InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Hoeven
Alles over hoeven, natuurlijk bekappen, etc.
Onderwerp starten3079 onderwerpen
43663 berichten
Pagina 2807½ van 2911
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: vrijdag 14 februari 2014, 13:0514-2-14 13:05 Nr:265074
Volg auteur > Van: harry11 Opwaarderen Re:265066
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dubbele zool en (extreem) ondergeschoven hielen Structuur
harry11
Nederland


209 berichten
sinds 6-5-2013

Als je naar al hoefbeenderen kijkt van verschillende maten paarden verschilt de hoogte van die botten maar weinig. De diameter verschil natuurlijk wel heel sterk van paard tot paard. Maar de hoef van een kleine pony en een groot paard zijn geen exacte uitvergroting van elkaar waarin ook in verhouding de hoogte gelijk is gebleven tov de omtrek..

Ik kijk eerst naar de aanwijzingen die de hoef zelf geeft, maar als het niet geheel duidelijk is meet ik het na. Het meten maakt het werk bijvoorbeeld bij ondergeschoven hielen of onherkenbaar verwaarloosde of vervormde hoeven duidelijker. Het meten is ook heel geschikt bij oneven hielen. Het oppervlak van de hiel moet aan beide kanten exact even ver bij de haarlijn vandaan zitten.

Als je de onderverdeling in deze 4 groepen (mini, pony, paard, groot paard) te vaag vindt doe dan je eigen onderzoek er naar en kom met een beter lijstje. Er zit verbazingwekkend veel consistentie in de hoef, en op de gok de hiel een beetje verlagen dàt vind ik pas vaag.

Stel dat je de hiel een of twee millimeter te laag maakt, dan zal je paard een week iets meer gewicht dragen op de teen en dan is het hoorn weer aangegroeid. Dat observeer je en je trekt je conclusies. (Dit risico loop je trouwens niet bij het meten). In geval van twijfel kun je ook 1 maat groter nemen. Het blijft uiteindelijk wel maat werk: Als het paard met een bepaalde hielhoogte goed loopt meet het dan op en vijl ze de volgende x exact zo.

Uiteindelijk heeft hielhoogte de meeste relatie met de lengte van de botten van het been erboven. Niet met de diameter van de hoef.
Volg datum > Datum: vrijdag 14 februari 2014, 14:2014-2-14 14:20 Nr:265075
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:265073
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: HB door kou Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Je hebt natuurlijk gelijk.Had ook al wat bijgedachten. However... het punt: slechte doorbloeding/kou/bevangenheid trok wel mijn aandacht.

Laat ik nu altijd alleen bevangenheid in de winter meemaken.

Een d.a. noemde ooit stress door kou (lichamelijke stress) en het veel stilstaan, dat ze in de winter doen (grazend bewegen ze nu eenmaal veel en veel meer, dan stilstaand bij een hooinet, zelfs als je meerdere hooinetten hebt)

Dat stilstaan in combi met minder gelukkig bekapte voeten, kan zorgen voor een slechte circulatie van de voeten en misschien dat de kou daar dan idd iets bovenop gooit?
Het is maar een idee...

Zou het alleen niet opgelost willen zien met beenwarmers een suppl, maar met correcte bekapping en beweging. Dat zou het dan toch ook moeten doen, lijkt me?
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Hoeven
Alles over hoeven, natuurlijk bekappen, etc.
Onderwerp starten3079 onderwerpen
43663 berichten
Pagina 2807½ van 2911
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact