InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
109 berichten
Pagina 8½ van 8
Je leest nu onderwerp "vragen over clickertraining"
Volg datum > Datum: maandag 1 december 2008, 14:291-12-08 14:29 Nr:150686
Volg auteur > Van: alice de beer Opwaarderen Re:150624
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vragen over clickertraining Structuur
alice de beer
Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Jarig op 4-5

39 berichten
sinds 8-4-2005
Caatje schreef op maandag 1 december 2008, 9:08:

> Spirithorses schreef op zondag 30 november 2008, 22:26:
>
>> Frans Veldman schreef op zaterdag 29 november 2008, 12:19:

> mezelf ingereden en beleerd, ook hij vrààgt om méér, wil
> contact, blijft bij mij terwijl de andere paarden in de wei
> staan, moet echt zelf weg lopen voordat ie naar de kudde
> gaat...........

Hallo,
Ik geloof wel dat paarden onderling druk gebruiken om te communiceren (de drijvende hengst in de kudde) maar aan de andere kant is het toch ook weer niet zo 'natuurlijk' : als je jonge paarden dingen wilt aanleren met behulp van druk/contact dus moet je eerst hun natuurlijke reactie afleren, als je zachtjes duwt, duwt ie terug! Als je een paard leert om vast te staan of mee te komen aan een touw, leert ie dat ie niet moet terugtrekken maar het gevoel van het touw moet volgen, terwjil zijn eerste natuurlijke (afweer?)reactie zal zijn: tergtrekken/terugduwen. Hoe kan dat eigenlijk?

Ik geloof eigenlijk ook echt wel dat positieve bekrachtiging (dus iets positiefs toevoegen aan de omgeving ipv iets negatiefs weglaten) een hele goede of betere leermethode zal zijn. Zeg niet tegen een kind: Niet met je stoel wippen maar zeg wel: Blijf met 4 poten op de grond.
Je vertelt je paard immers wat ie wel moet doen en niet wat ie niet mag doen, ook al klinkt het woord ontwjikingsleren naar en negatief, ik denk dat het klopt: met een licht contact of misschien zelfs zonder contact, met lichaamstaal wil je dat je paard opzij/naar voren/naar achteren stapt. Met of zonder leidtouw.Je vertelt hem dan vooral welke deur hij niet mag nemen. Natuurlijk zal hij dan de juiste deur wel vinden als je andere zorgvuldig dicht houdt door niet te belonen, maar dit is volgens mij wel ontwijkingsleren.

Toch geloof ik in een mix! Ik vind de ene oefening prettiger om te clickeren, de andere niet. Ik ben niet bang dat mijn paard daarvan in de war raakt . Ik houd erg van het boek van Inge Terblick, zij reikt ons verschillende methoden aan en zegt dat het leren van dingen op verschillende manieren kan.
Ik ben misschien idd ook te lui (clickeren gaat langzamer) of nog niet 100% overtuigd dat clickeren echt een betere en vooral de enige leermethode is; ik ben te bang dat - hoewel je je paard in het aanleerproces echt aanmoedigt tot het nemen van initiatief (dat kan mijn introverte, verlegen pony wel gebruiken) - ik ben ook bang dat ik van mijn paard een automaat maak... Conrad zei: "je krijgt wat je beloont, dus een pony die 'zegt' mwa, vandaag heb ik niet zoveel zin, bestaat gewoon niet!

Ojee, 'zin hebben, willen': daarover kun je ook een hele filosofische discussie voeren, wat IS willen eigenlijk? Vrije wil bij paarden of mensen bestaat dat eigenlijk wel? Iedereen is toch geconditioneerd? Naja, laat ik maar weer mee stoppen.
groetjes, Alice
Je leest nu onderwerp "vragen over clickertraining"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
109 berichten
Pagina 8½ van 8
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.