Inloggen

Start Welkom op PaardNatuurlijk

Welkom! Deze website gaat natuurlijk over paarden, maar de rode draad in dit geheel is het woordje "natuurlijk" maar dan niet op een zweverig niveau maar vanuit logica: kijk naar de natuur van het paard en pas de huisvesting, voeding, manier van bekappen en trainen van het paard daar zoveel mogelijk op aan zodat je zo weinig mogelijk tegen psychische en lichamelijke problemen aan zult lopen.

(tekst gaat verder onderaan de foto's)

"Natural horsemanship" wordt veelal in allerlei losse, op zichzelf staande, vakjes ingedeeld:

  • Er zijn "natural horsemanship" goeroes die met veel succes weten te vertellen hoe je met paarden het beste kan omgaan en ze dingen kan leren door gebruik te maken van communicatie, psychologie en kennis in plaats van mechanische middelen, angst en intimidatie.
  • Er zijn mensen die veel tijd en onderzoek hebben gestoken naar de manier van huisvesten of verzorgen of voeden van een paard. Ook dit is een vorm van "Natural horsemanship". Steeds weer blijkt dat een zo natuurlijk mogelijke verzorging (waaronder voeding, huisvesting, hoefverzorging) gezondere paarden tot gevolg heeft, zowel in lichamelijk als geestelijk opzicht.
  • Een ander onderdeel van "natural horsemanship" is het natuurlijk bekappen. Zeer veel mensen hebben paarden met hoefproblemen; de manier waarop helaas nog steeds veel paarden worden bekapt heeft meer te maken met traditie dan met inzicht en kennis. Gezien de frequentie waarmee onze bekappings-pagina's worden geraadpleegd is het een "hot issue".

Wat echter nog te weinig wordt ingezien is dat "natural horsemanship" een totaalpakket is;

  • Je kunt paarden wel natuurlijk bekappen maar als je ze een groot deel van de tijd per dag in de stal opsluit, zul je nooit goede hoeven krijgen.
  • Je kunt "natural horsemanship" gebruiken in de omgang en het rijden met je paard, maar als je paard op stal staat en te weinig contact krijgt met soortgenoten dan blijf je een paard houden met weinig spirit en/of rijd je op een bom vol opgekropte frustratie.
  • Je kunt je paard 24 uur weidegang geven maar als je hem brokjes voert, scheert en een deken opdoet, hem in de wei laat rondlopen (of glijden) op hoefijzers, dan is er een grote kans dat je paard niet gezond blijft of er ongelukken gebeuren.

Het principe dat bij mensen een gezond lichaam en een gezonde geest samengaan is al geruime tijd gemeengoed. Dit is ook zo bij paarden!!

Wat wij in de loop van de tijd hebben geleerd is dat de "natural horsemanship onderdeeltjes" puzzelstukjes zijn die naadloos op elkaar aansluiten en samen een puzzel vormen. Een puzzel die pas compleet is als je alle puzzelstukjes bij elkaar hebt. Het eindresultaat is een evenwichtig paard, zowel in mentaal, emotioneel als fysiek opzicht.

Op deze website, www.paardnatuurlijk.nl, vind je vele puzzelstukjes. Al lezende zul je ontdekken dat er steeds links zijn naar onze andere pagina's, een gevolg van het feit dat alle informatie met elkaar samenhangt. De puzzel is echter nog niet compleet, regelmatig wordt er nieuwe informatie aan deze website toegevoegd. www.paardnatuurlijk.nl is uniek omdat je hier genoeg puzzelstukjes kan vinden om een goede indruk te krijgen hoe de complete puzzel eruit zal zien.

Sommige mensen komen op www.paardnatuurlijk.nl voor een los puzzelstukje. Ze zijn slechts geïnteresseerd in natuurlijk bekappen, of willen weten hoe ze hun steeds op hol slaande paard kunnen stoppen, wat ze het beste kunnen voeren, of alleen maar hoe ze hun paard de trailer in kunnen krijgen. Realiseer je echter dat het belangrijke van deze website is dat iedere pagina samenhang heeft met de andere pagina's. Lees die andere pagina's ook; Paard Natuurlijk is een totaalpakket. Hoe meer puzzelstukjes op hun plaats liggen, hoe beter en gemakkelijker alles gaat en hoe gelukkiger en gezonder je paard zal zijn (en jij dus ook!).


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Hoi hoi, Ik ben Lisa en net afgestudeerd aan de opleiding tot paarden bekapper aan het CVO Brussel. Hierbij doe ik een oproep aan iedereen met paardjes of ezeltjes! Ik heb een rustige aanpak en behandel elk dier naargelang de wensen van het dier. Dus ben jij iemand of ken je iemand die nog een bekapper zoekt voor zijn/haar paard of ezel, kan je me steeds een berichtje sturen! (Regio Kempen (België) Bij verdere info of vragen, mag je me ook zeker sturen! Groetjes 😁
2
0

Ik ben van regio Noorderkempen , en soms op zoek naar een bekapper
0
0

Hoi hoi Lisa, uw berichtje spreekt ons zeer aan. Wij zoeken inderdaad iemand die onze Rita, een muildier van 19 jaar, wil bekappen.Dit met een rustige benadering, wat zij ook nodig heeft. Wij wonen echter in Nederland, in Lottum, vlak bij Venlo. Misschien niet zo heel ver bij U vandaan ? Misschien ook te kombineren een keer met andere werkzaamheden in de buurt ? Vriendelijke groet, Anita en Peter Wekx
0
0

Weet er iemand een duidelijke lijst waar op staat wat je een paard niet te eten mag geven?
0
0

Hoe bestaat het dat er op dit moment én de afgelopen dagen nauwelijks fructaan wordt opgebouwd in het gras, vlgs de Fructaanindex van deze site?
0
0

Mager paard in Frankrijk wel of geen deken??? Beste mensen, Met veel plezier lees ik deze site en haal er altijd veel goede info uit, met dank. Ik heb even een vraag over een paard in onze wei, Muscade. Ik woon in Frankrijk in de Auvergne. Zij leeft met 3 andere paarden in de wei 24/7, het hele jaar door. Ze creeeren een prachtige wintervacht en hoeven dus geen dekens om, zoals jullie beschrijven, dit gaat altijd goed. Het zijn dikke teddyberen. Nu is er 1 paard dus die echt heel mager is, ze is ongeveer 25 jaar, en langzaam hoop ik dat ze weer in gewicht gaat toenemen, kost tijd, maar gaat goedkomen. Geen wormen en verder gezond... Maar mijn vraag naar jullie is dit, omdat zij zo echt heel mager is maar wel een dikke wintervacht heeft kan zij zich dan wel goed warm houden of moet ik een deken over haar heen leggen? Of is dit dan alsnog niet nodig en kan zij zich zelf warm houden. Ze heeft geen vet op haar botten op dit moment.Het kan hier in de nachten behoorlijk
0
0

Dit is voor mij de uitzondering op de regel, paarden die ziek zijn of op leeftijd en niet op gewicht kunnen blijven doe ik een deken op.ze hebben hun energie hard nodig, anders krijg je nog meer terugval van bespiering en vet. Daarnaast natuurlijk voldoende voeding aanbieden.
0
0

Hallo, ik ben Yvonne en heb een kudde van 9 paarden die samen met 3 andere in Zwinderen leven. Samen met de eigenaar zijn we op zoek naar een natuurlijk bekapper die af en toe de kudde wil komen bekappen. Het gaat niet om het esthetische maar meer om het praktische. Sommige hoeven zijn te lang, andere slijten onregelmatig af. Het zal om 1 of 2x per jaar gaan. Ik weet dat dit niet past in de filosofie maar ik weet geen alternatief. Met hartelijke groet,Yvonne
0
-1

Hallo, ik geef mijn paarden per dag 2 kilo goed hooi per 100 kilo paard. Verdeeld over 4 voerbeurten (9u, 13u, 17u en 21u). Ze krijgen het hooi in netten met fijne mazen (2 en 3 cm). Maar met de ochtend- en middagbeurten zijn ze maar zo'n uur a anderhalfuur bezig. Ze staan dus langer zonder hooi dan gewenst. Nu begreep ik dat stro bijvoeren niet goed is, vanwege verstoppingsgevaar. Ze krijgen regelmatig wilgentakken en takken van een beuk, maar dat houdt ze ook niet heel lang bezig. Wat kan ik ze geven om langer wat te kauwen te hebben en om langer bezig te zijn?
1
-4

hallo ik had graag geweten of stalmatten in rubber gelegd kunnen worden in een schuilhok gewoon op het zand dan wel dat je die beter buiten legt aan de paddock en de eetbak zodat je paard in het schuilhok op zand kan liggen. Wat zijn jullie ervaringen met een schuilhok in de winter?
0
-3

Hallo, is het mogelijk dat er voor Felvoland fructaan info wordt toegevoegd aan de app? Er zijn meerdere weerstations, bv Emmeloord of Lelystad. Ik zal dan graag gebruikmaken vd app.
1
-2

Goedeavond iedereen. Wij proberen alles zo natuurlijk mogelijke te doen. En we zijn een stage bedrijf in Frankrijk . Nu hebben we een Franse stagiair hebben jullie een Franse versie of gelijk site in Frankrijk???
2
-2

Goedeavond iedereen. Wij proberen alles zo natuurlijk mogelijke te doen. En we zijn een stage bedrijf in Frankrijk . Nu hebben we een Franse stagiair hebben jullie een Franse versie of gelijk site in Frankrijk???
0
-2

Paarden training en coaching en grondwerk Alleen op de boerderij in nieuw-lekkerland. 😀
0
-2

Goedeavond iedereen. Wij proberen alles zo natuurlijk mogelijke te doen. En we zijn een stage bedrijf in Frankrijk . Nu hebben we een Franse stagiair hebben jullie een Franse versie of gelijk site in Frankrijk???
0
-2

Fred Emmerig
Een hele goed initiatief deze site. Dat mensen zich meer bewust worden of de natuurlijke oorsprong van het paard. Al onze beweegredenen om een paard te hebben zijn verschillend, maar het paard blijft het paard en hem in waarde laten is een must. Zelf ben ik nog steeds professioneel bezig met Natuurlijke Hoefverzorging en geef altijd tips op velerlei gebied. Fijn dat deze site er nog steeds is.
2
-2

Goedendag iedereen! Ik heb jullie advies even nodig aub. Ik heb sinds een maand een verzorgpaard aangeboden gekregen. Maar er is me niet voldoende info gegeven over het paard. Ik dacht zelf even aankijken of de klik er is en wat er precies verwacht word. Wat is nu gebeurt..? Nou de eigenaar vroeg of k het paard meer voer wou geven alleen ik had de kennis niet wat ik wel mocht voeren en niet. Nu had ik 2 kilo brokken gegeven… met mijn stomme kop… echt erg voor het paard en iedereen.. maar nu had ze me nog niet vertelt dat het paard al eerder een maagdarmverstopping heeft gehad waardoor de maagwand beschadigd is. Zelfs haar eerste paard is op die stalling hetzelfde gebeurt omdAt de stalling niet voldoende voer geeft. Ik voel me echt heel vervelend erdoor en weet niet wat ik echt ervan moet denken omdat ik zelf niet vind dat ik schuldig ben. Maar heb het wel gegeven onder advies van de eigenaar… hoe zouden jullie dit oplossen?
1
-2

Manesiumchelaat,dus ,,,,en lindebladeren,excuus voor schrijffouten
0
-2

Dag,mijn paarden krijgen op dit moment magnesiymchelaat als toevoeging, nooit krachtvoer, wel kruiden ,en ook lindebladeren met hun takken, aangezien lindevksd veel calcium bevat is mijn vraag kan ik dit nu wel geven tijdens kuur magnesiymchelaat? Vriendelijke groet Lony
0
-2

Worden paarden hevig van spelt?mijn paard komt van de weien was erg dik , nu 3 maanden later is hij erg veel vermagerd , van veel krachtvoeder komt hij wel terug wat bij maar is hij ook super hevig , hij krijgt al heel veel ruwvoeder, is ontwormd etc
0
-3

Wil
https://www.paardnatuurlijk.nl/nl/naturalfood.html Spelt is ook een graan, en niet zo gezond voor de darmflora van je paard.
1
-2

Speciaal maar deze site gegaan voor wat geruststelling 🙂. Voor mij een gevecht tussen gevoel en verstand om mijn paarden met dit barre weer buiten te zien staan!
3
-2

Volgens mij is de fructaan niet in orde Staat gematigd en geeft 0 aan Zelfs bij hoog risico geeft hij 0 aan En dat terwijl deze periode een groot risico is voor pony.s
0
-2

Frans Veldman
Er zijn ons geen recente storingen van de Fructaanindex bekend. De fructaanindex bepaalt het risico aan de hand van weersgegevens van meteostations. Plaatselijke situaties kunnen afwijken, en bemesting, neerslag en grondsoort hebben ook invloed waar de fructaanindex geen rekening mee kan houden. De fructaanindex is een grove leidraad, vooral educatief bedoeld.
2
-2

Geweldige website. Ik heb hier heel erg veel geleerd. Zo logisch en goed doordacht. Mijn paarden zijn jullie heel dankbaar en ik ook!
2
-2

ik ben heel blij dat ik deze website heb gevonden. Ik wist 4jaar geleden dat er een andere manier moest zijn om met paarden om te gaan. Nooit geweten wat dat was tot vorig jaar, want toen kwam ik mensen tegen die bitloos reden en die natural horsemanship deden.Ook kwam ik deze site tegen. Deze website heeft me zo veel geholpen met mijn eigen paard die ik nog niet zo lang heb, en nu nog bezoek ik de website nog steeds graag.bedankt voor alle nuttige info,vooral namens mijn haflinger!
2
-2

Fantastische service, gisterenmiddag besteld, en de dag nadien al thuis ontvangen in één van de uithoeken van België. Top gewoon!
2
-2

Hennie van Oosten
Toen ik voor het eerst op (toen nog) jouw site kwam had ik net 1 haflinger en die stond op stal. Door allerlei gedragsproblemen kwam ik op jouw site terecht en nu ongeveer 6 jaar later heb ik een heuse"kudde"bestaande uit 2 haflingers en een ijslandermerrie met veulen die altijd buiten lopen (met inloopstal) en nooit meer een ijzer gezien hebben. Ze zijn qua karakter super (zitten goed in hun vel) zijn altijd gezond en omdat mensen zien dat ik veel rijd en nooit ijzers heb worden ze nieuwschierig en vragen daar van alles over. En omdat ze zien dat het kan, geloven ze er ook in en zo zijn er hier al een heleboel mensen over gegaan op ijzerloos. Langzaam komen er meer bij. Zonder jullie site had ik nooit 4 paarden kunnen hebben( onbetaalbaar op ijzers) en ik merk dat mensen hier in de buurt langzaam meer interesse en begrip krijgen vooral omdat ze zien dat mijn paarden gelukkig en gezond zijn. En ook omdat ze me veel zien rijden (ook paar keer vierdaagse) zonder ijzers. Als ik iets wil weten over het hoe en wat rond paarden enz. kijk ik altijd wat jullie er van vinden omdat ik weet dat jullie gedegen onderzoek doen , en dat spaart mij veel tijd.
2
-2

Heidi_Aiden
Ik kan denk ik niet vaak genoeg herhalen hoe geweldig ik deze site vind.. Zo'n 3 maanden geleden werd ik bekend met het bestaan van deze site.. Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door paarden, maar ik denk dat iedereen hier het gevoel wel kent. Ik heb mij al heel vaak afgevraagd of het eigenlijk mogelijk zou zijn om een paard te rijden zonder bit? Ook heb ik vaak mijn hoofd gebroken over het feit ijzers.. Zouden paarden ook over asfalt e.d. kunnen zonder? Het voelde op één of andere manier toch niet helemaal logisch op de 'gewone' manier.. Mja wat wist ik ervan.. Nooit op een manege geweest.. Heb ook geen boekenkast vol met paarden boeken ofso.. Toch wil ik heel graag zoveel mogelijk leren over deze mooie dieren :-D Sporen ben ik gelukkig altijd al tegen geweest.. en heb ik nooit kunnen begrijpen.. En toen, zo'n 3 maandjes geleden kwam ik terecht op de site van Paard Natuurlijk en ik heb m'n ogen uit gekeken.. Werd er helemaal gelukkig van.. Het kon dus tóch allemaal..
2
-2

Wil
Paard Natuurlijk zie ik als een gigantisch leerproces. Zo'n beetje iedereen hier zal ooit begonnen zijn met pony-lessen op een manege, uitgerust met een standaard SM-uitrusting, zijnde: spoortjes, venijnig zweepje, laarsjes en capje. Longeren is niets anders als aan het einde van een lange lijn rondjes rennen, je paard hou je voorwaarts door een flinke longeerzweep achter z'n kont te houden. Een paard moet Bix. Punt. Wist je veel wat Bix was? Ik heb jarenlang gedacht dat alle brok ook Bix was....Een paard moet op stal. Punt. Een paard moet ijzers. Punt. En ook: een paard heeft altijd een bit in. Je paard moet 's winters een deken op. Een paard 's nachts buiten laten? Wat gevaarlijk!! Heb je een ander paard erbij als gezelschap? Je laat ze toch niet samen in 1 weiland? Kennie goed gaan....Je scheert je paard in het najaar en doet hem dus een deken op. Anders vat ie kou.... Punt. Buitenrijden???? Ben je wel wijs?? Levensgevaarlijk! Over Paard Natuurlijk: deze website is bedoeld om mensen op andere ideeen te brengen. Met uitgebreide informatie. Ik denk dat ze daar aardig in geslaagd zijn. Niemand gooit in 1 dag overboord wat ie geleerd heeft, of dat nu goed of slecht voor het paard was.... Nadenken over verschillende aspecten is al heel wat. Voor wie WIL leren..... En geleidelijk aan beginnen dingen steeds meer te veranderen. Mensen die aanvallend/veroordelend commentaar geven, op deze website of op manege's, zijn waarschijnlijk bang dat 'wij' weleens gelijk zouden kunnen hebben! Waarom zouden ze zich anders zo druk maken? Iedereen moet de informatie die beschikbaar is gebruiken zoals het voor hun of hun dieren toepasbaar is. Iedereen naar eigen inzicht en vooral op zijn/haar eigen tempo. Leven en laten leven, dat is mijn mening. Wil.
3
-2