Esther schreef op vrijdag, 12 november 2004, 15:42:
> Ik moet me in ieder geval eerst verdiepen in die bitloze
> optoming, snap nog niet helemaal hoe ie werkt.
Ik denk dat dit voor veel mensen geldt. Met een beetje geluk weten ze hoe de optoming werkt die ze op dit moment hanteren (maakt even niet uit of dit met of zonder bit is), maar vermoedelijk weten zelfs velen dat nog geeneens.
Het zou al een helehoop schelen voor alle paarden als mensen het verschil kenden en de werking wisten, wisten wat de juiste instellingen zijn van een hoofdstel (met of zonder bit). Weten waar je op moet letten, weten waar er druk plaats vindt en wanneer, weten met welke optoming je welke teugelvoering moet gebruiken, enz. enz.
Nogmaals het boek dat ik had aangeraden is er heel sterk in om alle soorten bit- en bitloze optomingen te behandelen (behalve de nieuwste de bittless bridle). Ik zal het boek gaan toevoegen onder "boeken" op deze site.
Misschien jammer dat het woord "bit" in de titel mensen zal afschrikken het te kopen.
Als eerste pagina zie je een foto van een dressuurruiter in vol ornaat (dus met witte broek, hoge zwarte hoed, alles keurig gepoetst t/m zadel aan toe, paardje in perfect balans met witte bandages in de ring, schuim op de mond, oortjes naar voren, oogje half dicht, en waarmee wordt gereden om het paardenhoofd .... niets. Het dier draagt enkel een halsring, maar je moet even kijken voordat je het ziet, zo perfect gereden ziet het eruit.
Overigens wordt in dit boek ook aangegeven dat het voor paarden t/m 5 jaar eigenlijk niet "eerlijk" is om met een bit in te gaan rijden, omdat ze bij het wisselen van de tanden last kunnen hebben van gevoelig tandvlees. En worden bitloze optomingen aangeraden. De side-pull schijnt het zachtst in te werken.
Groeten,
Ingrid