Inloggen

Trailer laden Hoe leer je je paard gewillig voor je uit de trailer in te lopen?

Paard erin, jij blijft buiten
Paard erin, jij blijft buiten
Dit is de meest praktische en de veiligste manier van trailer laden; het paard loopt erin en jij blijft buiten. Het is zeer de moeite waard om het zo je paard aan te leren.

Het probleem

Veel mensen hebben een probleem met het trailer-laden. Het ritueel duurt soms uren, er ontstaan gevaarlijke situaties, en op zijn minst is het proces zenuwslopend, zeker als je toch al te laat bent voor je rij-afspraak of wedstrijd. En zelfs als het lukt, dan nog heb je vaak nog iemand nodig om snel de stang achter het paard dicht te doen. Zou het niet vreselijk handig zijn als het paard gewoon gewillig voor je uit loopt en zelfstandig de trailer ingaat? Zoals op dit filmpje te zien is? Waarom doet hij dat niet gewoon?

Om iets op te lossen moet je eerst het probleem kennen. Waarom gaat het trailer-laden vaak zo problematisch?

Paarden zijn vluchtdieren. Ontsnapping en snelheid zijn voor het paard het primaire overlevingsmiddel. Een paard zal van nature wel uitkijken om zich in een situatie te begeven die het niet vertrouwt, en begeeft zich al helemaal niet in een situatie waarin de vluchtmogelijkheden beperkt zijn. In de vrije natuur zal een paard nooit een nauw hol binnenlopen!

Een trailer is in eerste instantie een "verdacht" object, de klep maakt een raar geluid, het ding wiebelt, en het is een nauwe ruimte waaruit het paard niet snel kan wegvluchten als er gevaar dreigt. Geen wonder dat een paard, vanuit zijn natuur, een trailer beschouwt als een hoogst onveilige plek!

In tweede instantie komt daar de mens bij, die uiteindelijk het paard met zwepen of geweld de trailer insleurt, en vanaf dat moment wordt de trailer ook nog eens geassocieerd met zwepen en andere narigheid "Zie je wel dat een trailer foute boel is? Zelfs mijn vertrouwde baasje verandert rond de trailer in een agressief roofdier". Het gaat van kwaad tot erger, en een vicieuze cirkel is begonnen. Het paard wil beslist de trailer niet meer in, er is steeds meer dwang nodig om het toch voor elkaar te krijgen, en het paard gaat de trailer steeds meer associëren met dwang en geweld, en krijgt er een steeds grotere hekel aan.

De meeste mensen begrijpen niet dat trailer-laden iets is dat je moet oefenen, en verwachten dat het trailer-laden een aangeboren vaardigheid van het paard is. Hoeveel tijd wordt er wel niet besteedt aan het oefenen om goed te leren paardrijden, maar hoe weinig tijd wil men investeren om het paard fatsoenlijk de trailer in te leren lopen? En juist wanneer je alleen gaat trailer laden wanneer het nodig is ontstaat er een tijdgebrek en ongeduld, want "we hadden al op weg moeten zijn". En uiteindelijk kost het moeizame laden van het paard in totaal meer tijd dan wanneer er de moeite zou zijn genomen om het paard goed te leren laden. Goed leren trailer laden is een investering die zichzelf ruimschoots terugbetaalt!

Wat werkt niet?

Als een paard niet de trailer in wil is dat niet om je dwars te zitten, maar omdat het paard instinctief weet dat een trailer gevaarlijke plek is waaruit geen ontsnapping mogelijk is, en het geen vertrouwen heeft in het hele gebeuren.

Dwang of geweld

ALLE vormen van dwang of geweld bevestigen het paard alleen maar dat de trailer inderdaad een onveilige plek is. Als je het paard iedere keer bij het binnengaan van de stal een schop geeft zal het dier ook een hekel aan de stal krijgen, zo simpel is het.

Alle "trucs" zoals lijnen achter de kont, blinddoeken, of touwtrekken, het zijn allemaal vormen van dwang, en het paard gaat daarmee de volgende keer echt niet makkelijker de trailer in, integendeel!

Voeren

Een rammelend bakje biks dan? Je ziet veel mensen proberen om hun paard de trailer in te lokken met voer. Doorgaans gebeurt er een van de volgende dingen (in volgorde van waarschijnlijkheid):

  • Het werkt niet. Een paard dat een trailer niet vertrouwt, laat zich domweg niet verleiden om daarin te gaan voor wat voer. Als een paard in de natuur een plek niet vertrouwt dan laat hij het gras voor wat het is en zoekt een andere plek. Gras genoeg, en waarom eten op een plek die mogelijk onveilig is? Het zit gewoon niet in de natuur van paarden om voor voer risico's te nemen. De trailer is een onveilige plek, dus niet geschikt om daar te gaan eten.

  • Het paard wordt beloond omdat het NIET de trailer ingaat. Het is soms vermakelijk om te zien, maar als het paard niet het bakje biks achterna loopt de trailer in, dan zijn er mensen die het paard dat nog steeds buiten staat laten "proeven", en proberen opnieuw of het paard het bakje achterna loopt. Wat ze feitelijk doen is het paard belonen omdat het nog steeds buiten staat, en het paard weet dat zolang hij maar buiten blijft staan hij steeds een hapje voer krijgt. Paarden zijn geduldiger dan mensen, het kan hen geen biet schelen dat jij een afspraak hebt voor een buitenrit!

  • Het paard rent de trailer in, neemt een hap... en rent met volle mond weer even hard achteruit naar buiten, nog voordat je de kans hebt de stang erachter te doen.

  • Het paard loopt de trailer in, eet de bak voer leeg... en ontdekt, zodra het voer op is, dat het ineens opgesloten is en begint met volle geestdrift de trailer te slopen...

Wat werkt wel?

Laden vanaf het spatbord
Laden vanaf het spatbord
Het kan altijd nog mooier: Laden vanaf het spatbord.

Dit is een Parelli Natural Horsemanship taak die Frans met Harisha voor zijn level 2 certificaat moest doen: "Laadt het paard in de trailer, laat hem tien seconden in de trailer staan, en vraag je paard weer naar buiten. Al die tijd mag je niet van het spatbord afkomen."

Klik om het filmpje te bekijken.

Begrijp allereerst dat het paard niet zo moeilijk doet "om je te pesten", maar omdat een nauw hol binnenlopen volkomen tegen de natuur van het paard ingaat.

Verander de perceptie van het paard voor de trailer. Zorg dat het de trailer beschouwt als een vertrouwde en comfortabele plek. Gebruik geen geweld en lok niet met voer, maar heb begrip en geduld, en bouw het trailer laden met oefeningen stap voor stap op. Voer kan een hele prima plaats hebben in de training maar niet om je paard daarmee naar binnen te lokken en dan gauw de stang dicht te willen doen.

Een praktische handleiding

Iedereen kent vast wel het verschijnsel dat een paard naar de uitgang van de bak trekt, omdat hij weet dat hij daar rust krijgt, of naar de instructeur trekt omdat je daar regelmatig even stopt om te praten. Met een aantal oefeningen gaan we het paard duidelijk maken dat de nabijheid van de trailer "rust" betekent, zodat hij zelf naar de trailer gaat "trekken". Jij wil hem bij, en uiteindelijk IN de trailer hebben, maak van jouw idee ZIJN idee! We gaan niet proberen hem de trailer in te krijgen, we gaan het paard zelf laten ontdekken dat de trailer "rust" betekent.

Stap 1:

Een trailer is een nauwe ruimte, en om het paard hierin te krijgen moeten zowel de eigenaar als het paard oefenen om vaardigheid op te doen met het passeren van nauwe doorgangen. Waarschijnlijk lukt dit rijdend op het paard wel, maar als je niet je paard in de trailer wilt RIJDEN dan zul je dit ook vanaf de grond moeten kunnen. Een goede basis voor dit soort grondwerk leer je met Parelli Natural Horsemanship, maar andere methoden zijn vast ook wel bruikbaar

Ga dus oefenen. Zet bijvoorbeeld twee stoelen een meter uit elkaar in de bak, en probeer je paard ertussendoor te sturen, zonder zelf tussen de stoelen door te lopen. Het lijkt eenvoudig, maar is voor ongeoefenden vaak al een probleem. De meeste paarden hebben hier in eerste instantie al grote bedenkingen tegen. Bedenk echter dat als dit al niet lukt, dat het met een trailer zeker niet gaat lukken. Lukt het met twee stoelen, probeer het dan met andere voorwerpen.

Als dit allemaal lukt, laat je paard dan over een plank of stuk zeil lopen. De klep van een trailer is immers ook een "enge" hindernis die genomen moet worden. Ga ook dit in allerlei variaties oefenen.

Zie ook deze filmpjes: Over een obstakel springen, en achteruit tussen twee wapperende vlaggetjes door.

Stap 2:

Zet een trailer neer op een plek met veel ruimte eromheen, bij voorkeur in de bak. Zet een trailer nooit zomaar los neer, laat hem vast aan de auto, of zet een stapel stenen onder de achterkant! Een opwippende trailer is iets wat je nu echt niet kunt gebruiken! Laat de klep van de trailer voorlopig dicht, het paard hoeft nog niet de trailer in.

Stap 3:

Ga de oefeningen van stap 1 herhalen, maar nu naast de trailer. Zet dus twee stoelen naast elkaar naast de trailer, en laat het paard tussen de twee stoelen doorlopen. Zorg dat er tussen de stoelen en de trailer een grotere ruimte is waar het paard ook nog door kan. Geef je paard zo min mogelijk rust, hou hem bezig met de twee stoelen, heen-en-weer ertussen door.

Maak de ruimte tussen de twee stoelen steeds kleiner, en geef je paard de kans om te "ontsnappen", en dus in plaats van tussen de twee stoelen door, tussen de ruimere doorgang tussen stoel en trailer door. Als je paard voor de trailer kiest, laat hem dan onmiddellijk met rust! Geef hem een hele lange rustpauze, of als het even kan, breng hem terug naar de wei of zo.

Herhaal dit een paar keer. Paarden zijn erg goed in het "ontdekken" hoe ze rust kunnen krijgen, en alleen dit al zal zijn perceptie van de trailer in gunstige zin veranderen.

Stap 4:

Ga nu oefenen met de klep van de trailer open. Stuur je paard tussen een stoel (of jezelf) en de klep door. Als de oefeningen van stap 3 goed zijn doorlopen moet het geen probleem zijn om je paard tussen de klep en een voorwerp door te sturen.

Maak langzaam de ruimte steeds kleiner. Er komt een moment dat het paard een stukje over de klep loopt, en als dat gebeurt laat je het paard onmiddellijk met rust! Ga met je rug naar hem toestaan of zo, geef hem het idee dat hij "onzichtbaar" wordt zodra hij de klep aanraakt. Geef weer een lange pauze, of beëindig de sessie.

Herhaal dit een paar keer. Laat het paard ontdekken dat hij met rust gelaten wordt als hij "per ongeluk" met een voet op de klep terechtkomt. Steeds vaker zal het paard "per ongeluk" een voetje op de klep zetten.

Stap 5:

Als je paard geen problemen meer met de trailerklep heeft, en liefst zelfs bewust op de klep gaat staan kun je gaan proberen om je paard een stukje(!) de trailer in te krijgen. Hier komen de oefeningen van stap 1 goed van pas. Stuur je paard een stukje de trailer op, en iedere keer dat hij een stapje verder komt laat je hem direct met rust. Probeer onder geen beding hem helemaal de trailer in te sturen! Wacht rustig af... Waarschijnlijk loopt je paard weer achteruit de klep af, als dat gebeurt stuur je hem direct weer terug de klep op. Laat hem ontdekken dat hij rust krijgt zodra hij gedeeltelijk IN de trailer staat, en dat hij geen rust krijgt zodra hij weer naar buiten komt. Als je paard uiteindelijk de trailer inloopt, ongevraagd of naar aanleiding van je aanwijzingen, laat hem dan met rust! Doe onder geen beding de stang dicht!

Als je paard BIJNA in de trailer staat, maar EEN voetje staat nog buiten, is het verleidelijk om hem even aan te duwen of een tik op zijn kont te geven, maar weersta die verleiding! Doe dit niet!!!

Stap 6:

Herhaal de oefeningen uit stap 5 een aantal keer. Het is handig om andere bezigheden, zoals rijden of grondwerkoefeningen af te sluiten met trailer-laden. Laat het paard ervaren dat het IN de trailer rust krijgt, en daarbuiten niet. Je wil uiteindelijk naar de situatie toe dat je paard naar de trailer trekt omdat het weet dat het daar met rust gelaten wordt, net als dat een paard naar de uitgang van de bak trekt, of naar de weide. Je bent nu al een heel eind gevorderd, zorg dat zijn gunstige perceptie van de trailer goed wordt ingeprent. Als het goed is ziet het er ongeveer uit als op dit filmpje.

Je kunt heel prima hooi of ander gezond en lekker voer neerleggen in de trailer om het voor het paard nog fijner te maken om in de trailer te staan. Voer in de trailer hebben liggen is zeker niet fout maar je moet het niet gebruiken om je paard de trailer in te lokken en dan gauw de deur dicht te doen. Het is van belang dat het paard de trailer niet meer eng vindt, dat hij weet dat hij zelf bepaalt of hij erin blijft of er weer uit wil en dat hij de trailer met een prettige rust associeert (zodat hij het uiteindelijk niet meer erg vindt dat je de deur dichtdoet. Lekker en gezond voer dat toevallig in de trailer ligt, zorgt ervoor dat het paard de trailer nog sneller gaat waarderen en associëren met iets positiefs dus gebruik dat gerust.

Stap 7:

Je paard is relaxed en op zijn gemak in te trailer? Je kunt nu gaan beginnen met de stang dicht te doen. Doe dit in het begin niet te lang, laat je paard ervaren dat de stang ook weer een keer weg gaat. Bouw het vertrouwen stap voor stap op. Je kunt als dit goed gaat ook de klep eens dicht doen. Het is echt heel erg belangrijk om langzaam te gaan. Kijk naar je paard. Alleen als hij echt helemaal relaxed is, mag de stang of de deur dicht. Ga je te snel, dan bouwt de stress op en kun je weer opnieuw beginnen. Heb heel veel geduld! Bij sommige paarden kan dit wel wekenlang duren, als dat zo is, neem die tijd dan gewoon.

Stap 8:

Gefeliciteerd! Je kunt nu je paard de trailer insturen! Hou er echter rekening mee dat het zo nu en dan kan voorkomen dat je paard toch even niet de trailer in wil. Ga dan een paar stappen in dit stappenplan terug. Meestal is een paar keer heen-en-weer sturen tussen jezelf en de klep genoeg om hem eraan te herinneren dat er buiten de trailer geen rust meer is. Ga in geen geval ongeduld of agressie vertonen, of proberen hem de trailer in te trekken. Je bent dan heel snel weer terug bij af!

Tips en trucs:

  • Bouw het rijden ook langzaam op. Als je paard het nodig heeft, rijd dan bijvoorbeeld maar 50 meter, stop, wacht een paar minuten terwijl het paard in de trailer staat met een lekkere baal hooi en laat het paard daarna de weide in. Bouw de rijtijd op, geef het paard de tijd om te wennen.

  • Rijd voorzichtig. Remmen en sturen doe je behalve in geval van nood niet tegelijkertijd! Rem rustig af voor een bocht en zorg dat je al langzaam gaat voordat je bij de bocht bent aangekomen.

  • Bind je paard niet te kort vast! Paarden gebruiken hun hoofd om in evenwicht te blijven, dus zorg dat hij ruimte genoeg heeft om bewegingen van de trailer op te vangen!

  • Haal na aankomst op de bestemming niet direct het paard uit de trailer, maar laat hem een paar minuten staan. Anders leert je paard dat stilstaan "uitstappen" betekent, en dat kan knap lastig worden als je een keer met pech komt te staan of in een stilstaande file terechtkomt.

  • Als je EEN paard vervoert in een tweepaardstrailer, zet hem dan aan de linkerkant. Zou je het paard rechts zetten dan is de kans op omkiepen op rotondes of bij uitwijken over de berm erg groot!


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Phone: (+44) 7418 374550 Whatsapp: (+44) 7418 374550 Website: https://www.bigbud.uk/ Buy Marijuana Online UK With PayPal, Bitcoin & Wire Transfer from BIG BUD UK. We Have made it very easy for cannabis lovers and patients to Buy Weed Online UK and we offer 100% delivery rate. High bud products like Marijuana strains, Moonrocks , Cannabis Oil , Hashish , Edibles , THC vape Cartridges , THC Vape Juice , Wax , Shatter , Pre Roll Joints , Herbal Incense , Iboga and Wonka Bars all available BIG BUD UK is the best choice available to make your online purchase hassle free with safety. We offer a wide spectrum of products to accommodate the evolving needs of different customers. You can contact us to Buy Marijuana Online UK as well as cannabis recreational products... Phone: (+44) 7418 374550 Whatsapp: (+44) 7418 374550 Website: https://www.bigbud.uk/
0
0

Hoe kan ik dan juist zorgen dat mijn paard wel op de trailer blijft staan. Ze gaat er redelijk op als ik ze aan de weide laad. Ergens anders niet. Ik ben nu een dik jaar bezig om haar er vertrouwen in te laten krijgen. Maar eens de val dicht gaat zie ik in haar ogen de angst. En ik kan ook haar er alleen op laten staan waanner er een koord achter is om de stang dicht te krijgen. Doe ik de koord niet krijg ik de stang niet dicht.
0
0

Hallo allemaal wat vijn dat je er ben
0
0

Handleiding is onduidelijk, m'n paard zit nu vast met zijn kop tussen de wielen van de trailer.
0
0

Super uitgelegd
0
0

Onze merrie van 5 heeft altijd moeilijk geladen. Enige tijd ging ze er op voor eten, dit heeft goed gewerkt tot vorige week. Nu zijn we aan het oefenen op de manier die hier beschreven is. Ze gaat er soms op met haar voorbenen, maar niet helemaal. Hier staat beschreven dat je dan niet verder mag aandringen, maar hoe maak ik haar wijs dat ze iets verder moet? Alle suggesties zijn welkom. L.vandeperre@hotmail.com. Hartelijk dank.
0
0

Een kleine tip voor iedereen misschien tege het principe in , hang een hooibag met iets wat je paarde echt mag, als je hem natuurlijk erop hebt gekregen en hij erop mag rusten mag dit ook, meer nog hij vind het leuk . Op het moment dat je vertrekt op wedstrijd sn weer gaat laden vul ik hem aan of hang een nieuwe.dit werkt altijd.het is ook natuurlijk en voldoet aan de natuurlijke behoeft van een paard om continu te eten.
2
-1

Mijn paard werd steeds moeilijker met trailer laden, zo erg dat ik vorig jaar vanuit een wedstrijd lopend naar huis ben gegaan (10km). Nu heb ik een paar maanden terug een trailer gekocht (daarvoor reed een vriendin mij naar wedstrijd), en ben daarmee stap voor stap gaan oefenen zoals hier staat. Veel mensen zeggen dat je je paard 'laat winnen' door het niet helemaal in de trailer te zetten. Of dat voer geven in de trailer helpt maar bij mijn paard werkt dat averechts. Wat wel heel goed heeft gewerkt is stapje voor stapje oefenen, en haar borstelen in de trailer. Ze blijft tijdens het borstelen zelf stilstaan zonder stang erachter terwijl ze voorheen zo snel achteruit rende dat je er geen stang achter kon doen. Nu ben ik een paar weken terug naar een clinic geweest, en heb haar op de heenweg en de terugweg in mijn eentje zonder stress geladen. Het oefenen duurt even maar geduld loont.
3
0

Streng? Censuur? In alle jaren nooit gemerkt hier :-D
0
0

ik zou niet durven te reageren want de restricties zijn zeer streng. Hoe weet ik wat ik wel of niet kan zeggen? Lijkt helaas op een beetje sensuur.
0
0

Ik ben gaan oefenen eerst wou mijn paard er wel in maar toen wou ik een stapje verder en hem dus leveren vast staan hij wou naar achter en zijn achterheen Glee van de laad klep en nu wil hij dus niet meer de trailer maar nu wel al weer de laadklep op die vind hij niet eng is het dan mis een idee om de trailer in de bak te zetten en mijn paard er dan even een uurtje bij te zetten dat hij er aan kan wennen?
0
0

Mijn paard is erg groot, 1.85cm en heeft al vaak zijn hoofd gestoten. Hij durft daarom niet meer onder een deur door te lopen. En als hij het al wel durft na veel pogingen waarbij hij duidelijk heel nerveus is ( schrapen, bokken vanuit stilstand, wegdraaien enz.) dan gooit hij juist op het moment dat hij onder de deur is zijn hoofd ineens omhoog waardoor hij juist zijn hoofd weer stoot. Hij gaat de bak, stal en naar buiten met een slofteugel aan en dat gaat meestal goed. Maar een trailer gaat dus niet. Niet dat hij niet in de trailer wil, maar hij durft zijn hoofd er niet in te steken. Iemand ervaring met dit gedrag?
0
0

Toen we op een paard begonnen ter rijden dat we al een tijdje hadden, moest die ook in de trailer kunnen. De eerste 4 keer ging dit dan ook super en zonder problemen! Maar sinds een week zet ze haar hoeven in het zand en is er geen beweging mogelijk! Het is een Tinker en die krijg je dan ook niet zomaar vooruit. Wij hebben eerst ook geprobeert te dwingen, omdat er wel frustraties waren want ze deed het eerst wel rustig en ontspannen. Als ze er 1 keer in staat is het ook geen probleem en staat ze rustig op de trailer. Dus vanaf nu maar proberen dit stappen plan te volgen en met veel geduld hopen dat ze er dan wel op loopt!
0
0

Zet dit eens op het forum Lamina, mogelijk kunnen ze je daar met tips helpen. Ik ben van mening dat je een denkfout maakt als je denkt dat je paard het expres doet en je uitlacht.
0
-1

Ik ben nou 4 week bezig met de training van parelli. Paard snapt het heel goed. op en over de klep van links naar recht gaat super! maar in de trailer ho maar. ze gaat helemaal op de klep tot aan het dak, en dan gooit ze haar hoofd in de lucht met andere woorden ik denk dat ik mijn hoofd ga stoten. ze kan heel goed ontspannen maar op haar tijd, en naar de vogeltjes kijken is ook heel leuk. Ze staat echt met geen enkel stukje stress op die klep. Haar hoofd om hoog doen is in mijn ogen een stukje dominantie met andere woorden ik ga er niet op. Ik heb engelen geduld maar het raakt een keer op. Helemaal als het paard je eigenlijk vierkant uitlacht op die klep!
0
0

Er moet mij even iets van het hart, ik heb door mijn werk in het paardentransport heel veel te maken met trailerladen. is een paard goed getraind in uw methode dan is dat goed en gaat het soepel de trailer op. Echter ik maak ontzettend vaak mee dat er dames (en een enkele keer een heer) naar een trainingsweekend of week gaan en dan denken de wijsheid in pacht te hebben. Ze worden een aantal dagen geleerd wat wel en vooral wat niet te doen en gaan daar vervolgens een eigen draai aan geven. Met als gevolg dat ze een keer een ritje willen maken dan gaat het toch niet helemaal zoals de dames hebben geleerd. Meermaals nu al meegemaakt dat we dan 2,5 uur staan te wachten omdat de dames niet willen dat de bilstang gesloten wordt, dit terwijl het paardje gewoon de trailer opgelopen is en rustig staan neeeee, ze willen het paardje dan nogmaals een keer of 3 a 4 opnieuw erop laten lopen. Hoezo een oefening we gingen toch naar het bos? Daar begrijp ik dus helemaal niets van. Er wordt ook duidelijk te kennen gegeven dat vooral niemand zich ermee mag bemoeien en het paard raakt bezweest en weet het ook niet meer. Dit zijn echt dingen die heel vaak gebeuren. Zou er tijdens de trainingsdagen aandacht aan besteed kunnen worden dat als je op pad moet met een paard er geen oefening aan gekoppeld moet gaan worden. Want hetzelfde ritueel wordt op de terugweg ook weer uitgevoerd worden. Mooie methode die Parelli maar de meeste slaan er echt in door. Daarnaast wordt er dan commentaar gegeven op mensen die het anders doen, dus het onderwerp 'respect' voor elkaar kan ook wel eens aan bod komen. Zolang er geen geweld of dwang aan te pas komt is wat ons betreft iedere methode goed. In onze optiek is een paard 10 x opnieuw eruit laten komen en weer opnieuw laten staan omdat de eigenaar zonodig over die billen moet blijven aaien ook niet echt bevorderlijk voor het laden.
0
0

Het zelf al 7 paarden geleerd om op de trailer te gaan. Tegen uw wil misschien in toch bij 2 door eten te geven op de trailer en dat werkte meteen. Ons probleem is nu een paard dat mijn dochter van een andere eigenaar rijdt. Ze gaat al 2 jaar mee op jumping en nooit problemen gehad met laden tot voor 3 maanden. Toen wou ze ereens niet meer op, na een half uur stond ze er toch op en gooide zich tegen het middenschot. Dit deed ze alleen bij opladen thuis maar niet op de wedstrijd. Nu sinds 2 weken gaat ze er helemaal niet meer op. Echt met geduld en van alles geprobeerd, 3 uur aan een stuk, maar we komen niet verder dan de voorvoeten op de klep. We weten nu geen raad meer. Met paard geprobeerd, alleen, met tussenschot scheef ed. Paard was wel de laatste tijd niet meer zo fit bij lopen en uitzien. Zou ze ziek zijn? Pure angst. of gewoon stijfkoppig? Hoe kunnen we dit probleem oplossen?
0
0

Ik heb een D-pony en die bokt altijd in da trailer hij heeft de bar al kopot gestampt plaes help me
0
0

Dat je paard stamt bij het stoplicht komt waarschijnlijk omdat hij denkt dat als de trailer stil staat hij er uit mag. Vaak als we thuis komen halen we gelijk ons paard uit de trailel omdat we vinden dat ie dat verdient heeft. Ga proberen als je thuis komt nu eerst je zadel opruimen of je spullen. Zo lerrt hij dat hij er niet altijd gelijk uit kan als de trailer stil staat. En dan heb je ook de tijd om hem te corigeren of tegen hem te praten. Hoop dat je er wat aan heb. Gr
0
-1

Als wij stilstaan bij stoplichten begint onze paard behoorlijk te stampen...wij vinden dit heel vervelend en weten geen manier om het te stoppen...Kan iemand ons helpen?????
0
0

Nog even ter aanvulling op mijn verhaal hieronder. Dat het trailerladen stagneerde destijds had wel een reden. Ik was een keer aan het oefenen terwijl ik de trailer vergeten was aan de auto vast te koppelen en hij dus kantelde op het moment dat ze er achter instapte... tja, dom. En voor het paard een bevestiging dat het een onveilig ding was. Toen wilde ze alleen nog maar met twee benen halverwege de klep en geen stap verder. Sinds het hulppaard gaat het nu goed trouwens. Het rijden met de trailer vind mijn paard trouwens wel eng. Ze zoekt continu steun tegen één wand tijdens het rijden, staat niet goed op eigen benen en beweegt niet goed mee in de bochten omdat ze tegen één wand geplakt blijft staan. Nadat ik met haar gereden heb in de trailer is er dan ook altijd weer een terugval met laden. Heeft iemand hier nog een tip voor???
0
0

Ik heb nog een tip die mogelijk bij meer mensen/paarden werkt: roep hulp in van een collega paard (het liefst, denk ik, een bekende van je eigen paard). De beschreven methode hierboven werkt heel goed maar de voortgang met het tweede paard dat ik op deze manier trailerladen leerde stagneerde bij het met twee voorbenen op de klep staan. Dit voerde ze na een tijd keurig als kunstje uit maar we kwamen gewoon niet verder meer. Omdat de trailer zelf geen eng object meer was heb ik haar in de buurt ervan vastgezet. Zo, dat ze goed zicht had op de trailer. Toen heb ik het eerste, ervaren paard erbij gehaald. Dit is, in de kleine kudde van 3 waar ze mee samenstaat, de dominante merrie. Die loopt er helemaal los, heel vlot en vol enthousiasme uit zichzelf in. Sterker nog, als ze een open trailer ziet staan moet je haar ervoor wegtrekken. Ze krijgt daar namelijk altijd wat voer... Voor dat paard ik de trailer niet alleen niet eng maar een feestje ;-) De dominante merrie stampte dus vervolgens met veel kabaal de klep op (bam, bam, zwaar paard), vreet die bak leeg en blijft lekker staan. Dit nog twee keer herhaald. Toen de paarden geruild: de dominante vastgezet, het andere paard gehaald. Tot mijn eigen verbazing liep die er toen in één keer in. Wel heel even ietsje aarzeling maar toen begon de dominante merrie ongeduldig te schrapen (die weet van dat voer!) Vervolgens liep ze zelf gewoon door en stond er plots in. Toen ze over die drempel was konden we van daaruit weer verder opbouwen. Ben benieuwd of dit ook bij andere paarden een duwtje in de rug kan zijn.
2
0

ik zoek een trailer van 50 euro niet meer niet minder wie het vindt zet het op marktplaats a.u.b
0
0

Ik heb me suf geparrellied afgelopen 3 weken. Ongeveer elke avond 2 uur trailerladen geoefend: ik die rustig en ontspannen sta, en zijn voeten bewegen naast en buiten de trailer, de klep is rust! Had meneer snel uitgevonden, maar wat hij vervolgens doet is dus mooi met voorvoeten de klep opgaan en staan slapen in de zon. Als ik hem eraf haal, wil hij niet vooruit, maar alleen achterwaarts dus ik kan hem er niet direct weer opsturen. Vaak als ik hem dan na een rondje opnieuw erop aanstuur, spurt hij snel tussen mij en de klep door (volgens mij als een spelletje, want hij schudt zn hoofd dan op een speelse manier, wat je ook wel eens ziet als paarden onderling spelen). Ik blijf geduldig, consequent, maar hij gaat gewoon niet verder dan met de voorbenen op de klep. Ookal haal ik hem er weer af en zet ik hem aan het werk om hem erna er weer naartoe te sturen. Nou heb ik gisteren toch eens met wat muesli geprobeerd voorin de trailer. Met 1 minuut wandelde hij er gewoon op zn gemak in, at rustig zijn voer en ging er weer uit. Ik heb toch het idee dus dat hij me voor de gek houdt als hij er niet in wil. Als hij echt bang is, wil hij namelijk normaal helemaal geen voer eten. Misschien dat ik het dus zo met voer erbij maar eerst opbouw en uiteindelijk het voer probeer weg te laten. Het blijft puzzelen, maar het is iig nooit saai :)
0
0

Mijn paard ging 8 jaar als een zonnetje in de trailer. Hoefde niet eens mee te lopen ; touw om de nek en naar binnen. Nu heeft hij een trauma opgelopen denk ik want na een nare ervaring in de trailer; ijzers erafgetrapt en vervolgens tijdens het transport in de nagels lopen satampen. Dat heeft hem veel zeer gedaan denk ik met gevolg dat hij wel in de trailer gaat met me maar na 5 minuten als ik rustig de klep omhoog doe of alleen maar naar de auto stap laat hij zich tegen het tussenschot vallen ( die dus nu kapot is ) bibbert en zweet. dan kan ik hem meteen recht trekken en is hij weer rustig en kan ik ook gewoon uitladen. Nu ben ik alleen maar aan het oefenen , dus in de trailer er weer uit dan even laten staan en dan de bar achtervast en zachtjes de klep omhoog en dan laat hij zich vallen , laats 5x achter elkaar. Elke keer wacht ik even en begin rustig opnieuw en doe niets eng ik hoop door veel oefenen dat hij inziet dat er niks meer aan de hand is en weer verttrouxen krijgt. Is dit een goede weg? Graag advies , mening of tips. Karin
0
0