Inloggen

Natuurkunde Essentiële natuurkunde voor ruiters

image

Lichtrijden

De term "lichtrijden" suggereert dat dit licht zou zijn voor het paard. Je zweeft een groot deel van de tijd in de lucht, dus hoeft het paard niets te dragen. Lekker licht dus, of toch niet?

Om dit te begrijpen is het leuk om eens na te denken over het volgende proefje: Een jongleur wil een brug oversteken die maximaal 75 Kilo kan dragen. Hij weegt zelf 72 Kilo, maar hij heeft zes kegels bij zich die elk één kilo wegen. Alles bij elkaar te zwaar om de brug over te steken, maar de jongleur besluit om al jonglerend de brug over te steken. Hij zorgt er voor dat hij nooit meer dan twee kegels in zijn handen heeft en dat er altijd vier kegels in de lucht zweven. Kan hij op deze manier de brug oversteken?

Het antwoord is... nee! Het meest eenvoudig antwoord is dat de jongleur en de kegels samen 78 kilo wegen, en samen de brug oversteken, en dat het niets uitmaakt of de jongleur op zijn kop gaat staan of de kegels vasthoudt of in zijn rugzak stopt: 78 kilo is 78 kilo en dat is teveel. Massa kun je niet laten verdwijnen, de kegels blijven 1 kilo wegen en dat gewicht wordt op een of andere manier door de jongleur omhoog gehouden.

Waarschijnlijk denk je nu: "Ja maar...". Ok, een langer antwoord is op zijn plaats: Tijdens het omhooggooien van een kegel wordt de jongleur eventjes zwaarder. Tijdens het opvangen van een kegel ook. Het klinkt heel vreemd, maar je kan dit zelf controleren door op een weegschaal te gaan staan en iets te vangen, of iets omhoog te gooien. Tijdens beide handelingen zie je de wijzer van de weegschaal omhoog schieten, veel meer dan het betreffende voorwerp weegt.


We hebben de proef op de som genomen. Zie hier het complete filmpje: Lichtrijden.

Tijdens lichtrijden zet je niet je gewicht op je voeten, maar deels ook op je dijbenen. Zou je echter een weegschaal onder je dijbenen leggen dan zou je hetzelfde zien.

Hoeveel wordt een voorwerp zwaarder tijdens het neerkomen of tijdens het opgooien? Dat hangt af van de tijdsduur die het voorwerp blijft zweven! Het gemiddelde gewicht blijft namelijk gelijk. Een kegel van één kilo weegt "één kilo per seconde". Gooi je de kegel omhoog zodat hij 4 seconden in de lucht blijft en heb je één seconde nodig om de kegel te vangen en weer weg te gooien, dan moet de kegel in die ene seconde 5 kilo wegen. Gedurende die vijf seconden blijft de kegel dan gemiddeld keurig "één kilo per seconde" wegen.

Je bedoelt... hoe langer de kegel in de lucht zweeft, hoe meer hij weegt tijdens het neerkomen? Inderdaad. Als je dat niet gelooft spring je maar eens vanaf een stoel op de weegschaal. Je zweeft maar heel eventjes, maar de weegschaal zal wel even fors uitslaan. Spring nu vanaf de 2e verdieping op de weegschaal. Je bent nu iets langer zwevend, dus je weegt tijdens het neerkomen ook iets meer. Waarschijnlijk weeg je tijdens het neerkomen al zoveel dat de weegschaal het begeeft... Don't try this at home, maar als je uit een vliegtuig springt weeg je tijdens het neerkomen zoveel dat je er een aardige krater mee kan slaan. Je zweeft wel lekker lang in een staat van gewichtsloosheid, maar betaalt je gewicht terug tijdens het neerkomen...

Nog niet duidelijk? Ok, spring eens met je paard over een hindernis. Ga daarna terug, en let goed op de hoefafdrukken. Vlak vóór de hindernis zijn ze dieper (tijdens het afzetten woog het paard eventjes wat kilootjes meer) en bij het neerkomen ook. De tijd die het paard "in de lucht zweeft" en dus even niets weegt moet worden goedgemaakt voor en na de sprong door dan eventjes extra te wegen. Hoe langer de sprong, hoe langer het paard zweeft, hoe meer het paard zal wegen tijdens het afzetten en neerkomen, en hoe dieper de hoefafdrukken dan ook zullen zijn. Een en ander is met wat proefjes eenvoudig te controleren.

De praktijk

Wat dit nu betekent voor het lichtrijden? Simpel. Hoe langer jij in de lucht zweeft, hoe meer jij zult wegen tijdens het opveren en neerkomen. Gemiddeld blijf jij even veel wegen, maar de ene pas hoeft het paard jou niet te dragen, maar de andere pas... jouw dubbele gewicht!

Wat dit betekent voor de praktijk:

  • Met lichtrijden maak je jezelf niet lichter. De ene pas weeg je weinig, de andere pas bijna het dubbele. Het hoeft niet verkeerd te zijn, als je maar beseft wat je aan het doen bent.

  • Lichtrijden is asymmetrisch. Het ene achterbeen wordt nauwelijks belast, het andere achterbeen moet jouw dubbele gewicht dragen. Wil je voorkomen dat de bespiering van je paard scheef wordt dan zul je het lichtrijden evenredig moeten verdelen: één minuut op het ene been, één minuut op het andere been.

  • Lichtrijden is een scheve belasting en daarom eigenlijk niet zo goed voor jonge paarden. In plaats van steeds één been met het dubbele gewicht te belasten kun je beter alle benen evenredig belasten. Een goede rijtechniek blijft hoe dan ook onontbeerlijk.

  • Netjes lichtrijden is beter dan slecht doorzitten. Voor beiden geldt: niet ploffen, niet tijdens doorzitten en niet tijdens lichtrijden. Kun je het nog niet goed? Dan moet je het leren en dat kost oefening en tijd maar zorg dat je dit doet op een paard dat er geschikt voor is en zorg dat je het niet te lang achterelkaar doet zodat de paardenrug niet overbelast raakt.

Druk verdelen

"Druk verdelen" is een begrip dat in paardenland met name gebruikt wordt bij het gebruiken van zadels. Het is tevens een begrip dat over het algemeen slecht begrepen wordt. Laten we eens kijken naar wat elementaire natuurkunde.

De prinses en de erwt

De meest verbreide misvatting is wel dat iets dat zacht is de druk verdeelt. Hoe vaak heb je wel niet gehoord dat je een slecht passend zadel beter kan laten passen door er een dikke sjabrak/pad onder te leggen? Of dat een boomloos zadel de druk goed verdeelt als je maar zorgt dat er een zacht dekje onder zit? We hebben vroeger allemaal het verhaal over de prinses en de erwt voorgelezen gekregen, maar er kennelijk weinig van geleerd. Daarom deze tweede kans.

Natuurlijk kunnen we nu een heel natuurkundige verhandeling houden over wat druk is en hoe je dat verdeelt, maar waarschijnlijk heeft dat niet je belangstelling. Als het dat wel had zou je nu immers geen reden hebben om dit artikel te lezen. Laten we dus gelijk maar doorstomen naar een paar praktijkvoorbeelden.

Het is winter, het heeft gevroren, er ligt ijs op het water, iemand is er door gezakt, en jij wilt helpen. Zo, in één zin de hele situatie geschetst. Je weet dat als je zomaar het ijs op gaat dat je hetzelfde lot beschoren is als het ongelukkige slachtoffer, maar jij bent net iets slimmer. Althans, dat hangt af van de volgende keuze. Je hebt al zo'n vermoeden dat als je de druk van je lichaamsgewicht goed over het ijs verdeelt dat het ijs dan veel meer kan dragen. Je besluit daarom om één van de volgende voorwerpen op het ijs te leggen:

  • Een matras. Een matras is lekker zacht, en zachte dingen verdelen de druk geweldig! Je neemt een matras mee, legt dat dicht bij het wak, en gaat op het matras staan...
  • Een ladder. Een ladder is vreselijk hard, maar wel stug. Je schuift de ladder dwars naast het wak en kruipt voorzichtig over de ladder naar het slachtoffer...
Druk

Druk is kracht gedeeld door de oppervlakte. In formulevorm: N/m². Om druk te verlagen moet je dus ofwel de kracht (het gewicht) verminderen, of de oppervlakte waarop die kracht drukt vergroten.
Iemand die twee keer zo zwaar weegt als iemand anders, maar twee keer zo grote voeten heeft, oefent op de ondergrond dezelfde druk uit.

Welke zou jij kiezen?

We kunnen nu natuurlijk het goede antwoord geven, maar je moet dan ons op ons woord geloven, en eigenwijs als je bent ga je dat toch niet doen. Vooruit dan maar, ter verduidelijking een proefje dat je zelf kunt doen, zonder nat te hoeven worden:

Pak twee stoelen en zet die een meter uit elkaar. De stoelen zijn het ijs, de ruimte ertussen is het wak. Om het echter te maken kun je tussen de stoelen een teiltje water zetten, maar dat is optioneel.

  • Leg vervolgens een dikke plank over de beide stoelen, en ga in het midden staan. Vooropgesteld dat de plank stevig genoeg is gebeurt er... niets! Duh. Wat we hiervan kunnen leren is dat de plank jouw gewicht keurig verdeelt over de twee stoelen. Er komt geen "gewicht" op de loze ruimte tussen de twee stoelen in.
  • Leg nu een matras over de beide stoelen, en ga wederom in het midden staan. Guess what? Het matras deukt in het midden in, of klapt zelfs dubbel, en jij... ligt in het wak! Het matras is wel zacht, maar jouw gewicht komt gewoon op de plek onder je terecht, de stoelen dragen niet of nauwelijks mee. Het matras verdeelt de druk totaal niet!

Kennelijk is iets zachts niet in staat gewicht te verdelen, en iets hards wel. Nu is dit geen nieuwe uitvinding: dit is de reden dat men al lange tijd gebruik maakt van een zogenaamde boom in het zadel.

Wat we met deze kennis kunnen doen? Simpel: Allereerst beseffen dat boomloze zadels de druk niet verdelen. Zijn ze daarom slecht? Nou nee, niet perse. Het hangt van nogal wat factoren af en de meeste paarden zullen blijer zijn met een boomloos zadel dat past dan een boomzadel dat niet goed past. Ten tweede beseffen dat het "opvullen" van holtes onder een slecht passend zadel de druk niet verdeelt, en dat je drukpunten evenmin kunt maskeren door er maar een extra sjabrak of pad onder te leggen. Een zadel past... of het past niet. Een pad is wel degelijk nuttig maar de boom moet passen op het paard.

Lucht- en gelpads

Maar hoe zit het nu met lucht- of gelgevulde pads of sjabraks? Dat is inderdaad een heel ander, en interessant, verhaal!

Hieronder hebben we het voor het gemak alleen over luchtgevulde pads, maar hetzelfde geldt voor alle pads die gevuld zijn met een gas of vloeistof dat zich vrijelijk kan bewegen door de ruimte. Dat laatste is essentieel: Wanneer het gaat om kleine gesloten cellen dan werkt de pad niet anders dan een deken, een stuk schuimrubber of een neopreen pad (de laatste twee bevatten ook allemaal kleine luchtcelletjes). Je hebt er pas wat aan als de lucht in een grote ruimte zit en zich kan verplaatsen van de ene plek naar de andere. Dit is een belangrijk gegeven om te onthouden!

Het is een theoretisch voordeel wanneer de lucht die op de plek van een oneffenheid zit kan ontwijken naar een andere plek. De "weerstand" op die plek houdt simpelweg op te bestaan en de druk zal overal gelijk worden. Als de prinses uit het sprookje ook maar één luchtbed op de erwt had gehad dan zou ze prima hebben kunnen slapen.

Vergelijk het met een dikke steen die onder je matras ligt. Hoe zacht het matras ook is, je blijft die steen voelen als je er een nacht op moet slapen. Met een luchtbed voel je echter niets, zolang de steen kleiner is dan de dikte van het luchtbed, de bovenkant van het luchtbed niet zover inveert dat hij de steen raakt, en niet zo hard is opgepompt dat hij bovenop de steen wipt. Wordt aan al die eisen voldaan dan kun je niet meer voelen dat er een steen onder het luchtbed ligt. Het is dus niet voor niets dat luchtbedden erg favoriet zijn bij kampeerders.

Na deze lofzang moet je niet direct een luchtgevulde pad/sjabrak gaan bestellen, want er kleven helaas toch wel wat nadelen aan een dergelijke oplossing:

  • De eis dat de oneffenheid kleiner moet zijn dan de (ingeveerde) dikte van het luchtbed heeft als consequentie dat het luchtbed vrij dik moet zijn.
  • Lucht kan verplaatsen en dat is niet alleen het sterke punt, maar ook tegelijkertijd een zwak punt. Zit je niet helemaal in balans (zowel in zijdelingse als voorwaartse richting) dan loopt de lucht onder de zwaarste kant naar de lichtere kant. Met andere woorden, je tuimelt om.
  • De luchtdruk in het systeem moet binnen zeer nauwe grenzen liggen en in overeenstemming zijn met het gewicht van de ruiter. Te hard en je hebt geen pad meer maar een plank, te zacht en je zakt er ergens doorheen (= drukpunt).
  • Het zadel moet volledig op de pad liggen en mag nergens zelf op het paard steunen.
  • Het feit dat de lucht niet weg mag lekken betekent dat de ruimte goed afgesloten moet zijn. Dat brengt helaas weer met zich mee dat dergelijke pads niet kunnen ademen.
  • Een luchtbed kan lek raken...

Nu zijn er wel weer wat mogelijkheden om deze nadelen te ondervangen, zoals gescheiden compartimenten. Helaas heeft iedere maatregel om de nadelen wat in te perken direct ook een beteugelend effect op de voordelen.


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Lichtrijden zal altijd zoals uitgelegd verschillen geven in het gewicht dat op het paard rust. Of je nu omhoog gegooid wordt of je spieren gebruikt om je uit het zadel te tillen en neer te zetten, de natuurkunde in dit artikel is volledig correct. Zij die dit in twijfel trekken mogen aan de hand van natuurkundige wetten laten zien wat er fout is in deze redenatie. Deze wetten blijven van toepassing of je nu op het binnenbeen lichtrijdt of op het buitenbeen.
1
0

Let dus ook op bij zadels met extreem korte kussens (hype) korte kussens verdelen op een kleiner oppervlakte het ruitergewicht. Terwijl de verdeling van grotere kussens het ruitergewicht op een groter oppervlak verdelen en dus beter is voor het paard. Tegenwoordig zie je dat er zadels worden aangepast bv een 18 inch zadel met 17 inch kussens eronder. Dit geeft een grotere belasting op een kleinere oppervlakte,
1
0

Een paard kan meerngewichtndragen op de buiten benen. Daarom zorg je dus dat er meer gewicht op de buitenbenen komt. Je rijdt op het buitenbeen. Jullie natuurkunde verhaal is puur theorie maar ga eerst eens leren rijden voor je commentaar geeft. Licht rijden betekent niet hard neerkomen maar comfort geven aan het paard.
0
0

Er is geen metafoor. Zowel mensen als kegeltjes wegen iets. Gewicht. Gewicht is onderhevig aan zwaartekracht anders zou het geen gewicht zijn. 2e klas natuurkunde.
1
0

Maria Delavega
Inderdaad nadenkertje, maar ene zadel is het andere niet, wat dan met het verschil in geometrie tussen veedrijverszadel (zoals western, spaans, recado's in vergelijk met Engels type zadel? Ga dat maar eens in praktijk testen en goed opletten wat paard zelf ervan vindt.
0
0

Leuk artikel, maar je vergelijkt mensen met kegeltjes, vergeet niet dat je zelf je spieren ook gebruikt tijdens het lichtrijden en je gaat mee veren en niet omhoog gegooid wordt om vervolgens neer te ploffen. Het kan best zijn dat lichtrijden niet lichter is dan doorzitten, maar ik denk dat de metafoor ietsje te sterk overdreven is...
0
0

Echt interessant, vooral bij het rijden van jongere paarden.
0
0

Topartikel!
0
0

Hangt er van af, van jouw gewicht, frequentie en duur van rijden, het zadel, je paard.....
0
0

Op de website lees ik dat een boomloos zadel eigenlijk helemaal niet zo goed is voor het paard ivm de (mindere) drukverdeling. Ik dacht dat boomloos wel meer bij de Paard Natuurlijk gedachte zou aansluiten omdat er meer bewegingsvrijheid is. Begrijp ik het goed dat jullie toch een zadel met boom adviseren? Dank voor de reactie!
0
-2

Lichtrijden zit veel lekkerder maar als je doorzit kun je je paard wel beter aanvoelen.
0
0

Ik ga akkoord met Sandra. Klopt wel in theorie (wet van actie-reactie), maar in de praktijk denk ik dat lichtrijden comfortabelder is voor ruiter én paard. Beter lichtrijden dan een bonkende ruiter op de rug van het paard. Voor lange tochten is het beter af en toe van been te wisselen.
0
0

(deel 2) Dat schokje bij het doorzitten is denk ik nog veel vervelender voor het paard. Ik denk dat ze lichtrijden dan ook hebben uitgevonden voor mensen die (nog) niet konden doorzitten, zodat ze hun paard niet teveel belasten en dus niet steeds in zijn rug beuken, maar door zelf te gaan staan en zitten de 'stootjes' te beperken. Het inderdaad wel zo dat het asymetrisch is, daarom moet je zowizo vaak van hand en been veranderen.
0
0

Leuke site! Ik ben het met bijna alles op deze site eens en vind het ook erg goed dat er zo naar omgang met paarden wordt gekeken! Alleen dat stukje over lichtrijden klopt denk ik toch niet helemaal. Als je namelijk lichtrijd wordt je inderdaad wel steeds wat zwaarder als je opstaat en neerkomt, maar volgens mij is dat met doorzitten(als je daar niet supergoed in bent) nog veel erger. Je wordt dan namelijk iedere pas even opgegooid en dan kom je met een schokje terug, (verder zie volgend stuk)
0
0

Ik vind het juist duidelijk geschreven met een heerlijke dosis humor.
0
0

e m kraak
@Piet: frans moet deze pagina maar weer herschrijven want veel bezoekers snappen er alsnog niets van. @tam: er worden geen twee stoelen vergeleken met een paarderug. Er wordt gedemonstreerd dat slappe hap geen druk verdeelt. That's all.
0
0

Piet
als je hier te weinig ruimte hebt, zou ik mijn statement even in het forum maken
0
0

ik ga in heel veel mee op de site maar die vergelijking van 2 stoelen als paardenrug klopt wiskundig en natuurkundig niet. ik heb hier te weinig ruimte om mijn hele verhaal te kunnen onderbouwen. Maar je zou de ladder eigenlijk over 2 matrassen in de breedte moeten leggen die op vlakke ondergrond liggen met een tussenruimte van geen meter maar nog 10 cm. want er zitten kussens onder het zadel om de graat vrij te houden.een zadel is niet vergelijkbaar met 2 stoelen en 1 meter tussenruimte hahaha
0
0

als je doorzit word je ook een beetje omhoog gegooit. alleen kom je niet uit het zadel. heeft dan misschien toch hetzelfde effect als lichtrijden
0
0

Dit ga ik deze week uitleggen aan mijn paardrijd instructrice. Echt heel interessant! =D
0
0

Spirithorses
Oie oie oie, dan zij wij toch maar vremd bezig hier op Paard Natuurlijk. Want wij slaan heel 'belangrijke' stappen over; geen bit, martingaal en staartriem. En ook geen ijzers. wat moet hiervan terecht komen he. Echt. geloof me, dat kan nooit wat worden met die PN-ners. :P
0
0

het dier paard, is nou eenmaal geen fiets!Ondanks het paard kan trappen,licht rijden is bedoeld, om een evenwichts band te creeren,met het dier paard.Het begint met het paard,teleren het bit en de martingaal te leren dragen het zadel en de staart riem,daarna het menselijke lichaam. Dan bij (A) leert men het paard, stappen,draven,en galopperen.licht rijden is het even wichts vertrouwen bouwen tussen ruiter/amazone,en het dier paard.
0
0

ik vind deze site erg goed. zo zie je maar weer dat er bij mensen veel in gedrukt wordt. ik bedoel maar ; als je bij een paard op een bepaalde plek gaat aaien en hij/zij doet zijn oren naar achter en/of zwiept met de staart kun je domweg denken : die is boos. maar misschien is dat wel helemaal niet zo! dat denk je omdat de meesten zeggen : zwiepende staart en oren naar achter ; o die is boos. maar misschien wil je paard alleen maar duidelijk maken: dat is een gevoelig plekje, kom daar niet aan.
0
0

ik lees elke dag op deze site, zo leer ik elke dag iets bij :) echt een goede site! & sorry hoor mensen maar paarden kunnen echt wel met -20 buiten blijven, het zit nog steeds in hun hoor, dat wilde. Als je paard het niet gewend is , dan bouw je dat op. Op stal staan in gewoon tegen al hun principes in! mijn paard staat op de wei met zijn vriendjes & vind dat geen enkel probleem.
0
0

ik vind het een goede site met veel info maar je kan je paard niet natuurlijk houden je kan wel proberen en zoveel mogelijk doen dat het natuurlijkder word maar je paard/pony zit nog altij opgesloten in een weide met draad in de new foresten en meschien in andere landen,... daar lopen de paarden vrij rond in de NATUUR ze hebben wel eigennaars maar ze leven in de natuur hier kan dat jamer genoeg niet weet je wat er teld! dat je paard gelukkig is je mag doen wat je wilt als hij maar gelukkig is xx
0
0

Matthijs zaterdag 15 mei '10, 12:01 Ik vind deze hele website z'n onzin!.. in nederland kun je je paard niet natuurlijk houden. omdat hier geen echte natuur is!.. Maar je kunt wel proberen om het zo natuurlijk mogenlijk voor je paard te maken. Of wil je dat je paard 23 uur op stal staat als het slecht weer is. Jij gaat toch ook niet 23 uur op je bed liggen omdat het slecht weer is? Ik vind het wel een goede site, nieuwe informatie kan nooit kwaad!
0
0

ik weet niet of je er verstand van heeft! maar een beetje paarde kennen kan wel zien of z'n paard gelukkig is!.. aan de vacht, hoe die regereert op bepaalde dingen!... dus en ja mijn paarden zijn gelukkig en als ze dat niet zijn dan doe ik er alles voor zodat ze het wel zijn!.. en ik lees hier alles goed! maar het is gewoon dikke onzin!.. hele dikke onzin! met natuurlijk leren rijden! sorry maar paardrijden is niet NATUURLIJK! net als paarden in een wei van halve hectare stoppen ook niet natuurl
0
0

ik vindt dit een wereld site, en alleen de mensen die niet kunnen lezen, begrijpen dit niet. hebben die paarden verteld dat ze gelukkig zijn? erg bijzonder.(en niet natuurlijk)
0
0

Ik vind deze hele website z'n onzin!.. in nederland kun je je paard niet natuurlijk houden. omdat hier geen echte natuur is!.. mijn paarden dragen dekens hebben peesbeschermes om! en lopen alleen bij goed weer buiten... en ze zijn kern gezond en gelukkig!.. en volgens deze website moet dat een vorm van dierenmishandeling zijn? ik vind het een vorm van dierenmishandeling als je je paard met - 20 buiten laat staan! en zegt! daar kunnen ze wel tegen!...
0
0

Wauw, erg interessant ! Zo leer ik nog eens iets !
0
0

Ik zou zeggen; niet staan in de stijgbeugels maar, sluit binnenkant dijbeen en knie aan aan het zadel, veer/dijns mee met de beweging van het paard, hierdoor word je door de beweging zelf door het paard uit het zadelgeworpen. je hangt dus niet in de stijgbeugels. ik zou zeggen beter voor je paard en je beugelriemen gaan langer mee. snap je het nog niet helemaal kun je oefenen door te rijden zonder zadel en probeer licht te rijden. ook hier heb je geen beugels..
0
0

Ik weet dat hier geen vrage mogen, maar er is een paard met een hele hoge schoft en een uitstekende rug zeg maar. Kan er ook een boomlooszadel op zijn rug? Groetjes
0
0

Naar mijn mening kun je dan toch echt beter een flexibel boomloos zadel hebben met een pommel en cantle waar geen druk op komt omdat die niet met een boom verbonden zijn en dus ook niet het gewicht van de ruiter op de schoftbespiering leggen. Het is bij zo'n boomloos zadel overigens niet de bedoeling dat een 'zachte' pad de druk verdeelt! De inlages in een pad zijn bedoelt om een vergelijkbare werking te hebben als zadelkussen onder een 'normaal' zadel. Dus om de ruggengraat vrij te houden.
0
0

De enige verlichting die lichtrijden kan geven is dat de druk zichzelf even verplaatst, van onder het midden / achterkant van het zadel meer naar de voorkant, zodat niet de hele tijd dezelfde plek huid zwaar belast wordt. Maar dat voordeel is maar héél minimaal en eigenlijk ook gelijk een nadeel want gezien bij verreweg de meeste zadels de stijgbeugeldruk grotendeels op de schoft terecht komt, geef je juist vervelende druk rond de schoft op het moment dat je in de beugels staat.
0
0

maar de hele tijd doorzitten, is dat wel goed dan ?!? !
0
0

Kynshiri
binnenachterbeen ontlast. bij de computerbeelden van tijdens het doorzitten zag je duidelijk hoe het gewicht inderdaad in zn geheel omhoog 'wipte' en vervolgens over de hele opp. van het (boom)zadel weer neer kwam. zin of onzin?
0
0

Kynshiri
even een vraagje: verplaats je bij het lichtrijden je gewicht niet steeds wisselend van de stijgbeugels naar het zadel? zoals iemand hier een hele tijd geleden al opmerkte laat je immers op geen enkel moment je zadel los. drukmetingen tijdens het rijden tonen dat ook aan... dan zou lichtrijden niet zo slecht zijn, want bij het staan komt het gewicht op de voorste helft van het zadel en als je lichtrijdt op het buitenbeen (zoals we altijd geleerd hebben ;) ) wil dat zeggen dat je dan net het...
0
0

hoi ik lees hier over die luchtkussens in een zadel of in een pad! ik ben op zoek naar een nieuw zadel voor mijn paardje! ik ben uitgekomen op de WOW zadels! dit is met luchtkussens iets gelijk een wintec! maar beter ontwikkeld! ik wou graag jullie mening weten over deze WOW zadels! over de drukverdeling bij deze zadels! groetjes
0
0

Nick Altema zei dat je NIET in de beugels moet staan en dat dat sowieso verkeerd is. Maar dat zie ik niet zo, je moet wel ontzettend gespierde benen hebben om daarmee te lichtrijden. Ik denk dat het een soort combinatie is, gedeeltelijk verzwaar je jezelf vóór en ná het zweven tijdens het lichtrijden, maar gedeeltelijk blijft je gewicht ook even zwaar omdat je toch een soort van in de beugels staat. Ja dit klinkt nogal ingewikkeld... In ieder geval is het minder zwart-wit dan jullie denken.
0
0

@LadyLinn: Ja, graag! :P
0
0

Ik weet niet wie dit heeft geschreven maar die mag best vaker natuurkunde les geven hihi!.. ik snap er nooit niks van maar deze dingen zijn helemaal duidelijk! echt super bedankt!!
0
0

Nog even over het lichtrijden, wat ik in een boek gelezen heb (en wat ik logisch vind klinken), is dat je bij het lichtrijden ook het gewicht verplaatst. Naar voren, naar achteren etc. Dit betekent dat je bij het lichtrijden eerst je gewicht op de achterbenen hebt (wat juist is) en het dan naar de voorbenen brengt, waar je het juist niet wilt hebben. Lijkt mij genoeg reden om het niet te doen!
0
0

Jasmin vroeg zaterdag 28 oktober '06, Hoe moet je een paard aan de teugel rijden? Ik zelf zit nu sinds kort op westernles met mijn vierjarige arabische renpaard, maar hij doet het nu al erg goed. Dit is misschien niet de manier die Jasmin bedoelt, maar zodra je paard ook maar iets nageeft, lange teugel geven (of in ieder geval langér) Zo leert hij zijn hals neerwaarts te buigen, en later kun je dat omhoogwerken, zodra hij doorheeft dat hij als hij zijn nek buigt (bij druk) ook lager mag buigen
0
0

bibi, als je doorzit moet je niet het omhooggooien blokkeren, maar gewoon meegaan me tde beweging van het paard. je moet dat dan natuurlijk wel KUNNEN. dus: ga lkkr veel oefenen, tot je normaal kunt doorzitten en de beweging niet hoeft te blokkeren. ruiter: moet je de beweging van het omhooggooien dan zo overdrijven? idd, de indianen, en alle andere mensen die zonder zadel reden vroeger waren eerrrugg onnatuurlijk :S krom, vind je ook niet?
0
0

waarom zie ik hier steeds zoiets staan van: boomloos is beter dan een slechtpassend/knellend gewoon zadel mensen: het is NIET de bedoeling dat een gewoon zadel knelt... btw: ik ben dik voor: zonder zadel :)
0
0

(op)stijg beugels zijn niet bedoeld om in te staan tijdens het lichtrijden. Hang ze maar over je zadel en ga nogmaals lichtrijden....zit maar eens zadel-loos op je paard en ga lichtrijden. ZO hoor je te 'lichtrijden'. Die beugels hoor je alleen te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn...als hulp voor het opstappen op je paard. Sta je in je stijgbeugels dat doe je dus bij voorbaat al iets verkeerd !
0
0

Nog eenvoudiger : ij lichtrijden wordt je gewicht tijdens een korte periode enkel door stijgbeugel en bijbehorende stijgbeugelriem gedragen en verdeel je je gewicht dus praktisch niet .wardoor veel paarden onregelmatig lopen bij lichtrijden door TEveel druk op ruggegraat
0
0

Volgend mij is het veel eenvoudiger. Als je lichtrijdt zweef je niet in de lucht zoals de kegels van de jongleur, maar sta je in de beugels. Je drukt dus nog steeds het zadel op de paardenrug, alleen nu met je beugels. Het gewicht verdwijnt helemaal niet, het wordt alleen anders verdeeld. Alsof de jongleur de kegels aan een touw om zijn nek hangt en niet meer in zijn handen draagt. Het maakt dus niet zo vreselijk veel uit of je doorzit of lichtrijdt, in positieve en negatieve zin.
0
0

ik vind het zeer raar,je word omhooggegooid en je zou moeten doorzitten? dat is tegen de natuur!
0
0

Die houten ladder ligt op ijs en ijs is vlak en beweegt niet. Een paard heeft een vorm en die vorm veranderd tijdens het bewegen. Dan past de rigide houten 'ladder' dus niet meer.
0
0

Tja, sommigen dingen kloppen wel, maar vind deze site ook in bepaalde opzichten sterk overdrijven. Lichtrijden laat je ook doen en doe je niet zelf, je laat je als het ware door het paard opgooien. En uiteraard plof je niet terug in het zadel. Lichtrijden is je dus gewoon aanpassen aan de bewegingen van het paard, dus dat lichtrijden slecht zou zijn is juist de grootste onzin. Doorzitten zie ik als iets tegennatuurlijks: je wordt opgegooid door het paard maar blokkeert jezelf daarin.
0
0

gelukkig dan heb ik het toch destijds goed aangepakt: een zaldi LUCHT dressuur zadel. werd door een proffesional elke maand aangepast voor onze beide behoeften. Ik had een tuigertje met rugproblemen. Ook kwam er regelmatig een kraker voor zijn scheve rugwervels. Op deze manier hebben wij nog veel plezier samen kunnen hebben.
0
0

Wij hebben een bijna 3 jarige lusitano die tot voor kort met zijn andere groepsgenoten stond. Nu staat hij met een volwassen Groninger. Ze hebben altijd buiten gestaan, 24/7. Alleen met harde wind en regen/warmte gingen ze in de schuilstal. Koud hebben ze het nooit gehad en ze zijn kerngezond, hoeven helemaal goed, ondanks natte perioden terwijl ik ze elke week op mok controleerde. Het paard wat ik eerder had op stal stond heeft een aantal keren mok gekregen van een te natte stal! Leuke site!
0
0

Misschien is het leuk om dan een opblaasbare zadels op de markt te brengen?
0
0

ik vind dit echt een geweldige site!! echt super!!!
0
0

is het misschien dan een oplossin als je een zadel maakt en dan in de onderkant van het zadel(waar het zadel de rug van het paard raakt) hout stopt?(mits het precies past) Dit kan misschien ook met dingen zoals hard rubber oid. ik denk eigenlijk dat het niet kan maar ik zeg het togg maa ff
0
0

Even een reactie op het zonder zadel rijden. Ik neem aan dat je de druk dan zo concentreert op een plek dat het er niet beter op word, of zeg ik dit verkeerd?
0
0

ik vind deze site geweldig ,ik houd van paarden! vooral de info
0
0

hoe weet ik welke zadel ik moet kopen voor mijn paard iederen praat wel over mijn zadel past niet western zadels zijn niet goed maar niemand kan mij vertellen naar wat ik moet kijken zijn daar afmetingen voor ?
0
0

Dat lichtrijden niet zo licht was als je in eerste instantie zou denken, wist ik al, maar dat een boomloos zadel de druk helemaal niet zo goed verdeelt... dat wist ik nog niet. Ikzelf rijd op het paard van een vriendin op een boomloos zadel en vind het zelf gewoon veel lekkerder rijden. Maar wel handig om te weten.
0
0

Zo heb ik het nog nooit bekeken, maar hoe zit het dan met de verlichte zit in galop?? Is dat nu beter of slechter?? Of maakt het niets uit?? Kan daar ook een onderzoek naar komen??
0
0

Je kunt ook gewoon zonder zadel rijden. Het is veel leuker, verbeterd je zit en zelfs zonder zadel kan ik lichtrijden plus dat je paardje geen strak ding om ze buikje heeft zitten. Ik zou het ook niet fijn vinden als iemand mijn riem zo strak aantrok..au.. vind je het gek dat ze je dan meestal proberen te bijten. Ik blijf lekker zonder zadeltje rijden :D
0
0

ik heb het nog nooit van deze kant bekeken, maar ik vind wel dat het klopt. Alleen zo zonde dat er nog mensen zijn die er toch nog niet in geloven, maar die zullen er altijd zijn. Ik vind het een hele goeie en duidelijke uitleg.
0
0

Heet er iemand ervaring met het Kiefer lucht pad?
0
0

Leuk dat iemand toch dingen wil uitleggen aan ruiters op een paardvriendelijke wijze. in sommige manegelessen hoor je soms alleen maar dat je je paard moet pijn doen om sommige dingen gedaan te krijgen.
0
0

even een reactie op wat er gezegd wordt over boomloos, hier onderstaand. boomloos verdeelt de druk minimaal, niet vergelijkbaar met een boomzadel. een boomloos is over de lengte dubbel te vouwen, dus veert in dezelfde mate door als er een ruiter in plaatsneemt. in een boomloos zadel zit o.a. een harde pommel, deze moet wel degelijk goed passen achter de schouders, werkt feitelijk hetzelfde als een kopijzer van een Engelse zadelboom.
0
0

Een zadel met luchtkussens dwingt je om in balans te blijven op je paard lukt dat niet meteen is niet het zadel slecht maar wij hebben onbalans en moeten blijven oefenen.
0
0

leuke informatie, maar het is het weegt veel of het is zwaar in juist nederlands en niet het weegt zwaar.
0
0

Ik denk dat het eraan licht hoe de jongleur de kegels opvangt; doet hij dit zonder mee te veren of doet hij dit terwijl hij meeveert met zijn hele lichaam? Dus wanneer de ruiter tijdens het lichtrijden ontspannen is en meeveert in het lichaam, komt er geen extra gewicht bij het lichaam van de ruiter op de paardenrug. Ik denk dus nog steeds dat lichtrijden veel beter is dan lichtrijden!
0
0

Ik denk dat je uit alle kwaden het beste moet kunnen kiezen voor jou en je paard. Je kunt alles wel met indianen gaan vergelijken, maar let wel dat de paarden van tegenwoordig ook door het verkeer moeten en dat er gewoon te weinig met de ruiters van tegenwoordig rekening wordt gehouden. Daarbij worden de meeste jonge paarden van tegenwoordig niet zo natuurlijk opgevoed als bij de indianen van toen en hebben de meesten al een agenda waar je dan de juiste hulpen en technieken bij moet vinden...
0
0

Ik denk dat dit maar eens getest moet worden door TNO. Ik kan geen conclusies trekken uit de tekst en de antwoorden.
0
0

Dat deze site op mijn pad moest komen,werkelijk ongeloofeli jk gisteren voor een vermogen aan onzin dingen gekocht en nu deze goede onderbouwde informatie.Ben er erg blij mee hier heb je wat aan.bedankt en veel succes met jullie forum
0
0

deze site heeft me vreselijk aan het denken gezet: ik schaam me dood dat ik altyd geluisterd heb naar 'mensen die er verstand hebben' ! alles wat je op maneges leert, dressuur stallen,... het leek heel gewoon tot dat je ogen geopent worden! jammer dat mensen die wel goed bezig zijn worden uitgelachen, misschien is het te moeilijk om met zn alle toe te geven dat we verkeerd bezig zijn. ik geef het gewoon toe en ga het vanaf vandaag anders aanpakken, BEDANKT heb veel geleerd hier!
0
0

ik vind dat er wel hele goede dingen op deze site staan, maar er zijn ook een heleboel dingen behoorlijk overdreven, je kan wel zeggen dat het niet allemaal niet natuurlijk is voor een paard, maar het is voor een mens ook niet natuurlijk om in een huis te wonen... dus ik vind een aantal dingen wel onzin en het ligt er ook aan wat je paard gewend is.. maarja ik vind het opzich wel goed, alleen een aantal dingen kloppen gewoon niet helemaal!! Xx Sophie
0
0

een sjabrak is om het zweet van een eventueel zwetend paard op te kunnen nemen zodat je zadel netjes blijft
0
0

Peter Donck
of de opp. waarop die kracht drukt 'vermeerderen'
0
0

Peter Donck
in het kadertje over druk staat een fout
0
0

Eindelijk de waarheid naar boven! Prachtige site, en logisch ook. Mijn complimenten, ik heb veel geleerd! Ik ga het toepassen ook!
0
0

weer wat geleerd...thanxx
0
0

wie weet hoe je een paard aan de teugel ken rijden bij mij lukt het soms niet soms wel kleine stukjes maar dan doet ie zijn hoofd omhoog vandaag ging het paard waarop ik zat alleen met zijn hoofd aan de teugel en met halthouden ook met zijn nek dus wie weet hoe ik een paard aan de teugel moet rijden?
0
0

Als je een goed zadel hebt hoef je nioet een iets onder je zadel te leggen, een goed zadel verdeel de durk al.. een sjabrak is eigenlijk alleen maar voor de sier ofzo, of je paard moet een overgevoelige rug hebben....
0
0

ik vind het een goede inhoud, het doet je eens nadenken hoe je met je paard omgaat. Ik heb 10 jaar engels dressuur gereden en nu al 3-4jaar NH. Ben blij dat ik dit geleerd heb, je gaat je paard heel anders bekijken en benaderen, evenals het rijden. Hele goei site jongens.
0
0

Maar de mensen van paardnatuurlijk.nl hebben toch ook boomloze zadels?! Ik heb hier meerdere foto's gezien met een barefoot.. En ook heel veel zonder zadel, dan wordt de druk al helemaal niet meer verdeeld. Als je zelf een paard was, wat zou je dan liever hebben? Een zachte kont en bovenbenen die meebewegen met een soepel zadel ertussen of een harde plank die totaal niet meebeweegt of meegroeit? Ik zou t wel weten!
0
0

Wat vinden jullie lekkerder slapen ? Een matras of een plank ?
0
0

nounou.. deze site is wel een tikkeltje overdreven :S
0
0

Fien, bijv. een dek gebaseerd op gesloten luchtkamers.Het (spier) contact is dan wel grotendeels verdwenen, je voelt je paard dan minder. Neem een ballon als voorbeeld. leg die in een hand...prik met je vinger boven aan de ballon...en voel onderaan hoe dit de krachten verdeelt. Er zijn ook diverse soorten panelen te koop die in die hoezen kunnen, stevig maar flexibel rubber zou hierin ook uitstekend werken nmm.Eigenlijk alle materiaal waarin je van boven prikt en onder niks/weinig voelt.
0
0

Das heel juist Pien. Het is juist dit dat paarden ons willen leren. Leren loslaten en naar onze ziel gaan zodanig dat we met gevoel kunnen rijden. Maar dit is wel een leerproces waar we geduld moeten mee hebben en dat ons ons hele leven lang bezig zal houden. Maar het is toch zo mooi en boeiend om steeds weer onszelf tegen te komen en daaruit te kunnen leren.
0
0

Wat is dan uiteindelijk het beste dat je onder je zadel legt?
0
0

hoe rij je een paard aan de teugel en op het goede been licht rijden en met aan de teugel rijden in de draf hoe moet dat en in de galop op recht bij het bordje weer uit kommen en waar moet je precies of wenden
0
0

Ik heb wel eens gehoord dat gelpads na een bepaalde periode hun koelende en schokdempende werking verliezen. Ze hebben dan dus eigenlijk geen nut meer... Wat is hiervan waar?
0
0

Ik ben het met Els en Nils eens. Doorzitten is beter als je het KAN. Helaas geldt dit maar voor weinig ruiters. Met doorzitten bonken en wiebelen ze heen en weer (subtiel gezegd) en met lichtrijden komt er een hoop rust terug. (geldt helaas ook niet voor elke ruiter. Alle voordelen hebben een nadeel en andersom ook,
0
0

Leuk artikel, maar ik heb altijd geleerd dat lichtrijden bedoeld was om het achterbeen dat onder de massa komt tijdens draf, door lichtrijden ruimte te geven om naar voren te komen. Klopt dit dan niet?
0
0

Ik dacht dat licht rijden niet bedoeld was om de ruiter lichter te maken. maar om minder te BONKEN op de rug van het paard. Er zijn maar weinig ruiters die kleven aan het zadel BIJ DOORZITTEN, of wel "één zijn" met het paard. En als ze mij dan prikken met een stok in mijn rug, is het toch prettiger als daar nog een matras tussen zit, Boomloos is niet persé beter, maar altijd beter als een slecht passend Engels zadel !
0
0

Ik vraag me af of het werkelijk noodzakelijk is om de druk van de ruiter te verdelen over een paard zijn rug. Je kan het beter centreren rond het zwaartepunt van het paard. Ik mis nog de kracht * arm uitleg in dit natuurkunde verhaal. In het kort: de schorf van een paard is het grofweg het midden tussen aan de ene kant kop met nek en aan de andere kant het lijft. Net als een wip. Hoe dichter je bij het draaipunt zit, hoe 'lichter' je bent......
0
0

amaai, zo had ik het niet bekeken..:) heel erg logisch, maar je moet er maar op komen!
0
0

Frans Veldman
Boomloos verdeelt de druk NIET. Die blijft exact waar hij is. Probeer zelf maar uit, zadel op je eigen rug, en dan iemand met een bezemsteel (zitbeen) erop laten drukken. Voel je precies waar hij drukt? Dan is de druk dus niet verdeeld. En Fred, het gaat niet om de druk OP het matras, maar de druk ONDER het matras. En die is bij een matras gelijk aan je schoenmaat, en bij een plank gelijk aan de totale plank... Voor verdere discussies svp het forum gebruiken.
0
0

Lenette, Boomloos is uitstekend! Je verdeelt de druk mits een goeie pad over een veel groter oppervlak dan een knellend zadel met boom! Op die manier verklein je de druk -> hoe groter het oppervlak, hoe kleiner de druk! (vergeet dus maar het verhaaltje van de matras en de plank tussen twee stoelen. De druk op de matras (of plank) is identiek. In geval dezelfde persoon met dezelfde schoenen de "test" uitvoert. de druk op stoelen is niet dezelfde (matras kleiner!) maar irrelevant hier... succes!
0
0

Help!!! Wat blijft er nou eigenlijk over voor iemand die zelf minder in balans is en toch graag wil rijden en goed voor z'n paardje wil zorgen? Afstappen en nooit meer rijden? Ik zie door de bomen en bos even niet meer. Wil graag goed voor m'n paardje zorgen en denk dus een goede aanschaf gedaan te hebben, boomloos komt van de week binnen:-( , wat nu .... Advies zeer gewenst: belang v/h paard voor op (svp ook iets rekening houden met mij)
0
0

Het probleem hierin is, Anneke, dat de mensen niet meer kunnen / durven rijden als bijvoorbeeld de indianen, maar veel te veel onnodig technisch bezigzijn en niet rijden vanuit hun gevoel maar vanuit hun hoofd. En in dat licht bezien vind ik dat je gelijk hebt. Het is het 'doen' waar het om gaat, het 'loslaten'. Groetjes, Pien
0
0

Anders kan ik dalijk niet meer gewoon ontspannen rijden. Groetjes,
0
0

Ik heb het wat gelezen en aan de ene kant vind (met dit stuk) het goed wat er staat over het lichtrijden, maar aan de andere kant wil ik wel nuchter blijven en er niet te veel over gaan zitten nadenken .Vroeger hadden de indianen ook geen zadels en al en die konden ook gewoon zitten endie gingen ook geen proefjes uitproberen, en die paarden leefden ook nog lang en gelukkig. Verder ben ik het er wel mee eens, maar ik wil wel nuchter blijven en niet op alle dingen gaan letten. (k wil ontspannen ri
0
0

ik wil graag contact op nemen met iemand van deze site mail 0f over msn : kusjes_loves@hotmail.com (want me pony heeft weer een ziekte
0
0

hallow die teorie van licht rijden die klopt :S jah okee.nou daag bedankt voor de info op jullie site jullie helpen my heel goed ! Myn pony is over een rug werfel ziekte heen van info van deze site :P heel erg BEdankt daar voor je kunt mailen naar : kusjes_loves@hotmail.com
0
0

lol! 'k vind het hartstikke leuk gevonden, maar dit bewijst alleen maar dat schuimrubber gemakkelijker te doorpriemen is dan "hard" materiaal ;-) PRAKTICUM: Men neme: 1 matras, 1 plank, 1 ruiter. Ga op je handen en knieen zitten, vraag aan de ruiter of hij eerst de matras op je rug legt en er daarna gaat op zitten, herhaal dit met de plank. Beschrijf je gewaarwordingen ;-)
0
0

e m kraak
Ik zie nog steeds veel "ik snap 't niet"... daarom heb ik een leuk proefje voor jullie wat drukverdeling (zadels) bewijst: PRAKTICUM: Men neme: 1 breinaald, 1 stukje schuimrubber, 1 plat stukje hard materiaal. Leg eerst het stukje schuimrubber op de rug van je hand en prik er met de breinaald op, herhaal dit met het stukje harde materiaal. Beschrijf je gewaarwordingen. Een boomloos zadel is van piepschuim, een boom van hard materiaal. De breinaald staat voor het ruitertje.
0
0

Fred
met boomloos zadel of zonder zadel is niet hetzelfde, dat lijkt me logisch ? En dat een boomloos zadel de druk beter verdeeld dan een 'houten plank' mag ook duidelijk zijn, toch ? Misschien moet Frans dit stukje toch eens herzien, want verdeling van druk heeft niets te maken met 'hard' of 'zacht', de druk van je voeten op de matras of op de plank is namelijk identiek (gewicht/oppervlak). Een zadel met een zo'n groot mogelijk contactoppvlak hebt, maakt de druk kleiner! niet hard/zacht!
0
0

Volgens mij is boomloos dus net zo slecht/goed als zonder zadel. Dat kiepen van luchtzadels is ook iets wat ik niet wist maar dat zou kunnen betekenen dat bijvoorbeeld je zadel meer naar voren gaat schuiven omdat de lucht naar achteren verplaatst als de voorzijde van het zadel tegen de schouder komt, aldus meer ruimte geeft waardoor het zadel over de schouder/schoft schuift. Het artikel roept meer vragen op. Hopelijk komen er ook antwoorden.
0
0

Erg interessant, geeft weer nieuwe inzichten. Mbt tot het lichtrijden vraag ik mij af of het dus daarom is dat je op het buiten voorbeen moet lichtrijden (diagonaal binnen achter en buiten voor worden dan meer belast). Op Voltes wordt zowiezo het binnen voorbeen meer belast, daarom zou het toch nuttig kunnen zijn om op het buiten voorbeen licht te rijden. Hoe zit dat met doorzitten? Je paard drukt zichzelf samen met jou, van de grond en komt daarna weer neer (gewichtsverzwaring) en dat elke pas.
0
0

Ik heb geleerd dat ik lichtrijden nodig had om mijn spieren warm te maken vooral als het zo koud is zoals nu in de winter...en ik maak evenveel rondes *lichtrijdend* linksom als rechtsom, ik heb daar altijd opgelet omdat iemand mij ooit vertelde over de druk bij het paard zijn benen.
0
0

ik wet dat ook m aar soms op somige lukt dat niet hoe doe je dat dan verder want ik kan heel goe op het paard rij waar ik meestal op zit maar dat werd polots kreupel en toen moest ik op een andere ik kon da totaal nie op kon rijden ik weet dat ik ook op anderen moet roijden maar dast lukt mij oo nie goe ?? hoe kan ik dat verbeteren
0
0

ik wet dat ook m aar soms op somige lukt dat niet hoe doe je dat dan verder ????
0
0

De vergelijking gaat eigenlijk niet helemaal op. Want blijkbaar is de dikte van de plank in dit geval wel zeer relevant ;-) En in de eenheid van druk N/m² spreekt men alleen van het gewicht en het oppervlak.
0
0

Duidelijke uitleg hier! Je leert hier een hoop vind ik ! :)
0
0

tinalina
maar als je nu zo'n gel over het ijs legt, dan val je toch ook in het water?dus ik denk niet dat je die vergelijking zomaar mag maken?
0
0

Ik heb al nooit begrepen waar lichtrijden voor nodig is! Nou, nu weet ik dat lichtrijden NERGENS voor nodig is! .. als jullie mijn natuurkunde docenten waren in de 2e en de 3e, dan had ik niet alleen maar 3en en 4en gehaald (oftewel: duidelijke uitleg!)
0
0

en wiskundig gezien zou je dan, als je minder dan 1 seconde in het zadel zit, dus eigenlijk lichter moeten zijn dan je eigenlijk bent... :P dus idd lichtrijden
0
0

dus om je gewicht bij het neerkomen dan hoger te laten zijn als dat het eigenlijk is, moet je dan meer als 1 seconde uit het zadel zijn, en volgens mij zit je al weer veel sneller als 1 seconde in het zadel, toch??
0
0

Maar de kegels van de jongleur krijgen toch extra gewicht bij het neerkomen omdat ze los zijn geweest van de jongleur?? (of begrijp ik dat verkeerd?) Bij het lichtrijden houd je (op mijn manier iig) altijd contact met je paard/zadel. Dus dan zou ik denken dat je gewicht dan gewoon gelijk blijft omdat je geen contact verliest met je paard/zadel. en in de tekst staat ook dat het gewicht per seconde gaat. dus als je 3 seconden contactloos bent, dat je dan je gewicht maal 3 moet doen. dus om je
0
0

"Tijdens het omhooggooien van een kegel wordt de jongleur eventjes zwaarder." Dit is niet raar, dit is pure fysica!! Het is te verklaren via "het derde beginsel van Newton" beter bekend als "de wet van actie en reactie" De man oefent een kracht uit op de de bal, maar automatisch oefent de bal gelijktijdig ook een kracht uit op de man.
0
0

oke, ik snap er niks van. maar.. wat is dus het beste? zonder zadel rijden, met een boom loos zadel rijden of met een zadel met een boom? (misschien staat dit al in de tekst, maar ik ben niet zo slim om dat eruit te concluderen.. :P)
0
0

Michiel
Dat boomloze zadels verdelen de druk ook. De theorie hier klopt wel, alleen in de praktijk is het niet zo zwart en wit. Het boomloze zadel heeft ook een zekere stijfheid en maakt gebruik van de lichaamsvorm van de ruiter die het gewicht spreid over bovenbenen en billen. Deze spreiding is dynamischer en niet slechter als bij een boom die de kracht gelijkmatiger opvangt op 30 cm bij 10 cm. Een zadel past of past niet, en dat is nu juist het probleem. Een boomloos zadel past altijd.
0
0

Dus boomloze zadels zijn slecht.. Maar wat is er dan slechter, rijden met een boomloos zadel of rijden zonder zadel? Of maakt dit dan weer niets uit? Je ziet, ik ben niet goed in natuurkunde. ;)
0
0

Piet
Als ze het vroeger ook zo leuk hadden uitgelegd, was ik misschien wel natuurkunde gaan studeren :)
0
0

Diestelmans Liesbet
Ok, klopt maar een volgende bedenking: door een uitsparing te maken ga je wel een bepaald punt ontlasten: als de prinses op de erwt haar eerste matras met een gaatje voorzien op de plaats waar de erwt lag dan had ze er de volgend matras geen probleem meer van gehad... klopt dit???
0
0