InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 7118½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:0919-12-07 13:09 Nr:106759
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:106724
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: warme hoeven. Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Frans Veldman schreef op woensdag 19 december 2007, 11:18:
>
> Yep, en dat is dus ook een reden waarom ik wat bedenkingen heb
> bij AdB. Er wordt een collectief probleem aangepraat, zijn
> methode is absoluut noodzakelijk voor ALLE paarden...
>
> Frans

Hoe kom je daar in godsnaam bij???? Dit is duidelijk iets wat in je eigen hoofd leeft! En jij verwijt anderen dat theorieën een eigen leven gaan leiden?!?!

Er wordt NIETS aangepraat, waar maak je dat uit op? Paarden die opgegeven zijn komen als ze mazzel hebben bij AdB terecht. Die beweert NIET dat hij hko geneest -dat is jouw eigen op niets gebaseerde gevolgtrekking- , maar dat hij een paard met hko rad laat lopen. Bovendien is het ALTIJD de schuld van de ruiter. Er worden veel te goede paarden gefokt en de ruiters tegenwoordig hebben geen gevoel meer, maar sjorren maar wat.
De methode is noodzakelijk voor alle paarden omdat elke ruter zijn paard recht dient te rijden. Vroeger leerde je dat dmv zitlessen en zonder beugeels en teugels. Er wordt tegenwoordig gemiddeld veel te slecht les gegeven. Hij doet niet meer (en claimt ook niet meer) dan teruggrijpen op de oude beginselen van de rijkunst die zo vaak met voeten worden getreden: rijd je paard naar voren en richt het recht.

Ik zal het stukje uit de site wat jij niet kunt openen, kopiëren en hier plakken, dan is het misschien een keer gedaan met die waanzinnige aannames.
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:1819-12-07 13:18 Nr:106760
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:106708
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: warme hoeven. Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Frans Veldman schreef op woensdag 19 december 2007, 10:24:
>
> Die pagina is niet leesbaar op mijn systeem.
>

DOEL

Klassieke rijkunst heeft als doel dat het paard met plezier zijn natuurlijke bewegingen vrijwillig onder de ruiter laat zien.

Rekening houden met de natuur van het paard is ook binnen de klassieke rijkunst gebruikelijk en niet alleen binnen natural horsemanship.
Klassieke rijkunst houdt zowel rekening met een gezonde fysieke ontwikkeling van het paard als met zijn psychische welzijn.

Bewijs daarvoor is te vinden bij de paarden van de Spaanse Rijschool die nog met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar gezond en wel al hun dressuuroefeningen uitvoeren.

Dit in tegenstelling tot het Nederlandse dressuurpaard dat een gemiddelde leeftijd van 6 jaar heeft!

De Klassieke Rijkunst laat zich door geen enkele andere methode vervangen.

NATUURLIJKE SCHEEFHEID
De meeste problemen bij het paardrijden en in de omgang met paarden ontstaan doordat ieder paard van zichzelf enigszins scheef staat. De evolutie heeft er voor gezorgd dat bij zowel mens als dier beide lichaamshelften niet gelijk zijn, dat het lichaam dus asymetrisch is en dat het fenomeen links- en rechtshandig bestaat. Iedereen weet van zichzelf wel of hij links- of rechtshandig is, maar niet veel ruiters weten van hun paard of het linksgebogen of rechtsgebogen is: paarden staan van nature iets meer naar links of naar rechts gesteld, dus zijn van nature naar links of rechts gebogen. De ene helft van het lichaam is handiger en sterker, de andere helft is zwakker en slapper.

Deze scheefheid hoeft onder natuurlijke omstandigheden geen probleem te zijn voor een paard en de scheefheid is geen probleem als mens en paard gescheiden wegen gaan. Maar als we op het paard gaan rijden kunnen er allerlei problemen ontstaan, omdat het paard tijdens het rijden met tientallen kilo's extra belast wordt.

Typische problemen en verschijnselen bij een niet-recht gericht paard zijn bijvoorbeeld:

het makkelijk naar één kant buigen en moeilijk naar de andere kant
ongelijke aanleuning of het paard pakt één teugel vast en neemt de andere niet aan
het op de ene hand wel kunnen galopperen en op de andere hand niet
het versnellen na een vliegende galopwissel
het niet-vierkant halthouden
het appuyeren dat wel lukt naar de ene kant maar niet naar de andere kant
het hoofd dat verkeerd kantelt
schudden met het hoofd
tandenknarsen
taktfouten
het onregelmatig verruimen
het schuin achteruitstappen
steigeren of bokken
het paard is extreem nerveus omdat het de oefeningen niet kan doen die de ruiter vraagt
het paard heeft een scheef bekken
het paard heeft ongelijke hoeven
het paard heeft rugproblemen
het paard loopt met een hanentred
het paard heeft spat
het paard heeft kissing spine
het paard heeft hko.htm">hoefkatrol
De houding en stand van het paard leveren al heel wat informatie op over de natuurlijke scheefheid van het paard: de stand van de heupen, de knieën en de vorm van de voorhoeven verraden al naar welke kant het paard van nature gebogen is, dus of het paard een natuurlijke buiging heeft naar links of naar rechts.

Ruiters versterken vaak de natuurlijke buiging die het paard zelf neemt en gaan zelf hun houding ook automatisch op die kant richten. Dit gebeurt meestal onbewust maar hierdoor gaat het paard steeds schever lopen.

De problemen worden nog erger wanneer de ruiter probeert laag te rijden zonder het paard eerst recht te richten. Dr. Reiner Klimke zei: "Alleen een recht gericht paard laat zich verzamelen." Dus als de ruiter niet weet hoe het paard recht gericht moet worden, komt het paard nooit tot een goed gebruik van de achterhand en komt er teveel belasting op de voorhand terecht. Het recht richten is een voorwaarde om een paard te kunnen berijden! Het evenwicht van het paard wordt ernstig verstoord wanneer de ruiter probeert stelling te rijden voordat het paard correct is recht gericht. Op deze manier komt de rug van het paard in een geforceerde houding. Maar hoe vaak zie je niet dat de ruiter d.m.v. slofteugel, martingaal of door een te harde hand zijn paard naar beneden probeert te trekken? Als de ruiter vervolgens probeert te verzamelen komt alle druk op de voorbenen, die overbelast raken waardoor het paard kreupel gaat lopen. Aangezien de hoef de zwakste schakel is, komen de symptomen hier het eerst tot uiting.

ONZE TRAININGSMETHODE

Onze trainingsmethode besteedt als geen andere methode uitgebreid aandacht aan de natuurlijke scheefheid van een paard. Een paard blijft zijn leven lang in meer of mindere mate scheef en de juiste omgang met de scheefheid is de kern van de rijkunst en van onze trainingsmethode.

De natuurlijke scheefheid is een musculair probleem, dat door training van de spieren opgelost kan worden. Alleen een recht gericht paard blijft op den duur gezond. Via onze trainingsmethode, die gebaseerd is op de klassieke rijkunst, kunt u uw paard recht richten, gespierder en sterker maken, zodat het paard u beter kan dragen. Het paard zal zuiver, soepel en nageeflijk gaan lopen, de beide achterbenen zullen onder het lijf gebracht worden en zich ontspannen. Het paard zal gezond blijven en graag voor u werken.

Paarden waarbij hko.htm">hoefkatrolontsteking is vastgesteld zijn zeer gebaat bij onze trainingsmethode: de pijn vermindert en verdwijnt in vele gevallen, omdat onze methode van paarden ruggangers maakt (paarden die hun rug loslaten en hun buikspieren gebruiken) ipv schenkelgangers (paarden die niet schwungvol door de rug bewegen).

Onze methode is er in de eerste plaats op gericht om het evenwicht te herstellen door het paard recht te richten waarbij zijn gewicht over alle vier de benen wordt verdeeld. Van het herstelde natuurlijk evenwicht kan de ruiter naar het rijkunstig evenwicht toewerken, waarbij 3/5 van het gewicht van het paard door zijn achterhand wordt gedragen.

Onze trainingsmethode is gebaseerd op vijf elementen:

Ontspanning
Aanleuning
Recht richten
Verzamelen
Oprichten
Tijdens de lessen, stages en clincis gaan we in het bijzonder in op HOE de ruiter het paard kan laten ontspannen, tot een goede aanleuning kan komen, het paard recht kan richten om het vervolgens te kunnen verzamelen en op te richten.

Als een paard klassiek is opgeleid dan is ontspanning de eerste fase en de oprichting de laatste. Als een paard echter in zijn scheefheid is doorgereden, kun je niet tot ontspanning komen en zul je het paard eerst recht moeten richten. Ontspanning kan niet zonder recht richten. Zolang een paard scheef loopt, hoe weinig ook, zal het zich namelijk moeten spannen om overeind te blijven.

Het paard moet zijn buikspieren aanspannen om de rug te ontspannen. Pas dan kan de achterhand ondertreden en zal het paard nageeflijk zijn. Alleen een recht gericht paard zal gelijke aanleuning op beide teugels nemen en zal zich laten verzamelen en oprichten.

De vijf elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dienen te allen tijde op een correcte manier nagestreefd te worden. Het eindresultaat zal een recht, verzameld en opgericht paard zijn dat met een gelijkmatige aanleuning gelösd, tactmatig en schwüngvol van achter naar voor door de rug kan bewegen.

Door middel van onze trainingsmethode werden deze elementen reeds bij honderden paarden opgebouwd, zowel bij spring- en dressuurpaarden als bij paarden bestemd voor de men- of rensport met bewezen successen. Hulpteugels worden hierbij nooit gebruikt. Als de ruiter volgens onze trainingswijze kan rijden zijn slofteugels, martingaal, halsverlengers enz. totaal overbodig. De enige ondersteuning voor het rijden die wij gebruiken is het werk aan de dubbele longe.
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:2119-12-07 13:21 Nr:106761
Volg auteur > Van: Annemieke B Opwaarderen Re:106733
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: warme hoeven. Structuur

Annemieke B
Homepage
Tongeren
Belgie


216 berichten
sinds 11-1-2006
Spirithorses schreef op woensdag 19 december 2007, 11:36:

> Annemieke B schreef :
>
>> Met die stellingen van AdB ben ik het ook niet eens,

> Ook al heb je verende handen en schouders, da's allemaal wel
> bekend, maar toch....
>
> Groetejs, Pien

Hoi Pien,
ik heb m pas een maal aan het werk gezien en toen leek het me toch ook dat hij veel met de handen laat doen ja, maar die zitten natuurlijk vast aan je lijf en de meeste mensen kunnen hun lichaamsdelen niet goed onafhankelijk van elkaar laten bewegen... door met hoge handen te laten rijden kan je soms juist laten loslaten.
Hij plaatst de hals weer recht voor de romp en dan het paard zelf zijn evenwicht laten zoeken door minime bochtjes te laten rijden op de rechte lijn, pas wanneer de aanleuning gelijk is mag het paard zakken in de hals (daarom ook iets handen hoog denk ik) en meestal geeft het paard dan ook na en loopt het over de rug.
Maar ik doe het zelf dus meer vanuit Alexander Techniek (CR, Joni Bentley).
Zoals Michiel en Peter het laatst zo mooi verwoord hadden.

Groeten, Annemieke
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:2419-12-07 13:24 Nr:106762
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:106752
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zadelmak in een uurtje, problemen weg in een uurtje...... Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Spirithorses schreef op woensdag 19 december 2007, 12:29:

> eddy DRUPPEL schreef op woensdag 19 december 2007, 12:09:
>
>> Piet schreef op woensdag 19 december 2007, 10:40:

>>> maar paardvriendelijk?
>>>
>>> Een jong totaal onbeleerd paard in 1 of 2 uur zadelmak
>>> maken? (wat is dat ? zadelmak maken?)

Tijdens de demo van Donald op de NH dag in Arnhem begon het met wat grondwerk, het paard op zn gemak stellen, zadel erop leggen en er zelf op zitten. Terwijl hij erop zat moest het paard niets, hij wilde het paard zelf laten ontdekken dat het zich gewoon kon bewegen met een ruiter op zijn rug. Bleef het paard stil staan, dan was dat ook prima. Paard zette uit zichzelf een paar passen, en toen was het klaar. En nee, ze zouden het inderdaad niet 'zadelmak' mogen noemen, maar een begin tot zadelmak maken.. (ook al begint dat natuurlijk bij grondwerk)
Hoe dan ook was ik erg onder de indruk van zijn gevoel voor timing en bovenal voor het paard. Precies aanvoelen waar de grens van het paard lag en daarmee zijn vertrouwen winnen, dat hij niets zou doen wat het paard (nog) niet aan zou kunnen. Ik vond het dus zeker paardvriendelijk.. Omdat ik nog te weinig van de man heb gezien zou ik niet meteen zeggen dat ik mij eigen paard aan hem zou toevertrouwen, maar ik neig er wel sterk naar. In januari ga ik naar zijn driedaagse clinic, ben erg benieuwd.
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:2619-12-07 13:26 Nr:106763
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:106734
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: warme hoeven. Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Spirithorses schreef op woensdag 19 december 2007, 11:37:

> Ans Jondral schreef op woensdag 19 december 2007, 11:35:
>
>> Spirithorses schreef op woensdag 19 december 2007, 11:33:

>> (En dacht dat zijn trainingscentrum in België verkocht was :-S
>> maar kan me vergissen.)
>
> Weet jij ook waar in NL?

Pien, je kijkt beter op deze site: http://www.paardenrecht.be/c
Die vereniging regelt alles omtrent AdB. (Een is meestal ook wel up-to-date)
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:2619-12-07 13:26 Nr:106764
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:106763
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: warme hoeven. Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Ans Jondral schreef op woensdag 19 december 2007, 13:26:

> Spirithorses schreef op woensdag 19 december 2007, 11:37:
>
>> Ans Jondral schreef op woensdag 19 december 2007, 11:35:

>
> Pien, je kijkt beter op deze site: http://www.paardenrecht.be/c
> Die vereniging regelt alles omtrent AdB. (Een is meestal ook
> wel up-to-date)

sorry die c staat er teveel
http://www.paardenrecht.be/
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:3819-12-07 13:38 Nr:106765
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:106710
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Inspiratie-oefeningen. Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
Spirithorses schreef op woensdag 19 december 2007, 10:28:

> Caatje schreef op woensdag 19 december 2007, 9:54:
>
>> trea hoex schreef op dinsdag 18 december 2007, 13:51:

> Ja, da's een mooi voorbeeld.
> Leuk paard ook !
>
> Groet, Pien

Klopt hè Caatje, dat had ik ook gezien.
Het is trouwens een kruising quarter/rocky mountain horse.
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:4419-12-07 13:44 Nr:106766
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:106765
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Inspiratie-oefeningen. Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
trea hoex schreef op woensdag 19 december 2007, 13:38:

> Spirithorses schreef op woensdag 19 december 2007, 10:28:
>
>> Caatje schreef op woensdag 19 december 2007, 9:54:

>> Groet, Pien
>
> Klopt hè Caatje, dat had ik ook gezien.
> Het is trouwens een kruising quarter/rocky mountain horse.

Wij hebben hier een jonge Kentucky Mountainhorse staan de er ook (ooit) zo gaat uitzien en de eigenares is helemaal óm bij het zien van dit filmpje, die gaat waarschijnlijk ook Parellien met haar paard, dus wordt zeker vervolgd!

Groet, Pien
Groet, Pien
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:5119-12-07 13:51 Nr:106767
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:106714
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Piet schreef op woensdag 19 december 2007, 10:43:

> Wil schreef op woensdag 19 december 2007, 10:26:
>
>> Piet schreef op woensdag 19 december 2007, 9:23:

>
> Piet
> The opposite of positive reinforcement is no reinforcement,
> not correction

Soene ;-)) Prima. Stuur hem maar op!! Maggie op 4,5 hec. omheinde bergjes rommelen ;-)) En over een poosje 8 hec.

Eh... er zijn er hier nu 2 met een beetje spierpijn. Naar beneden is toch zeker zo'n 70-80 meter.... daar is zowaar nu gras!! Maar ja.... als je water wilt moet je een pokke-eind lopen hoor! 80 meter omhoog..... nog wat klauterpartijen.... en dan verdorie weer helemaal naar beneden!
Hoe zwaar kun je het hebben in Portugal?

;-))
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:5419-12-07 13:54 Nr:106768
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:106745
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: to bit or not to bit Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
Geertje schreef op woensdag 19 december 2007, 12:15:

> Weet er eigenlijk iemand de geschiedenis van het bit? Waarom
> zijn er ooit mensen geweest die bedacht hebben een stuk ijzers
> in de mond van hun paard te stoppen? Kan er niet echt iets over
> vinden... Ijzers kan ik me mss nog bij voorstellen dat ze
> bedachten paarden in stallen te stoppen (veeeel makkelijker) of
> iig stil te zetten op 1 plaats en dat daardoor de kwaliteit van
> de hoeven achteruit ging, maar ze wel nog kilometers moesten
> lopen ofzo...
> Vind ik wel interessant om te weten eigenlijk :)

Op bitloos.nl" target=_blank>www.bitloos.nl is hier e.e.a. over te lezen. Zowel over de geschiedenis van het bit als de geschiedenis van bitloos.
Te vinden onder het kopje 'Artikelen van de NVBP'.
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:5719-12-07 13:57 Nr:106769
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:106768
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: to bit or not to bit Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
Peet schreef op woensdag 19 december 2007, 13:54:

> Geertje schreef op woensdag 19 december 2007, 12:15:
>
>> Weet er eigenlijk iemand de geschiedenis van het bit? Waarom

>
> Op bitloos.nl" target=_blank>www.bitloos.nl is hier e.e.a. over te lezen. Zowel over de
> geschiedenis van het bit als de geschiedenis van bitloos.
> Te vinden onder het kopje 'Artikelen van de NVBP'.

Hè gatsie, waarom werken de linken niet gewoon. :)
Zo dan: bitloos.nl" target=_blank>http://www.bitloos.nl
Volg datum > Datum: woensdag 19 december 2007, 13:5919-12-07 13:59 Nr:106770
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:106764
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: warme hoeven. Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Ik was van plan hier een stukje over te tikken uit Het paard in beweging van Sarah Wyche (isbn 90 77462 00 7) helaas met een kort stukje zou het complete verhaal niet duidelijk overkomen. Scheefheid komt voornamelijk vanuit het rechtshandig zijn van de meeste ruiters (even kort door de bocht) . Bij wilde paarden komt zover zij heeft nagezocht geen scheefheid voor. Wij zijn een beetje boekofiel op het gebied van o.a. paardenboeken en ik moet bekennen dat het een van mijn meest gewaardeerde boeken is en direct na het lezen van dit boek al haar boeken heb besteld. Dit is het enige boek wat in het Nederlands is vertaald en is makkelijk verkrijgbaar. Dus als je echt wil weten er anatomisch in het paard zich afspeelt op het moment dat je iets doet en hoe schadelijk dit is moet je voor kerst gewoon dit boek lezen.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 7118½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.