Britt Claeys schreef op donderdag 14 augustus 2008, 23:57:
> Voila, effe gekopieerd:
>
>>>> Dit schreef je,

> en ze staat uiteindelijk stil, zou ik niet weten hoe ik haar
> moet belonen met een snoepje (gewichtsverplaatsing). En als ze
> bezig is met ontploffen mag ik ook geen druk zetten op de
> teugels hè?
Ik kan je pas overtuigen als je de kracht van positive reinforcement hebt ondervonden.
Haar probleem is niet op te lossen met zomaar een
clickertraining.
De eerste die een
clickertraining moet volgen ben jij, beginnende met de 7 basics, die we gebruiken om de trainer te leren, maar die Soraya waarschijnlijk allang kan. Het gaat ook niet zozeer om het paard, het gaat om de ruiter. Vandaar "eerst van de ruiter een trainer maken"
Daarna ga je serieus , aannemende dat het niet het rugprobleem is wat meespeelt, je paard trainen. Veel, inspannend en soms frustrerend werk.
Dat trainen begint met Think -Plan -Do. Met een uitgekiend, stapje voor stapje uitgeschreven trainingsplan, zodat je weet wanneer je waar wil zijn en hoe je daar wil komen. Een beheerste en gecontroleerde leerweg.
Dus nooit meer vechten met je paard, maar gebruik makend van de, dmv positive reinforcement, nieuw ontwikkelde wil om te leren, stapje voor stapje, haar te begeleiden naar gedrag wat jij wil zien.
Lees de recenties eens goed die gaan over mijn clickercamp. Laat eens tot je doordringen hoe Henk veranderde van een doods ponytje, dat het liefst zag dat de hele wereld hem met rust liet, tot een hinnikend op nieuwe uitdagingen wachtend, vrolijk dier.
Voor het eerst in zijn 21 jarig leven werd een beroep gedaan op zijn hersens, ipv dat gedrag via zijn lijf afgedwongen werd en hij weer MOEST gehoorzamen.
Nu WILDE hij graag, met als resultaat dat hij bijna bovennatuurlijk supersnel leerde.
Dat, vind ik, zou de weg moeten zijn om paarden te trainen. Hoeveel respect ik ook heb voor het ongetwijfeld kundige werk van Eddy. Het is een compleet andere benadering.
Piet
Training is a mechanical skill