordat de ringen via tussenstukken bevestigd zijn, waardoor de teugels een minder scherpe bocht hoeven te maken en daardoor meer van de kracht naar de beoogde plek wordt geleid. Ook "opent" het hoofdstel hierdoor snel en soepel wanneer de teugel wordt losgelaten. Het hoofdstel zit bijzonder stabiel op het hoofd, zonder neigingen tot draaien of schuren.

We denken dat dit hoofdstel nog wel eens beter zou kunnen werken wanneer er een begrenzing op de teugel zou worden geplaatst, zodat de teugels niet meer zover door de ringen kunnen glijden dat ze een aansnoerende werking uitoefenen. Dan zou bij het trekken aan beide teugels geen verwarrende druk meer tegen de zijkanten van de onderkaak worden gegeven. Verder is dit een van de betere optomingen in onze test.

Stalhalster

Een stalhalster heeft iedereen wel ergens liggen. De eerste pogingen om bitloos te rijden worden dan ook vaak met een stalhalster ondernomen. Maar, zijn die stalhalsters wel geschikt als rijhalster?


Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel

Bij trekken aan de rechterteugel zien we dat de druk voornamelijk op de neus terechtkomt. Van een duwende kracht tegen de linkerkant van het hoofd is nauwelijks sprake. Het metalen verbindingsstuk raakt het hoofd niet eens! Alleen aan de bovenkant van de neus is er enige inwerking naar rechts toe, en wellicht een klein beetje bij de onderkaak.

Linkerteugel

In het ideale geval zou er bij trekken aan de linkerteugel niets aan de linkerkant van het hoofd mogen gebeuren. Er is echter duidelijk te zien dat er behoorlijk wat druk wordt uitgeoefend aan de linkerkant op de neus. Het lijkt er dan ook op dat de druk die aan de rechterkant wordt geproduceerd om de neus naar links te krijgen wordt tegengewerkt door de druk die aan de linkerkant ontstaat. Wat er netto overblijft is "druk op de neus".

Beide teugels

Wanneer aan beide teugels wordt getrokken zie je dat de kracht wederom voornamelijk op de neus wordt geconcentreerd. Maar alles beweegt zo'n beetje mee wat veel "ruis" produceert.

Conclusie

Het zal waarschijnlijk niemand echt verbazen: Het stalhalster, niet ontworpen om mee te rijden, komt bijzonder slecht door deze test. Het discriminerende vermogen is nihil, praktisch iedere teugelhulp resulteert telkens in hetzelfde: druk op de neus. Voor het paard is onderscheid dus nauwelijks mogelijk. Daarbij bewegen zowat alle onderdelen mee, wat het voor het paard nog lastiger maakt om uit de wirwar van veranderingen aan zijn hoofd op te maken welk signaal nou eigenlijk de gewenste informatie bevat. Voor een paard dat goed reageert op "wijken voor druk" zal de intuitive reactie bij zowat iedere teugelhulp bestaan uit stoppen, want dat is immers een logische handeling als je druk tegen je neus voelt.

Hackamore

Een hackamore hebben we niet getest omdat het geen paardvriendelijk alternatief is voor een bit. Zie ook onze pagina over bitloos en de hackamore

Teugelplaatsing

Bij deze test ging het niet zozeer om de beoordeling van dit halster, maar om te onderzoeken wat het effect is van de teugelplaatsing. We hebben voor deze test een vrij soepel stalhalster gebruikt.
In de bovenste rij zijn de teugels aan de zijkant bevestigd (zoals bij een sidepull), en in de onderste rij zijn de teugels aan de onderkant bevestigd (zoals bij een touwhalster). Door met de muis verticaal over de plaatjes van beide rijen te bewegen kun je het verschil tussen teugelplaatsing goed waarnemen.


Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Linkerteugel (beweeg de muis over het plaatje)

Beide teugels (beweeg de muis over het plaatje)

Rechterteugel

Wanneer we de rechterteugel naar rechts bewegen kunnen we goed de verschillen zien tussen beide teugelplaatsingen. Wanneer de teugel aan de zijkant is bevestigd zien we dat de druk voornamelijk op de neus terechtkomt. Tegen de zijkant van de neus wordt nauwelijks enige druk uitgeoefend, de "gesp" raakt de neus niet eens.
Wordt de teugel aan de onderkant van het halster bevestigd dan zien we een groot verschil: Er ontstaat druk tegen de neus (wat het hoofd de goede kant opduwt), terwijl de druk op de neus in verhouding veel minder is.

Linkerteugel

Wanneer de linkerteugel naar links wordt bewogen zien we eveneens verschillen: Wanneer de teugels aan de zijkant zijn bevestigd resulteert dit in druk op de neus, maar wanneer de teugels aan de onderkant zijn bevestigd dan gebeurt er aan de linkerkant nauwelijks iets. Dat laatste is wenselijk, want als we het paard naar links willen sturen moet er aan de linkerkant nergens druk worden uitgeoefend.

Beide teugels

Wanneer aan beide teugels wordt getrokken dan wordt er in beide varianten druk op de neus uitgeoefend, wat precies is wat we willen. Toch zien we wel verschil tussen beide varianten: wanneer de teugels aan de zijkant zijn bevestigd beweegt er vrij veel mee, maar wanneer de teugels aan de onderkant zijn bevestigd dan is het signaal veel "schoner".

Conclusie

De variant waarbij de teugels aan de onderkant van het halster zijn bevestigd presteert bij alle teugelbewegingen opmerkelijk veel beter dan wanneer de teugels aan de zijkant zijn bevestigd. Dit halster zou, wanneer de teugels aan de onderkant zijn bevestigd, veel beter scoren dan menig andere (en duurdere!) optoming uit deze test! Wanneer het dus maar enigzins mogelijk is: bevestig bij dit soort optomingen de teugels niet aan de zijkant maar aan de onderkant!

Conclusies

Aan de hand van de testresultaten kunnen we enige conclusies trekken:

Teugelplaatsing
Veel ruiters (en ontwerpers van optomingen) kiezen intuïtief voor een ontwerp waarbij de teugels aan de zijkant zijn bevestigd. Waarschijnlijk lijkt dit beter te zijn omdat we dit gewend zijn bij optomingen met bit. (Is dit wellicht weer een Natte-Apen-Kwestie?)
Uit de test zien we echter duidelijk een ander patroon: Hoe lager de teugels aan de optoming worden bevestigd, des te beter wordt de discriminerende werking. Lateral flexion commando's (stuursignalen) onderscheiden zich dan veel beter van de vertical flexion commando's (remsignalen), omdat ze minder op de neus inwerken maar meer tegen de onderkaak duwen.
We kunnen dit goed waarnemen bij de test teugelplaatsing, en in feite zien we hetzelfde terug bij de diverse andere geteste hoofdstellen.
Constructie
Constructies waarbij de teugels kruislings zijn bevestigd en door een ringetje lopen werken niet zoals vaak wordt gedacht. De kracht die op de teugel wordt uitgeoefend verdeelt zich namelijk over de teugel achter het ringetje, én over de ophanging van het ringetje, alsof je aan het ringetje zelf trekt. Verder lijden deze constructies aan het euvel dat ze een stropwerking hebben, waarbij de neusriem strak getrokken wordt om de neus, en zodoende de signalen van alle kanten op de neus inwerken. Dit zal een heldere communicatie niet bevorderen.
Eenvoud siert. De soms vrij ingewikkelde constructies presteren niet beter dan de eenvoudigste ontwerpen, zoals een touwhalster. Hoe minder bewegende delen een halster bevat, hoe minder "ruis" het halster produceert. De bosal is het meest eenvoudige ontwerp maar presteert het beste.
Materiaal
Soepele materialen sluiten netjes aan, ontspannen zich vlot na loslaten van de teugel, en geven minder storende bewegingen door aan andere onderdelen van het hoofdstel. Stugge materialen bewegen zich niet snel naar de uitgangspositie terug en veroorzaken een kakofonie van signalen omdat alles meebeweegt. De uitzondering hierop wordt gevormd door de bosal, die op een andere manier werkt en waarbij de stugheid van de "neusriem" juist voor uiterst duidelijke signalen zorgt.

Rijden of mennen?

Maakt het voor wat betreft de keuze van de optoming nog wat uit of je ermee wil gaan rijden of mennen?
Wij denken van wel!

Bovenstaande test is voornamelijk uitgevoerd als "rijtest". Bij het rijden met een bitloze optoming trek je niet zozeer aan de teugels, maar beweegt ze ook opzij. Dat is ook wat wij in de test hebben gedaan. Zou je alleen maar recht naar achteren trekken dan wordt de discriminerende werking tussen lateral en vertical flexion vele malen slechter.

Bij mennen heb je echter geen andere keus dan de teugels naar achteren te trekken, en geen van de bitloze optomingen zal daarbij goed presteren. (We vermoeden dan ook dat het bit eigenlijk is uitgevonden om te kunnen mennen). Zelf zijn we hier nog mee aan het experimenteren, maar we vermoeden dat in dit geval een optoming met kruislings verbonden teugels een net iets grotere discriminerende werking overhoudt. Wel moet het dan een versie zijn waarbij de ringen vrij laag zijn geplaatst.

Voor wat betreft het rijden op het paard houden wij zelf de voorkeur voor het touwhalster of bosal. Rijden en mennen zijn twee verschillende dingen die waarschijnlijk ook om verschillende optomingen vragen...

Aandachtspunten

Lossnelheid bij systemen met ringetje
Alle hoofdstellen die met de teugel vastzitten aan een riem die door een ringetje loopt (zoals het Cook-hoofdstel, de Libra en het 'Leren hoofdstel') hebben de nare hebbelijkheid dat het erg traag 'lost', vooral als het met een leren riem of stug touw is. Met traag lossen bedoelen we dat de druk op de neus niet direct weg is als je de teugel meegeeft doordat het riempje wrijving heeft in het ringetje. Het verschil tussen niets doen en wel iets doen is daarmee veel kleiner en je kunt je paard minder subtiel rijden en minder gemakkelijk belonen door de druk te laten wegvallen. Een erg soepel en glad touwtje zou hier beter voor zijn. Onze eigen ervaring met het Cook en Leren hoofdstel is heel slecht, het paard werd echt heel erg opstandig. Wij denken dat dit komt doordat het een door onszelf ingereden paard is, dat niet gewend is om continu druk aan zijn hoofd te voelen; als hij druk voelt, reageert hij daarop door te doen wat we vragen en wordt hij beloond door het wegvallen van de druk. In dit geval kwam de beloning (wegvallen van druk) niet en hij kreeg heel duidelijk het gevoel van "WTF wil je nou dan, ik doe het toch al goed?!?! Paard bolde zijn rug, zwiepte met de staart en zijn hoofd en hield hier direct mee op toen hij zijn touwhalster weer om kreeg dus het was echt iets dat te maken had met het hoofdstel. Let hier dus op bij zulke systemen.
Touwhalsters
Deze halsters hebben een enorm hoge breekkracht omdat er geen zwakke schakels zoals ringen, naaisels en lederen riemen in zitten. Laat een paard daarom nooit onbeheerd achter met een touwhalster. Wij knopen de touwhalsters zelf altijd op zo'n manier dat de knoopjes op de neus enkel in plaats van (zoals standaard) dubbel geknoopt zijn, de diameter van het knoopje is daardoor veel kleiner en je krijgt minder erg een drukpunt op de neus.
Bosal
Een bosal geeft een heel duidelijk, logisch signaal door maar pas op met de pasvorm en het materiaal. Als een bosal niet goed past (de vorm is vrij hard), kan hij pijnlijk zijn. De vorm van de neusriem moet kloppen bij de vorm van het hoofd. Daarnaast kan het materiaal soms erg ruw zijn, bij gevoelige neusjes kan het nodig zijn om een zachte bescherming om de neusriem te doen.
Positie neusriem
Zorg ervoor dat de neusriem hoog genoeg op de neus zit, zo'n 3 a 4 cm onder het uitstekende botje aan de zijkanten van het paardenhoofd. De onderkant van de paardenneus heeft een heel breekbaar bot, daarom mag het niet laag op de neus worden bevestigd.

Plaatsing neusriem

Hoogte van de neusriem
Hoogte van de neusriem
©
Ilona Kooistra

Let erop dat je de neusriem niet te laag doet. Op de foto zie je Khani en een paardenschedel waar de neusriem op een vergelijkbare plek zit. Links zit hij goed. Rechts zit hij te laag. Als je ooit een paardenschedel in handen hebt gehad en hebt gevoeld hoe fragiel dat botje is, dan weet je waarom...

Vooraanzicht
Vooraanzicht
©
Ilona Kooistra

Hier zie je het van voren. Het uiterste puntje van het neusbotje is echt heel dun

image
©
Esther

Een hinnikend paard, zie je ook voor je dat een te lage neusriem ook vrij snel kan zorgen dat het paard zijn luchttoevoer wordt gehinderd? Al met al reden genoeg om de neusriem op het stevige deel van het neusbot te hebben

Bitloze instructie

Ben je op zoek naar bitloze instructie? De dames van de Facebookgroep hebben bitloze adressen op de kaart gezet! Kijk op de kaart of er een bitloze instructeur bij je in de buurt zit.

Lees ook de pagina bitloos rijden

Veelgestelde vragen


Hebben jullie overal even hard aan de teugels getrokken?

Nee. We hebben zo hard aan de teugels getrokken als nodig was om een duidelijke indrukking van het schuimrubber te krijgen. De bedoeling van deze test was niet om te laten zien hoe hard je aan de teugels moet trekken, maar waar die kracht precies op het paardenhoofd terecht komt. Je mag aannemen dat de plek waar het hoofdstel inwerkt hetzelfde blijft, ongeacht de kracht die je op de teugels uitoefent.

Maakt het niet uit hoe je de teugels bedient?

Natuurlijk wel! We hebben hier dan ook expres voor drie teugelhulpen gekozen die ver uit elkaar liggen, om te zien of een verschil in hulp ook tot een verschil in drukplek tot uiting komt. Blijft over dat wezenlijk verschillende modellen dusdanig in toepassing en bediening verschillen dat ze niet zinnig in exact dezelfde functie kunnen worden getest. De test kan zich dus slechts uitspreken over zuiver fysieke overbrenging van druk, ongeacht of de testwijze wel de bedoeling van het ontwerp weergeeft.

Ik rij met een hoofdstel dat bij jullie slecht uit de test komt, maar toch rij ik er prima op. Hoe kan dat?

Hoe je rijdt is in principe een afspraak tussen jou en je paard. Je kan een paard zelfs leren dat trekken aan de linkerteugel betekent dat hij naar rechts moet gaan! Waar het in deze test om ging is om te laten zien hoe helder en intuitief de hoofdstellen de signalen overbrengen. Uiteraard kun je na enige oefening overal mee rijden. Als je geen problemen ondervindt met het hoofdstel en je het idee hebt dat je paard er ook helemaal tevreden mee is, dan kun je er natuurlijk prima mee blijven rijden!

Ik heb wel interesse in een bepaald hoofdstel dat bij jullie getest is. Waarom staat er niet bij waar ik dat kan kopen?

Praktisch alle geteste hoofdstellen zijn op meerdere plaatsen verkrijgbaar. We zien geen reden om één bepaalde leverancier te bevoordelen. Verder worden veel hoofdstellen door verschillende fabrikanten geproduceerd, terwijl ze identiek zijn en dezelfde werking hebben. We geven daarom ook niet een merk aan, tenzij het gaat om een echt unieke werking.


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Harmony paard en lifecoach
Beste Is de bosal niet erg paardonvriendelijk? Ik vind dit het meest omvriendelijke bitloze, omdat het hard is en de inwerking best hetig. Mvg
0
0

Goed artikel om te zien welk effect het heeft op een paardenhoofd! Dank voor de moeite
2
0

Frans Veldman
Dank je! Het was leuk en leerzaam om deze testen uit te voeren.
0
0

Enig idee wat een kaptoom als werking heeft bij het bitloos werken?
0
0

Waar ik nu erg nieuwsgierig naar ben, is of de uitslagen van deze test ook een op een te vertalen zijn naar de duidelijkheid voor het paard. Hoe worden de hoofdstellen door echte paarden (sorry, schuimpie) beoordeeld? Hier zou ik graag een onderzoek over willen lezen.
1
0

Ik vroeg me af of julllie nog een lijstje kunnen maken van de hoofdstellen die getest zijn en dan nummer 1 t/m nummer 8 welke het beste uit de test gekomen is en welke het slechtst
0
0

echt super bedankt! maar ik heb dan nog 1 vraagje ;) kan ik ook zelf een touwhalster maken ( minimaal 4 mm) en dat dan als rijhalster gebruiken? ciao :3
0
0

Zeer leerzaam en duidelijk, bedankt
0
0

Superhandig dit!
0
0

Erg mooi gedaan met dat paard, hij heeft zelfs oogjes :) Ik ben blij dat mijn leren hoofdstel (kingekruiste werking) zo goed werkt, en ben blij dat ik er niet zo hard aan trek dat Marietje stikt :)
0
0

Marlies Sanders
volgens mij is laterale flexie niet aan de teugel lopen, maar een buiging van het hoofd zijwaards.
0
0

Hoi, Ik heb een verzorgpony waarbij ik wel zonder tuig kan rijden. (en dan bedoel ik halster, hoofdstel, zadel enz.) Alleen dan lees ik dat ik een paard bitloos eerst laterale flexie moet leren. Ik ben al een tijdje aan het opzoeken wat dat inhoud en dit zijn de antwoorden: Door druk op de (halster) teugels gaat je paard zijn hals krom houden zodat je een soort noodrem hebt. Als een paard dus aan de teugel loopt kan hij niet bokken en/of steigeren. Ik vraag me nu dus af.. Hoe leer ik nou weer een paard aan de teugel lopen zonder bit als je paard amper met bit aan de teugel loopt! (hier ben ik al mee bezig hoor) HELP! Groetjes mij
0
0

HaHaHaHa Daan, er is dan vooral geen reden om WEL een bit te gebruiken :-)
0
0

Sturen doe je met je benen, verzamelen, stoppen of versnellen met je zit. De teugels zijn een noodoplossing waneer je paard even leiding mist en vind dat hij het over moet nemen. Als je een niet scherp bit gebruikt met genoeg ruimte voor de tong en altijd een boogje in je teugels hebt, is er verder geen reden om bitloos te willen rijden.
0
0

Hoi, ik lees op verschillende plekken dat je met een bosal moet leren rijden, van wie zou je zoiets kunnen leren?
0
0

Je bent niet gek hoor, je denkt juist na; goed dat je bitloos rijdt. :)
0
0

Mijn paardje is nog jong (bijna 5) en is heel gewillig.Ik heb een jaar grondwerk gedaan met hem voor ik op hem begon te rijden . Dit heeft geleid tot een hele close band met hem . Met een bit heb ik nooit een probleem gehad met hem ...maar toch merkte ik dat hem dat soms stoorde , is nochthans een heel zacht bitje . Vorig jaar is hij vies gevallen met mij erop in de galop en sinds merkte ik een probleem . Osteophaat gekomen en bewerkt en genezen . Nu ondervond ik steeds en de galop dat hij gespannen was ...daarom stomweg eens bitloos (sidepull ) geprobeert en dat was een héél ander paard in de galop ...Ik heb nu een soepel en ontspannen paard . En ik rijd nog wel met een bit ook ... na een 3tal keren te hebben gereden met bit ...merk ik dat hij er genoeg van heeft en dat hij dat uit wilt ! Ik ben misschiens wel gek ...maar ik voel hem zo goed aan ,hij heeft het niet nodig om te kunnen spreken .
0
0

Na 10 jaar hard werken op de baan kregen we een onhandelbare draver in de wei, niet te doen onder zadel en met bit. Na 3x bitloos en alleen een deken, geniet Meneer meer van het leven als ooit daarvoor. Met bit ging hij met 60km per uur over het fietspad, zonder ook maar dan met rem en kan ie zelfs in een slakke tempo genieten van alles om hem heen..super rustig word hij en wij ervan..wie ooit heeft bedacht dat paarden met al die onzin beter rijden..????
0
0

Ik neig ertoe om het eens te zijn met Matti. Wat ik mis zijn tests met de bitloze optomingen op levende paarden. Zelf rijd ik al jaren met het Cook hoofdstel, zowel dressuuroefeningen als in het bos. Ook geef ik uitsluitend bitloos les. Naar mijn mening kan een ruiter met een onafhankelijke zit en hand - zoals het moet dus - zonder bit hetzelfde met zijn paard bereiken als met bit. En het is echt prettiger voor het paard dan een stuk ijzer in de mond.
0
0

Ik ben sinds 2 weken noodgewongen bitloos gaan rijden, nou er gaat een wereld voor me open. Ik heb een merrie, het is nogal een hittepetit en bang van alles. Wat schertst mijn verbazing, ze is nog nooit zo relexed geweest vanaf het moment dat ik met een touwhalster rijd.
0
0

Bij een Bosal rijdt men met neck reining! En de origine van de bosal ligt bij de Spaanse kolonisatoren en niet bij de Indianen. Verder vind ik dit maar een waardeloze test. Als je je paard de hulpen correct aanleert, kan je zelf met een stalhalster rijden.
0
0

Het lijkt mij heel leuk en ook fijn voor mijn pony om bitloos te gaan rijden, maar kan ik dan gewoon zomaar overstappen op een (bijvoorbeeld) touwhalster? Mijn pony is wel heel voorwaarts en ik moet haar ook regelmatig inhouden, dat lukt nu steeds beter met bit, maar is dat dan ook hetzelfde zonder bit? Een touwhalster klinkt mij wel goed, maar hoe weet ik welke het beste is voor mij en mijn pony? Ik hoop dat iemand antwoord voor mij heeft!
0
0

Hey, Ik vind jullie site super interessant! We rijden thuis ook zonder bit, zo'n vijf jaar ondertussen.. En om jullie onderzoek te helpen: we zetten onze pony nu al twee jaar voor de koets, met een touwhalster en dat gaat prima! Toen we pas begonnen waarschuwde iedereen ons dat we voorzichtig moesten zijn, want mennen is toch nog iets anders dan bitloos rijden.. Maar het gaat zonder problemen, ze is heel gevoelig aan haar hoofdje omdat we al jaren met touwhalster oefenen.. Ik zou haar nooit een bit willen aandoen, ik ben er ook van overtuigd dat bitloos mennen kan! :) We kennen ook vrij veel mensen die het op die manier doen.. Groetjes
0
0

Ik rijd zelf ook bitloos met een S-shape hackamore van Marylot en dat rijd super altijd lang teugeltje heel relaxt en met correctie hoeft je het maar hel licht op te pakken en mijn paard reageerd er echt super op en ze loopt er ook heel vaak nageeflijk op met de hals lang en naar beneden en er staat geen constante druk op de neus zoals Matthijs suggereerd Matthijs sorry hoor maar bitloos rijden is juist heel fijn je moet alleen de juiste vorm van bitloos bij je paard zoeken waar zowel jij als je paard relaxt bij zijn simpel zat enne peesbeschermers ik ben zo blij dat ik die heb want de peesbeschermers die ik heb hebben mijn paard al menig keer beschermd tegen pees en been blessures maar ook hier geld weer zoek de juiste beschermers die bij jou paard passen, ik gebruik die van Style uit Engeland de Carbon boots en ik wil nooooooooooit meer anders dat zijn dé top beschermers ooit uitgevonden. Ik vind dat je van deze site toch wel een hoop kunt leren en dat het zeker een aanrader is om deze vormen van bitloos gebruik eerst eens goed te bestuderen.
0
0

Ik rijd wel met bit,(op de manege) maar als ik een eigen paard heb, wil ik wel bitloos gaan rijden.
0
0

Ik rijd ook liever bitloos, en idd, alles is bitloos mogelijk :D ik heb een vriendin, die rijdt een grand prix paard bitloos, of met neckrope, of helemaal zonder iets, en kan dan dr paard alsnog de piaffe laten doen, omdat ze hem alles opnieuw heeft aangeleerd !! Een bit is GEEN MISHANDELING het ligt aan de ruiter. Er zijn zat mensen die gewoon met respect met een bit en met hun paard omgaan, maar er wordt ook wel (in die filmpjes over de werking van het bit) erg overdreven gedaan, en echt het ergste wordt laten zien. Denk bij jezelf na of jij en je paard het bit nodig hebben! KIES JE EIGEN WEG :)
0
0

Gods ik lach me dood om matthijs. Als t echt gemeend is denk ik dat t een 12 jarige is die alles van mammie/juffie heeft ingestampt gekregen.. Matthijsje zou in ieder geval eerst zich moeten verdiepen, ook in bandages, beschermers, scheren, dekens etc. Dán pas mag je je mening geven, naar mijn idee. @L, die is zeker te vinden, zoek maar eens op youtube naar bijvoorbeeld werking van het bit, denk dat je het dan wel vind. een animatie over de bitwerking.
0
0

Over de reactie hieronder: Is er misschien een artikel te vinden over die onderzoeken over schade d.m.v. een trensje/ander bit? Vind dat namelijk zeer interessant om te lezen. Jullie site is trouwens ook erg leerzaam!
0
0

Hahaha Matthijs, je klinkt als iemand die zich er heel goed in heeft verdiept (not). Lees je eens goed in, dan kom je er achter dat hetgeen jij uitkraamt onzinnig is. Je kunt wel ontspannen aan de teugel rijden (als je dat wilt), net zo makkelijk als met bit! Bitloos is beslist niet gevaarlijker dan met bit, als je je verstand maar gebruikt en je je paard dat LEERT. Er is meer dan genoeg bewijs, door wetenschappers bewezen, dat een trensje of ander bit WEL schade veroorzaakt. Je lijkt wel een natte aap, Matthijs. Wat dat is kun je hier op de website wel ergens vinden :-D
0
0

Bitloos is levensgevaarlijk! waarom mag er geen klein trensje in?? wat is daar dierenmishandeling aan? bij een gewoon rijden kun je een paard lekker ontspannen aan de teugel rijden met druk en loslaten! zogauw het paard geeft laat jij los zodat hij/zij ontspannen aan de teugel loopt! bij een bitlooshoodstel kan dat niet! dus loopt hij heel erg met een bogel in z'n rug niet goed voor de rug teneerste! nu zijn er bitloose hoodstellen waar je teugel druk kan geven maar dan blijf het de hele tijd druk op de neus:O dat is helemaal niet goed! alle respect voor paard natuurlijk maar gewoon met veel respect me je paard omgaan is ook prima en dekens,scheren,peesbeschermers zijn echt niet slecht of dieronvriendelijk!
0
0

ik rij bitloos met een speciaal halster ontworpen door PMP(paarden met plezier) dit is een soort sidepull en mijn pony vindt het geweldig!!!! dus een sidepull is een goede keus lijkt mij...
0
0

@ Lot, een sidepull klinkt heel geschikt voor jou. :) Ik denk trouwens dat als je nog gerichte vragen hebt, je het beste even op het forum post. :) Groetjes, Merel
0
0

ik ben op zoek naar een bitloos hoofdstel, vandaar dat ik hier terrecht kwam. ik rij zelf met een stalhalster, eerst altijd met het touw aan de onderkant bevestigd gewoon zoals je het halstertouw normaal bevestigd, dus niet om de nek en dan weer vast (het sturen doe ik vooral met mn benen). pas geleden heb ik een halstertouw zo vastgeknoopt dat het uiteinde ook aan de onderkant vastkomt, maar als ik op die manier wilde inhouden kwam er niet genoeg druk op de neus omdat het halster wat los zit en het halstertouw dus alleen maar tegen zijn keel aan drukte. zoals je kunt zien bij het plaatje rechts onder bij 'effect tuegelplsstsing'. alleen is hier geen paardennek te zien om dat effect weer te geven. later heb ik een touw aan beide zijringen van het halster bevestigd, maar als ik daarmee reed trok ik steeds het halster scheef. daarom ben ik nu op zoek naar ee bitlooshoofdstel met teugels aan de zijkant, en lijkt het me niet zo veel beter als ze aan de onderkant zitten
0
0

als ik in groep ga rijden pak ik liefst mijn hoofdstel met bit daar kan ik haar iets beter mee houden in de kudde als ik met vrienden ga rijden pak ik een zelfgeknoopt halstertje werkt zeer goed en als ik alleen ga rijden doe ik een halster aan zonder teugels, zalig als je je paard kan sturen met je zit en geen teugels meer nodig hebt
0
0

Ook ik vind het jammer dat LG zaum of Marylot bloem niet in de test zijn opgenomen. Frans vind dat het buiten de doelstelling van test valt door de hefboomwerking maar dat zou ik dus graag op schuimpie in beeld gebracht willen zien worden....Naar mijn gevoel (nooit uitgeprobeerd) is het zó minimaal en niet vergelijkbaar met hackamore dus ben nieuwschierig.
0
0

Raar dat ze zo slecht spreken over de sidepull... mijn eigen paarden en van vrienden reageren er beter op dan op de andere hoofdstellen die hier staan.
0
0

Ilona Kooistra
Een standaard knoop van een touwhalster is best dik en daarmee 'prikkend'. Ik vind dat een nadeel, waar je het ook neerlegt. Mijn oplossing is als volgt: zelf een touwhalster knopen en dan de neusknopen met een *enkele* knoop maken, het resultaat is een veel en veel platter knoopje. Ik heb er nog een neopreen neusstuk onder ook zodat het geheel echt comfortabel is. Die knoop is echter de belangrijkste aanpassing. Als ik het uittest op mijn been, merk ik een groot verschil met mijn aangepaste t.o.v. een standaard touwhalster.
0
0

Frans Veldman
Het is een wijdverbreide misvatting dat er gevoelige zenuwen langs de zijkant van de neus lopen. Die zijn er niet. Verder horen de knopen van een touwhalster niet OP de neus te liggen, maar aan de zijkant te zitten, zodat gewicht van de teugels geen invloed uitoefent via de knopen. Zodoende is een touwhalster niet anders dan een reguliere optoming, behalve dan dat er geen bit bij zit. Aan pem: De LG Zaum is een instrument dat gebruik maakt van een hefboomwerking, en valt derhalve buiten de doelstelling van dit artikel.
0
0

Is het voor jullie mogelijk om op de ene of andere manier de inwerking van de knopen van een touwhalster op de gevoelige zenuwen die langs de zijkant van de neus lopen te testen? Het lijkt mij persoonlijk niet prettig om deze knopen constant op de neus te hebben met het gewicht van de teugels eraan, maar misschien valt dit reuze mee. Is dit te testen?
0
0

Ik zou graag zien dat de lg zaum bij deze test ook genoemd word.. ik ben heel beniewd naar de inwerking hiervan
0
0

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik in de lijst met BITLOZE optomingen toch de hackamore mis.... En wellicht de neckrope?
0
0

Voor het mennen kunnen jullie inderdaad vermelden dat de discriminatie bij een kruislings systeem groter is! Wij hebben een trekpaard waarmee we het dr. Cook hoofdstel gebruiken voor het slepen. Zij reageert hier vele malen beter op (zegt maar gerust gewoon goed) dan wanneer ik op het zadel zit. Ik heb bijna een marylot crosslink besteld voor onder het zadel te kunnen gebruiken, maar ik vraag me nu af of ik dit wel eens moet doen! Aangezien de sitepull en kruislings systemen slecht uit de bus kwamen. Nu snap ik wellicht waarom ik geen 'noodrem' op ons trekpaard heb! Goed onderzoek!
0
0

ik vind het een erg goed onderwerp, ik heb zelf twee shetlanders voor de marathonwagen staan, mijn ene pony kan soms erg schikken van trekkers of vrachtwagens, dus is het niet verantwoord om hem bitloos ervoor te zetten, hij accepteerd het bit goed.mijn andere shet is een donder, en kan dan ook erg dwars doen, maar als de ander ervan door schiet, luisterd hij prima naar mij, het bit vind hij echt niet leuk, elke keer weer een strijd om het in te doen(hij wil zijn zin hebben)als hij hem in heeft accepteerd hij hem goed. helaas hebben jullie geen ervaring met mennen. ook hoe het gaat in tweespan mennen, je hebt maar enkel leidsel in je handen. ik hoop dat jullie in de toekomst ook (bitloos)men ervaring ermee hebben. wat is het beste om te gebruiken om te mennen? ik wil het van de zomer toch uitproberen. het is alleen ook moeilijk om een passend hoofdstel te vinden voor hem (mini shet)
0
0

Supergoede site,heb er al veel van geleerd:) ik rijd zelf ons paardje bitloos (dr cook-touwhalster-neckrope,afwisselend dus)...En we boeken langzaam maar zeker vooruitgang:) met zn ups en downs maar tis geweldig,wij leren héél veel van elkaar en bitloos gaat met de dag beter!
0
0

hey ik rij men paardje 4jaar met bosal. Ik heb hem zadelmak gemaakt aan een touwhalstertje. Hij loopt hier super op. Na een weekje in de paddock rijden toen we pas begonnen met hem ben ik al in bos gaan rijden, bosal aan en wegwezen. Vindt de bosal wel niet ideaal om dressuurmatig in de paddock te rijden. Dan heb je het beste een kruislingse of sidepull, maar hier ben ik niet zo kapot van. Hoe simpeler hoe beter dat is mijn moto. En voor een bospaaardje moet er ook niet zoveel knopjes opstaan, vooruit, links, rechts en stoppen. Bitloos rijden is een kunst en een vertrouwen tussen jouw en je paard!!!
0
0

Gisteren heb ik voor het eerst bitloos gereden op een 8 jaar oude Friesche ruin die met bit zowiezo moeilijk te berijden is. Hij zoekt steeds de druk van het bit op om zo terug te duwen waardoor ik 100 kilo in mijn handen krijg. Met het bitloos hoofdstel heeft hij die druk niet in zijn mond en omdat hij er naar op zoek gaat, laat hij zijn hoofd makkelijker zakken. Bij het halthouden met bit dramt hij altijd door, nu stopte hij gelijk. Achterwaarts gaat als niks, voorheen moest ik hard werken. Kortom: voor het paard en ruiter veel fijner en vooral ontzettend vriendelijk. Ideaal voor beginnende ruiters die het fingerschpitsengefül niet beheersen. Zo kun je de mond van je paard echt besparen. En zul je dan een keer moeten rijden met bit (concours) zal hij beter erop reageren denk ik. Het komt altijd neer op wederzijds vertouwen. Ben jijzelf enigzins bang dan zal je paard dat voelen en op zijn hoede zijn. Probeer altijd op je ademhaling te letten(houdt je hartslag laag) en vertrouw het paard, ook aan de hand. Dan komt alles goed. Bij een respectloos paard is het tijd eerst daaraan te werken alvorens op zijn rug te kruipen! Het rijden moet je verdienen net als het vertrouwen. Als je het verdiend hebt kun je op elk paard bitloos rijden. Ik geloof er in ieder geval in!! Groetjes en veel bitloos rijplezier!
0
0

bij ons op stal is er ook een meisje die bitloos rijd. het is heel erg moeilijk en je moet zorgen dat je paard respect heeft voor de ruiter( mijn pony heeft dus geen respect voor mij en daarom luisterd zij niet naar mij met een bitloos hoofdstel maar met een bidlooshalster doet zij dat wel) is dat normaal?? ik ben nu ook aan het oefenen en ook met ons veulen van 5 maanden zijn we al bezig met het oefen van mee lopen aan een halster, Halthouden en mee lopen als ik aan het rijden ben!. groetjes denise dit is een leersame site!!!!
0
0

als je paard jou voldoende vertrouwd heb je geen bit nodig. veel mensen denken een bit nodig te hebben zodat mensen er druk op kunnen leggen. een paard gaat met bit net zo goed flippen. als hij gaat gaat hij ook, hoe dan ook. het is belangrijk je af te vragen waarom je het zelf niet zonder bit durft. dat is een kwestie voor jezelf en niet voor je paard. rijden dioe je met je lichaam en daar heb je geen hulpen bij nodig. zie monty roberts, met het trainen van een wilde paard dat western gaat rijden...je doet alles met lichaam en zitvlak. je hebt geen bit nodig. je moet het niet hebben van een bit om druk uit te oefenen, maar van je rijtechniek!!
0
0

Zo'n Bosal lijkt mij geweldig! maar ik vraag me eigenlijk af... mijn verzorgpony loopt heel erg op de voorhand. als ik hem voor helemaal loslaat valt hij voorover dus ik weet eigenlijk niet of zo'n Bosal wel geschikt is voor hem.
0
0

Is er een verschil tussen een rijdhalster en een bitloos hoofdstel? Zit er een verschil in de africhtingsgraad van het paard waarop je het kan gebruiken? Ik heb een pittige merrie met een mondprobleem (mogelijk oud litteken of blinde wolfskies (en misschien daarom ook wel zo pittig). Zit er over te denken om bitloos te gaan.maar vraag me af wat het veiligst is om te doen.
0
0

Hallo, Als aanstormend zadelmaker ben ik wat aan he ontwerpen, gebaseerd op het Spaanse maak ik ook bitloze optomingen. Veel bitloze optomingen zijn gebaseerd op de cowboy technieken en zoeke de besturimg aan de kin. Nou ben ik geen paard, maar erg logisch vind ik dat zelf niet. Vandaar dat ik het Spaanse pricvipe heb uitgewerkt. In Spanje wordt dit principe gebruikt om een jong paard eerst te leren op fijne hulpen aan de neus te reageren, waarna de hulpen aan het hoofd worden afgebouwd. Aangezien de Spanjaarden rond 1550 de paarden, en de rijstijl in Amerika intriduceerden leek het me een goed idee om eens iets Europees te maken. De eerste werkstukken mogen nog voor weinig weg, wie weet leuk om eens te oefenen. Wees welkom op de website van Paardentango.
0
0

ik rijd zelf met het leren hoofdstel op een heel gevoelig paard, geweldig!!! hij doet alles wat ie moet doen, en zelfs beter als met een bit optoming. zelf stoppen gaat heel eenvoudig.(moet ik wel eerlijk zeggen dat ie erg op de zit wordt gereden) maar alle hulpen komen goed door, en van trekken is GEEN sprake!! p.s. als je bitloos wilt gaat rijden zou ik zeggen probeer het eerst in een rijbaan of in een afgezet weilandje, zodat je jezelf wat zekerder voelt.... ;)
0
0

Hey! Ik vind het allemaal enorm intressant en ik probeer me dus ook dik up to date te houden van wat er op je website komt! is er ook misschien ergens te vinden hoe je dan van het bitloze afwijkt? dus dat je van rijden met bit leert zonder te gaan? :3
0
0

hallo. ik heb zelf een pony. eerst was ze erg kopschuw. ik ben toen op bitloos overgegaan, en ze is nu helemaal niet meer koschuw. ik ben daar heel blij mee. en wat nog leuker is, is dat ze er nog beter naar luisterd ook! doeii els
0
0

Dagmar van der Woude
Ook ik ben er van overtuigd dat een bit echt niet nodig is. Zelf rij ik momenteel op een jong paard (bijna 4) die net is beleerd. Ik ben direct op een touwhalster met hem gaan rijden, gezien hij last van het bit had (goh, wat raar?) Hij reageert perfect, ik zou niet meer anders willen.
0
0

heey ieder1! Super test! fijn dat als je over de foto beweegt dat er dan pas iets gebeurt(anders mis ik vaak de helft) Wat ik hieruit opmaak is dus dat het touwhalster en de bosal het beste uit de test komen? Goroetjes Lisa
0
0

ik rijd ook met een leren bitloos hoofdstel!! het werkst perfect! mensen moeten niet denken dat ze alles op moeten lossen met een bit! Ik heb gedressuurd met alleen een halster en verder niks/.. ze deed alles, het gaat om de band met het paard niet om de kracht die je in het hoofd zet!! ik vind dit egt een super site mense! ik ga m aan iedereen doorgeven en ik ben druk bezig met bitloos verspreiden! hoe natuurlijker hoe beter!!!
0
0

wat denken jullie van een crossropebridle? valt die onder touwhalster (qua materiaal) of de LibraRopeBridle of de cook(die loopt ook kruislinks en door een ringetje)? ik weet nu niet war ik het mee moet vergelijken en wat er dus wel of niet goed aan is. laten we vooropstellen dat mijn paard er prima op reageert:) ik zit echter wel te kijken naar een bosal ook, maar is dat verstandig over te stappen tijdens het beleren?
0
0

vervolg: we wilden bijna een side-pull aanschaffen omdat we dachten dat dat misschien duidelijker zou zijn, terwijl we een touwhalster en bozal bezitten! We hadden niet door waar het probleem zat
0
0

Héél leerijke uitleg. Wij waren gestart met een 8jarig paard over te schakelen van bit naar bozal! Zijn daar echter tijdelijk mee gestopt omdat paard de hulpen niet goed begreep in de piste! Buiten ging het beter maar dat is natuurlijk alleen maar recreatief. Besef nu dat paardje eerst moet bewust geoefend worden in het wijken voor druk
0
0

Het blijft een zinnige test om af en toe op terug te vallen! Ik zou het interessant vinden als jullie Schuimpie ook eens met een kaptoom zouden testen! Hoewel lastiger, want dit hoofdstel zit stevig om het hoofd heen. Maar daardoor lijkt het mij juist zo duidelijk qua inwerking.
0
0

Ik rij met een zelfgeknoopt bitloos hoofdstel en dit rijd geweldig. Mijn 4 jarige merrie luisterd ontzettend goed en heeft nu eindelijk een rem. Die met bit zeker niet te vinden is bij haar
0
0

Bij mennen is het niet de bedoeling dat je aan de leidsels trekt. Door na te geven aan de kant waar je niet naar toe wilt gaan hef je de geringe druk op. Je paard zal proberen ook de druk aan de andere kant (hoe gering die ook is) op te heffen. Ergo loopt dan naar de kant waar niet is nagegeven. Laten we s.v.p. niet gaan trekken aan de leidsels. Dat is het laatste wat een paard wil en moet zeker een menner niet willen.
0
0

Ik heb vorig jaar een paard van 14 jaar gekocht. Zij is altijd gereden met een stang. Ik wilde western rijden en reed mijn vorige paard op een bosal. Dit paard reageerde niet op een bosal en er was veel verzet bij het rijden met bit. Ik heb een Cook hoofdstel gekocht, deze bevalt mij uitstekend. Mijn paard is erg ontspannen en reageerd erg goed op de hulpen. Ik denk dan ook dat iedereen zelf moet kijken naar waar zijn/haar paard het beste op reageerd. Een test is leuk maar het beïnvloed idd de keuze, er wordt dan minder goed gekeken naar wat het paard nodig heeft en dat vind ik erg jammer. En tja je rijstijl zegt ook veel. Ik rijdt recreatief western, mijn teugels heb ik bijna niet nodig om te sturen, heel soms is er een correctie nodig die ik met losse teugel kan uitvoeren. Dan is er sprake van een lichte druk, en waarschijnlijk toch niet zo tegenstrijdig als uit de test is gekomen.
0
0

Jammer dat deze test alleen maar één ding belicht, namelijk de druk die het geeft wanneer er getrokken wordt aan de teugels. Ik ga toch ook niet een zadel testen door er alleen maar op te gaan staan. Natuurlijk is het wel handig om te weten hoe een hoodstel inwerkt als er aan getrokken wordt, maar dat is niet het doel van een hoofdstel en teugels. Je zou niet willen weten wat het effect bij het paard als er aan de teugels getrokken wordt met een bit! Wat ik dan echt jammer vind is dat er wel conclusies uit getrokken worden die mensen beinvloed een bepaald hoofdstel wel of niet te proberen/kopen, terwijl deze test niets zegt over hoe je paard met jouw manier van rijden erop reageert. Ik zal het touwhoofdstel van Voest meer afkeuren dan dat van dr Cook, simpelweg omdat ik met de laatste de beste ervaringen heb met verschillende paarden.
0
0

ik rijdt met touwhalster en moet zeggen dat mijn paardje het er erg goed op doet hij loopt nu heel ontspannen. goede test
0
0

Ennuh, hoe zit het met kale neusjes a.g.v. bitloos rijden...???
0
0

Linda , kom is af naar Damme meisje en herhaal dan nog eens wat een storende factor is gewoon kritisch gezien dan
0
0

Hoi, heel leuke test. Zouden jullie ook het Dually halster willen testen? Ik ben erg benieuwd hoe die uit jullie test tevoorschijn zou komen. En ligt er ook niet veel aan welke kant je optrekt, zoals iemand al terecht opmerkt over de sidepull? Graag zou ik ook een zelfde soort test over bitten, zadels en boomloze zadels zien. Ook ben ik erg benieuwd of je verschil ziet met verschillende ruiters, bijv. als je er een scheve ruiter opzet t.o.v. een recht iemand. Er wordt bij de reacties veel gesproken over 'het bit als storende faktor'. Mag ik misschien bescheiden herhalen wat al overal in alle boeken geschreven wordt: 'een bit is zo scherp als de hand van de ruiter'. Dus is mijn conlusie dat als een bit de storende faktor lijkt te zijn, het verstandig is om de houding en (in)werking van hand/pols/arm/schouders van de betreffende ruiter nog eens kritisch onder de loep te nemen. Groetjes
0
0

ik vond dit wel een goede test.Ik rij soms ook met mijn halster en nu doe ik ze voortaan aan de onderkant!!!! Gr .Jessie en mijn Haflinger Kelsey
0
0

Ik vind het super dat jullie deze test hebben gemaakt! Eindelijk kun je ergens lezen hoe een bitloos hoofdstel werkt! De website is ook erg leuk en leerzaam.
0
0

Een geweldig initiatief om zo'n test uit te voeren. De vraag is echter of de hoofdstellen in de praktijk ook dezelfde werking hebben als uit de testen naar voren komen. Mijn ervaringen met verschillende bitloze optomingen zijn anders dan wat uit de testen naar voren komen. Hoe duidelijk een bepaald hoofdstel is weet je pas echt wanneer je het in de praktijk gaat uitproberen. Ik vond het jammer dat de side-pull zo slecht uit de test kwam. Ik heb mijn jongste paard met dit hoofdstel ingereden en van het begin af aan reageerde ze heel erg goed op dit hoofdstel. Ze begreep vrijwel direct wat ik bedoelde met mijn teugelhulpen. Omdat ik met haar dressuur wilde gaan rijden wou ik haar daarna gaan omschakelen op het rijden met het bit. Ze vindt echter het bit heel onprettig en kan er maar niet aan wennen. Uiteindelijk heb ik dat bit dus aan de kant gelegd en ben verder gegaan met het rijden op de side-pull en ben bijzonder tevreden over dit hoofdstel en ik heb gemerkt dat het zeer goed mogelijk is om hiermee dressuur te rijden. Vooral de zijdelingse inwerking is, in tegenstelling tot wat er uit de test komt, zeer duidelijk waardoor ik haar heel goed in stelling en buiging kan rijden en ook zijgangen kan ik goed rijden met dit hoofdstel. Naar mijn mening is dit dus een hoofdstel wat zeer duidelijk is in zijn werking en waar je zeer goed gymnastiserende oefeningen mee kan rijden.
0
0

2e regel buitentegel=buitenteugel, zie post hieronder
0
0

Ik vind dat de sidepull uit dit zwartboek gehaald moet worden. Je moet niet aan de teugel trekken, maar zijwaarts bewegen en zo het hoofd van het paard de ruimte geven om links of rechts te buigen, de buitentegel komt tegen de hals, dus de vlieger dat er dan druk op de neus komt, vervalt. Wel pleit ik voor een zo zacht mogelijke inwerking van de neusriem, wanneer je die moet gebruiken.
0
0

ik vind het een goede test, ik rij normaal met een normaal hoofdstel met een dubbel bebroken bit, maar iedereen zegt dat die stijf in zen mond is. hij luisterd ook vaak niet naar de stuur bewegingen en is moeilijk te stoppen. heeft iemand een idee hoe ik dit goedkoop op kan lossen? groetjes christine
0
0

Ik vind het zeker een goede test, en niet alleen deze test, maar jullie hele site.. Door jullie kijk ik nu heel anders naar paarden. Gek dat als ik vroeger naar een paard en ruiter keek die aan het rijden waren ik het normaal vond, en het me nu gewoon pijn in mijn hart doet als ik iemand met bit zie rijden... Ik ben dan ook echt vóór alles van paard natuurlijk.. Maar ik heb nog wel een vraag over deze test.. Wat vind het paard nu zelf het fijnst? (als je niet kijkt naar wat het beste wérkt..(??)) Ligt zo'n Bosal bijvoorbeeld niet heel stug en hard voor een paard? Ik zit namelijk naar iets te zoeken wat én goed werkt, maar boven al eigenlijk ook het fijnst voor het paard is.. Enig idee?
0
0

Ik vind het een eenzijdig onderzoek. Hoe zit het met de release van de optoming, wordt het paard gestimuleerd te ontspannen, etc... Trekken aan links- of rechtsom te sturen doe ik al lang niet meer, en het is te hopen jullie ook niet! Creatief onderzoek, maar het zegt me niets...
0
0

Ik gebruik al vijf jaar het leren hoofdstel van emiel voest, deze werkt het beste als je naar bv rechts wil eerst links te geven en als laatste te rechts te nemen. Ook achenbach systeem werkt eerst geven en waar nodig nemen .Ik rij nu zonderbit maar men nog met bit, zodra mijn pony goed ervaren is in het verkeer ga ik ook proberen of het ook met mennen werkt? ik neem aan van wel.
0
0

Ik heb voor het eerst gereden bij Emiel Voest met een touwhalster. Diegenen die aan de kant stonden te kijken waren verbaasd hoe mijn andalousieër zich ineens ontspande van neus tot over zijn rug. Ik voelde dit dus ook. Heerlijk is dat. Ik heb toen een touwhalster en een leren hoofdstel gekocht. Maar hij reageert op dat leren hoofdstel verward. De hulpen komen voor hem niet duidelijk genoeg over denk ik. Mijn paard heeft via dat touwhalster leren ontspannen. Nu ga ik eens beginnen met de oprichting van hem. Volgens Christel Provaas werkt het fantastisch. Ben eens benieuwd. Zal alleen geduld aan de dag moeten leggen. Bedankt voor de test hoor. Zeer leerrijk. Die bosal bijt ook al in mijn been.
0
0

Ik vind het een prettig onderzoek. Het pretendeerd niets maar geeft gewoon de feitelijke werking van de verschillende hoofdstellen weer. Mijn merrie is heel gevoelig te rijden, maar door een aantal erg spannende ervaringen, voor dat we dit rustpunt bereikten, ben ik nogal zenuwachtig geworden om zonder bit te rijden. Nu wil ik wel weer zonder gaan rijden omdat ze heel goed op zit is terug te rijden en haar enige verzetspunt nog dat stuk ijzer in haar mond is. Ik had bijna het Cook hoofdstel gekocht, maar naar aanleiding van jullie test ga ik toch voor het leren hoofdstel. Komt redelijk goed uit de test, ziet er mooi uit en geeft me net iets meer dat veilige gevoel dan een bosal of touw. Groetjes Femke
0
0

Op een drukpunt vlak achter de nek van het paard, kun je door geringe druk uit te oefenen het hoofd van het paard en de hals laten zakken. In dit gebied werken teugels in die bitloos zijn. De werking wordt veroorzaakt doordat de druk in dat gebied het evenwicht van het paard verstoord. Het paard zal snel leren luisteren op de hulpen. Als dit zo is, is het minder diervriendelijk als wordt voorgesteld. De evenwichtsverstoring komt doordat het gebied vlak bij het evenwichtsorgaan wordt geprikkeld. Dit aspect is niet meegenomen. De test laat alleen de mechanische aspecten zien, terwijl de response van het paard veroorzaakt wordt door een fysiologische reactie op iets, wat door het paard als bijzonder onplezierig wordt ervaren. (evenwicht verstoren).
0
0

Op een drukpunt vlak achter de nek van het paard, kun je door geringe druk uit te oefenen het hoofd van het paard en de hals laten zakken. In dit gebied werken teugels in die bitloos zijn. De werking wordt veroorzaakt doordat de druk in dat gebied het evenwicht van het paard verstoord. Het paard zal snel leren luisteren op de hulpen. Als dit zo is, is het minder diervriendelijk als wordt voorgesteld. De evenwichtsverstoring komt doordat het gebied vlak bij het evenwichtsorgaan wordt geprikkeld.
0
0

Welk bitloos hoofdstel kun je het beste gebruiken? Gr. Milou
0
0

ja, dat snap ik. Maar ik mag toch hopen dat mensen niet zo rijden (ik weet dat ze er wel zijn)
0
0

Stef, lees het dan goed, er staat op deze pagina: "In deze test spreken we over het "aan de teugels trekken". Dit suggereert wellicht dat je bij rijhalsters hard aan de teugels zou moeten trekken, maar dat is allerminst de bedoeling. Waar geschreven staat "aan de teugels trekken" gelieve te lezen "de teugels voorzichtig vragen, niet meer dan nodig is om een reactie te verkrijgen". In de test hebben we soms wat harder aan de teugels moeten trekken om goed te kunnen zien waar deze krachten terecht komen."
0
0

Interesant om te lezen, vind het alleen jammer dat er over trekken gesproken wordt. Sinds wanneer sturen we ons paard door aan de teugel te trekken? Ja, beginners in manege lesjes, maar de meesten weten dat je niet aan teugels hoort te trekken. Daarbij worden Bosal en Sidepull met name in de western gebruikt, waar dus over het algemeen via Neckreining gereden dient te worden. Vind het onderzoek dus wel interesant, maar zeer zeker niet volledig
0
0

top, weet nu dat ik toch met een bosaal ga rijden was druk opzoek naar een bidloos hoofdstel maar durfde in eerste instantie geen bosaal,dacht altijd dat dit juist het minst goeie was maar weet nu wel beter erg goed deze test maakt het uitzoeken van een bidloos hoofdstel een stuk makkelijker groetjes olga
0
0

Inderdaad erg fijn deze test van julie. Ik ben bezig met het inrijden van mijn paardje en ik rij hem in met het leren hoofdstel en een boomloos zadel. Dit gaat perfeckt ik heb hem sinds hij anderhalf is en vanaf die tijd heb ik altijd met hem naast de hand gewerkt. Wandelen, mak maken langs de weg, Eigenlijk alleen maar HEEL VEEL spelletjes gedaan van parelli level 1 en ook dingen van emiel voest. En hier pluk ik nu de vruchten van tijdens het inrijden want hij maakt nergens iets van. Ik vind alleen dat het touwhalster met de knopen te sterk inwerkt op het hoofd. Ik ben namelijk zo bang dat ik door het beetje druk dat ik soms moet geven. Doordat hij nog niet bevestigs is,ik doormiddel van de knopen steeds op bepaalde pijnlijke zenuwpunten druk en ik vind het touwhalster best een scherp touw. Het leren hoofdstel daarintegen is een lekkere soepele dikke vriendelijke neusriem en werkt voor mijn idee gewoon minder sterk in, maar werkt wel perfeckt. We rijden onze fries ( die ontzettend veel temperament heeft ze is eigenlijk het tegen overgestelde van de slome fries haaha) ook met dit leren hoofdstel en ook dit gaat geweldig. Ze is veel rustiger je merkt gewoon dat dat stomme bit altijd een storende factor is geweest in haar mond. Daarom staat voor mij het leren hoofdstel op nummer 1. En dit is zeker aan te raden voor mensen die geen parelli doen maar wel vriendelijker met hun paard om willen gaan! Het leren hoofdstel krijg van mij een 10!! Groetjes Marieke
0
0

Inderdaad erg fijn deze test van julie. Ik ben bezig met het inrijden van mijn paardje en ik rij hem in met het leren hoofdstel en een boomloos zadel. Dit gaat perfeckt ik heb hem sinds hij anderhalf is en vanaf die tijd heb ik altijd met hem naast de hand gewerkt. Wandelen, mak maken langs de weg, Eigenlijk alleen maar HEEL VEEL spelletjes gedaan van parelli level 1 en ook dingen van emiel voest. En hier pluk ik nu de vruchten van tijdens het inrijden want hij maakt nergens iets van. Ik vind alleen dat het touwhalster met de knopen te sterk inwerkt op het hoofd. Ik ben namelijk zo bang dat ik door het beetje druk dat ik soms moet geven. Doordat hij nog niet bevestigs is,ik doormiddel van de knopen steeds op bepaalde pijnlijke zenuwpunten druk en ik vind het touwhalster best een scherp touw. Het leren hoofdstel daarintegen is een lekkere soepele dikke vriendelijke neusriem en werkt voor mijn idee gewoon minder sterk in, maar werkt wel perfeckt. We rijden onze fries ( die ontzettend veel temperament heeft ze is eigenlijk het tegen overgestelde van de slome fries haaha) ook met dit leren hoofdstel en ook dit gaat geweldig. Ze is veel rustiger je merkt gewoon dat dat stomme bit altijd een storende factor is geweest in haar mond. Daarom staat voor mij het leren hoofdstel op nummer. En dit is zeker aan te raden voor mensen die geen parelli doen maar wel vriendelijker met hun paard om willen gaan! Het leren hoofdstel krijg van mij een 10!! Groetjes Marieke
0
0

Super, deze test! Ik ben eigenlijk sinds een artikel in het Bit serieus geinteresseerd geraakt in bitloze hoofdstellen. Is het misschien een idee dat jullie proberen om een wetenschapper dit verder te laten testen? Ik ben dan vooral geinteresseerd in hoe sterk een hoofdstel of halster inwerkt bij eenzelfde uitgeoefende druk. Ook zou ik graag willen weten wat de mate van gevoeligheid is op verschillende plekken op het paardenhoofd en op de tong en lagen. Het zou mooi zijn als iemand met drukmeters etc nauwkeirige metingen zou kunnen doen. Misschien diergedragswetenschappers? Maar goeie test hoor!
0
0

laat ik nou net het leren hoofdstel besteld hebben! ik ben blij dat ie zo goed uit de test komt! een heel duidelijk (en in mijn ogen ook noodzakelijk, aangezien btiloos rijden steeds populairder wordt en het toch niet helemaal duidelijk is wat nou PRECIES de werking is van de verschillende hoofdstellen) experiment! het bitloos en boomloos rijden wordt steeds populairder, en de hoofdstellen worden steeds meer aangeboden. over de exacte werking krijg je eigenlijk maar weinig informatie. de leveranciers testen ze zelf niet, en willen natuurlijk verkopen. daarom hoor je alleen de positieve ervaringen ermee. zoals bij het door mij bestelde hoofdste stond: 'je paard loopt er zo mee weg en hoeft er niet aan te wennen'. dat is natuurlijk onmogelijk. er zullen ongetwijfeld paarden zijn die moeten wennen en de werking van het betreffende hoofdstel is een stuk anders dan bij een hoofdstel met bit. maar goed, al met al ben ik erg blij met deze test. er wordt veel duidelijk, en zou voor mij absoluut een rol spelen bij de keuze van een hoofdstel. en inderdaad, mijn paard doet het prima op een stalhalster, maar je kunt een paard alles leren, en niets is fijner dan een goede communicatie met subtiele hulpen! ga zo door, ik wacht met spanning de volgende test af! (boomloze zadels wellicht?) Groetjes Renée
0
0

Goed onderzoek ! met betrekking tot het bitloos mennen, lees de mensport van februari / maart waar de natuurlijk bekapper Fred Kammer zijn ervaringen voor de kar vertelt.
0
0

gea . erg interessant hoe je dat hebt opgelost.;) groetjes doeidoei
0
0

hallo paard natuurlijk, als jou paard 19 is ..kan je dan nog steeds al die dingen aan leren ? ik ben bang van niet.. maar ik krijg binnenkort in maart een veulentje..ik hoop echt dat ik het daar wel op kan oefenen. vriendelijke groetjes whitney schneider..
0
0

Sieta
Ben nog steeds erg benieuwd naar het emiel voest hoofdstel...
0
0

Ik rijd sind seen tijdje met een Cook-hoofdstel, maar merkte al na een paar keer dat het bevestigen van de teugels aan de kruislings geplaatste ringen mijn paard ernstig in verwarring bracht. In het systeem waarmee wij rijden, waarbij de buitenteugel in principe leidend is, blijkt de informatie dan verkeerd over te komen. Ik heb de teugels nu aan de doorvoerringen, die aan de neusriem bevestigd zijn, vastgemaakt, en na een paar minuten was de verwarring opgelost. Sindsdien bevestig ik de kruisende riemen wel, zodat er nog wel een bepaalde stevigheid in de constructie blijft bestaan, maar zet ik de teugels dus aan de neusriemringen. Op die manier begrijpt mijn paard me weer prima, en wordt het contact steeds beter. Misschien een idee voor mensen die hier ook tegenaan gelopen zijn.
0
0

dit is handiig en nog pijn loos okk,fijn voor de paarden
0
0

Wat een fijn eenvoudig en duidelijk onderzoek: minder is meer! Toevallig heb ik laatst eens in een beschermde omgeving geprobeerd te mennen met mijn touwhalster, in plaats van het doorsnee hoofdstel met trens dat ik doorgaans gebruik. Mijn pony is met (2xgebroken) trens op de pinken te mennen en ook 'on line' (PNH L2) is ze zeer reactief. Voor de wagen ging het echter minder goed. Ze was nog wel te sturen, maar afremmen en stoppen werd steeds moeilijker. Misschien met meer oefening, maar dan nog zou ik zo niet de weg op gaan hier in de drukke Randstad (op de Veluwe zou het wellicht kunnen). 'k Ben benieuwd wat jullie bevindingen met optomingen en mennen zijn en vind het een interessant idee dat het bit misschien ooit voor het mennen geintroduceerd is. Succes! Groet, Femke.
0
0

Ik rijd met een gewoon leren halster en dat gaat prima. Je stuurt toch niet alleen met de teugels maar ook met je zit en je benen? Misschien komt het ook wel door het feit dat ik alleen maar buiten rijdt met mijn meisje. Wij zijn beiden wars van dressuur en dergelijke. Rechtdoor, rechtsaf, linksaf. Meer doen we eigenlijk niet.
0
0

Leuk onderzoek. Vooral die foto's echt geweldig. Ik rij zelf al jaren met een sidepull. Vind deze qua sturen toch echt beter werken dan een touwhalster (waarmee ik ook regelmatig rij).
0
0

Indien nog niet getest wil ik mijn "Voest" hoofdstel tijdelijk ter beschikking stellen voor de test. Ik heb zelf het idee dat het omgeveer hetzelfde werkt als het leren hoofdstel. Zie niet heel veel verschillen tussen beide hoofdstellen. Monique
0
0

Loes Scheres
De bosal komt als de beste uit de bus dus nu m'n Dr Cook hoofdsel ophangen en een bosal zoeken.
0
0

Fred Emmerig
Het rijden zonder bit lijkt me een uitstekend idee, maar hoe zit het met mennen? Ik zou dit toch niet zomaar doen en zeker niet in het verkeer. Zijn daar voorbeelden van. Heeft iemand dat wel eens gedaan?
0
0

Super dat jullie een test gedaan hebben, zelf rij ik nu met een leren hoofdstel zonder bit (misschien ook een test mogelijkheid?). En heb een bitloos hoofdstel besteld. Graag zou ik met een bosal willen rijden, alleen is het zeer moeilijk om voor een redelijke prijs een bosal bij elkaar te bestellen op internet. Misschien is het wat om hier ook een topiv aan te wijden?
0
0

Mijn ervaringen zijn hetzelfde als jullie onderzoek. De Libra verschoof en het leren bitloze hoofdstel (Ruitersportshop) zit als gegoten en ik hoef alleen maar m'n pinken te bewegen en de boodschap komt door.
0
0

super dat jullie dit gedaan hebben hey!
0
0

Wat een goed plan. Dankjewel!
0
0

Fijn dat jullie de hoofdstellen getest hebben. Ik heb zelf een libra hoofdstel geknoopt en dacht dat ik het niet goed gedaan had omdat het zo verschuift, ook als ik niet aan de teugels trek
0
0

marjolijn
Super dit onderzoek!! Ik ben al zo lang bezig de ideale bitloze methode te vinden, dit is nou eens echt zinnige info. (Zoals trouwens alles op jullie site.) Een bosal is dus zo gek nog niet.
0
0

Peet
N.a.v. mijn vorige berichtje is de vermelding nu weer goed. Wanneer het Voest hoofdstel getest is, kan m'n vorige berichtje verwijderd worden. ;-)
0
0

Peet
Het hoofdstel dat hier het Emiel Voest hoofdstel wordt genoemd, is GEEN Emiel Voest hoofdstel. Het is een leren hoofdstel van de Ruitersportshop (zie http://www.ruitersportshop.com/productssimple.html). (Dat weet ik omdat het mijn / Jovarna's hoofdstel is dat hier getest is.) Neemt niet weg dat ik wel benieuwd ben naar het hoofdstel van Voest. Wie heeft er eentje die Frans en Ilona kunnen testen?
0
0

Peter Donck
arm schuimpje ! had ik toch geijk over dat knijpding dat men libra heet, de vrijheid verknepen het evenwicht ver-ruist leve mijn bosal
0
0

Christel Provaas
Zelf rijd ik mijn andalusier Cadiz op het Emiel Voest-hoofdstel, niet wetende dat het ding zo heet, ik heb het bij de ruitersportshop gekocht. Het werkt fantastisch: hij geeft erop na, buigt desgewenst mooi af op de loodlijn, je hebt een goed verend contact zonder het hoofd te storen, je kunt stelling vragen, zijgangen gaan uitstekend, zelfs het appuyement, uitschuiven en oprichten gaan prima, het paard schuimt volop, is te verzamelen, ook in galop op de kleine volte, is nageeflijk en tevreden. Kortom: zo willen ze het bij de FEI zien. Ik krijg les van een ORUN-instructrice die haar eigen Z2 paard er in de vervolgcursus ook op gaat rijden wegens doorslaand succes bij mij.
0
0

Charlotte
Heel boeiend onderzoek, het enige wat ik me afvraag, waarom zitten de teugekls bij een stalhalster opeens aan de zijkant? Want naar mijn idee beinvloed de plek van de teugels de inwerking van het hoofdstel. Het enige is dat het met het hier gebruikte halster een beetje moeilijk gaat door de ring onderaan het halster, maar met een vaste ring moet er toch beter te sturen zijn...
0
0

Ik rijd sinds kort met het Dr. Cook Bitless Bridle. Ik heb de indruk dat dat iets minder druk geeft op onderkaak, ondanks dat daar ook (net als bij LibraRB) gekruisde banen lopen. Maar dat weet ik dus niet zeker en zou dan ook graag dit hoofdstel in de test zien. Hopelijk willen jullie deze ook testen? Goed initiatief trouwens! Ik ben benieuwd naar nog meer resultaten. Zou ook graag het Emiel Voest hoofdstel getest zien worden.
0
0

Ik wil ook graag bitloos rijden.Ik rij net met de nuesriem zegmaar met de tuegels eraan vast. Ze reageerst op het kleinste trekje! Alleen het valt gemakkelijk af als ze schud...ben dus al een tijdje opzoek naar een goede oplossing....
0
0

Gregoor Lendfers
Ik rij met een pluvinelkaptoom. Werkt, voor mij tenminste, prima. Het komen tot de juiste hoofdhouding van het paard blijft met bitloos rijden echter een moeilijkheid.
0
0

biancawaamelink
Ik zou het alleen al erg prettig vinden, als er een duidelijke foto kwam van alle bitloze optomingen die jullie voor deze test aangeboden krijgen: ik rijd zelf op die van Emiel Voest, maar ben sinds kort (vanwege trailwedstrijden waar het juist en precies wenden op de cm2 steeds meer van belang wordt) aan het denken om toch meer vanaf de zijkant van de neus te gaan sturen: denk aan side-pull. Maar ben tot nu toe alleen maar modellen met Raw-hide tegengekomen. We zijn echter al zover samen, dat het er nou niet omgaat om de inwerking OP de neus HARDER te maken. Meer subtieler vanwege het sturen...
0
0

zeker fijn, maar wat ik wel aan zit te denken als je bij het halster het halstertouw ofzo onderaan die ring vastmaakt,, maar dat zal ook wel storender zijn en is het rijhalster beter,!
0
0

Myriam
In elk geval is het goed dat er naast zovele "gezegden" ook onderzoek gebeurt. Paardnatuurlijk blijft nadenken- prettige gedachte.
0
0