Inloggen

Hooibaaldispenser Een hooibaaldispenser voor grotere hooibalen

image

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een natuurlijke paardenvoeding. Het voorheen altijd toch wat magere paard wordt, ondanks het weglaten van krachtvoer, zelfs steeds dikker. Op een gegeven moment wordt hij zelfs té dik, en dan moet er worden gerantsoeneerd.

Gras is gemakkelijk te rantsoeneren. Maar in de winterperiode, wanneer de paarden op hooi leven, is het rantsoeneren veel lastiger. Als snel betekent "rantsoeneren" dat het hooi maaltijdsgewijs wordt verstrekt, waarbij het ideaal: "vrijwel voortdurende beschikbaarheid van voedsel" moet worden verlaten, maar dat was nu net één van de belangrijkste eigenschappen van een natuurlijk dieet. Omdat de vertering van hooi de warmte oplevert die de dieren tijdens de winternacht warm moet houden, moeten de paarden ook 's nachts nog wat te verteren hebben. Zo zijn er nog meer redenen om te zorgen dat het paard nooit "zonder" komt te staan. Wijzelf hebben de paarden jarenlang rond middernacht nog een portie hooi gevoerd, maar het is wel lastig als je eens een keer van huis wilt en de paarden door iemand anders moet laten voeren. Wie krijg je zo gek? Wij zochten dus naar een betere oplossing.

Het idee

image

Bij een kleine baal hooi is de oplossing eenvoudig: je legt een rooster over het pak hooi. De maaswijdte bepaalt de voedingssnelheid: door de niet al te grote gaten moeten de paarden wat peuteren om het hooi naar buiten te werken, waardoor ze veel afleiding ondervinden en ondertussen voortdurend een langzame stroom voedsel binnenkrijgen, precies zoals de natuur heeft bedoeld. Het rooster, al dan niet verzwaard met wat stenen, zakt gestaag over het slinkende pakje hooi heen tot het hooi op is, en zolang het hooi niet op is blijft de voedingssnelheid hetzelfde. Wanneer je een langer durende oplossing wenst en/of meer paarden hebt zou het handig zijn om dit principe ook met de grote hooibalen te kunnen gebruiken, maar dan loop je helaas tegen het probleem aan dat zo'n baal hooi veel te hoog is. Niet alleen is de eethoogte dan veel te hoog, maar als je wilt voorkomen dat de paarden onbeperkt aan de zijkant van de baal gaan eten zul je dit dicht moeten maken, maar dan ontstaat er een "rand" van 120 centimeter hoog, wat weer een belemmering vormt om nog te kunnen eten als de baal bijna op is. Je kan natuurlijk ook een gat in de grond maken zodat de baal minder hoog uitsteekt, maar dan moeten de paarden als het hooi bijna op is de restanten uit een gat in de grond vissen, en dat is ook niet bepaald ideaal.

image

Als je giraffen houdt is de oplossing eenvoudig: je monteert een rooster op de gewenste eethoogte, legt er een baal hooi op, en als er dan aan de onderkant van het rooster wordt gegeten zakt de baal hooi onder het eigen gewicht langzaam naar beneden en kan er voortdurend worden gegeten tot de baal helemaal op is. Maar helaas hebben we paarden en geen giraffen, en paarden eten nou eenmaal niet zo goed als hun voedsel ondersteboven boven hun hoofd hangt. Konden we de zwaartekracht nou maar omkeren, zodat de baal hooi van onderaf tegen de een rooster aan wil blijven zweven, en dan was het probleem opgelost.

De zwaartekracht omkeren? Natuurlijk kan dat! Wie vreest voor science fiction kunnen we gerust stellen: Al in de tijden van Isaac Newton was bekend hoe je de zwaartekracht kan omkeren, en Isaac Newton ontwikkelde er zelfs ook nog wat handige formules voor, naar verluidt nadat hij een appel van een boom zag vallen.

Het enige wat we moeten doen om de zwaartekracht te kunnen omkeren is wat dealtjes sluiten met moeder natuur.

De eerste is eenvoudige ruilhandel: We moeten moeder natuur een veel aantrekkelijker prooi bieden om haar zwaartekracht op te botvieren zodat ze de baal hooi wil inruilen. Een bundel stoeptegels gemonteerd op een betonnen balk is zo'n (letterlijk) aantrekkelijke prooi. Onweerstaanbaar, en op de juiste manier gebruikt voldoende om de baal hooi vanuit een gat in de grond op te laten stijgen en tegen het rooster te laten zweven.

image

De tweede deal is dat we de helft van het benodigde gewicht afkopen door een langere weg aan te bieden. In Newton-taal: de afgelegde weg maal de massa is een constante. Concreter: met behulp van een hefboom of een katrol kun je bewerkstelligen dat je minder kracht nodig hebt, maar de keerzijde is dan dat het contragewicht een groter hoogteverschil moet afleggen. Omdat onze hooibalen 120 centimeter hoog zijn betekent dit dat we onze betonnen "prooi" 240 centimeter moeten laten zakken. Het contragewicht hoeft dan niet zo zwaar te zijn, wat een aantal voordelen met zich meebrengt.

De schematische illustratie toont natuurlijk alleen maar het werkingsprincipe. In werkelijkheid neem je in dit geval natuurlijk geen centrale kabel met daaraan een hooibaal, maar een plaat met daarop een hooibaal, opgehangen aan vier aparte kabels die aan de hoeken van de plaat zijn bevestigd.

Het idee was geboren, maar nu moest een en ander nog in de praktijk worden gerealiseerd.

Bouwen

image

Ilona op de gehuurde graafmachine (bij Boels kun je die behoorlijk goedkoop voor een weekend huren!)

Het door ons toegepaste principe is op vele manieren realiseerbaar. We beschrijven hier hoe wij het hebben gemaakt, maar afhankelijk van de plaatselijke situatie, de beschikbaarheid van materialen, en de bouwvaardigheden, kun je uiteraard van onze bouwwijze afwijken.

Plaatsing

Waar je de hooibaal-dispenser plaatst vraagt enige planning. Midden in de wei is leuk, maar niet zo praktisch. Wij besloten dat drie zijden voor de paarden beschikbaar moesten zijn, en dat we de overgebleven zijde voor de paarden zouden afschermen. Aan de afgeschermde kant kan dan het contragewicht komen te hangen, en kan een nieuw pak naar binnen worden geduwd, zonder dat dit tussen de paarden door hoeft te worden gerold. Aan diezelfde afgeschermde zijde kunnen we dan de hooibalen opslaan. Wanneer de balen vooraf strategisch worden neergezet ben je tijdens onguur weer lekker snel klaar met het "opladen" van de hooidispenser. In onze situatie was een bijkomend voordeel van plaatsing aan de zijkant van de weide dat we daar gemakkelijk een waterafvoer konden aanleggen van de hooidispenser naar de sloot.

image

Water

Om de ideale eethoogte te benaderen zal de baal hooi vanuit de grond naar boven moeten komen. Hiervoor moet je een gat graven, maar voordat je daar aan begint is het slim om even na te gaan hoe het zit met het grondwaterniveau, en hoe je vollopen van het gat gaat voorkomen. In onze situatie was de benodigde diepte vanwege de grondwaterstand niet helemaal realiseerbaar, dus we laten de bovenrand dan ook zo'n 30 centimeter boven de grond uitsteken. De grond die uit het gat kwam was natuurlijk niet voldoende om die rand helemaal weg te werken, maar wel genoeg om het hoogteverschil acceptabel te maken. Een bijkomend voordeel van de ophoging rond de eetplek is dat het daar dan wat droger blijft omdat het water er vanzelf wegloopt. Om te voorkomen dat er toch nog water in het gat komt te staan hebben we gelijk een afvoer aangelegd naar de vijf meter verder gelegen sloot. Een dakje boven het hooi zorgt bovendien dat het hooi niet al te nat wordt, en om het helemaal af te maken hebben we het dakje voorzien van een dakgootje en dit aangesloten op diezelfde afvoer.

Constructie

image

Wij hebben de dispenser gebouwd uit hout, maar met steen zou het vast ook hebben gekund. Het gegalvaniseerde rooster vonden we bij de plaatselijke bouwmarkt en blijkt met zijn maaswijdte van 8 centimeter uitstekend geschikt voor ons doel. We hebben het gemonteerd in een houten raam dat kan scharnieren zodat het kan worden opgeklapt wanneer de hooi dispenser moet worden bijgevuld.

image

Er zijn vele manieren om de hooi-dispenser te laten werken. Een "wip" met ongelijke armen zou voldoen aan de eisen, maar wij kozen er voor om te werken met staalkabel en katrollen.

De hooibaal ligt op een plaat die aan de hoekpunten met staalkabels omhoog wordt getrokken. De vier staalkabels worden over een paar katrollen naar de achterkant geleid waar het contragewicht hangt. De twee staalkabels die van de voorkant afkomen worden kruislings verbonden met de staalkabels van de achterkant om scheefhangen te voorkomen.

image

Op de afbeelding hiernaast hebben we één kabelpaar groen gekleurd (na de reductiekatrol tot aan het contragewicht rood). Duidelijk is te zien dat iedere helft van het contragewicht aan twee tegenovergestelde hoekpunten trekt. Het systeem balanceert zichzelf op deze manier vanzelf uit, en als één kabelpaar onverhoopt mocht breken dan gebeuren er geen vervelende dingen.

Bijvullen

De hoogte van het contragewicht verraadt hoe het met de voorraad is gesteld. Als de baal bijna op is heeft het contragewicht de grond bereikt. Het rooster kan nu worden opgeklapt en een nieuwe baal hooi kan over de betonnen balk heen naar binnen worden gerold. Ligt de baal hooi eenmaal op de lift dan moet het contragewicht weer worden opgetakeld zodat de baal hooi onder de grond verdwijnt en het rooster weer kan worden gesloten. Tijdens het optakelen van het contragewicht helpt de verse baal hooi mee om het contragewicht weer omhoog te krijgen. Om het gemakkelijk te maken hebben we hier de truc met de katrollen nogmaals uitgehaald, maar nu in veelvoud: Er moet maar liefst twintig meter touw worden doorgetrokken om het gewicht weer op te hijsen, maar dat betekent dat de benodigde kracht ook evenredig is afgenomen. In de afbeelding hiernaast zie je in het midden de takel hangen.

Veiligheid

De krachten op het systeem moet je niet onderschatten. De hooibaal en contragewicht wegen samen al snel 400 kilo, en met zo'n gewicht valt niet te spotten. We hebben er dan ook duidelijk voor gekozen om "het technische gedeelte" zo veel mogelijk buiten bereik van de paarden te houden. Zo kunnen ze er niet mee prutsen, en mocht er iets misgaan dan ploft het contragewicht in ieder geval niet bovenop een paard. Alle katrollen zijn onbereikbaar voor het paard (het dak biedt afscherming) zodat er geen manen e.d. tussen kunnen komen. We hebben voor staalkabel gekozen in plaats van touw, omdat dit betrouwbaarder is en paarden niet de neiging hebben om er op te gaan kauwen. De maaswijdte van het rooster is kleiner dan de afmetingen van de hoeven zodat ze nooit klem kunnen komen te zitten.

PAS OP
PAS OP

Ons oorspronkelijke ontwerp had een metalen rek maar pas op, de paarden bleken hier inkepingen in hun tanden door te krijgen na vele jaren gebruik. Het is beter om een fijnmazig net te spannen over een houten frame!

Ook voor de mensen is er aan veiligheid gedacht. Tijdens het vullen van de hooidispenser rust het contragewicht op de grond en moet de nieuwe baal óver de betonnen balk worden gerold. Tijdens het ophijsen van het contragewicht stap je automatisch achteruit omdat dit gemakkelijker trekt en kun je nooit onder het contragewicht terecht komen. Voor de rest is het natuurlijk een kwestie van gezond verstand om niet onder het contragewicht in het gras te gaan zitten zonnen...

In de praktijk

De eerste resultaten zijn uitermate positief. De paarden begrepen direct de bedoeling, peuteren dat het een lieve lust is, en blijken verrassend behendig. De baal hooi blijft natuurlijk tegen het rooster hangen op de plek waar het minst is gegeten, maar de paarden hebben er geen enkele moeite mee om die plek te vinden zodat ze met wat knabbelen de hooibaal weer iets kunnen laten opstijgen. Omdat het wat moeite kost om het hooi te bemachtigen zijn ze er nu ook wat zuiniger mee en strooien ze het niet meer overal om zich heen op de grond. Losliggend hooi wordt direct opgegeten voor het kan wegwaaien. Ook de verhoudingen van de paarden onderling vormen geen beletsel voor het gezamenlijk eten, voornamelijk door het feit dat de hoekpalen een natuurlijke begrenzing vormen voor de drie zijden: De neuzen komen elkaar wel tegen maar om een ander paard weg te jagen moet je eerst tussen de hoekpalen uit en omlopen, en dat spelletje is soms wel leuk, maar niet iets dat je langdurig volhoudt. De hoeveelheid beweging en interactie tussen de paarden is precies zoals we het graag zien.

Mogelijke verbeteringen

image

tip: zorg voor een gladde wand, langs deze houten wand blijkt hooi best stroef te gaan zodat er meer contragewicht nodig is dan wanneer de wand glad is.

Niet alles werkte vanaf het begin gelijk feilloos. Met name de katrollen vormen een probleem. De katrollen die we nu gebruiken vinden we eigenlijk iets te zwak voor ons doel, en een ander groot nadeel is dat ze niet gelagerd zijn. De rolweerstand is vrij hoog, en aangezien er nogal wat katrollen in de constructie verwerkt zitten is de totale weerstand zo hoog dat dit duidelijk merkbaar is, en er dus meer contragewicht nodig is dan we hadden berekend. De oplossing zou zijn om naar een watersportwinkel te gaan om hier goede gelagerde katrollen te kopen, die zijn hier te koop (maar kosten wel wat!).

Een andere bron van weerstand is de bekisting waar de baal hooi tegenaan schuurt. We gaan aan de zijkanten nog een gladde plaat betonplex over de bekisting heen zetten zodat het hooi wat meer gladjes omhoog kan.

Het contragewicht is zodanig bemeten dat het een volle baal hooi omhoog kan trekken. Maar wanneer de baal wordt opgegeten wordt het omhoog te trekken gewicht natuurlijk steeds minder, oftewel het contragewicht zou steeds lichter mogen worden. Op de foto's blijft het contragewicht altijd even zwaar, zodat naarmate de baal verder wordt opgegeten de baal steeds fanatieker tegen het rooster wordt geperst. Het consumeren van de baal wordt daardoor wat lastiger naarmate de baal verder op raakt. Dit vonden we geen goede zaak dus we hebben het ontwerp van het contragewicht aangepast: We hebben de tegels verdeeld over 2x6 plankjes met stoeptegels die, naarmate de baal hooi kleiner wordt, op de grond komen waardoor hun gewicht niet meer meedoet. Hierdoor is de druk van het hooi tegen het rooster altijd min of meer hetzelfde. We knoopten eenvoudigweg 6 plankjes aan vier touwen; door iedere hoek van het plankje boorden we een gat waar het touw doorheen kan en we bepalen de hoogte van ieder plankje door er aan de onderkant een knoop onder te leggen zodat het niet naar beneden schuift. Aan beide uiteinde van de balk hangen we deze plankjes en we verdelen de stoeptegels hierover. Dit blijkt een perfect werkbare oplossing!

Verdere overdenkingen

Voor wie zelf ook een hooi-dispenser wil bouwen nog enkele nuttige wenken:

  • De hooibaal dispenser hebben wij gemaakt voor onze grote ronde balen, maar je kunt hem natuurlijk ook volstoppen met de gangbare kleinere hooipakjes.
  • Het is aan te raden de grond rond de dispenser te verharden. Niet alleen voorkom je er mee dat de grond er wordt stukgelopen, maar het is ook een goede manier om te zorgen dat de hoeven vaak in aanraking komen met een harde ondergrond.
  • Om te voorkomen dat de paarden teveel op één plek blijven hangen kun je twee hooibaal dispensers bouwen op twee ver uit elkaar liggende plekken. Je kunt natuurlijk ook handmatig af en toe hooi "verstoppen" op andere plekken, zodat de paarden een reden blijven houden om het terrein af te struinen.

Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Ga voor degelijke, weersbestendige katrollen eens bij een winkel voor scheeps benodigtheden kijken. Daar worden Katrollen met een of meerdere schijven van diverse materialen verkocht. Je kan dan door gebruik te maken van meerschijfs katrollen, het contragewicht lichter houden.
0
0

Wieteke
Hoi Anasha, Voor het mengen zou je ook grasbrok (Wiesencobs) kunnen gebruiken. In de Summer Fit-koeken zit nog best veel suiker. Dat had ik eerst ook niet door, ik heb ze ook een tijdje gegeven. Al had ik het kunnen weten, want mijn pony's deden er ongeveer een moord voor ;-). Wat fijn trouwens dat jullie paarden lekker heel de dag buiten kunnen staan!
0
0

Heei, allemaal! Ik heb gelukkig goed nieuws, ik heb mijn moeder over kunnen halen om natuurlijke voeding te geven! wel geven we er nog lutzerne bij, en summer fit koeken, maar dat is toch niet zo erg? Wat we hebben namenlijk ook krijden die ze erbij krijgen, en dat moeten we wel mengen, anders eten ze het niet :) Maar ze krijgen 24/7 gewoon hooi, en ze konden al, wanneer ze maar wilden, naar de bak of weide, of naar hun stal. Meestal gaan ze naar hun stal om te schuilen tegen de vliegen! Maar ga nu lekker rijden, groetjes!
0
0

Een heel leuk idee, maar gaat je hooi dan niet heel snel op? en wij wachten meestal nog een uurtje na ze hun hooi op hebben, maar hierbij eten ze gewoon door, kan je ze dan wel gewoon hard aan het werk zetten? Wij geven nu 3 keer per dag hooi en 2 keer per dag voer, maar zomers staan ze op de wei, en hebben geen omkijk meer naar het hooi, want gras is natuurlijk veel lekkerder!
0
0

heeee, super idee. Ik heb zelf ook iets bedacht dat de paarden dag en nacht kunnen eten. ik had al een paar keer gekeken naar een hit-actief stal, maar dat was me wat te prijzig dus ben ik ook zelf gaan onderzoeken. Wij hebben een paddock met aangrenzende weide en een bestrate voederplaats. op deze voederplaats heb ik een grote houten aardappelbewaarkist staan. Deze kist pak ik met de shovel op en vul hem 1 x per dag. onderin zit een rooster, zodat los hooi en stof er door kunnen vallen en bovenop ook een rooster zoals bij jullie. Het werkt super en de paarden zijn dag en nacht bezig! vr.gr. Sasja
0
0

Marije Huijsmans
marja, ik vind jou oplossing een hele goede, dit is waar wij ook aan dachten. Zou je mij kunnen vertellen hoe groot jij je 4 bakken hebt gemaakt? Alvast heel erg bedankt! Groetjes, Marije
0
0

Als je met een zeer sterk excentrische katrol hefboom werkt waarin de kabel vast verankerd zit kun je de trekkracht van het copntragewicht automatisch verkleinen, of liever gezegd afhankelijk doen zijn van de kabellengte na een bepaald punt. Ook daarvan is bekend dat velen steeds weer zelf pogen het wiel wederom zelf helemaal overnieuw uit te vinden. Dat terwijl er in de mechanica zat mensen zijn die het probleem met het varisabel maken van de kracht die door het contragewicht moet worden uitgevoerd, heel erg goed zouden kunnen oplossen. Wellicht een idee om zoiets als dit eventjes neer te leggen bij een of ander tecnische school? Verder vind ik het idee op zich van deze manier voeren uitstekend,, daar niet van...... klaas gianotten, dierenarts.
0
0

De wrijvings weerstand in katrollen is afhankelijk van de diameter en breedte van de katrol, diameter en kwaliteit van de lijn en de mantel van de lijn en de hoek die de lijn maakt in de katrol. Ga naar een goede watersport (zeilsport) winkel voor advies. In de zeilsport is het optimaal gebruik maken van vertragingen erg belangrijk (de krachten zijn groot) en er is een ruim assortiment van goede kwaliteit katrollen en lijnen op de markt.
0
0

Wat toevallig dat ik dit nu net vandaag lees. Ik heb gisteren roosters met mazen van 5 x 5 cm in onze 4 hooibakken (die op alle 4 uithoeken van ons terrein staan) gemaakt. De hooibakken zijn van die grote plastic fruittelerskratten (ook wel 'palletbakken' genoemd). Onderin alle hoeken van iedere bak heb ik hooitouwtjes vastgemaakt met aan het uiteinde musketonhaken. Hooi in de bak > rooster erop > musketonhaken in iedere hoek aan het rooster vasthaken. Zo kan het rooster niet uit de bak. De paarden drukken het rooster zelf op het hooi als ze eten. Vandaag deze constructie voor het eerst uitgeprobeerd: vanochtend alle vier de bakken vol hooi gedaan en nu - 12 uur later - hebben onze 6 IJslanders het hooi nog steeds niet op! Ze zijn de hele dag lekker aan het peuzelen geweest, met tussendoor de nodige drink- en rustpauzes. Tweemaal per dag de bakken bijvullen is nu voldoende om de paarden continu te kunnen laten eten, terwijl ze toch niet te veel binnenkrijgen. Ik ben er blij mee!
0
0

Beste Frans en Ilona, Wij hebben voor het voordroogkuil voederen van onze dieren een 'algemene' hooiruif van Jourdain gekocht en de mazen hierin verkleind. Werkt zeer arbeidsextensief in opbouw en om het voeder te verversen. Enige minpunt is wellicht dat zij daadwerkelijk niet op de grond eten, maar een kleine 50 cm hoger. Ander voordeel is dat hij mobiel is, en met de tractor (of sleetje en paardentractie!) te verplaatsen is wanneer je een herindeling van je terrein maakt of hij tijdelijk overbodig is.
0
0

Michiel
Astrid als je jouw 'glijbaan' als een kist voorstelt met onderaan een plank eruit als voeropening, dan zou dat ook moeten werken soortgelijk aan Frans zijn idee. Voor die voeropening zou ik dan een gegalvaniseerd rek maken van 5 bij 5 cm maaswijdte. En bovenop het hooi een flinke verzwaring die het hooi extra langs de schuine glijbaan naar beneden drukt tegen het rooster aan. Als die voeropening ook nog minder verticaal gemaakt kan worden is het nog beter behapbaar.
0
0

Hallo Wij hebben van z`n 1000 liter watertanken het plastic eruit gehaald. Omdat wij maar een haflinger en een shetje hebben, heeft mij vader er schuin een schot in gedaan zodat het hooi naar beneden 'glijdt' en dus maar de helft van de tank word gebruikt. Onze paarden hebben zo heel de dag eten tot hun beschikking en maken ze er niet z`n rommeltje van. Het is zo gemaakt niet duur en heel makkelijk bij vullen. groetjes astrid
0
0

Michiel
Frans ik heb een maaswijdte van 5 bij 5 cm en dat werkt beter dan mijn vorige rek van 6 bij 10 cm. Het rek is ook nog eens flink verzwaart tezamen met die kleine openingen doen ze er nu lekker lang over. Het lijkt precies op grazen met die kleine plukjes die ze er uit kunnen krijgen en af moeten bijten. Ze eten er niet minder om dan bij het vorige rek van 6 bij 10cm ze doen er wel langer over.
0
0

edithcarolinevanderhorst
wat een geweldig idee!
0
0

pfff, wel een werk om dat te maken. je hebt ook van die bakken met gaas erin. dat werkt toch hetzelfde neem ik aan?
0
0

Een geweldig idee!
0
0

Geweldig idee!!
0
0

Wat een goed idee! Wij hebben een hooiruif van 2mx2m met dakje waarin prima een raamwerk gelegd kan worden. Mijn probleem is dat een kleine pony te dik wordt en een E pony wel volop moet kunnen eten. Door het rooster aan de buitenkanten van kleinere mazen te voorzien, kan ik toch gaan zorgen dat de kleine minder eet, terwijl de grote, met zijn grotere reach in het midden, door grotere mazen, meer binnen kan krijgen. We gaan dit idee uitwerken! Geweldig!
0
0

Jullie hoodispenser is totaal geniaal, gefeliciteerd met dit mooie idee, de mooie uitvoering en wat een fijn plan voor de paarden!! Hulde!
0
0

Leuk bedacht. Misschien kun je heel harde veren gebruiken voor die drukverdeling? Als het gewicht op de grond komt, trekken alleen de veren nog. Alleen moet je dan zorgen dat de veren niet te hard uitgerokken kunnen worden door het tegengewicht...
0
0

misschien een tip voor de katrollen: kijk eens bij Kelders in Boxmeer, dat is een industriele dumpzaak met de wereld aan spul en meestal niet duur. kan zomaar wat bij liggen! goed idee trouwens, zo'n dispenser!
0
0

Myriam
koppie koppie knap bedacht! (daarom scheppen jullie geen mest natuurlijk!.
0
0

marjolijn
Fantastisch!
0
0

Zo, dat is slim! Nu kan je een paar dagen weg als je dat wilt, de oppas hoeft alleen te KIJKEN en niet te voeren en dat scheelt monsterlijk veel met zes paarden. Paarden nooit meer zonder eten, maar ze kunnen ook niet TEVEEL vreten. Knap bedacht. Mijn complimenten!!
0
0

clarissa ruijgrok
Wel wat meer werk dan het losse hekdeel wat wij gebruiken... Maar wij leggen niet meteen een hele baal neer, de bakken worden 2x per dag gevuld...Jullie vullen veel minder vaal lijkt mij, dat was waarschijnlijk de opzet van dit idee
0
0

contact