Inloggen

Heeft je paard het koud? Waarom je paard het niet koud hoeft te hebben

Deze informatie is een uittreksel uit het boek "Paard Natuurlijk"

image
Onze Arabier blijft gewoon buiten in de sneeuw staan terwijl hij de inloopstal in kan. Aan de hoeveelheid sneeuw die op zijn vacht blijft liggen, kun je goed zien hoe goed zijn vacht isoleert. Zou zijn lichaamswarmte door de vacht naar buiten weglekken dan zou de sneeuw heel snel smelten, net als op de huid van de mens. Hij had het dan ook beslist niet koud!Onze paarden (een draver, twee arabieren, een draver-arabier, en twee veulens) hebben een relatief korte dunne vacht, ook in de winter. Wij hebben een schuilstal (zie ook ons artikel over natuurlijke huisvesting) maar groot was onze verbazing toen we merkten dat ze 's nachts vrijwillig in de gure oostenwind gingen staan. De inloopstal is in de zomer geliefd als het erg warm is en nu blijven ze buiten.. Als ze het koud hebben gaan ze echt wel naar binnen, maar ze bleken het gewoon niet koud te hebben! Hoe kan dat?

Hoe blijven paarden warm?

De uitleg hieronder is een vertaling en beknopte samenvatting van het uitgebreide (Engelstalige) artikel "How horses keep warm". Het is beslist de moeite waard om het originele uitgebreide artikel te lezen.

Hoe goed kunnen paarden tegen de koude, en hoe doen ze dat? Het komt neer op drie A's: Aanpassing, Acclimatisatie, Acclimatisering.

Aanpassing

Paarden zijn geëvolueerd in een veel kouder klimaat dan de mens. Het menselijk lichaam is gebouwd om warmte snel te kunnen afstaan, het lichaam van het paard is gemaakt om warmte te produceren en vast te houden. Een aantal opvallende aanpassingen zijn: Het enorme spijsverteringsgestel van het paard, uitgerust om zeer vezelrijk voedsel te verteren, produceert een enorme hoeveelheid warmte. (Zie ook Natuurlijke Voeding voor meer informatie daarover).

Het paard heeft een groot relatief rond lichaam, met een grotere inhoud/oppervlakte verhouding dan dat van de mens, en raakt dus per kilo lichaamsgewicht veel minder warmte kwijt dan wij. Maar ook de ledematen van het paard zijn heel fraai aangepast aan de koude: De benen van een paard bevatten veel minder spieren dan die van de mens, dus de benen hebben veel minder bloed nodig en koelen het bloed dus ook minder af. Vanwege het lagere metabolisme in de benen hebben de cellen in de benen ook minder moeite met lagere temperaturen. Menselijke tenen "bevriezen" vrij snel, maar paarden hebben zelden bevroren benen! Onze neuzen zijn meer gemaakt om de lucht te filteren dan om ze op te warmen, maar paardeneuzen zijn speciaal uitgerust om de lucht op te warmen. Paarden verliezen dan ook weinig warmte via de longen.

Acclimatisatie

Pilo-erection
Pilo-erection
Op deze koude februari-dag heeft dit paard zijn vacht rechtop gezet zodat deze meer isolerende lucht omsluit. Op deze manier krijgt hij het niet koud. Een deken zou dit moeilijk maken omdat daarmee de vacht wordt platgedrukt.

Als de aanpassing of acclimatisering onvoldoende blijkt heeft het paard een heel scala aan "noodvoorzieningen" om snel de lichaamstemperatuur omhoog te krijgen.

 • Bibberen (of rillen). Bibberen is niets anders dan snel opeenvolgende spiercontracties. Spiergebruik produceert veel warmte, en met hun enorme spiermassa's zijn paarden uitstekende "bibberaars". Ze kunnen dit makkelijker en efficiënter dan de mens.
 • Countercurrent heat exchange. Normaal gesproken stroomt het bloed vlak onder de huid alvorens naar de longen te gaan. Tijdens koud weer echter worden de bloedvaten vlak onder de huid afgesloten en stroomt het bloed dieper door de huid, de teruggaande bloedstroom wordt bovendien omgeleid en stroomt om de slagaderen heen (waardoor het bloed stroomt dat uit het hart komt). Het gevolg is dat het terugkerende bloed eerst wordt opgewarmd alvorens het terug gaat naar hart en longen.
 • Pilo-erection. Het paard zet (soms bijna onzichtbaar) de vachtharen ietwat rechtop, zodat ze meer isolerende lucht omsluiten.
 • Circulation shunts. Om de benen tegen bevriezing te beschermen, en tegelijkertijd het warmteverlies te beperken, kan het paard het bloed van de slagaderen rechtstreeks naar de aderen laten terugstromen. De lichaamscellen in de benen krijgen dan tijdelijk geen voeding meer (een paard kan dat doen omdat er in de benen zelf nauwelijks spieren zitten), het bloed wordt dan alleen gebruikt om de benen op te warmen, en zodra de benen weer warm genoeg zijn stroomt het bloed weer gewoon via de haarvaten.
 • Verhoogd metabolisme. Blijft het koud, dan produceert het paard meer cortisol, de bloeddruk, hartslag, en algeheel metabolisme gaat omhoog.

Acclimatisering

De hierboven beschreven noodvoorzieningen werken prachtig, maar kosten veel energie. Voor de langere termijn (het winterseizoen) treft het paard andere maatregelen. In de herfst maakt het paard een wintervacht, die in dikte wordt aangepast aan het temperatuurverloop. Deze wintervacht kan tot midden December nog worden aangepast aan de heersende temperaturen.

De wintervacht van een paard overtreft onze beste winterkleding! Er zitten verschillende soorten haren in de vacht: Fijne haren om te isoleren, stugge haren om de fijnere isoleerharen overeind te houden, haren om de regen te weren. Een paard waarbij de structuur van de vacht niet door borstelen wordt verwoest, en waarbij de vetlaag niet door shampoos en dergelijke wordt weggespoeld, is zeer goed bestand tegen regen en zorgt ervoor dat de huid altijd droog blijft.

Wanneer de temperatuur omlaag gaat krijgt het paard meer honger. Hij gaat een isolerend vetlaagje opbouwen, en bovendien gaat zijn metabolisme langzaam omhoog.

Het resultaat is een juweeltje van temperatuurregulatie: Het paard gaat meer warmte produceren en bouwt tegelijkertijd een paar extra lagen isolatie.

Zweten, gevaarlijk of niet?

Een hardnekkig misverstand is dat paarden kou vatten als ze bezweet de wei op gaan. Waarom is dat een misverstand en hoe is dit misverstand de wereld in gekomen?

Om dit goed te kunnen uitleggen is het nodig om stil te staan bij enkele natuurkundige feiten:

 • Iets dat nat is is nog niet per definitie koud. Kou ontstaat pas wanneer een vloeistof overgaat in een gas; verdamping dus.
 • Verdamping gaat sneller wanneer er een luchtstroom is. Denk aan wasgoed dat sneller droogt wanneer er een windje staat.
 • Iets dat nat is maar niet kan verdampen koelt niet af.
 • Drogen kan op verschillende manieren: Dit kan door verdamping maar ook door het afvoeren van het water. Wanneer je een handdoek gebruikt droog je ook, maar zonder de afkoeling die je zou krijgen wanneer je droogt door verdamping.
 • Vocht heeft de neiging zich te verplaatsen naar nauwe ruimten. Zo drogen handdoeken omdat het vocht tussen de draadjes van de stof kruipt. We noemen dit de capillaire werking. Vacht heeft ook een capillaire werking: De nauwe ruimten tussen de haartjes zuigen vocht op.

Ok, wat heeft dit met paarden te maken? Nee, wacht nou even, laten we eerst eens kijken wat er gebeurt als wij mensen bezweet buiten gaan rondlopen:

Onze huid is nat en door de wind wordt onze huid gedroogd. De drogende factor is hier dus verdamping, en verdamping zorgt voor afkoeling. Als wij mensen nat buiten staan koelen we in een rap tempo af. Die afkoeling gaat zo snel dat we kou kunnen vatten.

image

Nu eindelijk naar de paarden. Wat gebeurt er als een paard zweet?

Als een paard zweet wordt allereerst de huid nat. Aangezien de huid niet bloot is vindt er nog geen rechtstreekse verdamping en dus afkoeling plaats. In plaats daarvan wordt het zweet door de capillaire werking van de vacht naar buiten getransporteerd. Het is aan de buitenkant van de vacht waar de verdamping en dus de afkoeling plaatsvindt.

Wat gebeurt er nu wanneer we een bezweet paard "zomaar" buiten neerzetten?

Zolang het paard het nog te warm heeft zal hij blijven zweten. Zolang je het te warm hebt kan zweten geen kwaad; mensen worden ook niet ziek als ze uit de sauna komen en in de vrieskou gaan staan.

Na een tijdje heeft het paard het echter niet meer te warm en houdt dus op met zweten. Wat er dan gebeurt is totaal verschillend van wat er bij mensen gebeurt: De huid droogt dan op, maar niet door de verdamping maar door de capillaire werking van de vacht. Die zuigt het zweet op (zoals een handdoek je opdroogt, dus zonder afkoeling) en het zweet verdampt aan de buitenkant van de vacht. Omdat we te maken hebben met verdamping koelt het daar natuurlijk wel af, maar dat is aan de buitenkant van de vacht en hierdoor koelt het paard wel af maar veel langzamer dan een mens.

Alle voorzorgen om paarden te beschermen tegen te snelle afkoeling zijn dan ook gebaseerd op antropomorfisme: Omdat wij mensen er last van krijgen als we zonder kleding bezweet in de wind gaan staan, denken we dat dit dus ook wel voor paarden zal gelden. Maar bij een paard werkt het dus heel anders, die heeft zijn vacht.

Dat paarden kunnen zweten is niet zo vanzelfsprekend: De meeste dieren kunnen niet zweten! (honden, katten, konijnen, etc.) Het paard is blijkbaar speciaal geëvolueerd om te kunnen zweten en het is dan ook tamelijk merkwaardig om te veronderstellen dat hij daar niet tegen zou kunnen!

Dit gebrek aan natuurkundig inzicht en het daaruit volgende antropomorfisme doet mensen besluiten om dan maar een deken op het paard te leggen en daarmee de fantastische temperatuurregulatie van het paard te saboteren... En dat brengt ons op het volgende onderwerp.

Dekens, nodig of niet?

Het is op grote schaal gebruikelijk om paarden van een deken te voorzien. Maar, zoals al vaker is gebleken: dat iedereen het doet wil nog niet zeggen dat het goed is! De paardendekenleveranciers varen er wel bij, maar heeft het voor het paard wel enig nut?

Onze paarden in de sneeuw
Onze paarden in de sneeuw
Tijdens deze barre decembernacht stonden onze paarden gewoon in de sneeuwstorm en bleken het niet koud te hebben. Het is wel echt essentieel dat ze ten tijde van erge kou (harde wind, temperatuur, regen) wel echt onbeperkt ruwvoer tot hun beschikking hebben want daardoor blijft een paard warmte produceren!

Winterdekens

Zoals hierboven beschreven, paarden passen zich aan het winterseizoen aan. De dikte van de wintervacht, alsmede de regulatie van zijn metabolisme, zijn afhankelijk van de temperatuur. Krijgt het paard het niet koud, dan blijft de wintervacht dun en blijft de "zomerthermostaat" aan.

Leg je in de herfst een deken op je paard dan zal het paard zich acclimatiseren aan de deken, en helpt de deken niet om het paard in de winter warm te houden!

Enkele nadelen van dekens zijn:

 • Dekens zijn doorgaans niet iets "extra's" ten opzichte van de wintervacht maar komen in plaats van de dikte van de wintervacht. Het paard calculeert de deken gewoon in tijdens het aanmaken van de wintervacht, en heeft dus niets "extra's" aan de deken.
 • De vacht van het paard heeft een warmteregulerend vermogen en wordt zowel voor de langere termijn (wintervacht) als op de kortere termijn (haren overeind zetten) aangepast aan de weersomstandigheden. Een deken is echter niet zelfaanpassend; je berooft het paard van zijn warmteregulatie als je een deken gebruikt.
 • Het paard kan zijn vacht niet meer goed opzetten als hij het koud krijgt omdat de deken de vacht platgedrukt houdt. Het paard kan het dus koud krijgen DOOR de deken!
 • Het paard kan niet meer rollen. Rollen heeft een functie: zand e.d. verwijderen eventuele parasieten van de huid. Met een deken om kan het paard wel rollen maar het beoogde doel wordt niet gerealiseerd omdat de huid is afgeschermd.
 • Het is aangetoond dat dekens het immuunsysteem van het paard verzwakken. Paarden met dekens krijgen vaker (huid)ziekten dan paarden zonder dekens.

Sommige mensen geven het paard juist een deken om de wintervacht tegen te gaan. Ze vinden een wintervacht niet zo mooi, zijn bang dat een ondeskundige dressuur-jury bij gebrek aan inzicht minpunten in rekening brengt omdat hun paard een gezonde vacht heeft of ze vinden de wintervacht lastig omdat het paard tijdens intensief rijden bezweet raakt. Dit laatste argument hebben we echter al afdoende bestreden: aangezien het geen kwaad kan dat het paard bezweet rondloopt hoef je ook niks te doen om het zweten tegen te gaan. Wij persoonlijk vinden een paard met een mooie wollige wintervacht ontzettend mooi en vinden een geschoren paard er heel aangetast uitzien. Dat is een kwestie van smaak maar zeker ook van gewenning. Zou het niet mooi zijn als we qua modebeeld het comfort van het paard voorop zetten en zijn natuur in zijn waarde laten?

Zweetdekens

Zelf heb ik bij mijn paard Jack een tijdje een wollen zweetdeken gebruikt als hij bezweet was. Het werkte fantastisch, de deken zelf bleef nagenoeg droog, en aan de buitenkant van de deken ontstonden er allemaal kleine pareltjes vocht. Zo stond ik daar een keer geboeid naar te kijken, me af te vragen hoe dit werkte... tot ineens de absurde waarheid tot me doordrong... HOE werkt zo'n deken? De vezels hebben een capillaire werking, ze transporteren het vocht naar buiten, en dat vocht condenseert zodra het in aanraking komt met de koele buitenlucht. Daarom blijft het van onderen droog en wordt het aan de buitenkant nat. En van wat voor fantastisch high-tech materiaal is zo'n geweldige deken nou gemaakt? Nou, gewoon van wol... En wol is... de vacht van een dier! Niet van een paard, maar van een ander graasdier... Eh, wacht even, als schapenhaar een capillaire werking heeft, zou paardenhaar dat dan misschien ook hebben?

De keer daarop heb ik de zweetdeken weggelaten, en nauwlettend in de gaten gehouden wat er gebeurde... Inderdaad, de vacht van het -goed uitgestapte- paard is nat van het zweet... AAN DE BUITENKANT! De huid zelf is na het uitstappen droog!

Ongemerkt was ik ook hier weer het slachtoffer geworden van antropomorfisme: "Als IK bezweet buiten ga staan zonder jas aan word ik ziek, dus dat zal bij een paard ook wel zo zijn." Nee dus, om verschillende redenen: Als IK bezweet raak wordt mijn huid nat, en tijdens het verdampen van het zweet wordt mijn huid rechtstreeks en in rap tempo afgekoeld. Als mijn paard bezweet raakt wordt het zweet door de capillaire werking van zijn eigen vacht naar buiten getransporteerd, en verdampt aan de buitenkant van de vacht. Zodra het paard het niet meer warm heeft houdt de zweetproductie op, de huid droogt zeer snel, maar niet door afkoelende verdamping zoals bij mij, maar door de capillaire werking. Dat de vacht aan de buitenkant nog nat is is net zo erg als wanneer mijn jas aan de buitenkant nat is. Niet dus...

Mensen en paarden zijn op dit gebied dus absoluut niet vergelijkbaar, behalve als je je realiseert dat een paard zijn high-tech jas nou eenmaal al aan heeft.

Een paard is een vluchtdier. In al die duizenden generaties heeft het paard weten te overleven dankzij zijn vermogen om snel te kunnen vluchten. Het zou toch al te gek zijn als een paard, dankzij een enorme sprint, juist met succes is ontsnapt aan een roofdier, en dan vervolgens... dood gaat omdat het tijdens de succesvolle ontsnapping bezweet is geraakt en een fataal koudje opliep... Het zou een ongelooflijke evolutionaire blunder zijn geweest als het paard wel kan rennen en zweten maar er niet tegen kan om vervolgens bezweet rond te lopen.

Rijp op Isolerende vacht
Rijp op Isolerende vacht
Als het paard warmte zou verliezen via de vacht, dan zou er nooit een ijslaag aan de buitenkant kunnen ontstaan omdat het door de warmte van het paard direct zou smelten! Een perfect voorbeeld dat de vacht goed isoleert.

Maar wij scheren de vacht van het paard af, en leggen er vervolgens de vacht van een schaap op. En waarom? Nou gewoon, omdat iedereen dat doet... Wie is er nou gek?

En dan komen we weer terug op de winterdekens, die worden gebruikt om de wintervacht tegen te gaan, de wintervacht die ongewenst is omdat het paard dan makkelijker bezweet raakt, en dat weer lastig is omdat we er heilig van overtuigd zijn dat het paard ziek wordt als hij bezweet rond loopt... Antropomorfisme ten top...

Onze paarden gaan dus goed uitgestapt maar bezweet en wel, hup, de wei op! Ze kunnen de inloopstal ingaan als ze denken dat ze het koud krijgen, maar dat doen ze niet. In plaats daarvan zoeken ze een zanderige plek op, gaan even fanatiek rollen, het zand neemt de overmaat aan vocht en zout op, het zand dat aan het paard blijft kleven droogt op, valt eraf, en neemt daarbij het zout uit het zweet mee. De volgende dag hebben we dan weer een schoon paard, waar geen spoortje ingedroogd zweet (is eigenlijk zout) meer op te bekennen is.

Is het nog nodig om te zeggen dat onze eigen paarden nooit ziek zijn geworden of spierpijn hebben gekregen nadat we ze nat de wei op hebben gezet?

Dekens? Wij doen er niet meer aan... de vacht van een paard is een fantastisch zelfregulerende deken.

Help, mijn paard heeft het koud!

image

Het enorme spijsverteringsgestel van het paard is de belangrijkste warmtebron van het lichaam. Bij het verteren van hooi/kuil ontstaat enorm veel warmte dat het paard warm houdt. Voor de vertering van "krachtvoer" is echter weinig inspanning nodig en er wordt dan ook nauwelijks warmte geproduceerd. Van krachtvoer krijgt je paard het koud...

Ok, je bedoelt waarschijnlijk dat je je paard hebt zien bibberen. Allereerst: dit is geen reden voor paniek. Bibberen is een normale en efficiente manier om extra warmte te produceren. Bij de mens is bibberen het laatste stadium voor we onderkoeld raken en daarom vinden we het zo alarmerend. Een paard heeft echter nog een hele trukendoos om warmte te produceren (zie boven) dus als hij eens een keer aan het bibberen is betekent dat niet dat je onmiddellijk moet ingrijpen. Zorg dat hij veel ruwvoer kan eten, daar wordt hij warm van.

Wanneer bibbert je paard? Grote kans dat dit in september/oktober is, tijdens de eerste koudere en natte dagen die de voorbode zijn van de naderende winter. Het is volkomen normaal dat je paard het dan een tijdje koud heeft, ook onze eigen paarden staan dan te bibberen in de regen. Het is verleidelijk om er dan een deken op te gooien, maar doe dit niet! Het is namelijk nodig dat je paard het in die periode koud krijgt, het is die kou die het paard prikkelt tot het aanmaken van een wintervacht, voor het omzetten van het metabolisme in de "winterstand". Net als dat wij het na de zomer koud moeten krijgen om te besluiten dat we voortaan maar weer eens een jas aan gaan doen als we naar buiten gaan en dat het tijd wordt om de CV maar weer eens in te schakelen.

Als je je paard in deze periode een deken omdoet dan wordt de deken als het ware "ingecalculeerd" bij het aanmaken van de wintervacht; de wintervacht wordt dan dus minder dik als compensatie voor de deken, en het uiteindelijke effect is dat je aan de deken niets meer hebt als het eenmaal winter wordt. Je kan het vergelijken met mensen die binnenshuis een jas aandoen en dan niets extra's meer hebben als ze naar buiten gaan en vervolgens kou vatten, ondanks de jas...

Wij leggen dus geen deken om in deze eerste periode van het najaar en nadat deze eerste periode voorbij is zien we ze de hele winter niet meer bibberen! Ook niet tijdens de strengste koude, en dat zonder deken!

Wat wel heel belangrijk is als het paard het koud heeft, is kijken naar de voeding van je paard. Zoals hierboven uitgelegd is het enorme spijsverteringsgestel van paarden de belangrijkste warmtebron in het lichaam, maar die kachel werkt alleen wanneer het spijsverteringsgestel hard aan het werk is. Voor een paard is een voortdurende aanvoer van ruwvoer noodzakelijk. Bij het voeren van fastfood zoals "krachtvoer" (zie ook ons artikel over natuurlijke voeding) hoeft het spijsverteringsgestel nauwelijks inspanning te leveren en produceert dan ook nauwelijks warmte. Je paard heeft niets aan krachtvoer voor zijn warmte!

In ons boek "Paard Natuurlijk" kun je lezen hoe je op een meer paardgerichte manier kunt zorgen dat je paard het niet te koud krijgt.

!!!Dit boek is tevens onderdeel van het Multimediapakket Natuurlijk Bekappen!!!
Dit artikel is op voorraad en direct leverbaar.
Per stuk:
25.00 Euro

stuk

Toon prijzen
inclusief BTW
Er ligt nog niets in je winkelwagen.

Veelgestelde vragen

Mijn paard heeft een hele dikke vacht en het duurt dan ook vreselijk lang voordat hij opdroogt als hij bezweet is. Kan dat geen kwaad?

Geef je paard een droge zandplek om in te rollen na het rijden zodat het zweet er na het opdrogen met het zand weer afvalt en het paard geen vieze plakkerige vacht overhoudt die hij vervolgens niet meer mooi kan opzetten als hij het koud krijgt. Voor afkoeling tijdens het drogen na het zweten hoef je niet bang te zijn, als het lang duurt voordat de vacht opdroogt betekent dit logischerwijs dat de verdamping van het zweet erg langzaam gaat. Aangezien het de verdamping is die voor afkoeling zorgt betekent dit dat er ook weinig afkoeling is.

Ik heb in de winter gezien dat er sneeuw blijft liggen op de vacht van mijn paard. Krijgt hij het nu niet vreselijk koud?

Bedenk eerst eens waarom de sneeuw niet smelt: Dit komt doordat de vacht aan de buitenkant zo koud is dat de sneeuw blijft liggen. Dat de vacht aan de buitenkant zo koud is is nou juist het bewijs dat je paard weinig warmte verliest! Als er warmte vanuit je paard naar buiten zou weglekken dan zou de vacht aan de buitenkant warm worden en zou de sneeuw dus smelten. Vergelijk dit met je eigen lichaam: Smelt de sneeuw sneller op de mouw van je jas of op je hand? Op welke plaats voelt het het koudste aan?

Ik wil niet dat mijn paard het koud krijgt en dus zet ik hem eerst in de wind zodat hij snel opdroogt. Is dit een goed idee?

Nee. Als je je paard snel laat opdrogen betekent dit dat het zweet snel verdampt, en snelle verdamping zorgt voor meer afkoeling. Hoe langzamer je paard opdroogt, hoe minder warmte hij verliest.

Ik heb net een paard gekocht maar die heeft bij de vorige eigenaar een deken opgekregen. Het is nu winter maar ik wil die onzin niet. Wat nu?

Helaas kun je er nu weinig aan doen. Een paard moet vanaf de zomer acclimatiseren aan de winter, is dat niet gebeurd dan kun je niet halverwege de winter ineens de deken weglaten. Vanaf december kunnen paarden ook niets meer veranderen aan de wintervacht, dan zijn ze onderhuids al weer met de voorbereidingen voor de zomervacht bezig.


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Wij deden op de manege nooit een deken om, het mocht ook niet, Na het rijden goed afdrogen met stro, en eventueel een goede zweetdeken omdoen voor minimaal een half uur. En het paard was droog. De paarden werden 2x per jaar gewassen dat was na de rui tijd, en in het na jaar voor dat de wintervacht kwam. Ze werden ook nooit geschoren.
0
0

Mij lijkt het dom om een deken op je paard te leggen om dat hij een te dunnen vacht heeft... Dit is ook echt de reden niet dat veel eigenaren een deken op hun paarden leggen, dit is gewoon omdat een paard anders veel te bezweet word tijdens een zware training bij sportpaarden, dat is toch ook niet fijn?
0
0

Hey mijn paardje staat op een pensionstalling waar ze minstens 2 uur per dag buiten staat. Nou is 's winters het temperatuurverschil tussen buiten en binnen best wel groot. Ik vroeg me dus af of ze dan als ze naar buiten gaat een deken nodig heeft, helemaal geen deken nodig heeft, of binnen en buiten een deken nodig heeft (waarbij de deken voor naar buiten warmer is)? Groetjes, Ashley
0
0

ik heb een tinker bij welke winter tempratuur kan hij gewoon buiten blijven hij staat op een pensionstal maar zij hebben een schuilplaats buiten en dan nog een vraagje in de stal ligt een dun laagje hout krullen is dat voldoende voor als een paard in de winter naar binnen gaat voor de nacht
0
0

Heel wat reacties gelezen met als centrale punten: een paard kan zichzelf prima warm houden, bij voorkeur GEEN deken, in specifieke situaties kan een deken TIJDELIJK gewenst zijn. Wat ik nog niet ben tegengekomen en zelf heb ervaren is dat een deken mooi zit als het paard staat maar niet als het paard graast omdat hij dan te strak tegen de luchtpijp en slokdarm drukt.. Iets om zeker op te letten! De afgelopen dagen heeft het 60 uur aan een stuk geregend. Op een moment stond 'die van mij' als een gek te bibberen. Heb een half uurtje een deken opgelegd en wat te eten gegeven. Daarna gewoon weer lekker de wei in (en de regen). Ze is het goed doorgekomen. Ik ben voorstander van zoveel mogelijk weidegang, ruwvoer, geen dekens en mogelijkheid om te schuilen. Overigens heb ik me laten vertellen dat een UV-werende deken voor schimmels in de zon wordt aanbevolen. ??
0
0

Dat hangt helemaal van het paard af, HC, het ene paard kan het echt gemakkelijk aan en het andere heeft er moeite mee. Veel paarden kunnen gemakkelijk zonder deken, met alleen hooi maar niet allemaal. Houd gewoon je paard in de gaten :-)
0
0

Ik ben wel benieuwd of het ook geldt als een paard zonder schuilmogelijkheid een nacht in de stromende regen staat. Verliest zo'n paard dan niet heel veel energie? Is onbeperkt ruwvoer dan voldoende, of is in extreme gevallen een regendeken dan wel een goede optie?
0
0

Hoe zit dat met de vacht van oudere paarden?
0
0

Geen zorgen Dasha! De zomereczeemdeken heeft geen invloed op de wintervacht, deze deken is namelijk heel dun en niet warm.
1
0

Mijn paard heeft zomereczeem en draagt hier voor een deken. Hierdoor heeft hij nog niet de kans gehad winterhaar te ontwikkelen. Nu maak ik me zorgen voor de winter. Eind oktober gaat zn deken af en zal hij voor het eerst de winter buiten blijven. Maak ik me terecht zorgen?
0
0

Marlies Sanders
Marjan dit soort vragen kan je beter op het forum vragen...klik op interactief, links net onder het logo
0
0

Het is nu begin Juli, flibk regenachtig maar niet bijzonder koud. Toch staat mijn shet, die ook een inloop stal heeft en geen normale dichte, te bibberen. Zodra ze beweegt stopt ze ermee, maar als ze stil staat bibbert ze best wel.. Haar huid voelt gewoon warm aan.. Wat kan dit zijn?
0
0

Wij hebben naast Welsh pony's ook een IJslander, erg goed door moeder natuur uitgerust om buiten te wonen en dat mogen al onze pony's dan ook 24/7 het hele jaar door. Maar als we dan ook willen rijden merken we dat de IJslander erg sloom wordt door de hitte die daarbij vrij komt haar mega goede isolatie belemmerd haar bij inspanning . Ze raakt buiten adem (terwijl ze een hoede conditie heeft) en ondanks hevige trandpiratie raakt ze over verhit . Nu dus toch een paar ventilatie roosters geschoren op de borst en onderkant hals en nu is ze weer haar oude zelf. Ben dus van mening dat in sommige gevallen scheren wel nodig kan zijn als we onze paarden ook in de winter willen blijven rijden en dat de natuur dat niet in alle gevallen goed oplost omdat wij ook onnatuurlijke zaken vragen van onze pasrden
0
0

what about old horses?????Kan een oud paard dat na een uur regen (ook in zomer)staat te bibberen toch genoeg warmte genereren????Mijn ervaring is dat het paard ondanks wintervacht en volop hooi en krachtvoer niet zelf in staat is zijn lichaamstemperatuur te handhaven
0
0

Er staat een paard bij ons met een deken op al vier weken . En het staat constant te regenen moet die er niet afgehaald worden als er een dag de zo'n Schijndel om te drogen
0
0

Heey, Ik ben volledig met je eens en heb nog nooit mijn paarden een deken op gelegd. Buiten 1 keer en daar gaat mijn vraag over. Ik heb vorig jaar mijn paard verloren aan kanker de maanden daarvoor was ze al ziek. Wat logisch is ze was al 30 jaar. Ze rilde en voelde heel koud aan. Na veel aarzelen hebben we toch een delen op gelegd en dat was beter. Nu vraag ik me af, in de wildernis wordt een paard niet zo oud. Maar verliezen paarden na een bepaalde leeftijd wel hun warmte. Hebben we dan toch de juiste beslissing genomen? Alvast bedankt.
0
0

Hallo. Interessante site! Mijn merrie heeft altijd 'meegelopen met de kudde'. Van onwetende mensen bedoel ik dan. Het is nu pas dat ik zelf helemaal insta voor mijn paarden en dat ik zoveel mogelijk lees en bijleer om hen zo goed mogelijk te verzorgen. Ik heb 2 jonge paarden (3jr) die nog nooit een deken ophadden. Deze ga ik dan ook gewoon zo in de wei laten zonder dekens. Maar mijn oudste merrie heeft altijd dekens gehad. Ze is in Spanje geboren en de vorige eigenaars beweerden dat Spanjaarden niet zo'n dikke wintervacht kunnen aanmaken en daarom nood hebben aan een deken. Klopt dit? Ze is nu 14 jaar en wordt niet meer gereden omwille van artrose. Tot vorig jaar heeft ze altijd de winters doorgebracht in een stal (of uitloopstal) met dekens op. Nu staat ze bij mij 24/7 op de weide. Er is een schuilstal en zij staat daar best wel vaak in, vooral als het regent of waait. Ik zou haar graag zonder deken laten, maar kan ik dit zonder risico doen? Ik twijfel, omdat ze nooit iets anders gekend heeft... Bedankt
1
0

Mijn paard komt dit jaar ook grotendeels zonder dekens te staan. Hopelijk kan hij het eigenlijk helemaal zonder doen, maar de mening over het bibberen deel ik niet (het vak thermoregulatie van mijn dierenstudie geeft toch echt een ander beeld), dus als hij staat te bibberen krijgt hij gewoon een fleecegevoerde regendeken op. Tot nu toe is dat alleen dat ene vreselijk natte weekend geweest. Doordat hij én niet kon opdrogen door de constante regen en de sterke wind was het te veel voor zijn vacht. Ondanks het onbeperkte hooi van goede kwaliteit en het krachtvoer dat hij nog krijgt omdat hij afviel ondanks dat hij 25-30kg hooi per dag wegkauwde (het is een grote kwpn'er). Zodra de extreme regen weer voorbij is gaat het deken ook weer af. Zijn wintervacht ontwikkeld zich ondertussen goed. Dit paard staat 24/7 buiten, vorig jaar gekocht en wel onder dekens gehad (hij was in zeer slechte conditie en is ondertussen zo'n 100kg aangekomen in vet en spieren. Nu is hij goed op gewicht. Vorig jaar heeft hij dus ook met dekens gestaan. Anders was er helemaal niet tegenop te voeren. Op dit moment eet hij zo'n 10-15kg hooi op een dag (=nooit op), 2kg cornmuesli, 100gr vitaminekorrel, 100mL zonnebloemolie, 1kg luzerne en onbeperkt toegang tot een himalaya liksteen. Kijk gewoon per paard wat er moet. Even bibberen is niet erg, een hele dag bibberen is gewoon dierenleed. Zeker als het vaker voor komt.
0
0

Mijn draver staat ook 24/7 buiten en in de winter gaat het ook altijd goed, alleen in deze periode met veel regen en wind blijf ik het ook altijd moeilijk vinden om hem te zien bibbert veel en er komt veel witte snot uit zijn neusgaten terwijl mijn andere pony nergens last van heeft. Soms denk ik zal ik een regendeken aanschaffen maar als ik deze pagina weer lees dan doe ik het maar niet.
0
0

Mijn paard doet het in de koude periodes normaal goed zonder dekens en staat 24/7 buiten en kan de dag door eten. Ze krijgt ook een goede dikke wintervacht. Enkel waar ik mij zorgen over maak zijn de regenachtige periodes wanneer het kouder begint te worden. Ze heeft het dan niet koud enkel haar rug wordt dan gevoelig. Als je met je vingers licht langs haar rug strijkt, trekt ze haar rug weg. Zodra het droog wordt heeft ze hier gelijk geen last meer van. Nu is het een optie om een regendeken op te gaan doen, maar ik ben bang dat dat een nadelig effect heeft op haar wintervacht voor de komende periode. Liever zou ik achter de oorzaak komen, voeding / vetlaag vacht? Iemand hier ervaring mee of een gedachte over?
0
0

Christel Provaas
Je voert niet gezond, Isabella. Brok, muesli, slobber en mais zijn funest voor de darmen want ze veroorzaken een zuur darmklimaat waarin zweren en foute bacterieën gedijen. De darminhoud zorgt ervoor dat het paard zich warm kan houden, maar die moet dan wel gezond zijn. Een acceptabele ruwvoervervanger is bietenpulp met zemelen, of eventueel SP van Subli. Lees meer over paardgerichte voeding op deze site.
0
0

Heel interressant dit artikel. Ben het er ook helemaal mee eens. Mijn paard heeft ook niet eerder een deken gehad maar ik ben er vorig jaar mee begonnen. Ze is nu 29 en haar gebit is zodanig versleten dat ze hooi en lang gras niet meer kan verwerken. Ze krijgt dan ook al sinds die tijd luzerne, slobber en muesli naast haar reguliere krachtvoer (brok en mais). Ze werd zo verschrikkelijk mager en nadat ik haar vorig jaar voor het eerst een deken oplegde merkte ik gewoon aan haar dat ze dit prettig vond. Het zal per paard verschillend zijn maar ik ga mee in het advies: Volg je gevoel, kijk hoe je paard reageerd dan weet je wel of je het goed doet. En zoals ik ooit van een 'oude rot in het vak' hoorde: 'Een paard gaat niet zo gauw dood van te koud, maar eerder van te warm want dat laatste kunnen ze veel minder goed hebben'
0
0

ik vind het een goede zaak dat nut en noodzaak van dekens en scheren ter discussie wordt gesteld. Wat ik nog wel onderbelicht vind: paardeneigenaren doen dit soort dingen meestal niet zozeer uit antropomorfisme, maar uit praktische overwegingen: een korte vacht voorkomt dat hun paard het bij inspanning te warm krijgt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat paarden met een dikke vacht bij inspanning moeilijker hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Lichaamstemperatuur en ademhalingssnelheid nemen sneller toe dan bij paarden met een korte vacht en ze doen er langer over om die warmte weer kwijt te raken en op adem te komen. Ik heb ervoor gekozen om geen dekens te gebruiken. Mijn pony staat buiten (schuilstal) en heeft dus in de winter een dikke vacht. Ik denk dat die vacht hem betere bescherming tegen kou biedt dan ik kan regelen met dekens. Maar de keerzijde is dus dat ik daar wel rekening mee moet houden in de training. Vaker stappen tussendoor en de tijd geven om op adem te komen. En ook langer uitstappen. Ik denk dat het wel zo eerlijk is als paardeneigenaren die voor een dikke wintervacht kiezen dát ook beseffen.
0
0

Ik begrijp waar je vandaan komt met je adviezen. Ben zelf ook natuurlijk ingesteld oa bij verzorging paarden. Maar vind wel dat je erg makkelijk dingen bedenkt en opschrijft. Niet elk paard is hetzelfde. Natuurlijk is altijd beter in verzorging als het KÁN. Het probleem is alleen dat wij mensen dingen vragen van paarden die niet natuurlijk zijn. Dit is ook ok, maar hierdoor volgt de verzorging ook als minder natuurlijk. Rijden is niet natuurlijk. Mensen zijn in eerste instantie voor paarden ook niet natuurlijk! Ze blijven in hun natuur zo ver mogelijk weg van mensen (roofdier/prooidier) Dan moet je niet net doen alsof de verzorging dan ook maar allemaal natuurlijk kan! Wij vragen vanalles van een paard, wij 'NEMEN' een paard (het paard kiest in eerste instantie niet om bij ons te zijn!!! Dus kijk naar wat het paard individueel nodig heeft en waar jij een goed gevoel over hebt ( ook intuitie). Wist je dat een paard het meest heeft aan een kalm en assertief baasje die gelukkig is, en een goed gevoel heeft bij wat hij doet?? Dat is veel belangrijker dan of je paard een deken opheeft of niet. Als je erg moeite hebt met dat hij geen deken opheeft, doe er dan een op en wees gelukkig. Gelukkig baasje, happy paard.
0
0

Marlies Sanders
Klaske ik denk dat je dit probleem beter op het forum kan zetten, dat is te vinden onder het kopje interactief links,bijna bovenin, onder het logo
0
0