Nick Altena schreef op zondag 25 mei 2008, 20:05:
> van lennep schreef op zondag 25 mei 2008, 12:44:
>
>> Ik ben uitgenodigt om aan een pilot mee te doen.

> ik toch aannemen dat mensen die met medicatie bezig zijn dat
> ook behoren te weten.
>
> Ik zou heeeeeeel voorzichtig zijn als je er al aan mee werkt.
Hoi Esther, spannend...
Je zegt dat er een farmaceutisch bedrijf achterzit. Maar wie zitten er bij van wetenschappers? Dat lijkt mij belangrijk. Is het enkel de firma zelf? Dat soort studies heb ik geen ervaring mee. Wat ik ken zijn de studies opgezet via artsen/wetenschappers, met medewerking van firma in min of meerdere mate. Dit soort studies voor mensen passeert ook telkens een ethisch comité. Dat zal bij dieren niet het geval zijn vrees ik. Maar als er een onderzoeksgroep van een universitaire dierenkliniek mee achter de studie zit zou ik er al wel (iets) meer in vertrouwen. Op z'n minst moet het bij dat soort studie mogelijk zijn om precies te weten te komen welke stoffen in het medicijn gebruikt worden, en om daar indien gevraagd uitleg over te krijgen. Dat je niet te weten mag komen OF jouw paard het medicijn krijgt of een placebo bv. dat is dan weer wat anders.
Voorbeeld van hoe simpele medicijnstudies eruit zien in mijn kleine ervaring:
"We testen een nieuw medicijn 'Salami', dat is een medicijn van de klasse 'fijne vleeswaren', die als werking hebben: ...... We verwachten van medicijn Salami volgende werking: .... De veiligheid van het medicijn is wel/niet reeds gekend bij de diersoort paard. Je paard heeft één kans op twee om het medicijn te krijgen, anders placebo. Na vier weken wordt er geswitcht, van placebo naar Salami of omgekeerd."
Enzovoort. Allemaal informatie die het resultaat van de studie niet beinvloed als je ze kent.
Als ze de precieze samenstelling niet willen geven, zeggen ze dan ook waarom dat is? Zeggen ze dan wel wat het ongeveer is? Hoe het ongeveer zou moeten werken, langs welke richting? Kan je vragen wat de te verwachten nevenwerkingen zijn? Kan je vragen naar het opzet van de studie (placebogecontroleerd, gerandomiseerd, ...)? Het gehalte aan wetenschap tov. het gehalte aan commercieel belang?
Nu, zelfs als het 100 procent commercieel is en niet placebogecontroleerd, je zou nog kunnen overwegen mee te doen (je wil immers alles proberen hé?) als je er verder een goed gevoel bij hebt. Heb je info over de paarden die reeds behandeld zijn?
Succes,
Nathalie