Inloggen

Weide&Verzorging

Huisvesting
Huisvesting - Je paard hoeft niet op stal! > PaardNatuurlijk > Weide&Verzorging > Huisvesting
Als je wilt zorgen voor een goede huisvesting, neem je de natuurlijke behoeftes van een dier als leidraad. Er is onderzoek gedaan naar de leefgewoontes van wilde paarden, hieruit blijkt...
Heeft je paard het koud?
Heeft je paard het koud? - Waarom je paard het niet koud hoeft te hebben > PaardNatuurlijk > Weide&Verzorging > Heeft je paard het koud?
Op de vacht van een paard blijft sneeuw liggen terwijl het op onze huid direct smelt. Wat betekent dit? Paarden hebben vele manieren om zichzelf warm te houden, welke dan en hoe zit dat?
Ontworming
Ontworming - Kan of moet het ook anders? > PaardNatuurlijk > Weide&Verzorging > Ontworming
Hoe werkt het met resistentie, hoe ontstaat dat en hoe kun je dat voorkomen. Hoe werkt de cyclus van een worm eigenlijk en hoe doorbreek je die? Wat kun je doen om je paard vrij te houden van problemen door wormen? Zijn er ook natuurlijke middelen of manieren die goed werken?
Frans Veldman
Zandkoliek
Zandkoliek - Oorzaken, voorkomen en genezen > PaardNatuurlijk > Weide&Verzorging > Zandkoliek
Ondanks de titel "zandkoliek" gaat dit artikel eigenlijk vooral over alles dat er aan zandkoliek voorafgaat, het herkennen en behandelen hiervan, en het voorkomen dat er daadwerkelijk gezondheidsklachten (waaronder zandkoliek) ontstaan. Dit artikel gaat dus eigenlijk over alles dat met "zand in de darmen" te maken heeft.
Frans Veldman
Fructaan
Fructaan - Waarom gras soms gevaarlijk kan zijn > Problemen > Fructaan
Nog niet zo lang geleden werd er gedacht dat eiwitten in het gras hoefbevangenheid konden veroorzaken. Hoefbevangenheid is een ziekte die paarden vooral in het voorjaar oplopen; een periode waarin gras net bemest is, uitbundig groeit en veel eiwitten bevat. Maar inmiddels is gebleken dat niet eiwitten maar Fructaan de grote boosdoener is.
Jacobskruiskruid
Jacobskruiskruid - Over de gevaren en bestrijding > PaardNatuurlijk > Weide&Verzorging > Jacobskruiskruid
Jacobskruiskruid is giftig als het wordt ingenomen; alle delen van het kruid bevatten uiterst giftige glycosiden (alkaloïden) welke leiden tot ongeneeslijke leverschade. Volwassen planten dragen 25-50 procent van het gif in de bladeren, de bloemen bevatten tenminste twee keer zoveel als de bladeren. De meeste dieren mijden de plant, maar het wordt anders wanneer dit gewas terecht komt in hooi- of kuilvoer; de dieren herkennen de plant niet meer en eten het gewoon op. Anders dan de meeste andere giftige planten verliest jacobskruiskruid zijn giftige werking niet na droging en blijft het dus ook in hooi onverminderd gevaarlijk.
Frans Veldman
Wormenmest
Wormenmest - Laat je paardenmest omtoveren in een eersteklas weidemest > PaardNatuurlijk > Weide&Verzorging > Wormenmest
Ieder voorjaar kregen we twee rekeningen: Eentje voor het ophalen van de paardenmest, en eentje voor het kopen van kunstmest voor de weide. Niet alleen zonde van het geld, maar ook niet echt "Paard Natuurlijk"... Kan het echt niet anders?
Hooibaaldispenser
Hooibaaldispenser - Een hooibaaldispenser voor grotere hooibalen > PaardNatuurlijk > Weide&Verzorging > Hooibaaldispenser
Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een natuurlijke paardenvoeding. Het voorheen altijd toch wat magere paard wordt, ondanks het weglaten van krachtvoer, zelfs steeds dikker. Op een gegeven moment wordt hij zelfs té dik, en dan moet er worden gerantsoeneerd. Hoe doe je dat op een manier waardoor je weinig arbeidsintensief grote balen hooi kunt verstrekken?
Frans Veldman
Hoef Natuurlijk
Hoef Natuurlijk - www.hoefnatuurlijk.nl is onze hoevensite > PaardNatuurlijk > Colofon > Hoef Natuurlijk
Natuurlijk Bekappen is een manier van het bekappen van de paardenhoef die zo dicht mogelijk aansluit op hoe een hoef van nature wordt 'bekapt'. Een paard in het wild wordt natuurlijk niet bekapt maar hij slijt zijn hoeven af door de vele kilometers die hij aflegt. Door als paardeneigenaar zelf te leren de hoeven regelmatig bij te vijlen, boots je de natuurlijke slijtage na. Hoeven van paarden die op rotsachtige grond lopen, zijn het beste voorbeeld uit de natuur omdat deze hoeven bestand zijn tegen asfalt en beton en het is handig om daaroverheen te kunnen rijden als ruiter.