Inloggen

Psyllium husk pure ultrafine Voorkomt zandkoliek

image



Onze paarden staan de hele winter buiten en worden daar dan ook gevoerd. Het is onvermijdelijk dat ze zo nu en dan wat zand binnenkrijgen. Waarom dat gevaarlijk kan zijn en het verstandig is om paarden zo nu en dan Psyllium te geven kun je lezen in ons artikel over zandkoliek. Op zoek naar Psyllium voor onze paarden ontdekten we dat zowel de prijzen, soorten als de kwaliteiten fors varieren. Tijdens onze zoektocht kwamen we tevens veel interessante informatie tegen over Psyllium. Dit hele gebeuren heeft uiteindelijk geleid tot dit artikel over Psyllium, en inkoop van een partij kwalitatief zeer goede Psyllium die we desondanks voor een zeer scherpe prijs in onze webwinkel kunnen aanbieden.

Psyllium

Met "Psyllium" wordt over het algemeen de (al dan niet gemalen) schilletjes van de zaadjes van de "Psyllium-plant" bedoeld. Deze plant, die in ieder land weer een andere naam heeft, groeit alleen goed in droge klimaten en komt dan ook niet in Nederland voor, maar wordt vooral geteeld in landen als India en Pakistan. De zaadschilletjes van deze plant hebben de interessante eigenschap dat ze slecht verteren en in staat zijn veel water te binden. Hierdoor reizen ze als een plakkerige massa door het hele darmstelsel. Interessant is ook dat de zaadjes zowel heilzaam zijn tegen verstopping als tegen te slappe ontlasting. De meeste mensen geven het echter aan het paard omdat het helpt om in de darmen opgehoopt zand af te voeren.

image
Met water vermengd verandert Psyllium in korte tijd in een zeer kleverige substantie. Het kan vele malen zijn eigen volume aan water binden.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht vindt het zandafdrijvende vermogen zijn oorsprong niet in het plakkerige karakter van psyllium, maar in het waterbindende vermogen. Door het grotere vloeistofgehalte van de darminhoud nemen de darmbewegingen toe en tevens wordt de doorstroming vergroot. Het zand wordt als het ware door de stroom meegesleurd. Zoekend naar de beste soort Psyllium hebben we dan ook van iedere soort getest hoeveel water er kon worden gebonden. Niet geheel verrassend liepen de resultaten nogal uiteen.

Volgens ons testresultaat, dat bevestigd werd door een onderzoek van Horse-Journal ("Powder Fights Best Against Sand Colic"), is de werking van fijn vermalen Psyllium Husk beter dan die van de hele zaadjes en/of schilletjes. Hoe fijner gemalen, hoe beter het werkt. Helaas is alle gangbare Psyllium van het grovere soort. Maar wij wilden fijngemalen Psyllium en zijn er ook in geslaagd deze te bemachtigen; De Psyllium die wij in onze webwinkel verkopen is de fijnst vermalen en dus krachtigste Psyllium die er is.

Heilzame eigenschappen

Aan Psyllium worden heel wat heilzame eigenschappen toegeschreven. Echt wetenschappelijk bewijs is er echter voor vele toepassingen nog niet geleverd. Bij sommige claims plaatsen we dan ook wat kanttekeningen.

Een lastige bijkomstigheid is dat Psyllium maar gedurende een korte periode werkt: Aanvankelijk wordt Psyllium nauwelijks verteerd (er leven in de darmen weinig micro-organismen die het kunnen verwerken) maar na pakweg een week lang Psyllium gebruik heeft de darmflora zich aangepast en wordt het goedje prima verteerd... maar eenmaal verteerd heeft het zijn speciale gunstige eigenschappen verloren. Na ongeveer drie a vier weken onthouding is de situatie in de darmen weer genormaliseerd en kan het Psyllium opnieuw worden gebruikt. Psyllium is dus alleen maar geschikt voor kortdurende kuren.

Zandafdrijvend vermogen
Volgens vele gebruikers en dierenartsen helpt Psyllium om zand uit de darmen te verwijderen. Deze claim lijkt ons gerechtvaardigd gezien de eigenschappen van Psyllium. Een gunstig effect is ook aangetoond in een onderzoek.
Glucose-regulerend vermogen
In een aantal onderzoeken is vastgesteld dat Psyllium de insuline-pieken bij paarden die lijden aan insulineresistentie wist terug te brengen. Het ging hier echter om paarden die naast ruwvoer ook krachtvoer kregen. Nu weten we inmiddels dat insulineresistentie in de meeste gevallen het gevolg is van voedingsfouten, zoals het voeren van krachtvoeders. Insulineresistentie wordt veroorzaakt door het te snel vrijkomen van glucose uit de zetmeelrijke maar vezelarme graanproducten. Het is logisch dat in een dergelijk voedingsregime elke vertragende vezel welkom is. Wij vragen ons echter af of deze heilzame effecten ook optreden bij paarden die reeds op een koolhydraatarm maar vezelrijk dieet zijn gezet, die dus volledig worden gevoederd met behulp van ruwvoer zonder suppletie van graanproducten. Een bijkomend bezwaar is dat Psyllium alleen goed werkt als het in kortdurende kuren wordt verstrekt, terwijl insulineresistentie een chronisch probleem is en je weinig hebt aan kortstondige verbeteringen.
Probioticum
Het feit dat na een week de werking van Psyllium sterk afneemt omdat het dan beter door de darm-flora wordt afgebroken is al een bewijs dat Psyllium een probioticum is. Maar de micro-organismen die hiervoor verantwoordelijk zijn nemen na staking van het middel ook weer snel af. En het is maar de vraag of deze Psylium-afbrekende organismen verder ook nog een nuttige functie hebben.
Verwijdering afvalstoffen
Het is niet het eerste middel waar dit soort eigenschappen onterecht aan wordt toegeschreven. Toegegeven, zand is wat de darmen betreft een afvalstof, en Psyllium helpt prima om dit te verwijderen. Maar er zijn ons geen andere afvalstoffen bekend die zich op hardnekkige wijze in de darmen nestelen.
Mest-regulerend vermogen
Deze claim is zonder meer waar. Diaree wordt verminderd doordat de Psyllium het overschot aan vocht bindt. Te harde ontlasting wordt juist zachter doordat het Psyllium voorkomt dat er teveel vocht aan de darminhoud wordt onttrokken. Kortom, Psyllium werkt als een stabiliserende factor. Ook hier is het echter weer jammer dat Psyllium zijn werking verliest als het langdurig wordt gegeven. Tegen kortdurende diaree-aanvallen helpt het echter prima.

Al met al blijft het zandafdrijvende vermogen van Psyllium de belangrijkste reden om Psyllium periodiek aan je paarden te geven.

Psyllium Husk Pure Ultra Fine

image

Links de gangbare Psyllium, rechts onze Psyllium Husk Pure Ultra Fine. Dit laatste is hetzelfde als gewone Psyllium, maar dan extra fijn vermalen zodat het een veel groter werkzaam oppervlak krijgt.

Onze Psyllium is anders dan de gangbare Psyllium: het is veel fijner vermalen, waardoor de werkzame stoffen uit de onverteerbare schilletjes een veel groter werkbaar oppervlak bestrijken. Dit is goed merkbaar wanneer je eenzelfde hoeveelheid water toevoegt aan twee gelijke volumes Psyllium Husk en Psyllium Husk Pure Ultra Fine: Het ene wordt een slap papje terwijl de Ultra Fine Husk een plakkerige bal vormt die nog een dubbele hoeveelheid water kan opnemen.

Onze Psyllium is omdat het zo fijn vermalen is minder "luchtig" dan de gangbare Psyllium. Met andere woorden, bij eenzelfde volume aan Psyllium is ons Psyllium zwaarder. Ga je van beide soorten eenzelfde massa nemen dan neemt onze Psyllium een veel kleiner volume in, maar omdat het veel meer water kan binden kom je uiteindelijk toch weer tot een vergelijkbare hoeveelheid "drab". Kun je het nog volgen? Hoe dan ook, ook volgens een onderzoek van de Horse Journal ("Powder Fights Best Against Sand Colic") werkt fijn vermalen Psyllium Husk beter dan de minder fijn vermalen soorten.

Prijzen vergelijken wordt zoals zo vaak wel weer wat ingewikkeld: Niet alleen is er verschil in effectiviteit en dichtheid, maar ook bezitten veel leveranciers zo hun eigen ideeën aangaande de dosering. Een leverancier die een lage dosering adviseert lijkt goedkoper omdat het product langer meegaat. Andere leveranciers adviseren juist een hogere dosis (of een "permanente onderhoudsdosis" hetgeen zinloos is) omdat ze dan meer van het product kunnen verkopen. Een vaste goed onderbouwde richtlijn aamgaande de dosering is er echter niet. Ons eigen idee is dat het beter is om een kortdurende kuur van een sterk werkend middel te geven dan een langer durende kuur van een laag gedoseerd en/of minder sterk werkend middel. Per slot van rekening bevatten de darmen gemakkelijk 100 liter aan inhoud, en een eetlepeltje wat minder goed werkend spul zal niet gemakkelijk in staat zijn om een groot effect te bewerkstelligen.

Gebruik en dosering

recept
Serveertip voor Psyllium:
  1. Neem een standaardschep (800 gram) Lucerne- of grasbrok, meng dit met een zelfde schep water, en laat dit even wellen alvorens verder te gaan met de volgende stap
  2. Roer 100 gram Psyllium door de geweekte Lucerne en meng direct 600 gram water erbij. Met minder water wordt het mengsel te droog, met meer water wordt het te plakkerig. (Het doel is nu om het mengsel zo goed mogelijk eetbaar te maken; de hoeveelheid water kun je dus naar eigen inzicht aanpassen. Eenmaal in de darmen zal de Psyllium vanzelf de juiste hoeveelheid water aantrekken.)
  3. Dien het mengsel zo spoedig mogelijk na het bereiden op. Eet smakelijk!

Het is belangrijk om te begrijpen dat de darmflora zich aanpast aan de aanwezigheid van Psyllium; micro-organismen die Psyllium kunnen verteren vermeerderen zich snel. Zodra Psyllium goed kan worden verteerd verliest het zijn heilzame werking. Daarom is het belangrijk dat je Psyllium niet continu verstrekt maar in kortdurende kuurtjes. Tijdens een "Psyllium-pause" neemt het aandeel Psyllium-verterende micro-organismen weer af zodat de volgende kuur weer even effectief is als de voorgaande.

Het beste werkt Psyllium als het gedurende 5 dagen wordt gegeven. gevolgd door een rustperiode van 3 tot 4 weken. De dagelijkse dosis hangt af van het paard en de situatie maar is niet erg kritisch. Over het algemeen wordt door deskundigen een dagelijkse dosis van zo'n 50 tot 100 gram aanbevolen, en dat 5 dagen achtereen. Psyllium is niet giftig en in twijfelgevallen kun je beter wat meer geven dan wat minder. Verder is het beter om 5 dagen wat meer te geven dan 7 dagen wat minder. Bij mensen komt een enkele keer een allergie voor, bij paarden is ons dat niet bekend maar het lijkt ons verstandig om de allereerste toediening van Psyllium niet direct te overdrijven. Verdraagt het paard de Psyllium goed, dan kan de dosis snel worden verhoogd.

Sommige leveranciers raden aan om één eetlepel Psyllium te geven. Dit is bij gangbare Psyllium gelijk aan 10 gram. Gezien de darminhoud van het paard (100 liter!) lijkt ons een dergelijke geringe hoeveelheid niet effectief.

Let op: Al eerder Psyllium van een andere leverancier gebruikt? Denk er dan aan dat je van onze Psyllium een minder groot volume moet geven als je evenveel gram wilt geven als voorheen! Onze Psyllium Husk Pure Ultra Fine is veel compacter dan de gangbare Psyllium Husks.

Psyllium kun je het beste eerst door wat voedsel mengen en er daarna pas water aan toevoegen, ander krijg je "gehaktballen" en "hamburgers" die niet meer goed met de rest van het voedsel zijn te mengen. Gras- en Lucernebrok zijn prima dragers.

Wanneer het doel van de Psyllium-kuur is om zand uit de darmen te verwijderen dan is het nuttig om te weten dat het zand in "porties" wordt afgedreven. Afwisselend tref je in de mest wel en geen zand aan. Het beste kun je ongeacht het resultaat de 5-daagse kuur afmaken voordat je conclusies trekt. Zie voor meer informatie over het zelf meten van zand in de mest ons artikel over zandkoliek. Komt er met de mest veel zand naar buiten dan kun je de kuur 2 dagen langer door laten gaan, maar daarna is het beter om een rustperiode in te lassen omdat de werking van Psyllium anders snel zal afnemen. Wanneer er veel zand naar buiten is gekomen dan is het sowieso aan te raden om maatregelen te treffen om de zandopname te beteugelen.

Bestellen

Omdat de dosering van Psyllium niet kritisch is leveren we geen maatschepje mee. Iedereen heeft toch wel ergens een lepel of kopje liggen? Zo betaal je niet voor iets dat je niet nodig hebt en uiteindelijk toch maar bij het afval terecht komt. (Geen weegschaal? 100 gram van onze Psyllium is - los, niet aangedrukt - 200 ml, oftewel een standaard drinkglas.)

De sluitbare zak is na verbruik van het product prima te hergebruiken voor onze "mest-test" om de mest op zand te onderzoeken. Eventueel kun je bij je Psyllium-bestelling ook wat van deze lege zakjes meebestellen zodat je direct met testen kunt beginnen.

Psyllium husk ultra fine, 1kg probeerverpakking
Dit artikel is op voorraad en direct leverbaar.
Per stuk:
19.95 Euro

stuk

Psyllium husk ultra fine, 3kg voordelige verpakking
Dit artikel is op voorraad en direct leverbaar.
Per stuk:
49.95 Euro
16.65 per kilogram

stuk

Psyllium husk ultra fine, 20kg zeer voordelige grootverpakking
Dit artikel is op voorraad en direct leverbaar.
Per stuk:
299.00 Euro
14.95 per kilo

stuk

6 zakjes voor de mest-test. Alleen samen met Psyllium bestellen!
Dit artikel is op voorraad en direct leverbaar.
Per set:
1.00 Euro

set

Prijzen geldig voor
Er ligt nog niets in je winkelwagen.
Prijzen inclusief BTW binnen de EU. Naar landen buiten de EU en voor ondernemers binnen de EU met geldig VAT-nummer (bij kassa opgeven) leveren wij belastingvrij.

Veelgestelde vragen

Is deze Psyllium ook voor mensen geschikt?

Deze Psyllium is gecertificeerd voor humane toepassingen, maar Paard Natuurlijk is geen bedrijf dat gecertificeerd is voor de verwerking, opslag en handel van humane voedingssupplementen. Wij mogen dit product dus uitsluitend verkopen als voedingsmiddel voor dieren.

Hoe lang is deze Psyllium houdbaar?

Onze Psyllium is vijf jaar houdbaar, mits droog en in afgesloten verpakking bewaard.

Waarom is deze Psyllium zo goedkoop?

Wij importeren deze Psyllium zelf en maken bovendien geen gebruik van een verkoop- en distriebutienetwerk. We besparen hierdoor geld dat anders verloren zou gaan aan allerlei tussenhandelaren en dankzij deze besparing kunnen we een topproduct leveren voor een scherpe prijs.

Waarom zijn de kleinere verpakkingen zoveel duurder dan een grote baal Psyllium?

Het antwoord zit hem in de hoeveelheid arbeid dat een product met zich meebrengt. Vergeleken met het uitleveren van een baal van 25 Kg kost het laten afwegen van 25 zakjes, het vouwen van 25 doosjes, het 25 keer controleren van klantgegevens, het 25 keer printen van verzendadressen, etc. veel meer tijd, om over de extra verpakkingskosten nog maar te zwijgen.

Het zakje is kleiner dan bij andere leveranciers, klopt dit wel?

Onze Psyllium bevat minder lucht omdat het zo fijn is vermalen en neemt bij hetzelfde gewicht minder ruimte in.

Jullie aanbevolen dosering is hoger dan bij een andere producent. Is jullie product minder effectief?

Hoe effectief ons product is kun je zelf gemakkelijk testen. Wij adviseren een dosering die naar onze overtuiging het beste werkt. Het darmstelsel van een paard heeft een inhoud van wel 100 liter, dat hier een kilo zand inzit is geen zeldzaam verschijnsel. Een eetlepeltje Psyllium is naar ons idee gewoon te weinig om veel effect te kunnen hebben. Uiteraard staat het je vrij om de dosering naar eigen inzicht aan te passen.


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Ik wil dit ook gaan geven maar snap de dosering niet… er zijn al meer vragen over gesteld zie ik, maar geen antwoorden daarop? 100 gram pp per dag, ongeacht de grootte van het paard/pony lijkt zo vreemd, klopt dat wel?
0
0

Hi, ja het komt niet heel nauw schrijven ze.
0
0

Ik meng 100 gram door brokjes/muesli met stukjes fruit en groente. Het poeder zit dan overal aan en dat eet mijn paard aardig. Met vicht wordt het meteen zo kleverig. Wel water bij de hand voor je paard.
0
0

Kun je de fijngemalen psyllium ook door de müsli/balancer met lijnzaadolie geven? Mijn paardje is niet gek op waterig voedsel dus daar moet ik rekening mee houden.
1
0

Hoeveel mag ik mijn mini shets geven, beetje onduidelijk nl
1
0

Vraagje over de dosering…je geeft een kleine pony dus ook gewoon 100 gram, net als bij een paard?
6
-3

Goed spul!! Na enkele maanden van alles geprobeerd te hebben tegen veel te dunne mest is het na 5 dagen kuren klaar! De serveertip werkte niet, paard wilde het niet eten en bij een test bij de andere paarden zagen we hetzelfde. Vanaf dag twee dus veel minder water gebruik; brokjes wat nattig gemaakt en direct de psyllium er overheen gestrooid. Zodanig dat het niet ging stuiven tijdens het omroeren. Daarna direct laten opeten. Dat ging beter!
1
0

Mijn favoriet is de ultra fine, die doet het beter omdat hij meer oppervlak heeft dat ik contact komt met water. Meer effect met minder volume. Ik geef het iedere keer als mijn paarden wat waterige mest hebben en het werkt perfect. Geen zandkoliek meer gehad
0
0

Ik heb gehoord dat paarden luie darmen kunnen krijgen als het meer als 1x per jaar wordt gegeven.. wat is jouw mening daarover?
1
0

Ik ben ook erg benieuwd naar het verschil tussen de regular en de ultra fine?
0
-1

wat is het verschil tussen de regular en de ultra fine?
0
0

Ik geef deze psyllium maandelijks als 5 daagse kuur. Sindsdien heeft mijn paard geen zand meer in haar mest. Ben er super tevreden mee
0
0

Heeft deze psyllium een beetje anijsachtige geur? Mijn hond geef ik beetje psylliumpoeder over zn voer op aanraden van de dierenarts.
0
0

Ja, bij mij gaat het ook veel beter (perfect zelfs) als ik weinig water gebruik. Het kan bijna droog worden gegeven. Ik voer het door grasbrokken te weken in warm water, precies zo dat het water wordt geabsorbeerd en het vrijwel droog aanvoelt, daar de psyllium bij. Hierdoor stuift het niet meer en de paarden vinden het heerlijk. Gaat perfect, zelfs bij mijn kieskeurige dames.
0
0

Coralie
Mee eens. En juist niet te nat, zo droog mogelijk.
0
0

Tineke Nolet-Verdel
Die ervaring heb ik niet Silvia. Grasbrok weken, psyllium er door en direct geven. Geen enkel probleem.
0
0

Marlies Sanders
Juist minder water gebruiken, zodat je geen kleffe pap krijgt maar losse bolletjes, begin met een beetje psylium en elke keer iets meer
0
0

Wat een drama dat ultra fine psyllium! Zelfs als je het enkele seconde van tevoren door de slobber doet is het gewoon een grote slijmerige kleef bende. De enige manier om het gevoerd te krijgen is er heel veel lekkers en enorm veel water bij te doen. Zelfs onze alleseter, Shire, wil er niets van hebben. Met de aangegeven hoeveelheid water stikken ze er zowat in. En zie die zooi maar eens van je jas te krijgen. Echt één grote frustratie! Misschien kun je het wel goed als behangplak gebruiken :-)
0
0

Ik geef het droog en dat gaat goed. Als ik het vooraf nat maak, eten de paarden het niet. Er moet wel drinkwater aanwezig zijn! Mijn recept is uit elkaar gevallen grasbrok (door het te weken maar zo weinig water dat het goed opgenomen wordt). Daar de psyllium doorheen en dit gaat perfect.
0
0

Kan de poeder ook droog over het voer gegeven worden?
0
0

Ik heb dit product afgelopen week binnen gekregen en wil het gaan voeren aan mijn minipaardjes. Maar twijfel nog over de dosering? Hoeveel kunnen zij hebben?
0
0

Kan je dit ook aan drachtige merries geven?
0
0

Heeeeee, jullie hebben nu ook de gewone psylliumhusk! Voor mijn ene paardje heb ik liever de poedervorm maar mijn andere doet moeilijk dat te eten en de psyllium met hele husk gaat wel heel goed, dat vormt minder snel klonten en mijn theorie is dat het daar door komt. Erg goedkoop ook nog, fijn, ik bestel direct twee keer 3kg.
0
0

Kan je Psyllium ook geven samen met gekookte lijnzaad en bijv. slobber?
0
0

Ik geef mijn veulens dezelfde hoeveelheid omdat ze veel zand eten en ik bang ben voor zandkoliek, juist bij de veulens..
0
0