InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
------------
Ongesorteerde berichten uit het oude forum
Onderwerp starten11146 onderwerpen
139821 berichten
Pagina 1035½ van 9322
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: zondag 7 november 2004, 16:287-11-04 16:28 Nr:15785
Volg auteur > Van: Trudy Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Vaccinatie Structuur

Trudy
Nederland

Jarig op 19-8

1857 berichten
sinds 11-10-2004
Mij is ooit verteld door een (beste) veearts ,dat als iedereen zn paard liet inenten je het bij jouw paard niet hoeft te doen ...HIJ noemde het :het cordon(beschermingsfactor)??????
Volg datum > Datum: zondag 7 november 2004, 16:417-11-04 16:41 Nr:15786
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:15765
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gebruik van gewicht tijdens het rijden. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Inge Teblick schreef op zondag, 7 november 2004, 10:24:

> Beide manieren kunnen. Het verschil ligt in hoe het paard de
> wending uitvoert. Als je je buitenbeen gebruikt om je paard bvb
> naar links doorheen een wending te "duwen", dan kan je paard
> niet gebogen zijn (horizontaal, bedoel ik, niet vertikaal). De
> voorhand leidt de beweging, de achterhand volgt.
> Maar je kan ook met je binnenbeen zeggen "kantel je buik weg
> naar rechts zodat het binnenachterbeen verder naar voor kan
> komen". Dat veroorzaakt horizontale buiging, waardoor de wending
> eigenlijk wordt ingezet door de achterhand - de voorhand wordt
> gestuwd door de achterhand.
>
> Het paard ziet er op beide manieren heel anders uit.

Mooi geformuleerd Inge.

Zal proberen ook een duit in het zakje te doen... de meesten kunnen denk ik wel fietsen, en misschien ook nog wel "met losse handen". Qua sturend evenwicht heeft fietsen voor mijn gevoel enorm veel gemeen met op een paard zitten; het ziet er heel anders uit dan dat het aanvoelt... ik heb nog nooit een fietser dermate ver uit evenwicht met zijn fiets zien zitten alsdat er met paarden geprobeerd wordt. Op de fiets (die niet probeert te compenseren) val je dan namelijk om :-P
Toch bepaalt het gezamelijk evenwicht ook op de fiets waar je stuur heen gaat. In een bocht lijkt het voor de toeschouwer alsof de fietser scheef gaat, maar in werkelijkheid blijft die zo goed als recht op zijn fiets zitten (de hele combinatie heeft dan een scheefheid, die mogelijk is d.m.v. middelpuntsvliedende- en zwaartekracht).
In tegenstelling tot met paardrijden heb ik echter nog nooit het leren fietsen zo in factoren zien ontbinden. Wat me in de paardrij-terminologie nog het meest als holistisch beeld overeen lijkt te komen is het "focussen".

Daar bovenop pas kan, denk ik, het 1 en ander geleerd ("leren" is niet "trainen"! Pas het geleerde kun je gaan trainen cq. oefenen) worden. Leren dus in de zin van onderling begrepen afspraken maken.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: zondag 7 november 2004, 16:517-11-04 16:51 Nr:15787
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:15784
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vaksinatie Structuur
Hoi,
Het is een beetje OT, maar hier een link die over het vaccineren van mensen gaat en interessant is voor wie dat wil om eens te lezen.
http://www.educare.nl/content.php?PID=37
Lees ook helemaal onderaan dit: Realiseert u zich dat...
Groetjes,
Monique
Volg datum > Datum: zondag 7 november 2004, 17:267-11-04 17:26 Nr:15788
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:15784
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vaksinatie Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Monique Hendriks schreef op zondag, 7 november 2004, 16:28:

Hoi Monique,

> *** Daar heb je gelijk in, vandaar dat ik bij honden en katten
> mensen adviseer het protocol van Dr Jean Dodd te volgen. Waarbij
> de verschillende entstoffen, niet in een cocktail maar
> afzonderlijk, toegediend worden in het eerste jaar. Onderzoek
> heeft aangetoond dat dit levenslange immuniteit bewerkstelligd
> bij hond en kat.

Jij hebt het er steeds over dat immuniteit levenslang zou zijn (bij katten en honden) maar volgens mij hangt dit van de ziekte af. Sommige ziekten geven "levenslange immuniteit" (wat volgens mij betekent dat het verval van die immuniteit meestal langer duurt dan het leven van de patient, wat bij honden en katten natuurlijk makkelijker kan dan bij mensen) maar bij andere ziekten is de immuniteit veel korter. Tetanus en rode hond hebben bij mensen ook een andere "levensduur".

> Vaccinatie en dergelijke is bij alle dieren gelijk en berust op
> dezelfde principes.
> *** Jij stelt dat mensen op een gegeven moment niet meer immuun

> voorstellen dat dat afwijkt. Een paardenbezitter zou dus
> hervaccinatie kunnen overwegen, maar dat dat standaard jaarlijks
> moet lijkt me niet logisch en mensen daar bewust van maken is de
> reden waarom ik reageerde.

Even los van het "moeten"; de ziekten waartegen het paard wordt ingeent geven maar vrij kort immuniteit. De ene wat langer dan een jaar, de andere slechts 10 maanden (weet niet meer welke influenza en welke tetanus was). Eigenlijk zou je dus om de 10 maanden moeten enten.
Ik ben het wel met je eens dat het onzinnig is om te hervaccineren voordat de immuniteit verlopen is.

> Verder schrijf je:
> Immuniteit is nooit levenslang. Inderdaad, dit is iets wat je
> vaak hoort maar wat niet waar is. Ook niet voor "onze"
> kinderziektes. Dat is nou net wat ik probeer uit te leggen!
> Doordat je je hele leven zo af en toe nog eens in contact komt
> met de bewuste ziekte (herhalingskuur) blijft je immuniteit
> intact. Maar die vervalt wanneer je omgeving volledig is gevaccineerd. Daarom wordt het individu zo kwestbaar als de omgeving vaccineert en wordt je als het ware gedwongen om ook maar mee te doen.
> *** Bij honden en katten blijkt met het vaccinatieprotocol van Jean Dodd de immuniteit wel levenslang te zijn en ik heb hierin telkens duidelijk aangegeven dat ik over honden en katten sprak. Over mensen kan en wil ik de discussie niet aangaan om de simpele reden dat ik me daar niet in verdiept heb.

Ja, maar bij mensen wordt OOK beweerd dat immunieit levenslang is. Maar dat geldt alleen maar wanneer je in een populatie leeft waarbij die ziekte normaal voorkomt en je dus voortdurend ongemerkt een booster krijgt door contact met de ziektekiem. Ik kan me voorstellen dat die "levenslange" immuniteit bij honden e katten ook alleen maar levenslang is wanneer aan deze zelfde voorwaarden wordt voldaan; namelijk af en toe contact met de ziekteverwekker.

> Vaccinatie is hetzelfde als de ziekte krijgen.
> *** Daar ben ik het niet mee eens. Dit omdat er in vaccinaties stoffen zitten die kankerverwekkend zijn en stoffen die invloed hebben op het gedrag en soms een behoorlijke aanslag zijn op het immuunsysteem, vooral wanneer men "cocktails" toedient en een dier dus niet met slechts 1 ziekte geconfronteerd wordt. Ik vind het daardoor niet compleet vergelijkbaar.

Nee, het is ook niet vergelijkbaar omdat je de ziekte niet krijgt. Daar is vaccinatie nou net voor bedoeld. Ik bedoelde ntuurlijk dat "vaccinatie hetzelfde is als de ziekte krijgen VOOR WAT BETREFT DE IMMUNITEITSOPBOUW."

> Je schrijft: Dat die immuun blijven tegen kinderziekten zolang kinderen in hun omgeving af en toe die ziekte krijgen en die ouderen voorzien van hun onbewuste herhalingskuur. Dat werkt alleen zolang kinderen die ziekte krijgen, en vervalt wanneer kinderen worden gevaccineerd.
> *** Toch worden kinderen hier ‘standaard’ gevaccineerd dus dan zouden volgens dat idee alle ouderen ziek worden.

Nee, immuniteitsverlies is niet hetzelfde als ziek worden. De ouderen verliezen hun immuniteit maar worden niet ziek om de simpele reden dat ze de ziekteverwekker niet tegenkomen. Die hebben we immers onze samenleving uitgebannen. Maar breng opa of oma maar eens naar midden-Afrika, dan zul je zien dat ze inderdaad hun levenslange immuniteit hebben verloren en hun kinderziektes opnieuw krijgen.

Maar om op dieren door te gaan:
> ---Er is geen immunologische behoefte om elk jaar te enten. De immuniteit tegen virussen blijft jarenlang bestaan of gedurende het hele leven van het dier.

Kijk, hier zijn we het eens: De immuniteit is jarenlang OF het hele leven. Welke van de twee het is hangt van de betreffende ziekteverwekker af.

> Verder faalt een herhaalde enting bij het stimuleren van anamnestische reacties omdat de aanwezige antilichamen dit verhinderen. De efficiëntie van de praktijk om elk jaar te enten kan naar onze mening beschouwd worden als twijfelachtig.

Helemaal mee eens als dit ziekten zijn die van zichzelf een lange immuniteit geven. Het is net zo idioot als ieder jaar opnieuw te vaccineren tegen de mazelen. Ieder jaar opnieuw vaccineren tegen tetanus of griep is echter een ander verhaal. Hangt dus -wederom- van de ziekteverwekker af.

> ---Het opnieuw enten van patiënten met voldoende immuniteit voegt niets toe aan hun weerstand tegen ziekte en kan het risico op ongewenste reacties na de enting vergroten.

Mee eens. Maar lees de voorwaarde die je er zelf bij hebt gezet: "bij patienten met voldoende immuniteit".

> *** Het is niet mijn bedoeling “overtuigend” over te komen, ik vind dat mensen prima in staat zijn zelf hun onderzoeken te doen en keuzes te maken, met name de mensen op deze lijst die op een zeer bewuste manier met hun paarden omgaan.

Voor niet iedereen is vaccinatie een helder begrip. Voordat mensen onder het motto "vaccineren is onnatuurlijk" hun dier onbeschermd laten rondlopen vind ik dat ze wel moeten beseffen dat ze extra kwetsbaar worden omdat anderen WEL blijven vaccineren.
Ik zal nog een poging doen om het uit te leggen:
Als niemand zou vaccineren tegen influenza dan zou influenza algemeen voorkomen. Dan zouden mijn paarden iedere maand wel een keer in contact komen met het influenza-virus en op die manier een maandelijkse booster krijgen. Ze zouden op die manier zonder vaccinatie toch levenslang immuun blijven tegen influenza!.
Maar omdat iedereen tegen influenza vaccineert komt influenza dus nog maar weinig voor, en krijgen mijn paarden niet meer iedere maand een influenzavirus te zien. Daardoor "vergeten" ze langzaam maar zeker hoe influenza eruit ziet (ofwel verlies van immuniteit) waardoor ze, ALS ze per ongeluk na drie jaar toch een influenzavirus ontmoeten, gegarandeerd voor de bijl gaan.

Met andere woorden: De beste keus is om NIET te vaccineren, maar dit geldt alleen als die beslissing collectief wordt genomen. Vaccineert de hele populatie dan zul je wel mee moeten doen (hoewel je heel lang ongevaccineerd mee kan drijven op de bescherming die de rest van de populatie je geeft, maar je immuniteit ben je gegarandeerd kwijt).

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: zondag 7 november 2004, 17:277-11-04 17:27 Nr:15789
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:15774
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gebruik van gewicht tijdens het rij Structuur
Coralie schreef op Sun, 7 Nov 2004 13:12:28:

>
> Hallo,
> Volgens mij kan je je lichaam draaien zonder dat er

> weet het al
> dat je van plan bent om af te buigen en gaat gewoon mee.
> Groet,
> Coralie

In iedere tak van de sport wordt het anders aangeleert.. Ik reed altijd western en Ik heb geleerd mijn gewicht alleen te gebruiken met voorwaartse of terugwaartse gangen, voor de rest gebruiken we lichte beendruk en een beetje druk in de binnenbeugel...wij gaan ervan uit dat een paard zo recht en rechtop moet blijven lopen alleen een zo weinig stelling dat je het nauwelijks ziet....
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het paard in balans blijft onder je ongeacht wat je van hem vraag, als je scheef aan hem gaat hangen...is ie alleen maar constant bezig rechtop te blijven ...maar idd de stuwende kracht vanuit de achterhand speelt een net zo grote rol evenals hoe de mensen met de teugels werken...

Nu ben ik me in Emiel Voest aan het verdiepen en die heeft het over alleen de schouders naar de kant draaien waar je heen wilt, wat betekent dat je buitenbovenbeen meer druk geeft aan het paard. Je zit blijft onveranderd in balans en geloof me ...Je zal wel moeten zonder zadel :-)

Dus je ziet hier ook dat het allemaal heel verschillend wordt geleerd, maar mij lijkt voor ieder paard het beste dat ie rechtop blijft lopen ongeacht zijn hoofdhouding ( ontspannen laag of opgericht) en dat ie zeker niet zijn binnenschouder laat vallen in de wending of circle....

Je kan een paard niet alleen op gewicht sturen er moet een leidende en een drijvende factor ook zijn, kijk! net zoals een kudde paarden te werk gaat :) nou ja Groetjes Bianca
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
------------
Ongesorteerde berichten uit het oude forum
Onderwerp starten11146 onderwerpen
139821 berichten
Pagina 1035½ van 9322
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact