InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 9113½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 14 augustus 2008, 9:1914-8-08 09:19 Nr:136693
Volg auteur > Van: Marleen den Arend Opwaarderen Re:136688
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dat fokkin' fokken maar weer ! Structuur

Marleen den Arend
Rotterdam
Nederland


565 berichten
sinds 20-5-2005
Peter Donck schreef op donderdag 14 augustus 2008, 1:11:

> e m kraak schreef op donderdag 14 augustus 2008, 0:49:
>
>> En dat weet je dus niet want naar eigen zeggen heb je de ballen

> bijeenrommelen
> (maar wat is bruikbaar hé)
> anders rommel je maar niet, maar plukt gewoon wat uit de schaal,
> veel simpeler met zo'n hoorn van overvloed......

In hoeverre is het dan zinnig en betrouwbaar de afkomst van je veulen verplicht te laten checken op DNA, dmv de DNA-bank die het stamboek van de PRE al heel lang heeft?

En.. belangrijker, hoe kom je erachter of een exemplaar 'schoon' is qua afstamming? Dat je dus wel de juiste hengst voor je hebt, met de juiste ouders etc.....
Volg datum > Datum: donderdag 14 augustus 2008, 9:2414-8-08 09:24 Nr:136694
Volg auteur > Van: Joanne Elijzen Opwaarderen Re:136634
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Op zoek naar advies Structuur

Joanne Elijzen
Ellecom
Nederland

Jarig op 25-7

10 berichten
sinds 23-7-2007
>
> Hoe oud is die ruin?
> Is het niet gewoon omdat hij nog jong is en lekker in zijn vel

> zijn zinnen verzetten.
> Als hij dit goed doet belonen.......Vraag niks moeilijks.
>
>
Bedankt voor de reactie. Hij is inderdaad nog jong en soms wat onstuimig. Ik heb ook het idee dat het pubergedrag is, alleen komt het wel steeds vaker voor. Ik kan hier alleen in het weiland rijden, dus niet met al het weer is dit mogelijk.
Ik zal het afleiden eens proberen.
Buiten rijd ik eigenlijk altijd nog met iemand erbij. Maar goed, als de pony weg is, heb je daar op dat moment niet zoveel aan ;-)
Ik zou inderdaad iemand kunnen vragen om eens te helpen, ik ken alleen iemand uit het dorp, maar ze heeft een wat andere kijk op rijden als ik heb.
Volg datum > Datum: donderdag 14 augustus 2008, 9:3314-8-08 09:33 Nr:136695
Volg auteur > Van: Daniel Opwaarderen Re:136640
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: steunsels..... Structuur
Daniel
Nederland

Jarig op 15-10

88 berichten
sinds 14-8-2008
Christel Provaas schreef op woensdag 13 augustus 2008, 21:32:

> Mariss schreef op woensdag 13 augustus 2008, 20:06:
>
>> Hallo,

>
> Persoonlijk ben ik van mening dat DE maatstaf is hoe het paard
> loopt. Maar misschien kan een van de professionele bekappers
> nog een lichtje over de steunselmaterie laten schijnen?

De heer Bowker heeft meerdere vreemde onderzoeken gedaan. Is dit trouwens zijn eigen tekst of heeft iemand van de natuurlijk bekappers dit zo geinterpreteerd?

Het hoefbeen wordt niet ondersteund door de steunsels, dat is alleen zo in gevallen van steunsels die helemaal naar voren zijn doorgegroeid.

Normale, gezonde, natuurlijke hoeven hebben steunsels die omvouwen in de hoef en dan stoppen bij het einde van de witte lijn die de steunsels, net als de hoefwand, aan hun ene zijkant naast de zool hebben. Dat is een paar cm naar voren vanaf de hiel. Het hoefbeen zit helemaal vooraan in de hoefschoen, tegen de voorkant van de hoefwand aan. Het is in verhouding met de hoefcapsule vrij klein en loopt niet ver naar achter door.

Dat het beter is dat steunsels niet doorgroeien richting hoefbeen, is logisch: steunsels staan vrij verticaal. Als een paard met een hoef op een harde ondergrond met die verticale steunsels dan duwen die steunsels in het weefsel erboven. Aan de achterzijde van de hoef is dit geen enkel probleem, hier zitten de zachte weefsels van de hoef. Het hoefbeen bevindt zich helemaal vooraan in de hoefcapsule. Als de steunsels door zijn gegroeid naar voren en dan dus inderdaad het hoefbeen "ondersteunen", bevindt zich niets anders dan de zoollederhuid tussen steunsel en hoefbeen, geen zachte weefsels. Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat dit kneuzingen geeft. Dit is ook precies wat je bij witte hoeven met zulke steunsels ziet; daar groeien rode vlekken in de zool uit, dat zijn de oude kneuzingen.

Bij andere paarden (vooral bij paarden met wat wijdere, meer geflarede hoeven) staan de steunsels platter, ze waaieren de zool over. Als je de steunsels bij deze paarden weghaalt lopen ze soms slechter. Waarom? Omdat de zool die eronder zit niet is uitgehard en omdat deze toch al slechter van kwaliteit is omdat die zool van de gevoelige zoollederhuid die eronder zit 3mm per maand groeide maar de steunsels zaten in de weg en zorgden dat het groeimateriaal nergens naartoe kon. Drukkingen, kneuzingen tot gevolg.

Een beetje steunsels laten staan is helemaal niet erg, maar het is onlogisch om te veronderstellen dat ze moeten "ondersteunen" voor het paard. De zool zelf heeft, als hij niet wordt verstoord door steunsels die niet voldoende werden afgesleten en dus niet over de zool heenwakkerden, zelf alle goede eigenschappen om het hoefbeen te ondersteunen: flexibel en toch stevig zonder drukpunten die kneuzingen veroorzaken.

Vraag je bijvoorbeeld eens af waarom de witte lijn van de steunsels niet helemaal tot aan de toon loopt, dát zou een bewijs zijn dat de natuur de bedoeling heeft om de steunsels helemaal naar voren te laten lopen. Het is nóóit het geval, de witte lijn stopt áltijd na een paar cm.... de rest is: te weinig natuurljike omstandigheden voor goede steunselgroei.

We moeten niet de fout maken om naar hoeven van paarden te kijken die in feite niet gezond/natuurlijk zijn, dan ga je conclusies trekken die je niet zou moeten trekken.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 9113½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.