Nathalie Lagasse schreef op vrijdag 20 februari 2009, 17:08:
> Ik had van een collega arts beter verwacht... hoewel ik moet
> toegeven dat daar vaak het meeste bijgeloof heerst.
> Er zijn niet meer problemen op spoed en co bij volle maan.
Kijk, en dat is nou precies waarom je dit soort dingen altijd moet onderzoeken. Liefst aan de hand van gegevens die niet aan subjectiviteit onderhevig zijn, zoals in dit geval gegevens uit het bevolkingsregister.
En het idee dat wormen iets te doen hebben met de maan is al helemaal bij de wilde spinnen af. Als dieren iets doen, dan doen ze dat omdat het evolutionair gezien voordeel opleverde. Ik kan me echter absoluut niet voorstellen dat het voor die worm erg interessant is om bij een bepaalde maanstand zich door het paardenlijf te verplaatsen.
Erg jammer dat "men" zo gemakkelijk dingen gelooft, en maar weinigen blijken te zitten wachten op wetenschappelijke bevestiging van het een en ander. Op deze manier komen we nooit van de hoefijzers, brokjes, leen taal's, verm-x, en andere op geloof gebaseerde zaken af.
> En ik heb geen idee hoe het zit met de wormen. Persoonlijk
> lijkt mij ook dat wormen veel meer zullen in beweging komen als
> het paard een stap zet dan ze door de maan bewogen worden.
De maan "beweegt" niets. Ze veroorzaakt alleen een minimaal verschil in zwaartekracht, gemeten over een groot voorwerp zoals de aarde. Waardoor water zich anders verdeelt over zo'n groot voorwerp (waar dan weer niets van te merken is in een emmer water, laat staan in een worm).
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."