Piet schreef :
> Hartstikke mooi, maar ik ben er toch wat sceptisch over. Is
> het niet mogelijk dat je mensen aantrekt die er al min of meer
> voor open staan Pien?
> Zijn daar fanatieke springers, menners of dressuurders bij?
Ja en nee: Dressuurders wel, menners eigenlijk niet, en ook geen springers, die zijn daar niet bij en dat is ook niet direct onze doelgroep. Ter vergelijk: Toen wij hier zo'n 6 jaar geleden begonnen kwamen er wat mensen die gewoon een manege zochten waar ze konden rijden, of dat met of zonder bit was maakte niet veel uit in die tijd. 99 % van ons klanten bestand was Nederlander, de Belgen vonden hun weg nog niet zo hierheen. Nu dat hele bitloze, zweeploze, sporenloze en ijzerloze zo in opmars is zie je mensen bewuster worden en zich vragen stellen, nadenken, en dit is een plek waar ze dat kunnen komen uitproberen omdat wij altijd zo rijden. Bovendien is de verdeling NL en B nu bijna fifty fifty.
Het zijn dus inderdaad altijd mensen die deze keuze al gemaakt hadden op grond van mond-op-mond- reclame, zíén bij anderen en info vergaren.
En dan komen ze hier kijken of dat echt allemaal zo kan....
> Ga eens in een manege staan en praat daar eens over ijzerloos
> en
bitloos. Als je dan niet meteen ruzie hebt wordt je in
> het beste geval genegeerd en voor zijden sok aangezien.

> alle kanten beijzerde paarden, bereiken we het overgrote deel
> van paardrijdend Nederland en Belgie niet en blijven het
> langs elkaar levende werelden, waarbij we in de marge wat
> goedbedoelend mogen klooien.
Uitdragen, het zelf doen, voorbeeld blijven geven.
En ze niet zo tegen schenen schoppen en doen alsof jij het beter weet omdat jij toevallig
bitloos en ijzerloos rijdt (in algemene vorm dan he).
Ik ben wekelijks met dressuurders en springers want ik volg de Orun opleiding en het gaat er helemaal om hóé je mensen in hun waarde weet te laten, door zelf een goed voorbeeld te geven. Als ik op alles wat ik zie opmerkingen ga maken en ga zitten zeuren dat dit en dat anders moet etc gooien zij inderdaad de kont tegen de krib. Dat is logisch want je wilt je verdedigen als je aangevallen wordt.
Maar mijn medestudenten lezen wel elke week mijn weblog op mijn site en ze stellen daar vragen over, ik bedoel maar....

het is een zíén waar je mekaar wél tegen kunt komen. Er zijn echt wel zaken voor mij onbespreekbaar zoals de manier waarop de meesten hun paarden houden, scheren, straffen, het eeuwige zweep- en sporengebruik, daarbij lukt het me niet altijd om m'n mond te houden maar voor de rest kan ik heel goed mee daar (en doe ik niet mee aan dat zweep en sporengebruik).
Wij nemen gewoon een
bitloos gereden paard mee als we zelf les moeten geven en er is werkelijk niemand die daar stomme opmerkingen over maakt, net zoals ik dat bij hen ook niet doe.
En ik moet toegeven dat ik heel veel geleerd heb op deze opleiding, dat had ik van te voren niet gedacht. Voor mij waren het de puntjes op de i waarna ik al zolang op zoek was, zoals nog diepgaandere rij technieken, anatomie/fysiologie van paard en zijn beweging, pedagogiek, etc.
Wonderlijk eigenlijk dat ik dat toch heb weten te vinden in een supertradi omgeving
Groet, Pien